AV -mottagare: Hur Väljer Jag För Hemmabio? Vad är Det För? Betyg På De Bästa Förstärkarna

Innehållsförteckning:

Video: AV -mottagare: Hur Väljer Jag För Hemmabio? Vad är Det För? Betyg På De Bästa Förstärkarna

Video: AV -mottagare: Hur Väljer Jag För Hemmabio? Vad är Det För? Betyg På De Bästa Förstärkarna
Video: Sonos Beam eller Sonos Arc - Vad väljer vi nya Soundbar-faunan? 2024, Maj
AV -mottagare: Hur Väljer Jag För Hemmabio? Vad är Det För? Betyg På De Bästa Förstärkarna
AV -mottagare: Hur Väljer Jag För Hemmabio? Vad är Det För? Betyg På De Bästa Förstärkarna
Anonim

För att upprätthålla högkvalitativt ljud i en hemmabio krävs en speciell enhet som säkerställer bildandet av en korrekt ljudbild, samt förstärker den till en bekväm nivå utan störningar och förvrängningar. Du kan använda en soundbar för detta, vilket gör att du kan förbättra ljudkvaliteten avsevärt jämfört med en vanlig TV, men om du vill skapa ett system av hög kvalitet kan du inte klara dig utan en integrerad AV-mottagare.

I vår recension kommer vi att analysera i detalj vad den här enheten är, vad dess syfte är och hur man väljer rätt modell.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En AV -mottagare är en av de mest komplexa elementen i ett hemmabiosystem, utformat för att utföra en mängd olika funktioner . Begreppet "mottagare" (med andra ord "mottagare") dök upp för första gången på 1920 -talet för att beteckna en kombinerad enhet som kombinerade funktionerna hos både en radiomottagare och en förstärkare.

Med utvecklingen av digital teknik lades prefixet AV till namnet - det betyder ljud video , följaktligen reinkarnerades själva mottagaren som en audiovisuell mottagare och började användas vid produktion av hemmabiografer.

Bild
Bild

Utformningen av alla mottagare inkluderar:

  • digital tunermodul;
  • förförstärkare;
  • flerkanaliga avkodare för signalkällor som har mer än två kanaler med ljuddata;
  • växlare av ljud- och videosignaler;
  • en kontrollmodul som är ansvarig för att visa och bearbeta signaler från fjärrkontrollen eller från enhetens frontpanel;
  • kraftenhet.

Närvaron av alla dessa element avgör omvandlingen av AV -mottagaren till ett komplett hemmabiosystem.

Det är därför det anses vara en av huvudkomponenterna i installationen, tillsammans med sätten att reflektera ljudinnehåll.

Bild
Bild

Vad behövs det för?

AV -mottagarnas funktionella funktioner är verkligen imponerande

  • Stort urval av olika tunerinställningar . Med hjälp av en mikrofon upptäcker systemet automatiskt sådana parametrar som:

    • kolumnstorlekar;
    • graden av deras avlägsenhet från källan;
    • volymindikatorer för varje signal;
    • minska de låga frekvenserna för subwoofern.

I de dyraste modellerna låter detta alternativ dig dessutom korrigera amplitudfrekvensparametrarna i rummet där systemet är installerat, läsa dess akustiska egenskaper och justera dem för att få högkvalitativ ljudåtergivning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rymligt ljud av multimediainnehåll … Med digitala avkodare kan du sönderdela en flerkanalig ljuddesign för att använda alla dina högtalare. Videokonverteraren tillhandahåller konvertering av S-Video, såväl som sammansatt videosignal till komponent, eller omvandling av någon typ av analoga signaler till digital HDMI. Således, när du ansluter AV-mottagaren till en persondator, DVD och Blu-ray, samt videokonsoler, kameror och mediaspelare, kan du använda en enda HDMI-kabel för att få en högkvalitativ bild. Det bör dock komma ihåg att detta alternativ är mer typiskt för de senaste modellerna i högprisgruppen .

Bild
Bild
Bild
Bild

En analog anslutning till en extern avkodare för att ta emot inkommande signaler . En fjärrkontroll som låter dig styra alla komponenter i ditt multimediasystem med en enhet. Detta alternativ är också typiskt för de dyraste AV -mottagarmodellerna.

Bild
Bild

Stöd för ytterligare zoner till exempel att ansluta ett andra stereoakustiskt system om du behöver titta på en film eller lyssna på musik i ett annat rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betyg av de bästa modellerna

Dagens bransch erbjuder det bredaste utbudet av AV -mottagare. Låt oss bo på de tre mest populära modellerna.

Yamaha RX-V485 5.1

Om du beskriver detta system kort kan du hålla dig inom två ord - billigt och pålitligt. Vid bekantskap med en sådan enhet har varje användare omedelbart en naturlig fråga - är det verkligen möjligt att få hög ljudkvalitet för en så låg kostnad. En mer detaljerad studie av möjligheterna med denna anpassning avlägsnar dock alla tvivel.

Enheten drivs av en högeffekts Cinema DSP 3D-processor, designen inkluderar YPAO-systemet, som låter dig automatiskt justera och kalibrera de akustiska parametrarna med en mikrofon ansluten till den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med modellerna inkluderar:

  • låg ljudförvrängning vid användning på två kanaler på 80 W vardera - denna parameter överstiger inte 0,09%;
  • bra kompatibilitet med trådlösa system som MusicCast 20 och MusicCast 50;
  • inbyggd röstassistent Amazon Alexa;
  • stöd för de flesta ytterligare streamingtjänster.

Det var dock inte utan nackdelar - i synnerhet noterar användarna låg uteffekt.

Mottagaren är optimal för användare som planerar att flytta från TV: ns platta ljud till en kvalitativt ny ljudåtergivning till en rimlig kostnad.

Bild
Bild

Arcam AVR 390 7.1

Denna 7-kanals modell av AV-mottagare placeras av dess skapare som en produkt för äkta audiofiler som kan uppskatta den verkliga realismen i musiken som spelas och Hi-Fi-ljud när man spelar ljudfiler.

I mitten av frontpanelen på den skrymmande kroppen finns en volymkontrollknapp, längst ner finns en display - på vardera sidan av den här vredet kan du se knapparna för källval. För att ansluta till akustiska installationer, konstruktionen innehåller 7 skruvplintar.

Bild
Bild

Bland fördelarna med utrustningen är:

  • exceptionellt högkvalitativ video- och ljuduppspelning;
  • stöd för 4K -format, liksom Dolby Atmos och DTS: X;
  • användningen av Dirac Live -systemet, som låter dig justera de akustiska parametrarna;
  • möjligheten att styra iOS -enheter med appen.

Av nackdelarna kan det noteras:

  • brist på stöd för Auro-3D-formatet;
  • komplexiteten i att konfigurera Dirac Live.

I allmänhet är denna mottagare utrustad med full funktionalitet, tack vare vilken den kan ge ljudåtergivning av högsta kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Onkyo TX-RZ830 9.2

Denna 9-kanals mottagare tillhör segmentet av dyr och prestigefylld elteknik, designad inte bara för en krävande, utan också en mycket välbärgad användare.

Enheten erbjuder 4K och HDR-pass-through, stöder Dolby Atmos och DTS, innehåller en egen inbyggd Google Chromecast och 40 FM / AM-förinställningar

Ljudkvaliteten bekräftas av THX Certified Select -certifikatet, vilket innebär att systemet har klarat noggranna tester av alla tekniska och operativa parametrar.

Bild
Bild

Fördelarna med modellen:

  • effekten av full närvaro när man lyssnar på melodier eller tittar på film;
  • naturligt och naturligt ljud av musikinstrument och ljud av vilda djur;
  • en hög grad av kompatibilitet med de allra flesta ljudplattformar;
  • möjligheten att skapa ett multiroom -system.

Bland nackdelarna är:

  • brist på Audyssey -stöd;
  • Wi-Fi börjar falla av och till.

Skaparna av en sådan mottagare lyckades fullt ut implementera en toppmodern digital arkitektur med betydande utströmningar. Således är kvaliteten på ljud och video som produceras av denna enhet exceptionellt hög. Alla tidigare mottagare i denna prisklass ger mindre tydliga ljud- och videosekvenser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valbara kriterier

Möjligheterna hos moderna AV-mottagare som produceras av de största tillverkarna idag är ganska svåra att lyfta fram. Det är därför olika modeller inte har några uppenbara fördelar som kan vara avgörande när du väljer en viss enhet. I alla mottagare är det bättre att identifiera de särdrag som kan baseras på när du väljer den optimala modellen.

Ljudavkodare med flera kanaler

Vid val av mottagare du måste vara uppmärksam på stödet, eftersom detta i stor utsträckning kommer att bero på den volymetriska rumsliga effekten av filmens ljudkompagnement . En bra mottagare bör hantera alla befintliga ljudkodningsstandarder, annars fungerar det kanske inte som det ska. Till exempel, om avkodaren inte har möjlighet att kontakta DTS -signalen, kommer du helt enkelt inte att kunna se filmer inspelade i detta format. Detta kan bara göras om du köper en extern DTS -avkodare som tillval. Det är därför När du köper en AV -mottagare för hemmabio bör du vara uppmärksam på närvaron av avkodare för vanliga digitala format.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gränssnitt

HDMI -gränssnittet anses vara universellt, idag tillhör det standarderna och finns i nästan alla modeller. HDMI -mottagaren ger multifunktionell full anslutning till följande typer av portar:

  • Blu-ray spelare;
  • DVD-spelare;
  • spelkonsol;
  • satellitmottagare;
  • PC eller bärbar dator.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du tog ett par enheter för visning, till exempel en TV och en projektor, skulle det bästa alternativet för dig vara närvaron av en HDMI-utgång, samt en USB- eller mini-HDMI-port.

Detta kommer att förenkla anslutningen, liksom ytterligare sändning av multimediefiler från vilken mobil enhet som helst.

Koaxiala och optiska kontakter ger effektiv anslutning till din CD -spelare såväl som datorns ljudkort.

Glöm inte populära nätverksgränssnitt som Wi-Fi, Internet och DLNA ., tack vare vilken maximal frihet att organisera en multikommunikation tillhandahålls.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara funktioner

De allra flesta mottagare kan behandla inkommande videosignaler: både analoga och digitala, inklusive 3D. Det här alternativet är användbart om du tänker spela 3D -innehåll från enheter som är anslutna till mottagaren. Glöm inte att alla tillgängliga enheter stöder HDMI -versionen.

Nästan vilken installation som helst idag HDMI 2.0 -omkopplingsfunktion med 3D -stöd vid 4K -upplösning , kan konvertera videosignal till digitalt format och skala upp bilden till 4K. Denna funktion kallas uppskalning och låter dig titta på video med låg upplösning på en högupplöst display.

För nybörjare kommer AV-mottagarmodellen säkert att vara användbar, som tillhandahåller ett eget autostämningssystem med hjälp av en mätmikrofon.

Lika användbart när du använder AV -mottagaren kommer att vara närvaron av en grafisk användarmeny , som visas, liksom inlärningsfjärrkontrollen, som har ett eget minne för makrokommandon.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förstärkare

Här är driftsprincipen mycket enkel: ju mer strömförbrukning, desto mer effektivt fungerar förstärkaren. Glöm dock inte att för höga effektparametrar är lika farliga som otillräckliga . Ett lämpligt värde för ett rum på 20 kvm. m kommer att betraktas som en mottagare på 100 W för varje kanal, för små hallar kan du begränsa dig till kompakta mini-mottagare med låg effekt. Uppfattningen av ljudsekvensen beror till stor del på utmatningsegenskaperna för den här enheten; det är viktigt att effekten fördelas lika över alla kanaler.

När du väljer en lämplig mottagare måste du vara särskilt uppmärksam på likvärdigheten mellan effektparametrarna för de främre och bakre högtalarna.

Bild
Bild

Användarmanual

Om du har hittat en AV -mottagare för ditt hem som helt uppfyller dina behov och kapacitet måste du börja ansluta källor. På baksidan av en mottagare finns en panel med kontakter, deras antal och variation kan skrämma en oerfaren användare. Men om du bara tar dig tid att ansluta en gång, behöver du inte längre kontakta dem i framtiden.

Stäng av enheten innan du ansluter subwoofern, högtalarna och källorna .- på detta sätt kan du undvika höga klick, såväl som kortslutningar och andra fel. Nästan alla ingångar i moderna mottagare är signerade, vissa modeller har digital kodning, vilket underlättar processen att ansluta flera högtalare. Så i vissa modeller innehåller ingångarna en referens till källan: Blu-ray, DVD, CD, spelkonsol, samt kabel / satellit, mediaspelare och så vidare. Detta innebär att tillverkaren har optimerat prestandaparametrarna för dessa ingångar för att ta emot signalen från varje specifik källa.

Bild
Bild

Om du planerar att spela upp ljud- och videoinnehåll i 4K HDR -format, då du måste använda ett gränssnitt märkt HDCP2.2 … Vissa modeller har bara ett par HDMI-portar certifierade, i så fall måste du ansluta din 4K Blu-ray-spelare till den.

Det finns ytterligare två sätt att skapa en anslutning … Den första är att använda en fast internetanslutning. Denna metod anses vara mer pålitlig och stabil jämfört med Wi-Fi eller Bluetooth.

Och det är också möjligt att ansluta via en USB -port. Det används vanligtvis för att ladda smartphones, men om du vill kan du använda det för att spela upp ljud- och videofiler från ett USB -minne.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sammanfattningsvis kommer vi att ge flera rekommendationer som gör att du kan förlänga driftstiden för din mottagare avsevärt:

  • undvik att få vatten på enheten;
  • rengör utrustningen regelbundet från damm och smuts, eftersom de kommer in i kortslutningen;
  • Om det uppstår kraftöverspänningar i ditt område, ta hand om en stabilisator som skyddar enheten från utbrändhet.

Rekommenderad: