Lösningsmedel 646: Tekniska Egenskaper, Sammansättning Och Densitet, Oktantal, Vad är Skillnaden Med Lösningsmedel 647

Innehållsförteckning:

Video: Lösningsmedel 646: Tekniska Egenskaper, Sammansättning Och Densitet, Oktantal, Vad är Skillnaden Med Lösningsmedel 647

Video: Lösningsmedel 646: Tekniska Egenskaper, Sammansättning Och Densitet, Oktantal, Vad är Skillnaden Med Lösningsmedel 647
Video: Aritmetiskt vs Geometriskt medelvärde 2024, April
Lösningsmedel 646: Tekniska Egenskaper, Sammansättning Och Densitet, Oktantal, Vad är Skillnaden Med Lösningsmedel 647
Lösningsmedel 646: Tekniska Egenskaper, Sammansättning Och Densitet, Oktantal, Vad är Skillnaden Med Lösningsmedel 647
Anonim

Idag presenteras lösningsmedel på byggmarknaden i ett ganska brett sortiment. Märkena 646 och 647 är efterfrågade bland inhemska konsumenter, och vid första anblicken är deras sammansättningar identiska. Ändå finns det en ganska viktig skillnad mellan dem, som avgör omfattningen av dessa produkter.

Bild
Bild

Särdrag

Lösningsmedel inkluderar snabbt avdunstande reagensblandningar bestående av flera aktiva komponenter. De löser upp organiska ämnen och bildar homogena föreningar med dem.

Lösningsmedlets huvuduppgift är att späda ut färger och lacker, vilket ger dem den nödvändiga arbetskonsistensen. vissa krav ställs på dem:

  • brist på någon reaktion med färg och lack;
  • hög avdunstningshastighet;
  • kompositionen måste vara icke-hygroskopisk;
  • växelverkan mellan lösningsmedlet och färgämneskompositionen bör ske utan ansträngning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Lösningsmedlet påverkar färgen först vid appliceringen, varefter den avdunstar spårlöst. Varje färg- och lackprodukt motsvarar en viss typ av lösningsmedel.

Tunnare nummer 646 är en universell komposition med ett stort antal användningsområden.

Det används för arbete med nitrobaserade lacker och färger, och interagerar också med epoxi och spritfärg.

Bild
Bild

De aktiva komponenterna i P646 är:

  • toluen - 50%;
  • butanol - 15%;
  • butylacetat - 10%;
  • etylalkohol - 10%;
  • etylcellosolv - 8%;
  • aceton - 7%.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den största skillnaden mellan 646 och 647 betyg är deras sammansättning.

Den senare innehåller inte aceton, den anses inte vara så aktiv, på grund av vilken den används på beläggningar som kräver den mest noggranna och känsliga hanteringen, till exempel vid arbete med plast. I alla andra fall bör 646 föredras.

Idag bedriver lösningsmedelsproducenter forskning som syftar till att minska koncentrationen av toluen och aceton i reagenset. Detta beror på att dessa ämnen ofta används vid tillverkning av syntetiska läkemedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar med P646

Bland de otvivelaktiga fördelarna med ett sådant lösningsmedel bör det noteras:

  • mångsidighet att använda - det är effektivt på en mängd olika ytor;
  • exceptionell upplösningsaktivitet - på grund av multikomponentkompositionen kan lösningsmedlet interagera med nästan vilken typ av material som helst;
  • användarvänlighet - inga speciella färdigheter krävs för att använda produkten; alla utan konstruktionsutbildning kan förstå de tekniska egenskaperna i arbetet med kompositionen;
  • tillgänglighet - reagenset kan köpas i alla järnaffärer till ett överkomligt pris;
  • när flyktiga ämnen torkar får ytan ytterligare glans och glansigt utseende;
  • lämnar inte ränder och feta fläckar;
  • avdunstar snabbt och lämnar ingen lukt;
  • vid hudkontakt orsakar inte brännskador.
Bild
Bild

Samtidigt har produkten också ett antal betydande nackdelar:

  • hög toxicitet hos kompositionen;
  • skarp obehaglig lukt;
  • hög brandfarlighet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förtunning 646 är klassad som farokategori III. Inandning av dess flyktiga ånga kan orsaka smärta, illamående och fullständig eller partiell desorientering i rymden.

Det har en negativ effekt på luftvägarna, matsmältningssystemet, kan leda till irritation i ögonens slemhinnor och utveckling av dermatit. Med långvarigt arbete med en kemikalie ökar sannolikheten för leverförgiftning, förändringar i blodets biokemiska sammansättning och till och med skador på benmärgen, vilket leder till de allvarligaste sjukdomarna. Det är därför som användningen av lösningsmedel nummer 646 kräver särskild skyddsutrustning. Allt arbete rekommenderas att utföras i ett välventilerat område eller utomhus i enlighet med säkerhetsföreskrifterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kompositionen kräver speciella lagringsförhållanden för att utesluta utsläpp av flyktiga ångor.

Det förvaras vid temperaturer från -40 till +40 grader Celsius i en lufttät behållare, exklusive direkta UV -strålar.

Förvara inte P646 utomhus, liksom på platser där svetsning fungerar . Gnistor bör uteslutas, rökning är förbjudet nära lagringsområdet - detta beror på kompositionens höga brandfarlighet. Om en brand bryter ut släcks den med vatten, sand eller skum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

P646 säljs i flytande form. Kompositionen är transparent, sällan med en gulaktig nyans.

Dess formel bestämmer de tekniska parametrarna:

  • ämnets densitet är 0,87 g / cm3, varför det helst blandas med andra lösningsmedel och färger och lacker;
  • flyktighetskoefficienten varierar från 8 till 15;
  • koagulationsantal - mer än 35%;
  • syretal - mindre än eller lika med 0,06 mg KOH / g;
  • vattnets egenvikt överstiger inte 2% (enligt Fischer);
  • kokpunkt - 59 grader;
  • spontan förbränningstemperatur - 403 grader;
  • ingen frysning;
  • ingen viskositetsförstärkning;
  • faroklass - III.
Bild
Bild

Tekniken för tillverkning och förpackning av lösningsmedlet är baserad på GOST 18188-172-standarden.

När du köper, var uppmärksam på vätskans struktur . Sammansättningen ska vara homogen, utan skiktning och bildandet av ett grumligt sediment. Blandningen ska inte innehålla suspenderade partiklar.

Den säljs i metallbehållare, liksom i behållare av glas eller hållbar plast med volymer på 1-10 liter. Kompositionen är helt klar för användning, kräver ingen förberedelse. Behåller sina prestandaegenskaper i 12 månader. Efter utgångsdatumet rekommenderas inte lösningsmedlet för användning.

Bild
Bild

Tillämpningsområde

Tunnare klass P646 används vid reparation och efterbehandling. Dess syfte är att effektivt späda ut färger, liksom lacker och nitroemaljer. Produkten fungerar bra för alla typer av färger och lacker. Nyligen genomförda studier har visat att P646 fungerar bra med alkyd-, epoxi- och melaminprodukter, olika typer av kitt och primers.

Det har visat sig väl i följande typer av reparations- och efterbehandlingsarbeten:

  • för att få färger till erforderlig viskositet;
  • för gallring av förtjockade och filmbildande lacker;
  • vid tillverkning av nitro-lacker och nitro-emaljer;
  • lösningsmedlet läggs ofta till kittet och primern för att öka elasticiteten och skapa den erforderliga viskositeten, vilket gör det möjligt att tekniskt jämna ut ytorna till idealisk jämnhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

P646 är extremt effektiv, den kan få även den äldsta och mest torkade färgen till önskad konsistens.

Dessutom rengörs målarverktyg med härdad färg från härdad färg och återför dem till fungerande skick.

Avfettning av ytor anses vara en separat användningsriktning för lösningsmedelskvalitet 646 . Om ytan inte avfettas innan primern appliceras, kommer beläggningen att börja skala av istället för de återstående fettfläckarna, och vidhäftningen (vidhäftning av ytan till basen) försämras avsevärt. Alla gallringsformuleringar kan utföra en avfettningsfunktion. Användningen av P646 har dock sina egna detaljer. Detta lösningsmedel anses vara det mest aggressiva bland sina motsvarigheter, dess användning kräver särskild omsorg. Aceton, som är en aktiv komponent i lösningsmedlet, kan skada basen, göra dess struktur inhomogen och leda till oegentligheter. Aceton är särskilt aggressivt mot plast, därför rekommenderas det inte att avfetta plastytor med det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Allt arbete med P646 rekommenderas att utföras vid en temperatur på 5-30 grader Celsius och en relativ luftfuktighet i rummet inte högre än 85%.

Ämnet är giftigt och flyktigt, därför är det optimalt att använda andningsskydd och handskar när du arbetar . Det rekommenderas att bära speciella skyddsglasögon för att skydda dina ögon. Om ämnet kommer i kontakt med huden ska det drabbade området behandlas med varmt vatten och tvål. Om lösningsmedlet kommer in i ögat måste du omedelbart söka medicinsk hjälp på närmaste klinik.

Bild
Bild

Lösningsmedlet är ett mycket brandfarligt material.

I rummet där arbetet utförs är det viktigt att utesluta alla möjligheter för gnistor att slå - rök inte i närheten, elda och svetsa, annars kan konsekvenserna vara de farligaste.

Vissa "hantverkare" rekommenderar att man häller ett lösningsmedel i bensin för att öka bränslets oktantal, samt för att rengöra injektorerna och ventilerna i bilens bränslesystem. Det finns dock väldigt få bekräftade framgångsrika resultat av sådana åtgärder, vilket innebär att det inte finns några garantier för dess effektivitet.

Bild
Bild

R646 förbrukning

Lösningsmedlet tillsätts till färg- och lackbasen i små portioner under konstant omrörning tills önskad viskositet uppnås.

P646 är mycket aktiv, så hantering av denna produkt kräver omsorg, annars kan ytan som ska behandlas skadas.

Materialförbrukning för avfettning per 1 kvm. m är:

  • för fasadverk kommer den erforderliga volymen att vara 0,17 liter;
  • för ytor av metall eller trä inomhus - 0, 12 l;
  • för ett lager betong - 0, 138 l;
  • för alla typer av ytor under hög luftfuktighet - 0, 169 liter.
Bild
Bild

Lösningsmedelsmärke 646 anses med rätta vara en av de mest effektiva lösningsmedelskompositionerna, därför används det i stor utsträckning vid reparation av teknisk utrustning.

  • Tillsammans med lacker XB-784 . De används ofta i produktionsbutiker för att täcka avkolningstankar och flytande kemisk rengöring, kondensvattentankar, avsaltningstankar och reningsledningar. Det är möjligt att använda lack och emalj för detta ändamål endast med lösningsmedel 646. Dess standardförbrukning är 0,086 l / m2.
  • Tillsammans med NTs-11 emalj . som är lämplig för bearbetning av metallytor som arbetar i föränderliga väderförhållanden med hög exponering för fukt, inklusive havsvatten, samt oljeprodukter. P646 används för att lösa upp denna färg med en hastighet av 0,528 kg per kvm. m. täckning. För icke-metalliska beläggningar som arbetar under liknande förhållanden används NTs 1200 emalj, den späds utifrån standarden 0,17 l / m2.
  • För internt reparationsarbete bör du ge företräde emaljer NTs-25 … Andelen av dess utspädning är 0, 120 liter per kvadratmeter yta.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att skydda porösa lager av betong och tegel från de negativa effekterna av alkalier och syror används ett kitt. Samtidigt kan den bara visa sina konsumentegenskaper mer effektivt när den späds ut med ett lösningsmedel av hög kvalitet - detta kommer att kräva 1,2 liter P646 per kvadratmeter. Om kittet används för att skydda insidan av belysningstankar, behållare för syra -basiska föreningar och insidan av natriumkatofilter blir lösningsmedelsförbrukningen lägre - 0, 138 l / m2.

Emalj EP-5116 används för att behandla beläggningen av rörledningar och oljereservoarer, späds ut med ett lösningsmedel i ett förhållande av 0,169 liter per kvadratmeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Kvalitetsprodukter kan endast köpas från en pålitlig tillverkare. Produkter som uppfyller alla krav och tekniska standarder produceras av flera tillverkare.

  • Dmitrievsky kemiska fabrik - ett företag med ett sekel historia, specialiserat på produktion av kemikalier för industrin.
  • Övre Volga färg- och lackfabrik - en välkänd inhemsk leverantör av lacker, emaljer, färger, lösningsmedel och primers på den ryska marknaden och i OSS-länderna.
  • " Polycom " - en av ledarna inom segmentet för produktion av industri- och hushållskemikalier.
  • " Yaskhim " - skaparen av petrokemiska lösningsmedel av högsta kvalitet.
Bild
Bild

Alla dessa tillverkare har ökade krav på produkternas kvalitet och utför sina aktiviteter i enlighet med GOST -standarder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sammanfattningsvis några fakta om lösningsmedlet som man bör tänka på när man börjar arbeta med denna brännbara komposition:

  • en blandning av flyktiga lösningsmedelsångor och luft anses vara ganska explosiv;
  • ansamlingen av livsfarliga och hälsokoncentrationer i luften, om behållaren med P646 hålls öppen, sker ganska snabbt;
  • lösningsmedelsångor är tyngre än luft - de sjunker ner och kan placeras direkt ovanför golvet eller marken;
  • antändning är möjlig även på avstånd, när det inte finns någon direkt kontakt mellan eld och kemikalier;
  • vid interaktion med ättika och hydroperit bildas sprängämnen;
  • en farlig reaktion av P646 med kloroform och bromoform noteras, vilket skapar en brandfarlig situation.

Rekommenderad: