Achimenes Rhizomer: Vad är Det, Hur Man Planterar Dem? Vad Händer Om De Har Spirat? Hur Ska De Förvaras?

Innehållsförteckning:

Video: Achimenes Rhizomer: Vad är Det, Hur Man Planterar Dem? Vad Händer Om De Har Spirat? Hur Ska De Förvaras?

Video: Achimenes Rhizomer: Vad är Det, Hur Man Planterar Dem? Vad Händer Om De Har Spirat? Hur Ska De Förvaras?
Video: Potting Up Achimenes Tip Cuttings 2024, Maj
Achimenes Rhizomer: Vad är Det, Hur Man Planterar Dem? Vad Händer Om De Har Spirat? Hur Ska De Förvaras?
Achimenes Rhizomer: Vad är Det, Hur Man Planterar Dem? Vad Händer Om De Har Spirat? Hur Ska De Förvaras?
Anonim

Ahimenes är en vacker flerårig växt som odlas i varma hemförhållanden, liksom på verandor och balkonger. Den blommar länge och släpper ut många glada, vackra blomställningar, men på vintern behöver du inte njuta av den här blomman, eftersom den går i "viloläge".

Beskrivning

Achimenes är hem till de amerikanska kontinenterna. Sedan slutet av 1700 -talet togs växten till Europa från öarna i Karibien. På 1800 -talet föddes blomman aktivt, och i början av 1900 -talet hade många hybrider dykt upp. Numera fortsätter agronomer att arbeta med utvecklingen av nya sorter, den rumänska forskaren Serge Saliba var särskilt framgångsrik, som uppfödde cirka 200 arter av denna vackra växt.

Akhimenes är fleråriga blommor av Gesneriev -familjen, med tunna hängande stjälkar, vissa sorter har en upprätt stam . Till exempel är den enda arten som inte växer i Amerika, utan i södra Indien, utrustad med just en sådan stam. Bladen är pubescenta, med en rik färg i nedre delen. Enkla och parade blomställningar fixeras i en tunn fembladig kalyx.

Ahimenes avbryter sin försörjning, dör från mitten av hösten till den tidiga våren (i 4-6 månader), när dagsljuset blir kort . I detta fall dör markdelen helt bort. De reproducerar sig genom rhizomer, som är små fjälliga skott som liknar mycket unga grankottar. Växten har inte underjordiska knölar och rhizomer, som förekommer på rhizomen, spelar rollen som frön i reproduktionsprocessen. Från slutet av vintern till mitten av våren uppträder unga skott, de första föregångarna till "uppvaknande".

Under växtsäsongen bör du ta hand om växten så att rhizomerna får styrka vid "viloläge".

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder rize för förvaring

Med höstens ankomst börjar växten förbereda sig för vinterdvala. Det slutar växa och släpper ut knoppar. Från botten av stjälken vissnar bladen gradvis och faller av. Under denna period bör utfodring och vattning minskas. Växten slutar gradvis att behöva fukt, ett överskott av det kan leda till rottning av rhizomen och felaktig bildning av rhizomer.

Det är nödvändigt att uppmärksamma temperaturförhållanden och belysning. För en anläggning som stannar i en lägenhet är det värt att leta efter en svalare och mörkare plats.

Rhizomerna anses klara för vila när markdelen helt har bleknat. Om den överdrivna temperaturen hindrar blomman från att bli av med den örtartade delen, bör du helt sluta vattna den.

Rhizomförvaring i marken

Rhizomer lagras till våren på flera sätt: genom att lämna dem i krukor eller ta ut dem. Om du bestämmer dig för att lämna växten i marken bör du försiktigt avlägsna den från markdelen och klippa av den nästan till basen. Grytan måste flyttas till en mörk, sval plats. Den optimala temperaturen för en vilande växt är 12-18 grader . Under denna period bör vattning vara helt frånvarande. Ibland kan du fukta marken något för att undvika klumpning och sprickbildning.

Rhizomerna på en ung växt, erhållna genom sticklingar, är för små och svaga, och på våren överlever de kanske inte. De förvaras bäst i rumstemperatur och är lätt fuktiga.

När viloläget tar slut Det är viktigt att inte missa uppvaknandet . De lär sig om honom under de första skottens utseende. Under denna period bör du hälla lite färsk jord i grytan och överföra den till en ljusare plats. Nu kan du börja vattna växten och sedan införa toppdressing.

Vissa odlare, ungefär en månad innan de vaknar, tar ut rhizomerna från krukan, sorterar ut dem, sorterar ut de torkade exemplaren och transplanterar friska skott i färsk jord. Före plantering separeras rhizomerna så att plantorna inte hopas. Plantera dem grunda, annars kommer skotten att försvagas. I färsk näringsjord vaknar växten mer aktivt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rhizomförvaring utanför marken

Processen att lagra fjälliga skott utanför marken börjar på hösten, efter att antennen har torkat helt. Allt innehåll tas ut ur blomkrukan, jorden skakas av och försiktigt frigör rhizomerna med rhizomer. Svagt, sjukt material bör avlägsnas och lämna endast friska prover. Om svampsjukdomar och röta upptäcks måste rhizomer med fjällande skott bearbetas fungicid efter att den drabbade vävnaden har tagits bort.

Innan rhizomer skickas till förvaring bör de torkas vid rumstemperatur .… Strö sedan över sand och torv och bred ut i plastpåsar, var och en tätt tillsluten. Under lagring undersöks plantmaterialet regelbundet; när kondensat bildas i förpackningarna tas rhizomerna bort och torkades . Om detta inte görs kan växterna igen infektera mögel och mögel. Dessutom kan fukt bidra till otidig groning.

Materialet som samlas i påsar ska förvaras på samma sätt som det som lämnas i krukor med jord - på en sval, mörk plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för landning

Innan du planterar en växt måste du se till att den vaknar. Signalen är bildandet av groddar, de kan vara flera millimeter stora, men de meddelar redan att vegetationsprocessen har börjat. Även med utseende av groddar med plantering kan du inte skynda dig, det viktigaste är att producera det inom en månad. Säker, det är bättre att inte låta rhizomerna växa för länge , annars kan de gå sönder under transplantationen. Förresten gror också ett trasigt exemplar, men senare i några veckor.

Tidpunkten för uppkomst av groddar beror på många faktorer, så det är inte strikt definierat. Från februari till april är dessa rent villkorliga tidsgränser . Om temperaturregimen bryts mot överhettning och hög luftfuktighet kan Achimenes vakna i januari. Ett förhastat uppvaknande påverkas också av deras tidiga höstvila. Från sen sömn, unga och svaga växter eller i närvaro av låga temperaturer kan du förvänta dig groddar fram till maj.

När groddarna har börjat röra sig kan du inte stoppa den. En sådan process i januari är helt olämplig, den stör plantans naturliga biologiska kretslopp. Du kan försöka hämma tillväxten genom att överföra plantmaterialet till kallare, torrare förhållanden.

Men långsiktig belysning är redan nödvändig, annars bildas en svag, tunn och lång grodd. För att organisera rätt belysning kan du använda en lysrör.

Ofta planteras Achimenes redan groddade, i form av en stark, bildad grodd. Spira dem i glas, plantera en rhizom i varje behållare. För att göra detta hälls fuktad jord i ett glas, planteringsmaterialet läggs i horisontellt läge och strös med jord med ett lager av högst 2 centimeter. Du kan vattna lite mer om det behövs. Glaset ska överföras till en varm, ljus plats. På kvällarna behöver plantor ytterligare belysning. Var noga med att hålla jorden något fuktig. Vattning är nödvändig, ungefär en gång i veckan.

Bild
Bild

Plantera en växt

En växt som gror i ett glas måste planteras i en kruka så noggrant som möjligt. Om möjligt är det bäst att flytta blomman tillsammans med jorden där den växte. Krukor väljs grunda men breda. Från en till 5-7 groddar planteras i en behållare, beroende på krukans volym. För att odla Achimenes i krukor utan föregående spiring, välj samma platta breda behållare. En växt med ytlig tillväxt av rhizomer gillar inte djup plantering. Rhizomer planteras enligt följande.

  • Börja färdigställa blomkrukan med dränering. Ahimenes tolererar inte ackumulering av fukt, dränering är nödvändig för dem.
  • Efter att ha lagt ut lite sand och grus på behållarens botten är det täckt med mer än två tredjedelar av jorden. Marken ska innehålla torv, vara lös och fuktig.
  • Rhizomer läggs ut på ytan i horisontellt läge, deras antal beror på krukans volym.
  • Planteringsmaterialet är täckt med ett jordlager på 2-3 centimeter.
  • Om jorden inte är tillräckligt fuktig, vattnas den lätt med varmt vatten.
  • Krukorna överförs till en varm, ljus plats, täckt med cellofan eller glas, vilket skapar effekten av ett växthus.

Landningen är klar. Därefter måste du övervaka luftfuktigheten och temperaturförhållandena. Växter växer bra vid en temperatur på 20-27 grader. När Achimenes börjar stiga kommer de att behöva belysa minst 16 timmar om dagen, på kvällarna måste de lämna lamporna på.

Bild
Bild
Bild
Bild

Väntar på skott

Med standardutvecklingen av händelser kommer de första skotten efter plantering att vara om 3 veckor. Beroende på tidig eller sen plantering försöker odlare att reglera spiring med hjälp av speciella metoder. Om du behöver bromsa tillväxten bör du minska plantmiljöns temperaturmiljö. För att rhizomerna ska kunna gro snabbare måste de vattnas med varmt vatten och förvaras i ett väl uppvärmt rum.

Du kan använda vatten som värms upp till 50 grader en gång, detta kommer äntligen att väcka upp jordstammarna. När groddar dyker upp måste du vänta tills de växer några centimeter och lägga till lite ny jord igen. Med rätt vård kommer fantastiskt vackra, brokiga Achimenes att glädjas med sin blomning i mer än sex månader.

Rekommenderad: