Lösningsmedel P-5: Tekniska Egenskaper Och Sammansättning, Kvalitet, Densitet Och Förbrukning För Avfettning

Innehållsförteckning:

Video: Lösningsmedel P-5: Tekniska Egenskaper Och Sammansättning, Kvalitet, Densitet Och Förbrukning För Avfettning

Video: Lösningsmedel P-5: Tekniska Egenskaper Och Sammansättning, Kvalitet, Densitet Och Förbrukning För Avfettning
Video: Fysik 1 Densitet 2024, April
Lösningsmedel P-5: Tekniska Egenskaper Och Sammansättning, Kvalitet, Densitet Och Förbrukning För Avfettning
Lösningsmedel P-5: Tekniska Egenskaper Och Sammansättning, Kvalitet, Densitet Och Förbrukning För Avfettning
Anonim

När man arbetar med färg och lack är lösningsmedel oumbärliga. De är nödvändiga för att ändra lackens eller färgens struktur. Kompositionen sänker färgämnets viskositet och reagerar med andra bindemedel. Detta är det huvudsakliga syftet med lösningsmedel. Ämnet används också för rengöring av ytor och avfettning.

Bild
Bild

I den här artikeln kommer vi att berätta mer om den populära P-5-produkten.

allmän beskrivning

P-5 är en organisk förening som används vid färger. Med dess hjälp är det lätt att uppnå den nödvändiga konsistensen av färgämnet. Materialet kommer till nytta för att städa upp utrustning och målningsverktyg. Utmärkta tekniska egenskaper och egenskaper spelade en viktig roll i utvecklingen av produktens popularitet.

Lösningen används av vanliga användare och professionella hantverkare. Många av de element som utgör lösningsmedlet är i stort sett specialiserade. Olika organiska produkter löser sig lätt i kompositionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kemisk sammansättning

Ämne R-5 är en blandning av organiska lösningsmedel som kännetecknas av flyktighet.

Dessa är komponenter som:

  • aceton;
  • estrar;
  • toluen;
  • butylacetat;
  • keton.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utseende

Lösningsmedlet kan ha en färglös konsistens eller en lätt gulaktig nyans. En högkvalitativ komposition bör inte ha synliga suspenderade partiklar. Massan är homogen i konsistensen, vilket gör att den kan appliceras jämnt och exakt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lagring

Tillverkningsföretag tillhandahåller en sparperiod i ett år från produktionsdatumet. Efter att den förslutna förpackningen har öppnats måste lösningen i behållaren förvaras på en skuggad eller mörk plats på avstånd från barn och djur. Var noga med att stänga behållarlocket ordentligt .… Rummet ska hållas på en låg temperatur.

Funktioner vid användning

Denna typ av lösningsmedel kan endast användas i specialrum som är anpassade för sådana formuleringar, till exempel i industriella verkstäder eller verkstäder.

Du kan applicera kompositionen i rum där:

  • det finns en fullfjädrad frånluftsventilation som arbetar med full styrka;
  • ett brandsäkerhetssystem har installerats;
  • det finns skydd för elkablar och annan utrustning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är möjligt att utföra ytbehandlingsproceduren endast på avstånd från öppen låga och olika uppvärmningsanordningar. Originalprodukter måste ha ett lämpligt kvalitetscertifikat GOST 7827-74. Om du tvivlar på produktens original, be om dokumentation som bekräftar dess kvalitet.

Låt oss notera de fysikaliska och kemiska egenskaperna:

  • Den tillåtna närvaron av en vattenhaltig förorening i lösningen bör inte överstiga 0,7%.
  • Partikelflyktighet (dietyleter) kan variera från 9 till 15 enheter.
  • Minsta antändningstemperaturgräns för en vätska är -12 grader Celsius.
  • Lösningsmedlets densitet är mellan 0,82 och 0,85 g / cm3 (förutsatt att rumstemperaturen är cirka 20 grader över noll).
  • Koagulationsindex är cirka 30%.
  • Det maximala syratalet är högst 0,07 mg KOH / g.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man tänka på när man arbetar med kompositionen?

Lösningsmedlet har en stark och obehaglig lukt som snabbt sprider sig till rummet. Kompositionerna erhöll sådana egenskaper på grund av flyktiga föreningar i lösning. Lösningsmedlet innehåller 40% toluen, liksom cirka 30% butylacetat och den välkända acetonen. Den första komponenten är aggressiv och aktiv.

Utmärkt ventilation och grundlig ventilation är förutsättningar när du arbetar med ämnet

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpningsområde

Först och främst används denna typ av komposition för att späda ut färger och lacker. R-5-lösningsmedlet används tillsammans med lösningar baserade på PSKh LP- och PSKh-LS-hartser. Förbrukningsmaterialet interagerar anmärkningsvärt med andra föreningar med organosilikon, polyakryl, epoxihartser, gummi och andra element som bildar en film på ytan. Vid arbete med lacker och färger (emalj) tillsätts en effektiv komposition i små portioner , noggrant följa ändringarna i lackens tillstånd.

Det är nödvändigt att hälla i lösningsmedlet försiktigt under konstant omrörning av huvudkompositionen tills du uppnår önskat resultat. Trots att ämnet har ett brett användningsområde kan det inte kallas universellt. I vissa fall rekommenderar proffs starkt att du helt överger det till förmån för en annan komposition. Med tanke på det stora utbudet av produkter kommer det inte att vara svårt att hitta rätt produkt.

Bild
Bild

Komposition R-5 kan användas för rengöring av redan målade ytor eller utrustning och verktyg .som användes för färgning. Kompositionen hjälper till att ta bort partiklar av lack och färg. Specialkomponenter löser enkelt upp en mängd olika organiska föreningar och tar bort även gamla och envisa spår.

Om vi pratar om att utföra storskalig målning (dekoration), kan du inte klara dig utan ett effektivt verktyg. I detta fall köps stora partier lösning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillsatsen av P-5-blandningen förbättrar de estetiska kvaliteterna hos den dekorativa kompositionen. Efter applicering bildas en jämn och slät film. Ur teknisk synvinkel får filmen elasticitet, hållbarhet och andra positiva egenskaper. Användningen av ett lösningsmedel skadar inte beläggningens struktur.

Säkerhetsåtgärder

Innan du börjar arbeta med ett lösningsmedel måste du förbereda dig ordentligt och skydda dig mot skadliga ångor. Kom ihåg att de enskilda komponenterna som utgör kompositionen kan påverka ditt välbefinnande och din hälsa negativt. Kolväten, ketoner, liksom andra föreningar och komponenter orsakar utveckling av hudsjukdomar, huvudvärk, allergiska reaktioner och utsläpp av varierande svårighetsgrad. Flyktiga element, som orsakar skadliga ångor, påverkar slemhinnan i ögonen såväl som luftvägarna. Ibland, när man använder dessa formuleringar, noteras illamående.

Med tanke på allt ovanstående är det värt att ta hand om att minska den negativa effekten. Särskilda arbetskläder och tillbehör behövs inte bara för att skydda händerna utan även ansikte, ögon och näsa. Du kommer definitivt att behöva speciella skyddsglasögon, andningsmask och handskar … Eftersom kompositionen är brandfarlig, avstå från att röka och använda öppen låga under arbetet.

Bild
Bild

Läs bruksanvisningen noggrant före användning. Kompositionen är aggressiv när den interagerar med vissa typer av plast.

Konsumtion

Lösningsmedel används också vid behov för att snabbt och effektivt avfetta ytan. Komposition R-5 är också lämplig för dessa ändamål. Även en liten mängd är tillräckligt för att avlägsna fett- och oljefläckar från underlaget. Ingen beräkning krävs för standardrengöring. Det räcker att fukta en trasa med kompositionen och behandla ytan noggrant. Häll inte lösningsmedel på ytan: aggressiva komponenter i kompositionen kan orsaka irreparabel skada på den ..

Efter behandling med lösningsmedel är det nödvändigt att ta bort resterna med en torr trasa av tjockt papper eller trasa. Utvärdera resultatet: om fettiga fläckar kvarstår, upprepa rengöringsproceduren I. Men med tanke på effektiviteten hos detta märke av lösningsmedel är en torkning tillräcklig. Gnid inte in lösningsmedlet i basen för att inte förstöra det … Det finns vissa förhållanden under vilka det är önskvärt att utföra avfettningsprocessen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ge upp tanken på rengöring om rumstemperaturen är under fryspunkten. Optimala temperaturförhållanden är 15 grader.

Slutsats

Tunnare R-5 är ett effektivt, effektivt medel som används inte bara för spädning av färger och lacker, utan också för rengöring av ytor och verktyg. Det är nödvändigt att arbeta med ämnet noggrant för att inte skada den behandlade ytan.

Bild
Bild

Var noga med att skydda ditt ansikte och händer från aggressiva komponenter och flyktiga ämnen.

Rekommenderad: