Lila Stetoskop (23 Bilder): Beskrivning Av Lila Stetoskop, Plantering Och Vård

Innehållsförteckning:

Video: Lila Stetoskop (23 Bilder): Beskrivning Av Lila Stetoskop, Plantering Och Vård

Video: Lila Stetoskop (23 Bilder): Beskrivning Av Lila Stetoskop, Plantering Och Vård
Video: Vård Ordkunskap 1 2024, Maj
Lila Stetoskop (23 Bilder): Beskrivning Av Lila Stetoskop, Plantering Och Vård
Lila Stetoskop (23 Bilder): Beskrivning Av Lila Stetoskop, Plantering Och Vård
Anonim

Lila rosenträ anses vara en ganska populär växt och är välkänd för sommarboende och landskapsdesigners. Växten lockar med sin anspråkslöshet, goda dekorativa egenskaper och motståndskraft mot de flesta sjukdomar och skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kännetecken för arten

Eupatorium Purpureum (lat. Eupatorium Purpureum) är en typisk representant för Astrov -familjen och har sitt namn tack vare blad som starkt liknar bladen av hampa, som tidigare kallades "poskon". Växten är infödd i Nordamerika, där den ofta kan ses i naturen. Förutom den amerikanska kontinenten är stetosen utbredd i Eurasien och i Sydafrika. I vårt land finns växten lika ofta både i de europeiska och asiatiska delarna av den och har många populära namn.

Bild
Bild

Så på ett område kan det kallas en kläckning, hampväxt, kungligt gräs och döva nässlor, medan de i andra regioner kallar honom ädla hampa, hästmane, kålrot och sedach. Blomman känns bra i olika ekosystem och växer lika bra i skogen, på ängen och längs flodstränderna. På grund av sin absoluta anspråkslöshet växer växten ganska snabbt och bildar kolonier som är stora i området.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller beskrivningen av morfologiska tecken är växten en hög örtskott som når en höjd av upp till 2 meter . Stammen på den lila rosen har en rak, stark struktur och förgrenar sig praktiskt taget inte. Längs hela dess längd finns det stora avlånga blad med en djupgrön färg med lila eller lila ådror. Växtens rhizom är ganska väl utvecklad, vilket gör att den enkelt kan hålla den igenvuxna dvärgbusken, som blir ganska tung med tiden.

Huvuddekorationen av en flerårig är dock lila blommor som inte faller på länge.

Bild
Bild

Växten börjar blomma i början av mitten av augusti och slutar närmare oktober. Små blommor samlas i korgar, som under blomningen ser ut som omfattande blomkapslar upp till 30 cm i diameter. Växtens frukter ser väldigt ovanliga ut och presenteras i form av crested achenes, inuti vilka det finns små grova frön. Men även efter slutet av blomningen ser växten väldigt vacker och ädel ut. Vid den här tiden får stammen en rosa nyans och ser ganska imponerande ut mot bakgrunden av ljusgröna blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Reproduktion av stetoskopet lila sker på två sätt: frö och vegetativ. Den andra är den mest optimala och bidrar till bevarandet av alla sortens egenskaper hos arten. Dessutom är reproduktion av frö en ganska lång process där blommor uppträder i bästa fall 2 år efter plantering. Vegetativ förökning kan i sin tur utföras genom att dela buskar, sticklingar av rhizomer och skott.

Rotdelning sker med en vass yxa eller bajonettspade och kräver stor ansträngning och fingerfärdighet. Med denna metod är det nödvändigt att se till att minst 3 knoppar finns kvar på varje buske, och moderplantan är mer än 5 år gammal . Denna metod skadar dock rotsystemet för mycket och leder till att växten försvagas. I detta sammanhang är det bästa alternativet för vegetativ förökning sticklingar, där det är nödvändigt att se till att minst två internoder finns på klippta sticklingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den mest lämpliga tiden för förökning med sticklingar är andra hälften av våren och sommaren.

Var används den?

Användningsområdet för stetoskopet lila är ganska brett. På grund av sina höga dekorativa egenskaper och absoluta anspråkslöshet är växten ett oberoende element i landskapskompositioner när man bildar en nivå av rabatter och häckar. Blomman används ofta för praktiska ändamål och maskerar skickligt fula byggnader och hushållstomter i lokalområdet med den. Den planterade växten växer bra och blommar rejält i 10 år, vilket kräver liten eller ingen uppmärksamhet.

Dessutom kommer den bra överens med alla dekorativa arter och kan säkert ingå i en komplex komposition som en vertikal dominant. Blomman ser harmoniskt ut med alla typer av spannmål och med växter som echinacea och astilba. Men den främsta dekorativa nackdelen med stetoskopet är dess sena blomning. Växten vaknar ganska sent och börjar blomma först i slutet av maj. Därför, för att rabatten inte ska vara tom, rekommenderas det att plantera krokusar, snödroppar, scilla eller corydalis på sängen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom sina dekorativa egenskaper har lila stetos ett antal medicinska egenskaper och används i folkmedicin.

Växten har en mild lugnande, diuretisk, antiinflammatorisk, anthelmintisk och koleretisk effekt och främjar utsläpp av slem vid hosta. Men inte hela blomman har användbara egenskaper, utan bara dess rötter, som skördas på hösten, efter att växten har bleknat . Deras infusion används för diarré, gastrit, gulsot, högt blodtryck och för att sänka kolesterolhalten i blodet.

Behandlingsförloppet med stetoslila måste dock nödvändigtvis överenskommas med läkaren och utföras endast enligt instruktionerna. Detta beror på innehållet av giftiga alkaloider i örten, vars överdriven användning kan vara hälsoskadlig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växande funktioner

Innan du fortsätter med planteringen av det lila stetoskopet är det nödvändigt att välja platsen korrekt. Det bästa alternativet skulle vara ett något skuggat eller öppet soligt område, där det finns ljusa lösa bördiga jordar. På sandig lerjord och lerjord växer kulturen lite sämre, börjar släpa efter i tillväxten och blommar sent. Detta kräver anrikning av utarmad jord med kompost, humus, träaska eller benmjöl.

Dessutom är lutningen en fuktälskande växt och det bästa stället för det skulle vara ett lågland med hög fukthalt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

När platsen är vald kan du börja plantera. Det finns 4 sätt att göra detta: genom frön, plantor, dela rhizomen och sticklingar.

  1. Stetoskop lila frön kan köpas i vilken blomsterbutik som helst eller monteras själv på hösten. Frö planteras i plantkrukor, strö lätt med jord, vattnas och täcks med folie eller glas. Efter att fröna groddar och 4-5 löv visas på dem planteras unga skott i separata behållare. Så snart jorden värms upp till minst 10 grader transplanteras plantorna till öppen mark. Blomningen av en fröplanterad växt sker vanligtvis efter ett par år.
  2. Om branten förvärvades av plantor , sedan planteras den under vårmånaderna i en uppvärmd och fuktad mark. Avståndet mellan hålen ska vara minst 70 cm, annars blir de vuxna buskarna trånga. Efter plantering är jorden vanligtvis mulkad med sågspån, vilket maximerar fuktinnehållet i jorden och förhindrar att ogräs uppträder.
  3. Planterar en delad buske är den enklaste och minst arbetskrävande metoden. För att göra detta placeras en uppdelad rhizom med en inhemsk jordklump i ett hål, täckt med jord, tampas och vattnas.
  4. Plantera ett brant träd genom sticklingar orsakar inte heller svårigheter och består av följande: skott med 3-4 knoppar skärs av, de nedre bladen tas bort från dem och placeras i ett hål upp till hälften. Därefter ströks skärningen med jord, tampas, vattnas och täcks med en plastflaska. Efter att växten rotat, avlägsnas locket och skottet lämnas till vintern. På våren kan växten transplanteras till en ny plats.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Trots att den lila rosenbenet är en ganska opretentiös art, behöver den fortfarande minimal uppmärksamhet. Växtvård innehåller ett antal enkla procedurer.

  1. Vattna en blomma bör utföras regelbundet, särskilt under varma torra somrar. Vattna växten sent på kvällen, efter solnedgången.
  2. Toppdressing Stetosen utförs tre gånger om året: tidigt på våren, på sommaren före blomningen och efter färgens fall på hösten. Det rekommenderas att använda humus, träaska, kompost, nitroammophoska och urea som gödningsmedel.
  3. Förberedelse för övervintring utför enligt följande: unga och försvagade skott är täckta med grangrenar, och stammarna av vuxna växter skärs till 10-15 cm i höjd och lämnas till vintern i denna form. Uppvaknandet av vilande växter sker mycket sent, varför blomman i vissa regioner vaknar först i slutet av maj. Men sedan börjar den lila grytan växa aktivt och glädjer de som är runt med sin blomning fram till kallt väder.

Rekommenderad: