Gipsfyrar: 6 Mm Gipssträngfyrar För Väggar, Profil Och 3 Mm Fyrfäste

Innehållsförteckning:

Video: Gipsfyrar: 6 Mm Gipssträngfyrar För Väggar, Profil Och 3 Mm Fyrfäste

Video: Gipsfyrar: 6 Mm Gipssträngfyrar För Väggar, Profil Och 3 Mm Fyrfäste
Video: Gipsa innervägg | Byggmax tipsar 2024, April
Gipsfyrar: 6 Mm Gipssträngfyrar För Väggar, Profil Och 3 Mm Fyrfäste
Gipsfyrar: 6 Mm Gipssträngfyrar För Väggar, Profil Och 3 Mm Fyrfäste
Anonim

Numera står många ägare av privata hus och lägenheter inför problemet med ojämna väggar. Sådana defekter märks särskilt i hörnen. Detta kan få rum att se mindre inbjudande ut och inredning kan vara problematiskt. I många fall används gips för att jämna ut väggarna. Det är mest praktiskt att applicera det på sådana baser med hjälp av element som fyrar. Låt oss överväga detaljerna i denna process.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

I de flesta fall måste väggarna vara jämna innan de applicerar färg, limmar tapeter eller lägger kakel, annars kommer beklädnaden helt enkelt inte att sitta säkert på plats. Många hem- och professionella hantverkare använder gipsblandningar av hög kvalitet för att lösa detta problem. Det rekommenderas att applicera dem på ojämna eller spruckna väggar med hjälp av speciella fyrar.

Till att börja med, låt oss svara på huvudfrågan - vad är gipsfyrar. Dessa element används när det är nödvändigt att göra väggarna jämna eller dölja sprickor på dem. Baserat på ledarnas position, lägger byggaren gips på basen och utjämnar därmed eventuella oegentligheter och skillnader.

Bild
Bild

Oftast installeras fyrar längs hela längden av väggar som kräver puts . Av denna anledning skulle fästelementen vid deras två ändar vara för små för att passa tätt mot basen. Denna funktion förklarar det faktum att gipsfyrar fixeras på flera punkter samtidigt.

Man bör komma ihåg att fyrar bör installeras på väggar med stora sprickor först efter att ha identifierat huvudorsaken till uppkomsten av sådana defekter. Källan till att golven förstörs måste elimineras. I vissa fall måste du vända dig till förstärkning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För stora fördjupningar och tekniska hål på väggarna måste först repareras innan fyrarna installeras. Som regel används samma byggnadsblandningar för detta, som senare kommer att användas för att putsa baserna.

Gipsfyrar är gjorda av olika material . De kan också variera i storlek, längd och form. Tack vare ett så rikt utbud kommer det att vara möjligt att välja rätt element för alla väggtak och deras individuella sektioner. Dessutom kan ägarna göra allt arbete med sina egna händer, vilket sparar pengar på att kontakta specialister.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men tro inte att fyrar bara används för väggdekoration. Du kan också hänvisa till dessa detaljer om du dekorerar plan som golv, tak eller sluttningar. I alla fall kommer fyrar att visa sig vara mycket användbara och bekväma komponenter som gör att du snabbt och jämnt kan lägga ett lager gips.

Få människor vet, men fyrar är inte bara fabrikstillverkade.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa hantverkare gör dem själva. Oftast fungerar trästänger som sådana fyrar (de är särskilt relevanta i fall med träbyggnader). Sådana delar fästs på väggarna för att bli färdiga med självgängande skruvar, vilket gör putsprocessen enklare och snabbare.

Mer erfarna reparatörer vänder sig ofta till installationen av gipsfyrar . För detta är självgängande skruvar fixerade i de önskade områdena. Deras kepsar spelar rollen som en slags nivå på vilken lösningen sedan appliceras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Som nämnts ovan används idag olika typer av fyrar när man applicerar gips på golv. Varje typ av dessa landmärken har sina egna egenskaper som måste beaktas innan arbetet påbörjas. Låt oss i detalj överväga vad som är särdragen hos olika typer av gipsfyrar.

Till att börja med, låt oss titta på egenskaperna hos fyrar gjorda av olika material.

Bild
Bild

Metallisk

Järn

Järnsignaler är bland de vanligaste och eftertraktade. Moderna tillverkare gör dem i form av perforerade plattformar med en stark rundad topp. Dessa strukturer är som regel täckta med zink, därför att de inte korroderar under gipset. Installationen av dessa typer av fyrar utförs med hjälp av fästelement och en snabbt stelnande gipsblandning.

Låt oss bo på de viktigaste fördelarna med järnsignaler

  • Många ägare vänder sig till just sådana element, eftersom de har en låg kostnad.
  • Järnsignaler finns i många järnaffärer - du behöver inte leta efter dem över hela staden.
  • Det är väldigt enkelt att arbeta med sådana element. Det viktigaste är att följa instruktionerna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Moderna galvaniserade fyrar av järn har dock sina nackdelar

  • Den vanligaste nackdelen med sådana produkter är geometrisk deformation. Detta problem kan uppstå både när vissa standarder bryts under produktionen och vid transport eller lagring på fel sätt. Av denna anledning är det viktigt att noggrant inspektera för skador eller deformation innan du köper fyrar.
  • I vissa fall, efter allt arbete har utförts, visas fula rostiga ränder på väggarna. Sådana problem uppstår när zinket på järnets yta börjar brytas ner och oxideras. För att inte stöta på sådana nackdelar rekommenderas det att rengöra fyrarna omedelbart efter att golven är färdiga.
  • En annan nackdel med sådana delar är att de är mycket flexibla. På grund av detta, under installationen, är det nödvändigt att skapa förutsättningar för att garantera styvheten i guiderna, till exempel för att fylla ytan under fyrarna.
Bild
Bild

Stål

Stålvarianter av gipsguider är återanvändbara. Oftast används de av erfarna hantverkare. Du kan använda sådana element många gånger och därigenom få tillbaka kostnaderna för deras köp.

De främsta fördelarna med stålguider

  • En sådan fyrprofil har utmärkta hållfasthetsegenskaper.
  • Stålstyrningar är mycket styva, så det är tillåtet att installera dem utan att oroa dig för eventuell deformation. Av denna anledning behöver sådana element bara fixas på vissa platser.
  • Du kan använda dessa guider flera gånger.

Stålfyrar har inga allvarliga nackdelar, men de har sina egna "svagheter"

  • De är dyra (dyrare än enkla metallbitar).
  • De kan gå sönder eller skadas om de tas bort efter att gipset är helt torrt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Plast

Den näst mest populära är plastfyrar.

I många avseenden liknar de metallversioner, men de har ett antal särdrag

  • De är tillverkade av pålitlig och höghållfast plast.
  • Ingen erfarenhet eller särskild kunskap krävs för att installera dem. Allt arbete är enkelt och problemfritt.
  • Dessa element behåller sin ursprungliga geometri. Efter små deformationer återgår plastfyrar till sitt tidigare utseende. Av denna anledning finns det ingen anledning att oroa sig för vad som kommer att "leda" dem över tid.
  • Plast är ett material som inte är känsligt för oxidation och rost. Rostiga ränder och fläckar kommer definitivt inte att dyka upp på väggar med liknande plastfyrar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tyvärr har plastfyrar ett antal nackdelar. Låt oss överväga dem

  • Sådana detaljer bör inte tas upp om du gör utomhusdekoration. Detta beror på att plast ibland går sönder vid låga temperaturer.
  • Materialet från vilket sådana fyrar är gjorda är inte konstruerat för imponerande yttre belastningar, till exempel stötar. Under deras inflytande kommer de helt enkelt att bryta.
  • Om plaststyrningarna är felaktigt monterade kan de böjas när de trycks av regeln, vilket kommer att framkalla deformation av den färdiga basen.
  • Var medveten om att plastskenor tillverkade av billiga och giftiga material kan lämna mörka fläckar på den färdiga ytan om de inte tas bort efter avslutat arbete. Det kan vara omöjligt att bli av med sådana defekter i finishen.

Fyrar skiljer sig från varandra, inte bara i material. Tänk på vad andra guider är för gipsunderlag.

Bild
Bild

Hemlagad

Som nämnts tidigare är gipsfyrar inte bara fabrikstillverkade utan också hemgjorda. De är billiga för hantverkarna, och deras skapande kan inte kallas för komplicerat. För egen produktion av fyrar använder folk vanligtvis ett metallhörn eller rör. Naturligtvis är det tillåtet att hänvisa till andra lämpliga objekt som har en liknande struktur. Det kan till exempel vara trälister. De är dock mindre ofta tillgängliga på grund av deras känslighet för deformation.

Det bör också noteras att när man använder hemmagjorda baser ökar konsumtionen av gips vanligtvis. Som ett resultat ökar också efterbehandlingskostnaderna. Det finns ett annat populärt alternativ för hemlagade fyrar - en metallprofil för gips. Dessa landmärken är de billigaste. Lämplig för fall där ett tjockt lager av gips krävs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Strängar

Det finns också speciella strängfyrar.

De är billiga och de är gjorda så

  • Först förbereder de självgängande skruvar, en perforator och tråd.
  • Sedan, med hjälp av en perforator, borras hål i vilka pluggarna kommer att sättas in.
  • Självgängande skruvar måste skruvas fast i pluggarna. De borde ligga på samma nivå. Därefter måste du dra i tråden.
  • Applicera en gipsblandning under tråden så att lagerytan är något högre än strängen.
  • När gipset är något torrt måste det översta lagret klippas av. Detta ger dig en referenspunkt för vilken du måste justera.
Bild
Bild

Den största fördelen med strängfyren är dess låga kostnad. Tråd är billigt, och nästan alla hantverkare har självgängande skruvar hemma. Dessutom är dessa typer av fyrar inte utsatta för deformation, till exempel metall eller plast.

När det gäller nackdelarna inkluderar de följande

  • Hantverkare installerar ofta slarvigt självgängande skruvar. På grund av detta kan murbrukytan böjas.
  • Krökning kan också uppstå om det övre gipsskiktet har tagits bort felaktigt och vilar på trådens nivå.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Gipsfyrar kan ha olika dimensioner. Så det vanligaste är guider med dimensioner på 6 mm x 3 m. Sådana element används oftast när man lägger ett gipsskikt på 6-10 mm.

Det finns också fyrar med dimensioner på 10 mm x 3 m. Om du använder delar som har en sådan bredd och höjd kan du lägga gipset med ett lager på mer än 1 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Idag vänder sig många DIYare till hemgjorda gipsfyrar. Du kan göra dem på olika sätt. Låt oss ta en titt på några av de vanligaste alternativen.

Så, för att skapa en lång fyr som är lämplig för väggar, för golvet och för taket, måste du fylla på en lång nivå eller en perfekt platt profil, skena. Det rekommenderas att anlita en assistent för sådant arbete. Då kommer en person att hålla skenan på vilken nivån står, och den andra personen kommer att ansvara för att lägga murbruk längs skenans längd. För organisationen av denna fyr rekommenderas det också att lägga asbest eller alabaster till gipset. Detta beror på att ett tätt lager av blandningen kommer att torka ut lite längre än vanligt.

Först måste du lägga murbruk på en nivå längs hela planets bas, markera den sista punkten och arbeta, börja med den första. Lägg skenan och lägg blandningen under den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Korta hemmagjorda fyrar tillverkas enligt samma princip. De måste dock göras 30 - 50 cm vardera och installeras i ett rutmönster. Som regel vänder man sig till sådana element när det är nödvändigt att mätar- och halvmeterreglerna räcker för hela intervallet mellan fyrarna.

Du kan också ställa in fyrar själv med hjälp av självgängande lock . Så, fästelement installeras på linjen ritad och verifierad av nivån. Baserat på placeringen av deras kepsar appliceras gips. För att göra detta, använd en spatel eller ett träblock som pressar lösningen till fästelementen. Denna typ av varningslampa behöver inte tas bort efter att allt arbete har utförts.

Du kan också göra strängfyrar med dina egna händer. För att göra detta måste du installera flera självgängande skruvar och föra en tråd mellan dem.

Bild
Bild

Subtiliteter i installationen

Innan man fixar fyrarna under gipset är det nödvändigt att markera basen. I det här fallet kan du lita på olika tekniker.

Låt oss titta närmare på det enklaste sättet att markera golvet för monteringsguider

  • Gör först ett inslag från hörnet på 30 cm (15 cm från golv och tak).
  • Rita en vertikal remsa, kontrollera den med en nivå och upprepa sedan denna operation, men på motsatt sida.
  • Nu måste du mäta klyftan mellan de ritade linjerna och dividera den med 1,5 m. Det resulterande antalet kommer att indikera det nödvändiga antalet varningsledare. Elementen måste skäras så att de är 30 cm kortare än takhöjden.
  • Vid punkterna på linjerna nedanför och över måste hål borras för att installera pluggarna.
Bild
Bild
  • Nu måste du dra ut alla väggbeklädnader med linjer, hålla ett steg på 1,5 m.
  • Skruva fast de självgängande skruvarna i hålen. Sträck ut två trådar mellan locken. I områden där repet skärs (som de dragna linjerna) måste du också göra hål och sätta in pluggar med självgängande skruvar i dem.
  • Justera nu nivån på fästeluckorna. För att göra detta, lägg till värdena för överlappningen, parametern för tjockleken på fyren och lämna en liten marginal (cirka 0,5 cm). Resultatet kommer att indikera hur långt fästelementen ska röra sig bort från plattan.
  • Efter att ha ställt in de självgängande skruvarna måste du dra gängorna diagonalt och leda fyrarna under detta plan. Se till att trådledarna bara vidrör tråden lätt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha markerat basen kan du gå vidare till direktinstallationen av fyrguiderna.

Låt oss först titta på hur du gör detta med en lösning eller lim

  • Förbered först lösningen. För att göra detta, var noga med att använda instruktionerna - det ska finnas på kartongen. Om du vill avsluta väggarna med en cement- eller kalkförening, vilket tar mycket lång tid att fixa, bör gips eller alabaster blandas i dem.
  • Applicera den färdiga föreningen på väggen i små portioner. Den måste läggas var 15-20 cm, beroende på de markerade linjerna.
  • Nu måste profilen fästas på kompositionsskiktet och pressas till basen. Vid användning av de enklaste markeringarna måste fyren placeras på ett sådant sätt att den är i nivå med de självgängande skruvarna.
  • Kontrollera inriktningen av alla delar med vattenpass.
  • Ta bort överflödig lösning och fortsätt med att fixa följande delar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Montering på fästelement är lite annorlunda

  • För fästfyr används delar som kallas "öron" eller clips. I det här fallet, för installation, placeras guiderna på locken på de självgängande skruvarna, tidigare skruvade i de förberedda hålen (i steg om 30 cm).
  • Därefter fästs varningselementet och spärren installeras på önskad plats.
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna metod väljs av många mästare, eftersom den är enkel och snabb. Det bör dock beaktas att tjockleken på gipsskiktet blir något större - med 0,5 cm. Detta kommer att påverka den totala mängden utfört arbete.

Recensioner

De flesta hantverkare som bestämmer sig för att putsa väggarna i sitt hem på egen hand svarar positivt på användningen av fyrar. Enligt deras åsikt förenklar användningen av sådana delar kraftigt efterbehandlingen och låter dig också överge de dyra tjänsterna hos erfarna reparatörer.

Det förvirrar många människor att metallfyrar över tid kan lämna rostiga ränder på väggarna, vilket kommer att förstöra hela ytan . Ägarna stöter sällan på ett sådant problem, men sannolikheten för denna defekt kvarstår fortfarande.

Bild
Bild

Långa fyrar är inte särskilt praktiska att transportera, säger husägare. Detta gäller särskilt flexibla delar som lätt skadas om de hanteras vårdslöst.

När det gäller det direkta arbetet med installationen av fyrar, så ser lejonparten av hantverkare inga problem. Det viktigaste är att vara försiktig och alltid använda en nivå - då blir inte baserna sneda och oestetiska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

  • Om du letar efter fyrar för efterbehandling, är det bättre att använda tjockare och starkare delar, eftersom ytterväggar kräver användning av material i stora mängder.
  • För galvaniserade och plastledare säljs speciella fästelement i butiker. När du använder dem håller fyrarna mycket mer pålitligt och starkare.
  • Var noga med att inspektera varje fyrhållare innan du köper. Alla element måste vara i perfekt skick - inga knäckar eller skador. Användningen av delar av låg kvalitet kommer i slutändan att leda till en ful och krökt basyta.
  • Vid dekoration av hörnområden rekommenderas att använda bekväma V-formade fyrar. T-formade element kan fungera som mellankomponenter.
  • Glöm inte att fyren kommer att hållas på basen så tätt och pålitligt som möjligt bara om du fixar den på flera punkter, och inte bara ovanför och under.
Bild
Bild
  • Om du utför arbete med billiga hemgjorda fyrar, bör du överväga att då kommer konsumtionen av gips att öka avsevärt. Detta beror på det faktum att basens inriktning med sådana styrningar utförs med en större mängd murbruk.
  • Vid installation rekommenderas de första två fyrarna att installeras på båda kanterna av väggtaket, och först sedan fortsätta att fixa de återstående delarna. Glöm inte att det måste vara samma avstånd mellan dem.
  • Om det finns för stora och märkbara utskott på väggarna (golv eller tak), blir det lättare att ta bort dem än att jämna dem. Annars riskerar du att lägga mycket pengar på en stor mängd gipsblandning, och att utföra sådant arbete kan vara för svårt för en hantverkare.
  • Om du är rädd för att möta deformationen av varningselementen, bör du vända dig till strängalternativen. Dessa delar utsätts inte för deformation.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det är viktigt att komma ihåg att avståndet mellan enskilda fyrar bör vara 15 - 20 cm mindre än regeln som drar ut gipsskiktet. Om du avslutar väggarna med gips för första gången, bör detta värde inte vara mer än 0,5 - 1 m. Annars blir det ganska svårt för dig att klara det imponerande området på ytan som ska slutföras.
  • Många hantverkare undrar om det är nödvändigt att ta bort fyrarna i slutet av efterarbetet. Om vi pratar om metallalternativ kan de bara lämnas på den färdiga ytan om de är av utmärkt kvalitet. Metalldelar av dålig kvalitet kommer att oxideras med tiden, vilket resulterar i rostfläckar på ytan. På ett eller annat sätt rekommenderar de flesta experter fortfarande att ta bort fyrarna.
  • När du markerar basen måste du ta hänsyn till dörrbladens placering. Om de är planerade att göras, utförs nivån på underlaget på ett sådant sätt att det ligger på en nivå under den framtida tröskeln.
Bild
Bild
  • I processen för att avsluta golven används en primer. Innan du installerar fyrarna är det mycket viktigt att vänta tills det är helt torrt. Detta beror på att skenorna håller mycket tätare och bättre på torra ytor. Dessutom, om denna regel iakttas, kommer gipsskiktet inte att spricka och bryta i framtiden.
  • Om du vill spara på efterbehandlingsmaterial bör du använda inte särskilt höga fyrar. Till exempel, när man dekorerar väggar i nya byggnader uppförda från block som är ganska platta, är det tillåtet att inte använda dessa riktlinjer alls, men i gamla tegelbyggnader kan dessa detaljer helt enkelt inte göras.

Återanvändbara stålfyrar rekommenderas inte för hantverkare att dekorera vanliga bostäder, eftersom oftare erfarna reparatörer som regelbundet utför sådant arbete vänder sig till dessa element. I annat fall är kostnaden för sådana delar kanske inte motiverad.

Rekommenderad: