Lösningsmedel R-12 (16 Bilder): Sammansättning Och Tekniska Egenskaper, Ansökan Om Aquaprint

Innehållsförteckning:

Video: Lösningsmedel R-12 (16 Bilder): Sammansättning Och Tekniska Egenskaper, Ansökan Om Aquaprint

Video: Lösningsmedel R-12 (16 Bilder): Sammansättning Och Tekniska Egenskaper, Ansökan Om Aquaprint
Video: Aquaprint :) 2024, April
Lösningsmedel R-12 (16 Bilder): Sammansättning Och Tekniska Egenskaper, Ansökan Om Aquaprint
Lösningsmedel R-12 (16 Bilder): Sammansättning Och Tekniska Egenskaper, Ansökan Om Aquaprint
Anonim

Lösningsmedel R-12 är en vätska som består av tre komponenter. Det används huvudsakligen för gallring av lacker, färger, hartsbaserade emaljer, gummi och andra ämnen. Tack vare modern utrustning och högkvalitativa råvaror erhölls stora applikationsmöjligheter.

Bild
Bild

Förening

Denna transparenta, lätt gulaktiga vätska innehåller följande komponenter:

  • xylen - aromatisk kolväteserie (10%);
  • toluen - metylbensen, transparent vätska utan föroreningar, industriellt lösningsmedel (60%);
  • butylacetat - organiskt lösningsmedel (30% av den totala kompositionen).
Bild
Bild

Viktigaste egenskaperna

Kompositionen har en skarp specifik lukt som kan ha en negativ inverkan på människors hälsa. Produkten är mycket brandfarlig och dess ångor avdunstar under lång tid. Användning av ett lösningsmedel vid arbete med plast är tillåtet, men kompositionen kan "korrodera" några av dess typer. Därför är det nödvändigt att kontrollera effekten på ett litet oansenligt område av ytan före användning.

Om det är nödvändigt att använda andra medel i arbetet är det viktigt att noggrant studera deras sammansättning . Kontakt av Р-12 med kraftfulla oxidanter (till exempel ättik- och salpetersyror, väteperoxid) kan leda till bildning av explosiva ämnen.

Brandfarliga blandningar erhålls genom blandning med triklormetan och tribromometan.

Bild
Bild

De tekniska egenskaperna genom vilka sådana kompositioner utvärderas inkluderar flera punkter

  • Flyktighetskoefficienten, eller förångningshastigheten med avseende på etyleter, avgör hur giftig en blandning är. Produkten i fråga tillhör medelflyktiga lösningsmedel, koefficienten är 8-14 g.
  • Karl Fischer -titrering är en metod för analytisk kemi, vars essens är att bestämma andelen vatten i den undersökta kompositionen. I R-12-lösningsmedlet är det inte mer än 1 procent.
  • Syraantal - massan av kaustiskt kalium som krävs för att neutralisera 1 gram organiskt material, mätt i milligram. För R-12 är det inte mer än 0,10 mg KOH / g.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Antalet koagulationsmedel är minst 22%. Med dess hjälp bestäms upplösningsförmågan i ett kvantitativt mått.
  • Produktens relativa densitet är 0,85 g / cm3 i en kub, den ökar med uppvärmning. En temperaturökning ökar en minskning av sammansättningen av det organiska lösningsmedlet. Denna faktor påverkar blandningens renhet.
  • Flampunkten i en sluten degel är inte lägre än +5 grader Celsius. Den bestämmer temperaturen vid vilken blandningsångorna kommer att antändas i ett slutet eldfast kärl. I enlighet med normerna karakteriserar en temperatur på högst 28 grader vätskan som särskilt farlig.
Bild
Bild

Vid blandning av lösningsmedlet med färger och lacker bör komponenterna inte koagulera eller delaminera. Om detta hände betyder det att antingen kompositionerna är oförenliga, eller att proportionerna kränktes under uppfödningstekniken. Detta kommer också att bevisas av utseendet av vitaktiga eller tråkiga fläckar på den torkade ytan. Efter torkning ska filmen förbli blank och jämn.

Applikationsområde

Tillverkning och användning av R-12 utförs i enlighet med GOST 7827-74.

Detta dokument definierar att lösningsmedlet används för utspädning:

  • färg och lack (LM) baserat på PSC LN eller PSC LS;
  • polyakrylhartser;
  • en mängd syntetiska eller naturliga ämnen, vid applicering av vilka en film bildas på ytan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots de tydligt markerade punkterna används det här verktyget också ofta för att rengöra verktyg som används för aquaprint. Vissa människor använder det i vardagen och tar bort "svåra" fläckar.

I bilverkstäder används R-12 vanligtvis för att späda ut bas- och akrylbilemaljer. Kompositionen förändrar inte egenskaperna hos sådana färger. De ligger platta på ytan, tappar inte färg och andra egenskaper. Spädning av akrylemaljer motiveras av det faktum att de är baserade på akrylhartser, och inte vattenhaltiga formuleringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt användningen av R-12 i tekniken för applicering av aquaprint . Ett av stadierna i detta arbete är aktivering. För att applicera mönstret är det nödvändigt att mjukna ned doppningsfilmen. Professionella använder speciella formuleringar, men för amatörer är denna typ av lösningsmedel en bra och billig ersättning. Det sprutas jämnt över hela ytan från en sprayflaska eller på annat sätt.

Lösningsmedlet av detta märke används också som ersättning för andra blandningar, till exempel R-5-lösningsmedlet. Färger och lack måste blandas gradvis med lösningsmedlet, tillsättas i små portioner under konstant omrörning av kompositionen. Blandningsförhållandet bestäms enligt tillverkarens instruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

I bilindustrin tas gamla lager av akrylfärg också bort med lösningsmedel. Det måste appliceras i ett tunt lager (högst 2 mm) och vänta cirka 10 minuter. Beläggningen mjuknar gradvis och kan enkelt tas bort med en spatel.

Säkerhets regler

Sammansättningen av detta lösningsmedel avgör blandningens toxicitet och höga brandfarlighet, därför måste alla säkerhetsregler följas vid lagring och arbete med den.

Det är nödvändigt att förvara R-12-lösningen med ett tätt stängt lock ., på platser skyddade från barn. Det är också viktigt att begränsa exponeringen för direkt solljus för produkten. Rummet måste vara väl ventilerat. Placera inte lösningsmedlet nära värme och elektriska apparater, såväl som vassa föremål (för att undvika punktering av förpackningen).

När du arbetar direkt med kompositionen är skydd av händer och ögon obligatoriskt. Det är nödvändigt att bära handskar och speciella glasögon, eftersom komponenterna i lösningen kan orsaka allvarliga kemiska brännskador om de kommer i kontakt med öppna delar av kroppen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att arbeta utomhus eller i ett välventilerat rum (om ventilationen är dålig, använd andningsskydd). Eftersom luften är lättare än ångorna i blandningen, avsätts de på golvet och omgivande ytor. Därför, efter att ha utfört alla åtgärder med P-12, är det nödvändigt att tvätta arbetsområdet för att förhindra oönskad antändning.

Om produkten kommer på huden, tvättas den med mycket rinnande varmt vatten med tvål. Om kompositionen kommer i ögonen, skölj dem noggrant med vatten och kontakta genast läkare.

Rekommenderad: