Sovjetiska Objektiv (24 Bilder): Sovjetunionens Bästa Teleobjektiv Och Zoomobjektiv, Högbländarobjektiv Och Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Sovjetiska Objektiv (24 Bilder): Sovjetunionens Bästa Teleobjektiv Och Zoomobjektiv, Högbländarobjektiv Och Andra Typer

Video: Sovjetiska Objektiv (24 Bilder): Sovjetunionens Bästa Teleobjektiv Och Zoomobjektiv, Högbländarobjektiv Och Andra Typer
Video: SOVIET LENS REVIEW - MIR 24M - THE BEST SOVIET LENS? 2024, April
Sovjetiska Objektiv (24 Bilder): Sovjetunionens Bästa Teleobjektiv Och Zoomobjektiv, Högbländarobjektiv Och Andra Typer
Sovjetiska Objektiv (24 Bilder): Sovjetunionens Bästa Teleobjektiv Och Zoomobjektiv, Högbländarobjektiv Och Andra Typer
Anonim

Ett intressant fenomen observeras idag: efterfrågan på sovjetisk optik, såsom fotografiska och teleobjektiv tillverkade i Sovjetunionen, ökar dag för dag. Och inte bara bland samlare av sällsynta enheter, utan också bland vanliga amatörfotografer. Vad är anledningen till sådan popularitet hos sovjetiska linser och är det verkligen möjligt att använda sådan optik i vår tid - den här artikeln hjälper dig att svara på dessa frågor.

Bild
Bild

Särdrag

För många är det fortfarande oklart varför fotografiska linser alls behövs, när det finns ett stort utbud av smartphones med kameror som kan ta färgfotografier med stor tydlighet och ett rikt färgomfång. men Inte alla förstår att närvaron av sådana smartphones, liksom den mest moderna fotografiska utrustningen, inte gör en person till en fotograf, utan bara ägaren till dessa enheter.

Den bokstavliga översättningen av ordet "fotografi" tecknar med ljus, och teckning är konst . Bilder som erhållits med sovjetiska objektiv skiljer sig åt i flexibilitet och volym, de förmedlar stämning och har sin egen igenkännliga stil. Naturligtvis avslöjar denna optik sin fulla potential bara med riktiga fotografer.

Ändå är det de sovjetiska linserna som utmärks av sin utmärkta kvalitet. Tillverkade i mitten av förra seklet har de behållit sina ursprungliga egenskaper och tjänar fortfarande sina ägare utmärkt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Linser av sovjetiska linser var gjorda av glas av högsta kvalitet, och deras ramar var gjorda av högkvalitativ metall, utan plast, vilket är grunden för den mest moderna tekniken.

Sovjetiska linser är ganska prisvärda . Moderna budgetmodeller, som är installerade på amatörkameror, är mycket sämre i kvalitet än professionella linser, så många återvänder till den gamla, särskilt sovjetiska, optiken.

Bild
Bild

Sovjetiska linser saknar elektronik, de har inte autofokus.

All sådan optik är manuell, det vill säga att fotografen måste ställa in inställningarna manuellt. Men med sin hjälp kommer en riktig mästare att kunna skapa en verkligt konstnärlig bild som kommer att bära avtrycket av hans känslor och humör.

En annan egenskap hos sovjetisk optik är en fast brännvidd, varför sådana objektiv har ett stort bländarförhållande . Korrigeringar utgjorde den absoluta majoriteten bland den tidens fotografiska linser, dock tillverkades även zoomobjektiv i Sovjetunionen - en typ av optik utformad på ett sådant sätt att man kan ändra avståndet från objektivets mitt till sensorn.

Bild
Bild

Det kan inte sägas entydigt att sovjetisk optik på många sätt är överlägsen den moderna. Professionella linser från ledande moderna märken har en uppsättning användbara parametrar, medan deras tillverkare ständigt utvecklar nya material och optiska element för sina produkter.

Optik som producerades under sovjettiden är inte bättre i många avseenden, men inte heller sämre än bra moderna ., samtidigt har den ett mer överkomligt pris, för vilket amatörfotografen får utmärkta bonusar: högkvalitativ montering, glas och metall, samt tidstestade optiska kretsar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Recension av de bästa tillverkarna

Sovjetunionen producerade kameror och objektiv som varierade kraftigt i byggkvalitet. Den bästa sovjetiska optiken var inte sämre än utländska och fick stora utmärkelser vid internationella tävlingar. Linsernas kvalitet berodde på tillverkaren. Produktionen av fotografiska linser delades in i massproduktion och för särskilda behov, efter specialbeställning.

Vid massproduktion fanns sådana linser som "Helios", "Industar", "Treplet" och annan optisk utrustning som vem som helst kunde köpa för en slant och självständigt ägna sig åt fotografering, filmutveckling och tryckning av bilder.

Bild
Bild

Dessa linser, i vars tillverkning tyngdpunkten inte låg på kvantitet, utan på kvalitet, såldes inte överallt och prissattes redan annorlunda. Till exempel, en förbättrad version av Jupiter 37A-objektivet kostade 120 sovjetiska rubel, och de dyraste fotografiska linserna kostar 2-3 gånger mer.

Beroende på vilken typ av objektiv som fästs på kameran är all sovjetisk optik indelad i flera typer . M42- och M39 -adaptrar var de mest utbredda på sin tid. Med hjälp av sådana adapterringar blir det möjligt att fästa ett objektiv från en enhet med en annan typ av fäste på kameran.

Bild
Bild

M42-tråden är standardfästet för SLR-kameror från sovjettiden . Det största antalet sovjetiska kameror och objektiv tillverkades med denna tråd, och numera tillverkas adaptrar för alla moderna systemkameror.

Som redan nämnts är fast brännviddsoptik snabbare än zoomningar. De mest populära linserna finns i 35 mm, 50 mm, 85 mm och 100/105 mm brännvidd.

Objektiv med en brännvidd på 200 mm, samt 14 och 24 mm är mindre populära bland amatörfotografer på grund av deras höga kostnad och för specifika parametrar.

Bild
Bild

Låt oss ta en titt på toppen av de mest populära linserna under förra seklet, som släpptes i Sovjetunionen.

Sovjetisk optik, som har det lägsta priset idag, är "Helios 44-2 "med en brännvidd på upp till 58 mm, bländare på 2,0 och möjligheten att vackert suddiggöra bakgrunden. Avser den så kallade mjuka ritningsoptiken, är oumbärlig för att skapa porträtt på grund av förmågan att göra mindre hudfel perfekt. Under sovjettiden var det objektivet som tillverkaren rekommenderade för vissa Zenit -modeller.

Bild
Bild

Zenitar-16 har en brännvidd på 16 mm och en bländare på 2,8 . Detta är ett vidvinkelobjektiv, annars kallat ett fisköga, och används främst i landskaps- eller gatufotografering för att få en stor panoramautsikt från en punkt.

Den resulterande bilden har bra skärpa och djup.

Bild
Bild

Mir 1B är ett objektiv med en brännvidd på 35 mm och en bländare på 2,8, som fick Grand Prix på en internationell utställning . Bilden som erhålls genom användning av sådan optik är mycket tydlig och av hög kvalitet.

Bild
Bild

Sovjetisk långfokuserad porträttlins "Jupiter 37A " 135 mm används för närvarande på vissa digitalkameror som teleobjektiv. Dess metallkropp är mycket tillförlitlig och hållbar, tillåter fotografering vid temperaturer från -15 till +45 grader Celsius.

En speciell adapter kan installeras på ett sådant objektiv, vilket gör att du kan ändra dess bakre del, varefter den kan fästas på SLR -kameror med en M42 -tråd.

Bild
Bild

Jupiter-9 är en av de mest kända sovjetiska linserna .används för porträtt, den har en brännvidd på 85 mm och en bländare på 2,0. Sådan optik producerades i två färger - vitt och svart, och vita linser utmärktes av färre defekta produkter och bättre prestanda. Den svarta versionen ger en mer suddig bild, så experter rekommenderar att föredra de vita sorterna av "Jupiter" eller de linser vars namn är skrivna med latinska bokstäver - dessa optik var avsedda för export utomlands.

Bild
Bild

Men mest långfokuserat sovjetiskt objektiv-"MTO-1000A ", vars brännvidd är mer än 1000 mm, användes för fotografering av avlägsna föremål - i astrofotografering och fotografering för fåglar och djur.

Dessa optik var avsedda att vara utbytbara för SLR -kameror i små format.

Bild
Bild

Zoomlinser användes främst inom film och tv för att ändra skalan på det visade objektet utan att flytta. Senare började zoomlinser användas i fotografering som utbytbara linser för enlinsreflexkameror och smalfilmsprojektorer. Således utvecklades det sovjetiska zoomobjektivet PF-1 med ett avstånd från 15 till 25 mm speciellt av sovjetiska ingenjörer för amatörbioprojektorn "Kvant".

Bild
Bild
Bild
Bild

Linser med M42 -tråd lämplig för videoinspelning, sådan manuell optik utan autofokus kan glädja inte bara med bildkvaliteten, utan också med ett helt ekonomiskt pris.

Bild
Bild

Linser med M39 -tråd var i bruk innan ryska ingenjörer konverterade hela flottan av rysk optik till M42 -trådar.

För närvarande finns det adaptrar för sådana objektiv, så det kommer inte att vara ett problem att installera sådan optik på moderna kameror.

Bild
Bild

Jupiter-12 - ett objektiv med en brännvidd på 35 mm och en bländare på 2,8, ansågs vara det mest populära vidvinkelobjektivet under sovjettiden. Tyvärr är den inte kompatibel med de flesta moderna kameror på grund av designfunktioner.

Bild
Bild

Kan den användas i vår tid?

Experter säger att nästan vilken sovjetisk optik som helst kan installeras på modern fotografisk utrustning, du behöver bara köpa en speciell adapter. Vissa gamla objektiv är fästa på moderna Nikon -kameror utan några extra adaptrar eller ändringar alls ., eftersom alla Nikons är utrustade med ett Nikon F -fäste, som inte har ändrats på något sätt sedan 1961.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sovjetiska objektiv var av god kvalitet, medan priset är mycket lägre än moderna motsvarigheter, så amatörfotografer använder ofta sådan optik tillsammans med nuvarande kameramärken.

Men för professionell fotografering föredrar specialister att köpa dyrare optisk utrustning från moderna tillverkare.

Rekommenderad: