Gips (120 Bilder): Vilket är Bättre För Interiör Och Maskinapplikation, Användning Av En Vit Fuktbeständig Blandning För Våtrum

Innehållsförteckning:

Video: Gips (120 Bilder): Vilket är Bättre För Interiör Och Maskinapplikation, Användning Av En Vit Fuktbeständig Blandning För Våtrum

Video: Gips (120 Bilder): Vilket är Bättre För Interiör Och Maskinapplikation, Användning Av En Vit Fuktbeständig Blandning För Våtrum
Video: Hur gör snickaren - Montering av gipsskivor på vägg 2024, Maj
Gips (120 Bilder): Vilket är Bättre För Interiör Och Maskinapplikation, Användning Av En Vit Fuktbeständig Blandning För Våtrum
Gips (120 Bilder): Vilket är Bättre För Interiör Och Maskinapplikation, Användning Av En Vit Fuktbeständig Blandning För Våtrum
Anonim

För dekorativ beläggning krävs det ofta att man skapar en perfekt plan yta på väggar och tak. Moderna gipsbaserade material är särskilt populära bland gipsblandningar. Tack vare speciella tillsatser är deras tillämpningsområde inte längre begränsat till rum med måttlig luftfuktighet. Vissa typer av gips är lämpliga för användning i badrum och fasader. Och möjligheten att använda dem som en dekorativ topplack öppnar nya horisonter för kreativitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Gips är ett modernt efterbehandlingsmaterial som används för applicering av både grova och slutliga beläggningar. I grunden rekommenderas gipsbaserade blandningar för inredning med låg luftfuktighet. Men nya tekniska tillsatser och några tillägg till processtekniken gör det möjligt att använda gipsplåster i badrummet, toaletten eller för utomhusbruk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana modifieringsmedel är fritt flödande fyllmedel med olika storlekar av fraktioner och polymer- eller mineraltillsatser. De gör murbruk lättare och mer plast, och förbättrar också vidhäftningen till olika ytor. Gipskomponenten reglerar rummets mikroklimat genom att absorbera fukt från kall luft och sedan återföra det när temperaturen i rummet stiger.

Gipsplåster är lämpliga för att korrigera små och stora ytdefekter och är lätta att använda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

När det gäller deras tekniska egenskaper skiljer sig gipsplåster i många avseenden från blandningar av cement och kalk. Funktionerna hos dessa parametrar beror huvudsakligen på baskomponenten, som är ett mineral av naturligt ursprung - gips. Skillnaderna mellan murbrukens egenskaper och den färdiga beläggningen orsakas av de tekniska tillsatser som finns i blandningen.

Oavsett tillverkare och ingrediensernas egenskaper har den färdiga gipsbeläggningen följande egenskaper:

Miljövänlighet. Materialets yta avger inga hälsoskadliga ämnen, inte ens när de är uppvärmda och våta

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Värmeisolering. Värmeledningsförmågan hos gips med en densitet av 800 kg per m3 ligger i intervallet 0,23-0,3 W / (m ° C).
  • Bullerisolering. Gips är ett mjukt material och absorberar yttre buller.
  • Vattenångpermeabilitet. Naturlig ventilation och ett bekvämt mikroklimat i rummet uppnås på grund av materialets absorption och utsläpp av fukt, beroende på luftens temperatur och luftfuktighet.
  • Frostmotstånd. Den härdade ytan tål temperaturer från -50 till + 70 ° C.
  • Hydrofilicitet. Gips suger upp vatten mycket bra. När det är för blött får materialet degens struktur.
Bild
Bild
Bild
Bild

Under arbetet är det nödvändigt att observera lufttemperaturen från +5 till + 30 ° С. Rummet måste vara väl ventilerat, men utkast måste uteslutas. Direkt solljus på vått gips kan leda till sprickor.

Materialförbrukning för putsning av 1 m2 yta med ett lager på 1 cm varierar från 8 till 10 kg. I ett pass kan du applicera ett lager av murbruk upp till 5-6 cm utan förstärkning, med installation av ett armeringsnät appliceras det upp till 8 cm.

Inställningen av kompositionen sker vanligtvis inom 1 timme efter applicering, ytan torkar efter 3 timmar och härdningsprocessen kan ta från 7 till 14 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare erbjuder gips i form av torrt pulver och färdigblandat . Leverans av torrt material för lösningsberedning till försäljningsställen sker i papperspåsar, vars volymvikt kan vara 5, 15, 20, 25 och 30 kg. För att förbereda blandningen blandas 2 delar av sådant gips med 1 del vatten. Det färdiga materialet levereras i form av en plastpasta i 20 liters hinkar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förening

Huvudkomponenten i gips är gummi av natriumsulfat, som vanligtvis kallas gips eller alabaster. Stenar från detta mineral av naturligt ursprung utsätts för långvarig eldning vid höga temperaturer och krossas sedan till önskad fraktionsstorlek. Ju mindre storleken på de partiklar som erhålls, desto bättre kvalitetsegenskaper hos det färdiga råmaterialet. Gipskomponenten är ansvarig för blandningens bindningsegenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare ingredienser i form av fyllmedel av naturligt eller artificiellt ursprung ger gipsbaserad gips de önskade egenskaperna. De gör blandningen lättare, minskar materialförbrukningen och ökar hållfasthetsegenskaperna. Storleken och formen på fyllmedelspartiklarna ger också ytan en annan struktur. Sådana komponenter kan vara slipad sand, expanderad polystyren, skumglas, vermikulit och perlit.

Tjockleken på det applicerade lagret beror också på storleken på deras korn:

  • finkorniga appliceras i ett tunt lager från 8 mm;
  • medellång: beläggningstjocklek upp till 5 cm;
  • grova korn används för att göra ett tjockt lager.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För blekning av gipsblandningen innehåller kompositionen titan eller zinkvitt, som är metallsalter. Kalkfyllmedel, förutom blekning, ändrar några av lösningens funktioner. Härdningen av kalkgips sker efter 5 minuter, efter 30 minuter hårdnar ytan och styrkan uppnås på 1-2 dagar.

Polymer och mineraltillsatser används som mjukgörare och reglerare för blandningens härdningstid och härdningstid. Dessa komponenter ger kompositionen ytterligare plasticitet och förbättrar vidhäftningen till de behandlade ytorna. Den exakta sammansättningen och produktionstekniken för sådana element avslöjas inte för konsumenten av kommersiella skäl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torrt gips späds endast med vatten utan att tillsätta några ytterligare ingredienser . Beroende på önskad konsistens i lösningen kan mängden vatten justeras. Vätskeblandningen är lämplig för efterbehandling av en plan yta eller dekoration. Som sådan sprider den sig lätt över väggen.

En tjock murbruk används för grov utjämning, tätning av sprickor, flis och gropar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lagringsförhållanden

Hållbarheten för gips är högst 6 månader från tillverkningsdatumet. När du köper måste du vara uppmärksam på paketets skick; det får inte finnas några raster eller skador på det. En blandning som har gått ut eller har utsatts för fukt förlorar alla sina deklarerade egenskaper. Det kan inte omröras förrän det är slätt. Tillämpningen av en sådan lösning kommer att vara svår eller till och med omöjlig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Liksom alla andra byggmaterial har gipsblandningar sina fördelar och nackdelar.

Bland fördelarna är följande:

  • Den låga vikten av kompositionen ökar inte belastningen på fundamentet och minskar arbetskostnaderna under drift, särskilt underlättar justeringen av tak.
  • På grund av sin goda plasticitet smetas den lätt på alla vertikala och horisontella ytor, även i ett tunt lager.
  • Den består av 95% naturliga ingredienser och skadar inte din hälsa. Det avger inte giftiga ämnen även i kontakt med vatten och höga temperaturer.
  • Gipset har god vidhäftning på nästan alla ytor.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det kännetecknas av hög ånggenomsläpplighet, på grund av vilken fukt inte ackumuleras under gipsskiktet, och naturlig luftcirkulation uppstår i rummet.
  • Det är inte utsatt för krympning, därför, om tekniken följs korrekt, bildas inte sprickor på ytan.
  • Helt brandsäker. Materialet utsätts inte för eld vid någon temperatur.
  • Återställer sig själv efter översvämningar. Om grannarna översvämmar uppifrån, torkar fläcken efter några dagar och försvinner av sig själv.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Inte mottaglig för mögel och mögel.
  • Du kan få en slät eller texturerad yta med önskad nyans utan att behöva använda ytterligare dekoration.
  • Till skillnad från cementgips är förbrukningen av gipsblandning 1,5-3 gånger mindre. Minsta skikttjocklek för cement är 20 mm, för gips - 5-10 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Gips har flera nackdelar:

  • Det skyddas inte mot fukt. I fuktiga rum och med stark vätning kan gipsskiktet tvättas ut eller hänga.
  • Låg slagmotstånd. Mekanisk belastning kan orsaka flisor och repor.
  • Under ett lager av gips är metaller utsatta för korrosion, eftersom gips ständigt absorberar fukt.
  • Allt arbete måste utföras innan lösningen börjar stelna.
  • Kostnaden för gipsblandningar är cirka 20% högre jämfört med cement.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer det sig från gips?

Trots att gipset kallas gips är det korrekta namnet på dess huvudkomponent alabaster. Det är detta ämne som presenteras i blandningen i form av ett fint dispergerat pulver. Gips är ett allmänt namn på en sten, varifrån materialet som är nödvändigt för mänskliga behov senare erhålls.

Moderna gipsplåster skiljer sig från vanligt gips i ytterligare egenskaper hos lösningen på grund av närvaron av polymertillsatser och olika inneslutningar i dess sammansättning. Tack vare dem förändras ytstrukturen, inställningshastigheten och torkningen.

Materialet blir mer plastiskt, lättare att passa, har förbättrade hållfasthetsegenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Tillverkarna delar huvudsakligen typerna av gipskompositioner enligt två parametrar.

Beroende på var ytan ska behandlas:

  • För interiörarbete används billiga universella gipsblandningar.
  • För utomhusarbete och ytor i rum med hög luftfuktighet används dyrare fasadblandningar eller fuktresistent gips.

Med beaktande av den vidare bearbetningen av det färdiga området:

  • Börja - görs för att jämna ut väggarna och sedan applicera en dekorativ beläggning på dem.
  • Efterbehandling - fungerar samtidigt som ett utjämnande och dekorativt lager.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer gips måste du noggrant läsa tillverkarens instruktioner. Vanligtvis anger det för vilka ytor användningen av denna blandning rekommenderas, och vilken appliceringsmetod som är bättre att använda - manuell eller maskin. Mekaniserad bearbetning skapar ett mer hållbart och jämnt lager, men arbetet kräver speciell dyr utrustning. Om gipset är vattenbeständigt kommer detta definitivt att anges på förpackningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polymer- och mineralfyllmedel gör murbrukens struktur lätt och elastisk, därför är nästan alla gipsplåster lämpliga för ytor av olika material. De är avsedda för utjämning av tak, liksom trä-, lera- och betongväggar. Perlitgips baserat på gips hjälper till att avsevärt minska materialförbrukningen, förbättra dess hållfasthet och värmeisoleringsegenskaper. Gipscementgips skapar ett hållbart lager av den färdiga ytan, som blir tunnare än konventionell cementgips och torkar mycket snabbare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det största urvalet av gipsplåster presenteras exakt i form av torra blandningar . Men om du inte är säker på att du självständigt kan förbereda en lösning med önskad konsistens kan du köpa en färdig pasta. För att börja arbeta med en sådan lösning behöver du bara öppna behållaren. Detta material är dyrare än torra blandningar och är endast lämpligt för manuell applicering. Det kan inte spädas ut med vatten eller mjukgörare, annars förlorar det sina egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färger och textur

De allra flesta vanliga gipsblandningarna presenteras i vitt och grått, ibland finns nyanser av blått, rosa eller beige. Blandningens färg beror direkt på det gips som används i kompositionen. Med tanke på det område som utvecklas kan intensiteter och nyanser variera mycket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under produktionen målas dekorativa plåster med specialfärger , och deras färgintervall är nästan obegränsat. För rätt tonval rekommenderas att du bekantar dig med prover och kataloger som måste presenteras i specialaffärer. Du kan också dekorera väggarna med venetiansk gips. En yta som ser ut som granit eller marmor skapas genom att applicera flera tunna lager av olika nyanser. Sedan appliceras ett speciellt vax, vilket skapar en slät stenstruktur.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att skapa olika texturer läggs speciella fyllmedel till gips: små stenar, glimmer, sand, bomull och träfibrer, slipat tegel. Med deras hjälp kan du inte bara imitera en trä- eller stenyta, utan också uppnå effekten av sammet eller läder. Stylisering av väggar "som en tegelsten" och skapandet av mönster utförs med hjälp av speciella dekorativa rullar och frimärken. Du kan använda material till hands, till exempel borstar eller plastpåsar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken är bättre att välja?

Så att efter att rummet är avslutat med gips, kvaliteten på beläggningen inte är tveksam, måste du välja material som uppfyller GOST. Parametrarna för gipsplåster för interiörarbete beskrivs i GOST 31377-2008.

Torr:

  • materialets fuktinnehåll bör inte vara mer än 0,3% av den totala massan;
  • vikt på 1 m3 i lös form - 800-1100 kg, i pressad form - 1250-1450 kg.
Bild
Bild
Bild
Bild

I lösning:

  • användningen av vatten per 1 kg blandning bör ligga i intervallet 600-650 ml;
  • inställningstid för manuell applikation - 45 minuter, för maskintillämpning - 90 minuter;
  • förbrukning per 1 m2 med ett lager av 1 cm för manuell applicering - 8, 5-10 kg, för maskintillämpning - 7, 5-9 kg;
  • fuktretention utan att droppa - 90%.

Färdig yta:

  • tryckhållfasthet - 2,5 MPa;
  • vidhäftningskraft med andra ytor - 0,3 MPa;
  • densitet per m3 - 950 kg;
  • ångpermeabilitet - 0, 11-0, 14 mg / (mh · Pa);
  • värmeledningsförmåga - 0,25-0,3 W / (m ° C);
  • krympning är inte tillåten.
Bild
Bild
Bild
Bild

För ytbehandling finns en speciell SNiP 3.04.01-87. Detta är kraven för jämnheten i appliceringen av gipset och dess fuktinnehåll. Avvikelse från den horisontella och vertikala med 1 meter är tillåten inom 1-3 mm, och för hela rummets höjd-5-15 mm. Det bör inte vara mer än 2-3 oegentligheter per 4 m2, och deras djup är begränsat till 2-5 mm.

Den maximala fukthalten i basen är 8%.

Bild
Bild
Bild
Bild

För fuktiga rum måste du välja en gips som tillverkaren rekommenderar för detta ändamål . Den vanliga kompositionen är inte lämplig för arbete i sådana lokaler. För att ge beläggningen ytterligare fuktbeständighet appliceras en djup penetrationsprimer eller akrylbaserad betongkontakt på den. För samma ändamål kan du använda en vattentätningsmastik. Sådana blandningar måste appliceras i flera lager på en helt torr yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du slutligen beslutar om valet av gipsblandning måste du först läsa recensioner om olika tillverkare och kompositioner. Du kan endast köpa material i specialaffärer, och vid köp rekommenderas att konsultera en specialist.

Bild
Bild

Ansökan

Gips används vanligtvis i rum med låg luftfuktighet. Blandningen är utmärkt för sovrummet, barnkammaren och vardagsrummet, eftersom den inte använder ämnen som kan vara hälsoskadliga. Ursprungligen är gipsbruk gjorda för att planera väggar för tapeter och målning. De är praktiska för tätning av gipsfogar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att få en jämn beläggning av hög kvalitet sprids gipset över ytan i tjocka lager. Nivellering görs bäst som regel, men om den saknas kan du använda en spatel. Väggarna är inriktade från botten till toppen, parallellt vilket gör att rörelserna är regeln till vänster och höger. Vid arbete i taket dras regeln över.

Ett lager av gips kan flyta, så det måste periodiskt dras upp och jämnas ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter 20-30 minuter efter applicering måste du som regel klippa av överflödig blandning och jämna ut oegentligheterna med en spatel . Efter cirka 1 timme, om lagret inte deformeras av fingertryck, bör det fuktas med vatten eller en primer. När ytan blir matt, gnugga den i en cirkelrörelse med en svampig metall- eller plastflotta. Överskott av murbruk bör avlägsnas från rivjärnet under injekteringen. Sedan är det nödvändigt att jämna ut hela gipsskiktet med en spatel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att upprepa injekteringen efter ytterligare 5-6 timmar. Därefter poleras ytan med en spatel eller en speciell murslev. Dessa åtgärder syftar till att göra beläggningen perfekt jämn och stänga stora porer. En sådan yta behöver inte vara kitt, och innan du målar och applicerar andra dekorativa beläggningar är det tillräckligt att behandla den med en primer.

Bild
Bild
Bild
Bild

För maskinmetoden används särskild dyr utrustning, som vid behov kan hyras. Gipset blandas i en behållare och förs genom en slang. I detta fall appliceras lagren med en överlappning, utjämning görs på samma sätt som med den manuella metoden. Denna behandling skapar ett mer enhetligt lager, vilket har en positiv effekt på beläggningens kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkning

I genomsnitt är materialförbrukningen per 1 cm gipsskikt 8-10 kg.

Det beror direkt på följande parametrar:

  • tillverkarens egenskaper och egenskaper hos blandningen;
  • ytans jämnhet;
  • skikttjocklek.

För att avgöra vilket lager av gips som behövs, måste du kontrollera skillnaden i blockering av väggarna vid 3-5 punkter på varje sida. För att göra detta dras en sladd under taket på samma nivå, och flera sladdar dras från den strikt vertikalt ner på lika avstånd från varandra. Det är nödvändigt att mäta avståndet från varje sladd till väggen: det minsta avståndet indikerar den mest utskjutande punkten, och den största indikerar den maximala hindringen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter beräknas skillnaden mellan dessa avstånd och resultatet divideras med 2. Detta blir huvudlagertjockleken. Detta värde läggs till tjockleken på det extra lagret på minst 3 mm och 10-15% för reserven.

Så med en väggstoppning på 3 cm per 1 m2 kommer cirka 2 kg av blandningen att behövas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förbereder man gipsbruk?

Egenproduktion av en lösning från färdiga torra blandningar måste ske strikt enligt tillverkarens instruktioner.

Det finns också allmänna riktlinjer som är lämpliga för nästan alla formuleringar:

  • I en behållare med 1 liter vatten, vars temperatur bör ligga inom intervallet 20-25 ° C, måste du hälla 2 kg torr blandning.
  • Blanda noggrant med en konstruktionsblandare eller en borr med ett speciellt munstycke. Som en sista utväg kan blandning av små volymer av blandningen göras med en spatel eller murslev;
  • Lämna lösningen i 3-4 minuter för att få styrka och plasticitet. Rör om det igen. Den resulterande blandningen ska inte rinna ut från verktyget och ha klumpar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla manipulationer för beredning av blandningen måste göras i en ren behållare och rena verktyg. Ingrediensmängden för varje ny portion måste mätas noggrant, eftersom skillnader i blandningen kan leda till dålig täckning.

Det finns recept för att göra gipsbaserad gips själv:

  • För 4 delar gips, tillsätt 1 del sågspån och 1 del kakellim.
  • I 1 del gips tillsätts 3 delar krita i form av ett pulver med fina fraktioner och trälim i en mängd av 5% av blandningens totala massa.
  • En del av gipset blötläggs i vatten i förväg och blandas med 1 del lime deg.
Bild
Bild
Bild
Bild

I de två första recepten blandas först de torra komponenterna och först sedan späds de ut med vatten till önskad konsistens. Omrörning utförs i två steg med en paus på 3-4 minuter. Olika mjukgörare kan sättas till sådana blandningar. PVA -lim tillsätts i en mängd av 1% av den totala massan, det är tillåtet att använda vinsyra eller citronsyra och speciella mjukgörare.

Kalk ger också murbruk plasticitet och ökar härdningstiden och torktiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur torkar man?

Torkning av ytan måste ske naturligt. Rummet ska vara fritt från drag och värmeanordningar, den erforderliga lufttemperaturen bör inte vara lägre än +5 och inte högre än + 25 ° С. Låt inte direkt solljus träffa beläggningen. Påskynda inte torkningen med en värmepistol eller annan värmeutrustning.

Efter 3-7 dagar måste rummet ventileras noggrant för att avlägsna fukt från gipsskiktet. Gipset torkar helt och får styrka först efter 1-2 veckor. Den färdiga ytan ska vara slät och ljus. Sedan kan du limma kakel eller tapeter på den. Och fuktinnehållet i beläggningen för målning bör inte överstiga 1%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man målar?

En mängd olika typer av färger är lämpliga för att måla väggar och tak över gips: olja, lim, akryl, latex och vattenbaserade färger. När det gäller sammansättning och egenskaper är den mest lämpliga för gips en vattenemulsion på grund av dess porösa struktur. De enda färger som inte kan användas på gipsytor är kalkfärger.

Vid användning av olja och akrylfärger måste ytan behandlas med en inte särskilt hård metallborste för att få en grov finish. Detta är nödvändigt så att färgerna fäster bra på gipset och inte skalar av väggarna efter torkning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du målar måste du se till att fukthalten i gipset inte överstiger 1% . För att utföra sådana mätningar används en speciell enhet - en fuktmätare. Om ytan uppfyller alla krav måste den först behandlas med en primer. Priming utförs i 2-3 steg så att en tid upprätthålls mellan applicering av lager, under vilket det föregående lagret är helt torrt.

Primern tar bort överflödigt damm från ytan och förbättrar vidhäftningen mellan beläggningarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktiga nyanser

Gips är lämpligt för många ytor. Det kan appliceras på cement- och kalkgips, gips, trä och färg. Gipsblandningar får också arbeta på gassilikatblock, stockar, spånskiva och expanderad lerbetong. Sådana ytor måste alltid grundas. För de flesta av dessa material fungerar en vanlig två eller tre lager grundfärg, medan betongkontaktplattor och färg appliceras bäst på betongplattor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du fortsätter med applicering av gips måste du noggrant förbereda ytan . Alla gamla dekorativa beläggningar är helt avlägsnade, ta bort fettfläckar, lim och damm. Om väggen eller taket har målats tidigare rekommenderas att helt ta bort färgskiktet. För att göra detta kan du använda en skrapa eller slipmaskin med slipfäste. Lagring av gammalt gips måste också tas bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att ta bort alla metallelement från den behandlade ytan, eftersom gipsskiktet ökar effekten av korrosion på dem. Metaldelar som inte kan tas bort är överflödigt belagda med en korrosionsskyddande förening.

Stora sprickor, flis och andra betydande defekter måste täckas med cementbruk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det minsta lagret för vissa gipsblandningar är 5 mm. Men den optimala tjockleken för ett gipsskikt är inom 1-2 cm. I fall där det finns stora defekter på ytan kan det vara nödvändigt att öka beläggningens tjocklek till 8 cm. Under dessa omständigheter kan ytförstärkning med galvaniserad eller plastnät kommer att krävas. Väggarmering måste också göras i nya byggnader för att utesluta deformation under krympning av byggnaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att installera ett förstärkningsnät på hela väggytan måste du applicera en markör för varje 35-45 cm med en markör. Vid dessa märken borras hål med en stans och plaststavar från pluggarna sätts in i dem. Nätet skärs i små rektangulära bitar och överlappar med självgängande skruvar. Avståndet från väggen till armeringsmaterialet bör inte vara mer än hälften av gipsskiktet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inga avböjningar är tillåtna på förstärkningsramen , och när du rör det, ska det inte vara någon vibration. För att rätta till sådana brister gängas en tråd i form av bokstaven Z mellan nätcellerna för att stärka strukturen. En gipsblandning, som är mer flytande i konsistens, hälls på insidan av nätet. Detta lager får torka i 10-20 minuter och först efter det appliceras ett tjockare yttre lager.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också behöva installera ledfyrar. Som dem kan du använda en aluminiumprofil för gips, som måste tas bort efter att gipsskiktet har torkat. Du kan göra dina egna fyrar från en gipsblandning. För att göra detta byggs en vertikal remsa av lösningen och jämnas med en nivå. Du kan arbeta med gipsfyrar på 3-4 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att gipset har torkat helt är det nödvändigt att kontrollera färgens enhetlighet och ytans jämnhet. Du kan bara kontrollera färgen i rätt starkt ljus. Sprickor och flis är inte tillåtna på den färdiga beläggningen, och den ska inte vara helt slät eller mycket porös. Endast små porer krävs på ytan. Om det finns brister bör ett andra tunt lager av gips appliceras över den färdiga beläggningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns många nyanser att tänka på när man arbetar med gipsmaterial . Till exempel kan du lägga cement till gips, blanda det med alabaster eller sågspån. Olika tillsatser ger lösningen nya egenskaper och texturer. Alla gipslösningar måste bearbetas mycket snabbt. Om det stelnar fungerar det inte att blötlägga den frysta blandningen för vidare arbete med den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Inhemska och utländska tillverkare levererar gips av olika kompositioner och ändamål till marknaden. Nästan var och en av dem i produktserien innehåller blandningar för inomhus- och utomhusbruk samt för manuell och maskintillämpning. Det finns ännu ingen exakt bedömning av företag när det gäller kvalitet och priser för gipsblandningar, så materialval kan endast göras på grundval av en jämförelse av tekniska egenskaper.

Idealiska parametrar för Etalon gips för interiörarbete från en inhemsk tillverkare:

  • färg - ljusgrå;
  • mängden vatten för beredning av lösningen - 0,55-0,6 l / kg;
  • tjockleken på ett lager är 2-30 mm;
  • tryckhållfasthet - 40 kg / cm2;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • temperatur under arbetet - från +5 till + 30 ° С;
  • lösningen är lämplig för arbete inom 1 timme;
  • förbrukning per 1 mm lager - 0, 9-1, 2 kg / m2.

Gipsstandarden för maskintillämpning har alla samma egenskaper, förutom arbetstiden, som ökas till 100 minuter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gips "Teplon" från det ryska företaget "Yunis" är lämpligt för inredningsarbete och appliceras både manuellt och mekaniskt:

  • Vit färg;
  • mängden vatten för beredning av lösningen - 0, 4-0, 5 l / kg;
  • tjockleken på ett lager är 5-50 mm;
  • tryckhållfasthet - 25 kg / cm2;
  • temperatur under arbetet - från +5 till + 30 ° С;
  • lösningen är lämplig för arbete inom 50 minuter;
  • förbrukning per 1 mm lager - 0,8-0,9 kg / m2.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bolars gips tillverkas också i Ryssland och har följande parametrar:

  • Vit färg;
  • mängden vatten för beredning av lösningen - 0,44-0,48 l / kg;
  • tjockleken på ett lager är 2-30 mm;
  • tryckhållfasthet - 25 kg / cm2;
  • temperatur under arbetet - från +5 till + 30 ° С;
  • lösningen är lämplig för arbete inom 1 timme;
  • förbrukning per 1 mm lager - 1 kg / m2.

Turkiska gipsplåster från Dr. blanda. satin, Rigips, Siva och många andra.

Rekommenderad: