Fristående Självräddare: Tryckluft Och Kemiskt Bundet Syre, Driftsprincip

Innehållsförteckning:

Video: Fristående Självräddare: Tryckluft Och Kemiskt Bundet Syre, Driftsprincip

Video: Fristående Självräddare: Tryckluft Och Kemiskt Bundet Syre, Driftsprincip
Video: Biltema Dyckertpistol art nr 15540 (osäker säkerhetsspärr) 2024, Maj
Fristående Självräddare: Tryckluft Och Kemiskt Bundet Syre, Driftsprincip
Fristående Självräddare: Tryckluft Och Kemiskt Bundet Syre, Driftsprincip
Anonim

En mängd personlig skyddsutrustning för hushåll och industri har utvecklats för att skydda andningsorganen. De ökar avsevärt chansen att överleva vid olika olyckor som innebär att hälsofarliga ämnen släpps ut i luften. Den isolerande självräddaren är ett av de mest effektiva skyddsmedlen. Tänk på de tekniska egenskaperna hos sådana enheter, deras syfte, driftsprincip och andra funktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och typer

Självräddare är produkter som skyddar andningsorganen, ögonen samt huden i en persons ansikte och hals mot förbränningsprodukter och andra giftiga komponenter . Visuellt ser de ut som kåpor utrustade med visningsskärmar för att ge en person synlighet. För tillverkning används material som är resistenta mot höga temperaturer och som kan reflektera termisk energi. Fristående självräddare hindrar människor från att komma i kontakt med förorenad luft. Deras handlingsprincip är utformad för att helt isolera andningsorganen och ögonen från den yttre miljön. Dessa PPE är utrustade med en cylinder med tryckluft eller kemiskt bundet syre (beroende på modell). Genom den tillförs ren luft till masken.

Självräddare av den isolerande typen är allmänna och särskilda syften . De första modellerna skapades för användning av civila. De är avsedda för egen evakuering från rökiga byggnader där en brand har uppstått. Specialiserad skyddsutrustning används av specialister som har till uppgift att rädda människor i nödfall.

Funktionsprincipen för vissa modeller är att konstant tillföra syre till en skyddskåpa, medan andra - i en lungautomatisk tillförsel (utandad koldioxid kommer ut i miljön).

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar med isolerande självräddare:

  • pålitligt andningsskydd både från kolmonoxid som alstras vid bränder och från alla farliga kemiska föreningar;
  • materialets förmåga tål höga temperaturer och inte brandfarligt;
  • ingen uppvärmning , på grund av vilken riskerna för skador på huden är uteslutna;
  • universell storlek (tack vare användningen av elastiska material är samma PPE lämpligt för både barnet och den vuxna).

Självräddare av isoleringstypen är underhållsfria. De är ganska effektiva och lätta att använda. De har dock vissa nackdelar. Till exempel kan sådan personlig skyddsutrustning inte repareras och är avsedd för en användning. En betydande nackdel är begränsad åtgärd. Tiden för vilken de flesta fristående självräddare är utformade varierar från 20 till 40 minuter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Tillämpningsområdet för fristående självräddare är omfattande. De används i följande fall:

  • vid evakuering av personer i händelse av bränder i lokaler för alla ändamål (bostäder, administrativa, industriella, kommersiella och andra typer av byggnader);
  • vid evakuering under olyckor , komponenter i samband med utsläpp av livshotande komponenter i luften;
  • när man tar ut människor från gruvor vid överträdelse eller avbrott i lufttillförseln.

Dessutom kan självräddarna användas under vatten, liksom i trånga utrymmen i fullständig frånvaro av syre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

Olika modeller av fristående självräddare har olika tekniska parametrar. En av de viktigaste egenskaperna som du först och främst bör uppmärksamma när du köper PPE är cylinderns kapacitet. Parametern påverkar direkt skyddstiden. De flesta modellerna är utformade för att inte ta mer än 40 minuter . Det finns dock också mer "rymliga" verktyg som kan behålla funktionaliteten i 1, 5-2 timmar.

Notera! Skyddstiden beror inte bara på ballongens volym, utan också på andningsfrekvensen och aktivitet hos personen (till exempel i vila, medan du väntar på hjälp av räddare, kommer skyddet att vara längre än vid aktiva åtgärder).

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra viktiga tekniska egenskaper inkluderar:

  • vikt komplett set - från 1,5 till 4 kg;
  • optimala temperaturindikatorer - de flesta modeller är konstruerade för drift vid temperaturer upp till +60 grader, men det finns skyddsutrustning avsedd för drift vid 200 grader, men inte mer än 1 minut;
  • mått ;
  • tid för handling självräddare under aktivt arbete.

Nästan all skyddad utrustning kan förvaras i minst 5 år i väntan på användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modeller

Isolerande självräddare finns i ett brett sortiment. Låt oss överväga de mest populära modellerna och deras tekniska parametrar.

" Extreme-Pro ". Det är en fristående andningsapparat som är avsedd för evakuering av människor från rökfyllda byggnader. Designad i 25 minuter. "Extreme" skyddsutrustning kompletteras med en ljus väska, vilket gör det lätt att hitta i svagt ljus. Den kan användas vid temperaturer från -40 till +60 grader. PPE väger inte mer än 5 kg, dess livslängd är 10 år.

Bild
Bild

" SPI-20 " … Skyddsutrustning som väger högst 1,5 kg. Den kan användas vid temperaturer från 0 till +60 grader. Handlingstiden under aktivt arbete är 20 minuter, medan du väntar på hjälp - högst 40.

Bild
Bild

" SPI-50 ". Den skyddande effekten sträcker sig från 20 minuter till 2 timmar. Kan användas vid 200 grader i 60 sekunder. PPE väger 2, 5 kg, är avsett för 5 års lagring i väntan på användning.

När du köper denna eller den modellen måste du först och främst uppmärksamma dess tekniska egenskaper.

Bild
Bild

Hur man använder?

Vid evakuering vid brand eller olyckor är det nödvändigt att inte bara agera korrekt och med största noggrannhet, utan också så snabbt som möjligt. Först och främst måste du få ut masken ur det förslutna paketet. Därefter bör du sträcka huvens elastiska öppning med händerna och lägga den över huvudet (i detta fall måste håret tas bort under kragen). När det placeras korrekt kommer filtret att vända mot andningsorganen. Masken ska sitta tätt . För att förhindra att förorenad luft kommer in från omgivningen är det värt att se till att kläderna inte stör kåpan.

De flesta typer av självräddare är utrustade med justeringsbälten, med hjälp av vilka du kan justera kragen storlek "för att passa dig". Vid en nödsituation måste du alltid komma ihåg att du måste evakuera så snabbt som möjligt .… Tiden för evakueringsåtgärder bör inte överstiga den tid för vilken självräddarens åtgärd är avsedd. Om personlig skyddsutrustning förvaras under lång tid är det nödvändigt att regelbundet inspektera filterelementen och andningspatronerna. Om problem upptäcks måste de ersättas med nya.

Rekommenderad: