Primrose Obkonika (22 Bilder): Hemvård, Beskrivning Av Sorten "Libre", Odlingsmetoder Från Frön

Innehållsförteckning:

Video: Primrose Obkonika (22 Bilder): Hemvård, Beskrivning Av Sorten "Libre", Odlingsmetoder Från Frön

Video: Primrose Obkonika (22 Bilder): Hemvård, Beskrivning Av Sorten
Video: Hemtjänsten i Kramfors kommun 2024, Maj
Primrose Obkonika (22 Bilder): Hemvård, Beskrivning Av Sorten "Libre", Odlingsmetoder Från Frön
Primrose Obkonika (22 Bilder): Hemvård, Beskrivning Av Sorten "Libre", Odlingsmetoder Från Frön
Anonim

Det finns en vacker legend: Aposteln Petrus släppte en gång av oaktsamhet nycklarna till paradiset från sina händer, de grodde på jorden med vackra blommor - primros. När du tittar på dessa fantastiskt vackra och samtidigt perfekta i sina enkelhetens mästerverk av flora, får du ofrivilligt dig själv att tro att du verkligen överväger ett "paradis" på jorden. Primrose älskades av Katarina den store själv, och i växthuset i de kungliga trädgårdarna fanns en hel samling primrosar under skydd.

Bild
Bild

Beskrivning

Idag finns det många traditionella primros sorter samt storblommiga holländska hybrider med olika dekorativa egenskaper. Primula obconica (Primula obconica) av familjen primroses är en av dessa växter (andra namn på primrose obconica är omvänd konisk, omvänd lansett). Lämplig för odling i trädgårdar och hemma.

Inomhusväxter från 25 till 60 cm i höjd anses faktiskt som fleråriga, men eftersom de blommar mest dekorativt och frodigt under det första året, övar många odlare att odla växten som enårig.

Bild
Bild

Men om du bestämmer dig för att behålla växten i mer än ett år är detta fullt möjligt. Med rätt vård kommer obkonika att glädja dig med intensiv blomning i flera år i rad. Det börjar blomma på ungefär sex månader från det att fröna sås och blommar nästan hela året (på sommaren är en kort paus möjlig). Färgning av kronblad från kristallklart vitt till mystiskt mörklila. Blommorna är koniska i form och samlas i paraplyformade blomställningar, som tornar sig över basalrosetten av fleecy löv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett karakteristiskt drag hos traditionella obkonika primros sorter är att dess antenndelar har körtlar som producerar primin. Detta ämne, när det kommer i kontakt med hudens händer, kan orsaka en allergisk reaktion i form av kliande utslag och rodnad (inte hos alla människor, men bara de som är benägna att allergier). Trots denna omständighet är primroser fortfarande mycket efterfrågade bland blomsterhandlare inomhus. Dessutom är det ganska enkelt att skydda dig från kontakt med växtens antenndelar - sätt bara på dig handskar på händerna.

Ändå bör det noteras att experter inte rekommenderar att man sätter primrose krukor i sovrummet och i plantskolan.

Bild
Bild

Grupper av sorter och hybrider

Nederländska uppfödare "räddade" situationen. De moderna obkonika primrosehybriderna som skapats av dem avger praktiskt taget inte primin och är inte allergener, vilket tillåter, om så önskas, att odla dessa känsliga berörande växter för alla älskare av inomhusflora utan rädsla.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Storblommig sortgrupp primula Rör vid mig har graciösa buskar med stora blommor i olika färger, som är mest dekorativa på våren och hösten under den högsta blomningsperioden. Denna primrose är helt säker ur medicinsk synvinkel.

Bild
Bild

Betyg i serien Grace F1 kännetecknas av kompakta växter (20-25 cm höga) med stora blommor, lysande med en ljus palett av olika färger och nyanser.

Bild
Bild

Libre F1 -serien i gröna växtdelar innehåller inte allergenet primin. Det finns 9 nyanser i färgen på blommorna i den här serien, bland vilka orange och tvåfärgade korollor ser ovanliga ut. Bladen samlas i en rotrosett. En växt kan kasta upp till 10 stammar, var och en kan bilda upp till 20 blommor.

Bild
Bild

Sådd med frön

Fröförökning anses vara det mest effektiva sättet. Perioden från sådd av frön till början av blomningen är cirka 6 månader. Om du sår frön i januari och sköter om grödorna ordentligt, kan du i mitten av sommaren förvänta dig den första primroseblomman. Med en fasad plantering (var fjärde vecka, från januari) kommer primula att glädja dig med kontinuerlig blomning fram till april nästa år.

Bild
Bild

Frön sprids så jämnt som möjligt över ytan på ett fuktat underlag (en blandning av gräs och sand). Det är inte nödvändigt att strö grödorna med jord ovanifrån - det räcker med att lätt komprimera det, försiktigt pressa det till marken med händerna. Behållaren är täckt med glas eller genomskinlig plast och placeras i ett rum med en temperatur på 20 -22 grader, vilket garanterar snabb vattning och luftning av grödorna dagligen. Med förbehåll för jordbruksteknik kommer fröna att spira om 2-3 veckor, varefter behållaren överförs till en svalare plats och skyddet tas bort.

De bästa resultaten när man gror frön kan uppnås om den termiska regimen hålls inom intervallet 16 - 20 grader och en genomgående hög luftfuktighet.

Bild
Bild

Med utseendet på de två första bladen i växter kommer tiden för plantans första plockning - de tunnas ut till ett avstånd av 3-4 cm från varandra. Den andra plockningen görs när angränsande växter stängs med löv. Nu planteras de på cirka 8 cm avstånd. När plantorna växer upp och stänger igen transplanteras de i krukor. Från och med nu kan du gradvis börja mata.

Odling av primros är möjlig genom sticklingar och delning av buskar. Dessa procedurer utförs med vuxna växter under viloperioder när de inte blommar.

Bild
Bild

Subtiliteter i vården

Blomstertillverkarnas inställning till karaktären av denna skönhet är tvetydig - vissa anser att hon är nyckfull, andra opretentiös, och var och en har rätt på sitt eget sätt. Att odla obkoniki kommer att verka svårt för en nybörjare, men för en erfaren blomsterhandlare med ett imponerande bagage av kunskap och erfarenhet kommer det inte att vara svårt. I allmänhet är obkonika agroteknik enkel. Här är de grundläggande elementen i vården av primula obkonik hemma.

Bild
Bild

Belysning

Obkonika föredrar väl upplysta men inte soliga platser. Det är bäst att placera primrose potten på den sydöstra eller sydvästra fönsterbrädan. Alternativt kan du sätta en blomma på norrfönstret, men när grumligt väder sätter in länge behöver du en lysrör för ytterligare belysning.

Om alla fönster i lägenheten vetter mot söder och du verkligen vill odla en primula, kan du inte placera den på fönsterbrädan, men lite längre bort på ett blomsterställ.

Bild
Bild

Termiska förhållanden

Den bekväma temperaturen för obkonika bör inte vara högre än 20 grader, och under spirande och blomningsperiod sjunker den till +15 grader för att förlänga timingen och öka blomningsintensiteten. Under moderna förhållanden hjälper bärbara golvluftkonditioneringar att skapa sådana parametrar för den termiska regimen . För sommaren kan primula grävas i trädgården tillsammans med en kruka på en halvskuggad plats, där regnvatten bara kommer att gynna henne, under sommaren blir buskarna tjocka och lockiga. På hösten är det viktigt att inte missa det ögonblick då primrose måste återföras till huset, eftersom temperaturen under +5 grader är oacceptabel för dessa växter. För framgångsrik övervintring anser experter att den optimala rumstemperaturen är +12 +15 grader.

Bild
Bild

Vattning

Primrose gillar varken vattentätning eller övertorkning, men det kommer att tolerera en kortvarig brist på fukt utan konsekvenser. Om du gjorde ett misstag och missade den tidiga vattningen, men fastnade i tid och korrigerade situationen, blir blomman inte särskilt "kränkt" och kommer snabbt att återställa sin dekorativa effekt. Huvudsaken är att sådana vårdfel inte blir systematiska. Vatten för bevattning bör användas som har lagt sig under dagen. Du måste vattna direkt vid roten (inte på bladen).

Det är inte nödvändigt att tillåta stagnation av vatten i sumpen, utan att tömma överskott 7-10 minuter efter vattning för att undvika ruttning av rotsystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Det är mycket viktigt att inte överfodra primrose - ett överskott av gödningsmedel påverkar plantans tillstånd negativt, omedelbart börjar bladens spetsar bli gula. Gödsel köps i specialaffärer och appliceras på jorden i en strikt dosering. Erfarna blomsterodlare rekommenderar att du börjar med halva normen som anges i bruksanvisningen. De använder både mineralgödsel och organiskt material - lösningar av mullein eller fågelspillning.

Bild
Bild

För att bibehålla luftfuktigheten i rummet sprutas vattnet runt växterna med en sprayflaska . och placera breda behållare med vatten bredvid plantorna, som har ett stort avdunstningsområde. Växter inspekteras regelbundet och blekta knoppar och torkade blad tas bort så att de inte stör bildandet av nya knoppar. Med rätt vård kommer fantastiskt känsliga vackra blommor att duscha obkonikibusken som tropiska fjärilar.

Den graciösa växten kommer att bli en original dekoration av ditt interiör, och mot bakgrunden av monotona höst-vinterlandskap utanför fönstret kommer det att ge ditt humör positivt.

Rekommenderad: