Kryssfiner I Plywood: Vad Kan Du Klippa Med En Sticksåg? Pusselblad. Hur Skär Man Plywood Utan Flis?

Innehållsförteckning:

Video: Kryssfiner I Plywood: Vad Kan Du Klippa Med En Sticksåg? Pusselblad. Hur Skär Man Plywood Utan Flis?

Video: Kryssfiner I Plywood: Vad Kan Du Klippa Med En Sticksåg? Pusselblad. Hur Skär Man Plywood Utan Flis?
Video: 10+ Ways Prevent Plywood Tearout | Woodworking Tips and Tricks 2024, Maj
Kryssfiner I Plywood: Vad Kan Du Klippa Med En Sticksåg? Pusselblad. Hur Skär Man Plywood Utan Flis?
Kryssfiner I Plywood: Vad Kan Du Klippa Med En Sticksåg? Pusselblad. Hur Skär Man Plywood Utan Flis?
Anonim

Formskärning görs enklast med en sticksåg. På grund av förekomsten av ett stort antal olika filer, liksom modellerna själva, lyckas hantverkarna skapa snygga och graciösa bilder utan stora svårigheter.

Särdrag

Plywoodsticksågen är utrustad med ett stöd som låter dig styra processen och styra rörelsen i önskad riktning. Själva skärningen utförs tack vare en speciell fil med små tänder. Denna del är utbytbar, vilket gör att du kan utföra olika typer av arbete. Dessutom har pusslet en motor som ansvarar för själva processen. Enhetens effekt varierar från 200 till 900 watt.

Bild
Bild

Vilken enhet du ska välja beror till stor del på vilket material som ska bearbetas . Användarvänlighet tillhandahålls av ett speciellt handtag. Dessutom är den elektriska sticksåg utrustad med styrbackar eller rullar som justerar sågens rörelse. Många avancerade variationer har dessutom bakgrundsbelysning, sophämtning och ljudskydd. Sticksågen börjar alltid fungera efter att ha tryckt på "Start" -knappen.

Förresten, att hålla den intryckt hela tiden är helt valfritt.

Bild
Bild

Vyer

Manuell

Hand sticksåg är den enklaste versionen av denna enhet. Det ser ut som en metallstruktur i form av bokstaven U, i vars ändar ett skärblad är fixerat med klämmor. På andra sidan av ramen är pusselhandtaget. Klämmor används för att inte bara hålla plattan, utan också för att justera dess spänning och variera arbetsplanen. En manuell sticksåg är en ganska ömtålig enhet som inte skiljer sig åt under en lång livslängd, därför rekommenderar experter alltid att du omedelbart köper extra skärblad för den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektrisk

Sticksågen är den mest populära sorten med maximal användarvänlighet. Den tunna sågen rör sig rakt upp och ner längs markeringarna, och arbetsslaget utförs endast vid förflyttning uppåt. Denna mekanism uppmuntrar sticksåg att docka med ytan istället för att skjuta bort den. Som ett resultat är linjerna mycket snygga och släta och kräver ingen ytterligare slipning.

Den elektriska apparaten drivs av en spänd motor.

Bild
Bild

Det kräver ingen ytterligare justering - det är tillräckligt för att utföra den första justeringen korrekt . Skärbladet dras åt omedelbart före användning, och detta är tillräckligt. Sticksågen kan utrustas med olika filer för att skapa olika snitt på olika metaller. Det kan till exempel vara raka eller krökta linjer, cirklar och rektanglar gjorda på trä, plast, keramiska plattor, tegel och till och med stål. Sågar byter mycket snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Laser

En laser sticksåg är en elektrisk enhet med en laser som låter dig utföra ett större antal jobb. Förutom den vanliga raka snittlinjen kan lasersangen gå av andra typer, till exempel hörnsnitt. Huvuddelen av enheten är en motor i ett plastfodral, där ett sophämtningssystem också är utrustat. Skärbladet är fixerat på drivaxeln, som också är gömd under en plastyta som förhindrar att sågspån flyger direkt in i arbetarens ansikte.

Metallstången fungerar som ett stöd, och laserpekaren hjälper dig att klippa exakt längs de markerade linjerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Dessutom är valet av skärblad naturligtvis viktigt. Pusselblad är gjorda av olika material med olika former, storlekar och slipningar. Om material med låg densitet kommer att bearbetas räcker det med filer med en längd av 75, 85 eller 100 millimeter. Filhöjden varierar från 2,5 till 4 millimeter för trämaterial och från 1 till 2 millimeter vid skärning av metall. Slipspray på skärblad är främst diamant, vilket är oumbärligt för kakel, keramik och glas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan skära icke-järnmetallen med en vågig fil . När du köper ett skärblad, se till att se om det passar din befintliga sticksåg. Och också valet görs ofta mellan professionella och amatörsticksågar. De senare är mindre kraftfulla, men ändå lämpliga för typiskt hushållsarbete.

Man tror att en sådan anordning är kapabel att skära i trä upp till 50 millimeter djupt och på metall - från 2 till 3 millimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetsregler

Med en sticksåg kan du slutföra både vanliga konstruktionsuppgifter och såga ut en mängd olika dekorativa figurer och mönster. För nybörjare finns följande enkla tips för att få jobbet gjort så effektivt som möjligt:

  • börjar skära, måste du skapa en tonvikt i nedre delen av ryggen; denna position gör det möjligt att både hålla duken och arbeta medan du sitter, och till och med göra det medan du står;
  • när du behöver klippa ett litet fragment, görs först ett litet hål i arbetsstycket med ett annat verktyg, och sedan infogas en pusselfil där; förresten, för att göra ett hål i plywood är det tillräckligt att sy;
  • arbeta korrekt med en sticksåg långsamt och uppmätt, utan brådska; detta gäller särskilt för komplexa graciösa ritningar, så för nybörjare är det förresten bättre att börja med geometriska former och enkla konturer på en skärbräda;
  • genom att ändra skärvinkeln är det nödvändigt att fälla ut arbetspanelen och en oanvänd fil;
  • arbetet slutar med obligatorisk bearbetning av alla oegentligheter och grovhet;
  • med en sticksåg kan du inte bara klippa ut olika mönster på en rak yta, utan också till exempel göra en medalj, en låda eller en fotoram; diagram för alla dessa objekt och bilder presenteras i stor utsträckning på Internet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Jigsaw carving utförs med sådana specifikationer som:

  • tryck inte på sågbladet när du arbetar - det kommer att värmas upp snabbare och starkare och som ett resultat, till och med gå sönder;
  • en bred fil gör att du kan skapa en lång, rak snitt, eftersom skärbladets bredd balanserar sticksågens position;
  • när du arbetar med enheten är det viktigt att byta sågen regelbundet;
  • skärning med ett tråkigt blad kommer bara att förstöra materialet och dessutom öka belastningen på motorn och också förvärra arbetets kvantitet och kvalitet;
  • skärning av metaller och plexiglas kräver förbehandling av det bearbetade materialet med vatten eller flytande olja för en bil; en sådan åtgärd kommer inte bara att säkerställa ett rent snitt, utan också hålla själva skärbladet i tillfredsställande skick;
  • om du behöver skära metall med en tjocklek på mindre än 1 millimeter måste du dessutom lägga en bit plywood under den och även minska matningen för att inte skapa vibrationer;
  • Det är viktigt att låta enheten vila med jämna mellanrum, särskilt vid en minsta slaghastighet;
  • Sticksågen ska rengöras och oljas regelbundet med ett specialverktyg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Produkter skapas som regel enligt ritningar, som skrivs ut på tjock kartong, skärs längs konturen och överförs till ett plywoodämne. I detta fall ska konturen appliceras inifrån och med en enkel penna så att det finns en möjlighet att utföra korrigeringen. Experter rekommenderar att du placerar mönstret på ett sådant sätt att du måste klippa längs kornet till ett minimum. Det första steget är att räkna ut de inre konturerna. För att göra detta, styr helt enkelt pusslet över den fasta panelen.

Rörelsen ska vara upp och ner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland är det omöjligt att klippa rakt av, för antingen visade sig pusslet lutat, eller så försvagades fästelementen och sågens spänning. Detta kan förhindras genom att förinställa hårdvaran och dra åt alla fästelement. När filen redan har fastnat måste du försiktigt ta bort den och börja applicera mönstret igen, parallellt med den skadade linjen. Sågning utan flis fungerar om du väljer material av hög kvalitet och följer också följande regler:

  • bearbetning av plywood av låg kvalitet bör utföras så intensivt som möjligt med hjälp av sågar utrustade med små tänder; dessutom kommer ett skärblad med en omvänd tand till undsättning;
  • på baksidan är det värt att sticka skärlinjerna med tejp eller tejp och fukta också ytan;
  • innan du börjar skapa fantasimönster måste du räkna ut de grundläggande;
  • För att göra en inre cirkel måste du först borra ett litet hål, vars diameter gör att du kan placera filen inuti; snittets rörelse måste gå längs bildens inre kontur med en kurs av medelintensitet;
  • trubbiga och raka vinklar bildas genom att vrida arbetsstycksmaterialet, i kombination med sticksågens smidiga rörelse;
  • skarpa hörn erhålls från två snitt sammanförda vid en punkt;
  • en oval kontur erhålls också vid utfällning av plywood;
  • arbetet börjar alltid från mitten och rör sig sedan till kanterna på arbetsstycket.
Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsteknik

Det är nödvändigt att arbeta med en sticksåg, särskilt en elektrisk, med beaktande av sådana säkerhetsåtgärder som:

  • du bör alltid bära skyddsglasögon och, för säkerhets skull, långärmade kläder;
  • handskar och morgonrock som kan skydda mot damm skadar inte;
  • arbetsytan måste vara stark, så det gamla, vingliga bordet är starkt avskräckt;
  • ge befälhavaren bra belysning och kontrollera först sågtillbehörets skick;
  • du kan inte börja arbeta utan att studera instruktionerna.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du använder en sticksåg är det också viktigt att vara försiktig med händerna och hålla ett avstånd mellan spetsen och fingrarna. För nybörjare bör du naturligtvis inte starta ett arbetsflöde utan att studera instruktionerna.

Rekommenderad: