Ränder På TV -skärmen: Hur Tar Jag Bort Vertikala Och Horisontella Ränder? Varför Uppträdde Svart Och Vitt, Blått Och Andra Färgränder?

Innehållsförteckning:

Video: Ränder På TV -skärmen: Hur Tar Jag Bort Vertikala Och Horisontella Ränder? Varför Uppträdde Svart Och Vitt, Blått Och Andra Färgränder?

Video: Ränder På TV -skärmen: Hur Tar Jag Bort Vertikala Och Horisontella Ränder? Varför Uppträdde Svart Och Vitt, Blått Och Andra Färgränder?
Video: TV Repair Help for Vertical & Horizontal Lines on Your TV Screen - Troubleshooting Diagnosis Help 2024, Mars
Ränder På TV -skärmen: Hur Tar Jag Bort Vertikala Och Horisontella Ränder? Varför Uppträdde Svart Och Vitt, Blått Och Andra Färgränder?
Ränder På TV -skärmen: Hur Tar Jag Bort Vertikala Och Horisontella Ränder? Varför Uppträdde Svart Och Vitt, Blått Och Andra Färgränder?
Anonim

Utseendet på ränder på TV-skärmen är en av de vanligaste defekterna, medan ränder kan ha väldigt olika riktningar (horisontellt och vertikalt), såväl som olika i färg (oftast svartvitt, blått, rött, grått, nästan transparent eller mångfärgad) … Hur som helst, deras utseende indikerar direkt en maskinvarufel på TV -mottagaren, detta kan vara ett resultat av mekanisk stöt, kortslutning eller systemfel.

I vår granskning kommer vi att gå mer in på att ta reda på orsakerna till sådana haverier och ge rekommendationer om vad man ska göra för utrustningens ägare om han står inför en sådan obehaglig situation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga orsaker till utseendet

Horisontella och vertikala ränder kan visas på TV -mottagarens skärm, ibland kan olika defekter indikera en sammanbrott - därför är det mycket viktigt att förstå så mycket som möjligt vilka band som kan uppstå och vilka nedbrytningar indikerar.

Det finns ingen sådan teknik som skulle vara försäkrad mot fel i några systemmoduler. Även TV -apparater från världsberömda tillverkare som LG, Samsung och Sony går sönder ibland . Den troliga orsaken till ett sammanbrott kan bestämmas av rändernas art.

En vertikalt placerad svart stapel indikerar ofta förekomsten av avbrott i matrisens funktion . Orsaken till ett sådant obehagligt fenomen är oftast en plötslig kraftöverföring. Det finns dock ingen anledning att skynda sig till servicecentret och ännu mer för att ta isär TV: n själv. Det är troligt att felet efter ett par dagar försvinner av sig själv - du måste koppla bort enheten från strömförsörjningen och efter en stund återansluta den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utseendet på en eller flera mörka eller ljusa linjer visas - orsaken till att matrisen misslyckades. I det här fallet är det inte värt att strama till med reparationen, eftersom antalet remsor efter en kort tid bara kommer att öka och deras bredd kommer att öka. Om matrisen inte är helt trasig kommer det fortfarande att krävas en storskalig reparation - skadan elimineras vanligtvis genom att blocket helt byts ut.

Om det uppstår snedvridningar på enheten som överför bilden och horisontella färgade LED -remsor indikerar detta felaktig matriskontaktslinga.

Mest troligt har kontakten försvagats, eftersom om den helt hade avgått hade videoinnehållet inte kunnat sända. Vanligtvis elimineras en sådan uppdelning genom att lödda kontakterna eller helt byta ut slingan med en ny.

En tunn, snövit horisontell rand som löper längst upp på skärmen, i mitten eller botten, orsakas vanligtvis av problem med vertikal skanning . Orsaken till ett sådant fel är vanligtvis en kortslutning i samband med plötsliga spänningsfluktuationer. På grund av för hög spänning börjar kontakterna smälta och mikrokretsen täcks av sprickor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det svåraste felet representeras av svarta ränder, oavsett om de är placerade horisontellt eller vertikalt. Eliminering av en sådan remsa kräver betydande finansiella investeringar . Oftast indikerar en sådan defekt ett fel på avkodaren, därför tvingas mästarna att ändra hela matrisen. Om detta inte görs kommer antalet svarta staplar gradvis att växa, och dessutom blir de bredare, vilket gör det omöjligt att bekvämt titta på TV -program och filmer.

Ränder uppifrån och ner i kombination med fläckar av olika storlekar uppstår ofta på grund av att fukt kommer in i TV: n - i detta fall förstörs plasmamatrisen.

Färgade linjer i liknande riktning visas på grund av korrosionsprocesser som har börjat i matrisen

Bild
Bild

Diagnostik

För att vara rättvis, noterar vi att utseendet på ränder inte alltid indikerar ett allvarligt fel och inte betyder att TV: n måste transporteras till en professionell hantverkare så snart som möjligt. Ibland uppstår de på grund av användarens oaktsamhet, detta kan bero på att damm tränger in i enheten eller felaktigt inställda bildinställningar . Båda problemen kan lösas oberoende.

Det första steget är i alla fall att utföra en självdiagnos.

För att göra detta, gå genom menyn till TV -inställningarna. Välj sedan alternativet "Support". Klicka på blocket "Självdiagnos" i den. Sedan återstår det bara att börja testa bilden.

Bild
Bild

Om anledningen till att ränder uppträdde på TV -skärmen är av programvaruursprung, då du bör skylla om systemet, för detta, utföra en serie sekventiella manipulationer:

  • anslut TV-mottagaren via kabel eller Wi-Fi till Internet;
  • i de öppnade inställningarna, hitta blocket "Support";
  • välj "Programuppdatering".

Därefter börjar systemet automatiskt söka efter korrekta uppdateringar. Det är absolut nödvändigt att vänta tills nedladdningen är klar, som regel beror tiden direkt på hastigheten på internetanslutningen.

Efter installationen måste TV: n startas om.

Bild
Bild

Hur tar man bort ränder?

Förekomsten av eventuella ränder på skärmen stör den bekväma visningen av filmer och program. Korrigerande åtgärder beror direkt på problemets ursprung. Så om ränderna dök upp efter att TV: n föll, eller som ett resultat av en påverkan, uppstår vanligtvis skada på LCD -kristallerna och deras leder, liksom det transparenta innerglaset. I detta fall att byta ut de inre elementen i matrisen fungerar inte - panelen måste bytas ut helt.

Bild
Bild

Det finns andra skäl också.

Om du har problem med kontakt

Som vi nämnde tidigare visas vertikala ränder på TV -skärmar ofta på grund av dålig kontaktkvalitet. I grund och botten händer detta om TV: n initialt monterades fel. Förutom, det är möjligt att ägaren av utrustningen inte följde reglerna för drift av utrustningen - även en felaktigt utförd panelrengöring leder ofta till defekter.

Det är mycket lätt att klargöra om det var kontaktproblem som var katalysatorn för utseendet på linjer. En enkel visuell inspektion är vanligtvis tillräcklig. Eventuella oegentligheter i anslutningspunkterna är synliga för blotta ögat: oxiderade kontakter ser gröna ut.

Om ledningarna oxideras kan du rengöra den med en kniv, ett blad eller något annat slipat verktyg till hands.

Tänk på: om nederlagets omfattning är för stor kommer det att vara extremt svårt att hantera ett sådant fel. När du har tagit bort placket måste du definitivt kontrollera spänningen, för detta kallas kontakterna med en multimeter.

Bild
Bild

Byt ut öglan

En annan vanlig orsak till att ränder på TV -skärmen ser ut är att matrikkabeln går sönder. En sådan defekt är mycket lätt att identifiera, för detta måste du flytta tåget något eller trycka lätt på det. Om defekterna vid kontaktögonblicket försvinner har orsaken till felet därför diagnostiserats korrekt.

För det För att rätta till situationen, bör du ta ett förstoringsglas och sedan använda det för att hitta området för skador på slingans ledningar . Tänk på att det inte kommer att vara lätt att göra detta - en sådan reparation är ett mycket noggrant och nästan smyckearbete. Återställningen av beläggningen sker genom uppvärmning av kontakterna till en viss temperatur eller med användning av ett ledande lack. Det är bäst att överlåta detta arbete till proffs, eftersom även den minsta överhettningen ofta leder till en förvärring av problemet.

Ibland visar det sig att inte bara utrustningens ledningar är skadade utan också hela slingan. Det betyder att du måste byta ut denna del helt.

Matrikkabeln (ur TV -designens synvinkel) är ett hårdvaruanslutningsblock . För att ta bort den måste du röra upp tv -panelen och ta ut några av delarna. Nästan alla tillverkare installerar standardfästen, av denna anledning måste bultarna skruvas ut strikt mot den naturliga rörelseriktningen medurs. I vissa modeller är anslutningskabeln och tillhörande ledningar fixerade direkt på kåpan, i denna situation, under tv -analysen, tar du bort delarna mycket smidigt så att inget i dem skadas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid skada på matrisen och dess komponenter

Plötsligt uppträdande rader indikerar också detta problem. En sådan olägenhet uppträder som regel på grund av kortslutning eller mekanisk skada. Det händer att efter några dagar går ränderna av sig själva, men om 5-7 dagar har gått, och defekterna kvarstår, indikerar detta ett allvarligt problem med tekniken . Det är mycket svårt att byta ut matrisen på egen hand, därför bör sådana reparationer uteslutande utföras på serviceverkstäder. Kostnaden för sådana tjänster når dock vanligtvis 70-80% av priset på en ny TV-apparat. Det är därför, till att börja med, se till att ta reda på hur mycket restaureringen kommer att kosta dig, och först efter det fatta ett beslut om att gå med på att reparera eller vägra det. Det är möjligt att tjänsten helt enkelt är olönsam för dig.

Om du märker tunna linjer av mörk färg på skärmen på en TV -enhet, betyder det att matrisavkodaren är ur funktion. Deras bredd kommer bara att öka med tiden, så det finns ingen anledning att fördröja reparationen - det är bättre att omedelbart kontakta mästarna, och ju tidigare desto bättre.

I vissa fall är alla ledare kompakta och lätta, så det är troligt att du under arbetet kommer att skada en av de befintliga ledarna genom vårdslös hantering. För arbete behöver du inte bara professionella färdigheter, utan också lämpliga verktyg: förstoringsglas, en IR -lödstation och några andra.

Bild
Bild

Ränder och andra defekter på skärmytan kan vara resultatet av både mindre och allvarliga haverier, så användarna ställs ofta inför frågan om det är värt att utföra reparationer på egen hand. Ja, när det gäller att ta bort till exempel en kabel från strömmen. Men du behöver inte byta ut några viktiga systemmoduler hemma - risken att du stänger av utrustningen permanent är mycket hög.

Det är i alla fall klokare att kontakta en kvalificerad hantverkare.

Bild
Bild

Förebyggande

Som du vet är alla problem lättare att förebygga än att åtgärda det. När det gäller ränder på TV: n fungerar denna regel 100%, därför kommer vi i slutet av vår granskning att ge flera rekommendationer som hjälper till att förhindra uppkomsten av sådana obehagliga defekter på TV: ns display.

Tvätta aldrig plasma- eller LCD -skärmen med flytande produkter eller spraya den med vatten . Detta är huvudorsaken till kortslutningar. För att ta hand om din utrustning måste du ta specialiserade sprayer som erbjuds i alla butiker som säljer elektronik.

Om fukt kommer in i TV: n, är det först och främst nödvändigt att koppla bort den från nätverket för att förhindra kortslutning. I dessa skadade element måste få torka ordentligt, vanligtvis tar det cirka tre till fyra dagar, beroende på mängden vätska som har trängt in.

Torkning kan vanligtvis påskyndas genom att placera enheten utomhus i direkt solljus, till exempel på en balkong.

Bild
Bild

Flytta inte TV: n ofta - detta orsakar olika skador på kabeln eller kontakterna, vilket naturligtvis påverkar kvaliteten på bilden som visas på skärmen. Dessutom är det viktigt att enheten sitter fast ordentligt.

Inget damm eller smuts bör samlas på TV -mottagaren . Detta orsakar överhettning av öglan och, som ett resultat, deformation av kontakterna. För att bli av med sådana avlagringar är det lämpligt att använda en speciell teknisk dammsugare.

Rekommenderad: