Fotstorlekar (27 Bilder): 3/4 X 1/2 Tum Och 1/2 X 3/8, M6 Och M5, M8 Och M10, 20x15 Och Andra Storlekar

Innehållsförteckning:

Video: Fotstorlekar (27 Bilder): 3/4 X 1/2 Tum Och 1/2 X 3/8, M6 Och M5, M8 Och M10, 20x15 Och Andra Storlekar

Video: Fotstorlekar (27 Bilder): 3/4 X 1/2 Tum Och 1/2 X 3/8, M6 Och M5, M8 Och M10, 20x15 Och Andra Storlekar
Video: ШКОЛЬНЫЙ ТЕСТ | ПРОВЕРЬ СВОИ ЗНАНИЯ | 12+ 2024, Maj
Fotstorlekar (27 Bilder): 3/4 X 1/2 Tum Och 1/2 X 3/8, M6 Och M5, M8 Och M10, 20x15 Och Andra Storlekar
Fotstorlekar (27 Bilder): 3/4 X 1/2 Tum Och 1/2 X 3/8, M6 Och M5, M8 Och M10, 20x15 Och Andra Storlekar
Anonim

En koppling är en gängad adapter (koppling) som har formen av en cylinder med ett genomgående hål och en utvändig gänga i ena änden. Ytter- och innergängorna har alltid olika diameter (det finns inga höljen med samma håldiameter, till exempel 1x1). Trådtypen kan vara densamma eller annorlunda . Dubbelgänga gör det möjligt att ansluta delar med olika diametrar och byta från en tråd till en annan.

Det finns möbler och renoveringsbeslag. De mest populära sorterna är de som används vid montering av olika rörledningar och VVS -system.

VVS -beslag är av metall och plast - för olika typer av rör . Materialet och väggtjockleken bestämmer flödeshastigheten, maximaltrycket och temperaturen som systemet är konstruerat för. För att förhindra att delen blir en svag länk är det viktigt att välja rätt storlek och egenskaper. Tänk på vad de är.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mått på metallhöljen

Gängade anslutningar används som standard för rör upp till 50 mm, så en typisk metallhylsa är gjord av ½ till 2 tum (8 till 50 mm) i diameter. Vart i rör och adaptrar upp till 50 mm av gjutjärn och stål markeras med innerdiametern utan att ta hänsyn till väggtjockleken.

För att ta reda på ytterdiametern måste du lägga till dubbelt väggtjocklek till innerdiametern. Rör över 50 mm, liksom från andra material (koppar, plast) av alla storlekar, är markerade med sin ytterdiameter.

De optimala proportionerna beroende på skorets storlek, dess tryckklass och material specificeras i GOSTs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensionerna och vikten på skor av gjutjärn regleras av GOST 8960-75 . Minsta storlek är 10x8 mm (3/8 x ¼ ") som väger 0,019 kg, maximalt rekommenderat är 65x25 mm (2 1/2 x 1 1/4") som väger 0,508 kg. GOST rekommenderar inte att du använder alternativ med stor diameter, även om det medger att de kan tillverkas - till exempel 3 x 2 tum, 3 x 21/2, 4 x 3 tum. Beslag av gjutjärn kännetecknas av det lägsta priset och hög tillförlitlighet, de tolererar perfekt kontakt med varmt vatten och ånga (upp till 175 ° C). De används för installation av stål- och gjutjärnsrör för gas-, värme- och vattenförsörjning i bostadshus. Du kan inte klara dig utan dem när du installerar en gjutjärnsradiator. De vanligaste måtten på kylarboxen är 3/4 x 1/2 "(20x15 mm) eller 1 x 1/2" (25x15 mm) - för anslutning av batteriet till 1/2 "rör, som oftast används i lägenhetsbyggnader.

Bild
Bild

När det gäller motståndskraft mot mekanisk påfrestning och aggressiva medier är gjutjärn mycket sämre än stål. Därför, där ökad hållfasthet krävs, används stålbeslag med speciella beläggningar. De tål även kontakt med syror och alkalier, högt tryck (upp till 16-25 MPa). Sådana produkter tillverkas i enlighet med GOST 3262-75 . Och även amerikanska och europeiska (ASME, ANSI, MSS, DIN) standarder används ofta för stålhylsor.

Delar tillverkade enligt olika standarder kan användas i ett system, eftersom enhetliga rörgängstorlekar används är de nominella storleksparametrarna kompatibla.

Stålhylsor för hushållsapplikationer finns i nominella diametrar från 10x8 mm (3/8 x ¼ ") till 65x50 mm (21/2 x 2") . Längden på den gängade sektionen är från 13 till 28,5 mm, beroende på fodralets storlek är den totala längden från 17,5 till 39,5 mm.

Bild
Bild

Väggtjockleken beror på standarden (den ryska standarden delar endast in produkter i 3 tryckklasser, och de internationella ger en bredare gradering så att beslag och rör passar bättre för olika driftförhållanden). Till exempel, minsta tjocklek på rör och kopplingar med en typisk diameter på 20 mm (3/4 tum) enligt GOST: ljus - 2, 35 eller 2, 5 mm, vanligt - 2, 8 mm. Enligt ASME: 10S -serien - 2, 11 mm, STD -serien - 2, 77 mm, 40S -serien - 2, 77 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Och även av stål tillverkar de skor med metrisk tråd. I rörledningar för hushållsbruk används de för att ansluta munstyckena på olika enheter, mätare, slangar. Särskilda typer av skor med metrisk tråd - möbler och reparationsskor. Möbler är gjorda för ömsesidig stålbeslag (skruv, självgängande skruv), kan köras in, utrustad med en distansmekanism. Reparationer representerar specialinsatser för restaurering av avskalade trådar. Som standard finns metriska trådar i storlekarna M4 till M20 . M6, M8, M5, M10, M12 och andra alternativ är efterfrågade. Vid markering anges också trådhöjden, den kan vara 0, 5, 1 eller 1, 5 mm. Till exempel indikeras den verkliga storleken för restaureringen av pluggtråden i bilen enligt följande - M10x1, M10x1, 5. Ibland för möbelskor används en inte helt standardbeteckning, där den andra siffran inte anger trådhöjden, utan längden på fotbrädan - M6x10, M8x14.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid installation av hushållsverktyg kan skor av koppar med rörtrådar också användas, och oftast använder de inte rent koppar, utan dess legering - mässing . Mässingsbeslag är lätta och har ett optimalt pris-kvalitetsförhållande, lämpliga för sammanfogning av plast-, metall-plast- och metallrör. Metaldelarna i de kombinerade skorna är också oftast gjorda av mässing.

Bild
Bild
Bild
Bild

Parametrarna för koppar, mässingsadaptrar och insatser bestäms av GOST 32585-2013 . De är gjorda för vanliga rörgängor och är konstruerade för ett tryck på högst 16 MPa, normala driftsförhållanden i inhemska rörledningar. Väggtjockleken beror på fotbrädans storlek. Det minsta mässingsstycket 10x8 mm (3/8 x ¼ ") kan vara så lite som 1 mm tjockt utan beläggning, gjutlådan som mäter 65x50 mm (21/2 x 2") är 2,4 mm. Trådens längd, beroende på fodralets storlek, är från 4,5 till 17,5 mm.

Bild
Bild

För kombinerade beslag indikeras parametrarna på trådens metalldel enligt standarderna för metallgängade skarvar, och parametrarna för plastdelen anges enligt standarderna för plastdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mått på plastelement

Diametern på det genomgående hålet på plastelement är tillverkad i enlighet med GOST 18599-2001 enligt enhetliga standarder för metall- och plaströr, så att element av olika material kan sammankopplas.

Vid markering av gängade anslutningar av plast anges borrningsdiametern och parametrarna för den passande rörgängan på samma sätt som för metallbeslag.

Till exempel, markeringen av foten 1 med ½ tum anger en del med måtten 25x15 mm . Parametrarna för icke -gängade plastelement indikeras endast av ytterdiametern - med hänsyn till väggtjockleken. Detta måste beaktas för att undvika förvirring. Samtidigt rekommenderas det inte att använda gängade anslutningar för plaströr med en ytterdiameter på mer än 63 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Väggtjockleken på plastbeslaget beror på konstruktionstrycket och bestäms av SDR -faktorn. Ju mindre den är, desto tjockare rörväggen, och desto större belastning och tryck kan den tåla. Till exempel, rör med SDR 41 tål upp till 4 atmosfärer och är lämpliga för installation av ett dräneringssystem för gravitation, och för att skapa en lågtrycksrörledning krävs redan rör med SDR 11-17 . Väggtjockleken för rör med SDR 11 och en ytterdiameter på 20 till 63 mm ligger inom intervallet 2 till 4,7 mm. Värden för andra rörklasser finns i specialtabeller. Armaturen väljs så att dess SDR -parameter inte är mer än den hos de större av rören som ska anslutas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sortimentet av plasthylsor är mycket brett och låter dig hitta en adapter för en mängd olika uppgifter . - från att ansluta en tvättmaskin, en vattenmätare till installationen av komplexa övergångar och anslutningar av rörledningar för värme, vatten, gastillförsel i ett privat hus eller stuga. De vanligaste storlekarna på skor som används vid installation av värmesystem är 32x25 mm och 40x32 mm, beslag 25x20 och 25x15 mm används för installation av vattenledningar. Och även när du installerar VVS -system, skor med parametrar på 50x40 mm (2 x 1 ½ "), 3x2" efterfrågas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av val

Huvudparametrarna vid val av fotbräda är dimensioner och driftsklass. Men det finns ett antal andra nyanser som inte bör förbises.

  • Det är absolut nödvändigt att inte bara ta hänsyn till diametern, utan också till typen av tråd (cylindrisk, konisk, metrisk). Det kan hittas i dokumentationen eller mätas.
  • Den totala längden på den gängade sektionen vid kopplingen får inte vara mindre än längden på den anslutna enhetens gängade grenrör eller rörets ände. Samtidigt, för en tillförlitlig anslutning, bör det finnas minst 5-7 trådvarv, och de optimala parametrarna anges i GOST för varje standardstorlek.
  • För maximal kompatibilitet är det bättre att köpa alla rör och kopplingar av samma märke och från samma tillverkare - sådan utrustning är tillverkad enligt enhetliga standarder och är redan monterad.
  • För att byta till önskad storlek eller trådstandard kan du ibland inte behöva en, utan flera futoroks kopplade till varandra som häckande dockor.
  • Hänsyn bör tas till materialkompatibilitet. För gjutjärnsrör och batterier är endast gjutjärnsadaptrar lämpliga, för koppar - av mässing eller koppar. För plast måste en adapter av samma typ av polymer som röret användas.
  • Beslaget måste vara tydligt märkt med information om storlek och användningsklass. Många experter misstro den "namnlösa" futorki.

Rekommenderad: