TV -apparater (33 Bilder): Vad är Det Och Vad är Det För? De Bästa Teleobjektiv För Gröda Hur Tar Jag Porträtt Och Landskap Med Objektivet?

Innehållsförteckning:

Video: TV -apparater (33 Bilder): Vad är Det Och Vad är Det För? De Bästa Teleobjektiv För Gröda Hur Tar Jag Porträtt Och Landskap Med Objektivet?

Video: TV -apparater (33 Bilder): Vad är Det Och Vad är Det För? De Bästa Teleobjektiv För Gröda Hur Tar Jag Porträtt Och Landskap Med Objektivet?
Video: Exposing Digital Photography by Dan Armendariz 2024, April
TV -apparater (33 Bilder): Vad är Det Och Vad är Det För? De Bästa Teleobjektiv För Gröda Hur Tar Jag Porträtt Och Landskap Med Objektivet?
TV -apparater (33 Bilder): Vad är Det Och Vad är Det För? De Bästa Teleobjektiv För Gröda Hur Tar Jag Porträtt Och Landskap Med Objektivet?
Anonim

Ett teleobjektiv är en typ av teleobjektiv som tar avlägsna objekt närmare än normalt till ett avstånd. För att multiplicera synkvaliteten för det mänskliga ögat använder de fler linser, vilket påverkar optikens längd.

Bild
Bild

Särdrag

Många förvirrar fortfarande teleobjektiv med zoom, men i själva verket är det olika saker, eftersom ett teleobjektiv inte nödvändigtvis är ett zoomobjektiv. Alla, oavsett typ, är uppdelade:

  • på objektiv med fast eller fast fokus (till exempel Canon EF 135mm f / 2L USM och Nikon 135mm f / 2D AF DC-Nikkor);
  • mer multifunktionell med variabel fokus (zoom).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För jämförelse, i porträttlinser är brännvidden (det optiska systemets längd i mm) ungefär lika med bilddiagonal och i genomsnitt 35–70 mm, medan det i långfokuslinser är tvärtom mycket längre (100–2000 mm) . Följaktligen, ju högre denna egenskap, desto mindre passar den in i ramen och därför större bildens maximala förstoring.

De vanligaste teleskoplinserna har en brännvidd på 70 till 300 mm.

Bild
Bild

men teleobjektiv bör inte förväxlas med teleobjektiv, eftersom de är mycket större i storlek . Allt över 300 avser superlångt fokus, men i mycket sällsynta fall överstiger den maximala förstoringen 1 meter.

Bild
Bild

Teleobjektiv har blivit otroligt populära bland både amatörer och professionella fotografer . De är användbara i olika situationer och kan hjälpa dig att ta ditt fotografi till nästa nivå.

Deras huvudsakliga effekt är att de, liksom ett teleskop, låter dig tydligt fånga föremål som är svårt att fysiskt komma nära: djur och ibland insekter, idrottare i arenan, landskap.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Nackdelen med teleobjektiv är att de tar bilder från en mycket smal synvinkel, från 30 till 40 grader. Till exempel, en person har ett synfält för båda ögonen (utgår endast från akromatiska eller svartvita indikatorer) 180 grader . För att använda teleobjektiv effektivt måste du hålla dig borta från motivet. Med ett 150 mm teleobjektiv måste du stå mer än 50 meter från en person för att placera dem i ramen. Och ju längre den är, desto mindre blir synfältet.

Bild
Bild

Teleobjektiv komprimerar hela bilden . Objekt som är avlägsna i verkligheten kommer att visas närmare varandra i bilden. Detta är varken en positiv eller negativ egenskap - bara en effekt att vara medveten om.

Bild
Bild

Plusserna inkluderar följande egenskaper

  1. Teleobjektiv är bra för att komma nära en liten punkt utan att behöva vara fysiskt nära. Det är mycket bekvämt för sportrapporter eller fotojakt, där du inte kan komma nära eller du måste hålla dig på ett säkert avstånd. De används med stor framgång inom makrofotografering för att få närbilder av insekter eller smådjur, medan fotografen står på sidan.
  2. Vid bra belysning har du gott om skärpedjup vid lägre bländare. Du kan också välja breda bländare och snabbare slutartider för makrofotografering.
  3. Betonar ämnet mot en konstnärligt suddig bakgrund (bokeh). Denna effekt uppnås vid fotografering med ett långt objektiv och den bredaste bländaren som finns. Till exempel isolerar ett skott med ett 200 mm teleobjektiv vid f / 2.8 motivet från den drömmande suddiga bakgrunden. Bokehkvaliteten kommer att bli starkare jämfört med vidvinkel, även vid fotografering med vidvinkelobjektiv vid dess bredaste bländare.
  4. Längre linser låter dig fotografera från längre avstånd så att förgrunden komprimeras perceptuellt medan bakgrunden förblir oförändrad. De hjälper till att förbättra det visuella förhållandet mellan ett objekt och dess omgivning, vilket skapar en komprimeringseffekt som liknar hur våra hjärnor ser det. Åsar som ligger nästan ovanför stadsbilden ser bättre ut med ett teleobjektiv än vid vidvinkel. Denna effekt kan också göra ansiktsdrag mer proportionella. Porträttfotografer har ofta föredragna längder för olika typer av ansikten. Lägg till vacker bokeh till det och du har ett bra porträttfotograferingsverktyg.
  5. Perfekt för resor eftersom professionella teleobjektiv är mycket större, vilket gör dem mycket besvärliga att hantera.
Bild
Bild
Bild
Bild

Minus

  1. Tele-sensorer i full storlek tenderar att göra filer som är för stora och tunga, vilket kommer att resultera i extremt snabb fyllning av externa lagringsenheter.
  2. Den begränsade storleken på rummet kommer i vägen, så i trånga utrymmen kan du inte få tillräckligt med avstånd för att passa allt du behöver i ramen.
  3. Deras enhet kräver en ökad slutartid för att få tillräcklig skärpa. Det betyder att de behöver mycket mer ljus för att få bra foton, så att använda superlånga objektiv på natten är nästan omöjligt. Dessutom, även när du använder ett stativ och stativhandtag (för liggande läge), är det hög risk för suddiga bilder om slutartiden är mindre än 1/200 sekund.
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära modeller

De flesta tillgängliga modeller är variabla eller zoomobjektiv, även om du kan välja några enkla fasta fokusalternativ om du vill ha ett porträttobjektiv. Till exempel, brännvidd (FR) 85 mm perfekt för porträtt … Mångsidiga teleobjektiv är populära bland alla fotografer, från bröllops- och porträttfotografer till sport- och viltskyttar.

Bild
Bild

Canon och Nikon är några av de mest populära professionella objektiven inom zoomområdet , och det finns all anledning till detta. De fokuserar snabbt och skapar vackra, skarpa och färgglada bilder med konstnärligt suddig bakgrund.

Bild
Bild

Standard användning av brännvidd:

  • 85mm - Porträtt (Sigma 85 f / 1.4 Art för Canon, Nikon och Sony E Mount);
  • 70-200mm-Porträtt, bröllop, sport, djurliv (Canon 70-200 f / 2.8L IS II; Canon EF-S 55-250mm f / 4-5.6 IS STM; Canon EF 70-200mm f / 4, 0L USM; Nikon 70-200mm f / 4.0G ED VR AF-S);
  • 200-500mm-sport, bröllop, vilda djur (Nikon 200-500mm f / 5, 6 ED VR; Nikon AF-S DX NIKKOR 55-300mm f / 4, 5-5, 6G VR).

70 mm är praktiskt så att du kan skjuta inte för långt bort, medan 200 mm är tillräckligt för långdistansmotiv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör förstås att FR påverkas inte bara av linsens längd, utan också av typen av matris.

Det finns kameror med en fullstor FF (hel bild) och beskurna, det vill säga beskära (beskära) . Till exempel har den populära APS-C-matrisen 1,5 gånger mindre diagonal än den i helskärm. Samtidigt är måtten på den senare mycket större än de enklare. Närvaron av beskärningsfaktorn delar bildfältets vinkel och använder endast den centrala delen av bilden vid fotografering. Detta är inte lämpligt för dem som behöver vidvinkel, eftersom vidvinkelobjektiv för makrofotografering blir helt normalt när ramen beskärs. För teleobjektiv har dock beskärningsfaktorn vissa fördelar. Till exempel kommer FR för ett 105 mm objektiv med en beskärningsfaktor på 1, 6 att vara så mycket som 170 mm.

Bild
Bild

Hur skjuter man?

Landskapsfotografering är omfattningen av ett vidvinkelobjektiv, dess synfält över 90 grader är utmärkt för landskapsfotografering. Men detta är inte det enda verktyget. Det breda utbudet är mer lämpligt för små delar av stjärnhimlen eller förgrunden med en klassisk landskapskomposition.

Som med vidvinkellandskap finns det många olika bildlager att tänka på när du fotograferar med ett teleobjektiv .(förgrund och mellanväg, bakgrund, ämne, etc.). Till skillnad från breda skott är skärpedjupet (DOF) grundare, så använd en bred bländare (f / 11 eller f / 16) när det är möjligt. Breda bländare är användbara av flera skäl.

I svagt ljus, särskilt om du fotograferar ett rörligt motiv eller inte använder någon form av stabilisering, tar bilden med en bredare bländare bilden snabbare. Det kommer också att hjälpa till att skapa bilder med ett grund skärpedjup och fungera mycket bättre i mörka miljöer.

Bild
Bild

Landskap

Många vanliga zoomar, till exempel de populära 24-70 mm och 24-105 mm, behåller betydande skärpedjup även vid ganska breda bländare (bländardiagonal) och betraktningsvinkeln är tillräckligt stor för att kunna omfatta stora landskap som långa bergskedjor eller flodböjningar. Även en tråkig plats kan sticka ut oavsett vilken kamera du fotograferar den med. Den fantastiska utsikten över en solnedgång eller soluppgång som faller på bergstoppar kommer att vara fantastisk även när du fotograferar med din smartphone. Men inte ett enda skott fungerar i svagt ljus.

Bild
Bild

Ett stativ är en av de viktigaste delarna för landskapsfotografering .… Även genom att trycka på knappen skapas en viss mängd vibrationer som kan göra bilden ruddig, så använd helst en fjärrkontroll. Med ett 300 mm objektiv kan förgrunden bli något helt abstrakt, och objektet som markeras på avstånd, istället för en formlös gråbit, blir tydlig och ljus. Under gynnsamma omständigheter kommer en lång FR att vara ett räddningsverktyg för en landskapsmålare när vidvinkel inte ger den nödvändiga definitionen.

Bild
Bild

Teleobjektiv låter dig leka med mönster och fina detaljer i avlägsna landskapselement som vackert visas i sitt sammanhang . Bilder tagna i detta brännvidd har sällan ett högt skärpedjup. Det är litet i de flesta bländare och det kan vara svårt eller omöjligt att behålla fokus över alla bildlager. Så välj ditt fokus noggrant och komponera sedan din komposition enligt historien du vill berätta.

Den fasade matrisen kan minska landskapet, men i vissa fall är teleobjektivet användbart för att skapa några atypiska landskapsbilder.

Bild
Bild

Porträtt

Om du har en fullformatskamera och inte har ett närbildslins kan du inte gå fel med 85 mm fasad matris - en av de bästa för porträtt … Dessa modeller är mångsidiga och relativt billiga. Du kan komma nära modellen och fylla ramen med ditt ansikte, eller flytta bort och ta tag i hela kroppen. Även på det avstånd som krävs för att göra detta är du fortfarande tillräckligt nära för att kommunicera och vägleda henne. Prova detta med ett 200 mm objektiv på avstånd, det är mycket svårare.

Medium RF hjälper till att skapa en känsla av intimitet i porträtt, vilket är svårare att uppnå med längre brännvidd.

Bild
Bild

Du kan prova en populär teknik för porträtt . Hitta det du kan skjuta modellen genom, till exempel gräs, blommor eller trädblad, med en stor bländare för att ta den ur fokus. Teleobjektiv är användbara inte bara för att isolera delar av landskapet och skapa plattare och mer minimalistiska landskapskompositioner, utan också för gatufotografering och resefotografering. De låter dig hålla ett kort avstånd från ditt motiv, vilket ger mer bakgrund. Om du vill fånga någon på gatan kan du göra det utan att komma för nära personens personliga utrymme.

Bild
Bild

Makrofotografering

Alla de bästa makrofotona är noggrant sammansatta så att alla element i ramen är estetiskt tilltalande. Därför är steg nummer ett att förenkla så mycket som möjligt . Börja med att välja ett tema för att få en sak att sticka ut. När du har hittat ditt ämne, ta bort alla små saker som distraherar från det. Om det finns något extra i bakgrunden, öka bakgrundsoskärpa eller ändra synvinkel. Med en mycket bred bländare är bokeh otroligt vacker.

Målet är att isolera objektet på alla möjliga sätt. Betraktaren måste veta exakt vad han ska titta på.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bakgrunden ska vara enkel och enhetlig för att komplettera ämnet och hjälpa det att sticka ut . Men förutom att ta bort alla störande föremål måste du också ta bort alla störande färger. Deras överskott i makrot skapar kaos, så det kan inte vara mer än tre av dem, i extrema fall - fyra.

Bild
Bild

Det finns inget perfekt objektiv. Den här artikeln ger vägledning om hur du väljer rätt för dina behov, med fokus på tre överväganden: brännvidd, bildkvalitet och pris. Fördelen med ett längre arbetsavstånd är möjligheten att använda kreativa skjuttekniker . Dessa linser är dock ganska tunga, vilket gör det svårt att hålla händerna under lång tid. Medan de flesta objektiv för allmänna ändamål ger högkvalitativa bilder, uppfyller vissa av dem vissa krav bättre än andra.

Om du letar efter en mer seriös kamera och föredrar handhållen fotografering med mer flexibilitet, använd en av mellanklasslinserna.

Rekommenderad: