Cowshed (55 Bilder): Konstruktionsstandarder, Hur Man Utrustar En Bås För Kor, Storleken På En Ladugård För 5 Huvuden, Ett Projektdiagram

Innehållsförteckning:

Video: Cowshed (55 Bilder): Konstruktionsstandarder, Hur Man Utrustar En Bås För Kor, Storleken På En Ladugård För 5 Huvuden, Ett Projektdiagram

Video: Cowshed (55 Bilder): Konstruktionsstandarder, Hur Man Utrustar En Bås För Kor, Storleken På En Ladugård För 5 Huvuden, Ett Projektdiagram
Video: Joakim mjölkar i sin nya ladugård i Bragnum 2024, April
Cowshed (55 Bilder): Konstruktionsstandarder, Hur Man Utrustar En Bås För Kor, Storleken På En Ladugård För 5 Huvuden, Ett Projektdiagram
Cowshed (55 Bilder): Konstruktionsstandarder, Hur Man Utrustar En Bås För Kor, Storleken På En Ladugård För 5 Huvuden, Ett Projektdiagram
Anonim

Om du bestämmer dig för att skaffa nötkreatur, bör du noggrant förbereda dig för detta. Det är nödvändigt att hålla sådana djur under de mest bekväma förhållandena för dem. Om du planerar att hålla kor måste du bygga en bra ladugård för dem. Idag kommer vi att analysera i detalj hur sådana erektioner är arrangerade och hur de kan byggas med våra egna händer.

Bild
Bild

Krav och normer

Ladan måste uppfylla ett antal krav. Endast i det här fallet kan vi prata om dess kvalitet och tillförlitlighet. Låt oss överväga i detalj i enlighet med vilka standarder det är nödvändigt att bygga sådana strukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ryska federationens jordbruksdepartement publicerade order nr 551 av 13.12.2016 "Om godkännande av veterinärregler för djurhållning för reproduktion, uppfödning och försäljning." Ägare till en eller två kor behöver inte riktigt kraven som anges i den. Men om vi talar om bönder som planerar att sälja produkterna från boskap, då måste de ta med sig byggnaderna för dem i rätt skick. Detta beror på att sådana strukturer mer än en gång kommer att genomgå noggranna inspektioner av Rosselkhoznadzor -anställda. Naturligtvis kan ekonomiska förluster minimeras genom att bygga din egen ladugård.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Så designen av den framtida strukturen kommer att bestämmas i enlighet med gårdens direkta riktning. Kor kan födas upp för att få kött eller mjölk. Även beaktat och hur kalvarna ser ut - naturligt eller genom förvärv. Lika viktigt är placeringen av ladugården på platsen. I detta fall beaktas närvaron eller frånvaron av tillfartsvägar, grundvattennivån, avståndet till bostadshus.

I enlighet med rekommendationer från specialister kan du bygga en ladugård med egna händer endast för ett litet antal kor (högst 10) . Om du vill öka boskapsbeståndet är det bättre att vända sig till erfarna byggare som vet allt om byggandet av sådana byggnader. Om du ändå bestämmer dig för att designa allt själv eller vänder dig till en billig men oerfaren mästare, kan konsekvenserna bli fruktansvärda. Under fel förhållanden kan levande varelser börja skada eller sluta med döden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också ett antal regler för att hålla kor. Om du inte planerar att knyta dem kommer 6 kvadratmeter att räcka för ett djur. m. Denna hållningsmetod kallas lös. De flesta bönder håller dock sådana djur i bås.

Den tilldelade boytan för kon är utrustad i enlighet med följande standarder:

  • en vuxen ko behöver ett fack (låda), vars yta är 2, 2-2, 7 kvadratmeter. m;
  • för en vuxen ko och kalv krävs en stall vars minimimått är 3 kvadratmeter. m;
  • för en kalv räcker det med ett dedikerat utrymme på 1,5 kvadratmeter. m;
  • för en vuxen tjur behövs en större låda - inte mindre än 1,75 kvm. m.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ungdomskalvar hålls i allmänhet utanför kopplet. De är i en gemensam hage.

Arean på detta territorium beräknas enligt följande:

  • kalvar under 1 år kommer att behöva 4 kvm. m;
  • äldre djur - 4, 5 kvm. m.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är ganska bekvämt för sådana djur om taket i ladan är minst 2,5 m. Man ska dock inte bara lita på de angivna dimensionerna. Dimensionerna kan variera beroende på rasen av nötkreatur.

Projektskapande

Innan den direkta konstruktionen av en högkvalitativ ladugård är det mycket viktigt att upprätta sin korrekta och detaljerade plan och välja alla nödvändiga material (som vid tillverkning av ett bostadshus). Innan vi fortsätter med utvecklingen av projektet är det nödvändigt att fastställa budgeten för det framtida bygget. Om du till exempel kan spendera cirka en miljon rubel på allt arbete, kommer du att ha en mycket enkel struktur för ett litet antal huvuden. Om du är redo att spendera mer imponerande belopp (20-30 miljoner), kan du vända dig till ett större projekt med hjälp av högteknologiska material. Således, utan att veta den exakta budgeten för konstruktionen, kommer det inte att vara möjligt att gå vidare till skapandet av själva projektet.

Bild
Bild

Alla bönder utrustar inte små lador på sina tomter . Idag kommer du inte att överraska någon med utvecklingen av en stor ladugård för kor. Sådana strukturer är bra genom att de inte kräver stora arbetskostnader för att få imponerande mjölkutbyte. Detta beror på att många bönder använder högteknologisk utrustning som gör det lättare att ta hand om nötkreatur. Men man måste komma ihåg att för att göra en plan för en stor ladugård är det bättre att kontakta specialister som har erfarenhet av liknande arbete.

Bild
Bild

Så för beredning av både stora och mini-lador bör du särskilt noggrant välja byggmaterial. Det är också oerhört viktigt att följa all nödvändig teknik baserat på förhållandena i klimatzonen där korna kommer att leva. Det är också nödvändigt att ta hänsyn till de geologiska egenskaperna hos jorden på vilken ladugården är planerad. Endast på grundval av alla listade uppgifter är det möjligt att utarbeta ett kompetent projekt.

Bild
Bild

När du skapar en ladugård är det mycket viktigt att överväga dimensionerna på alla byggnadens komponenter. Baserat på alla beräkningar görs detaljerade ritningar. Baserat på dem kommer det att bli mycket lättare att köpa förvalda byggmaterial i önskad volym. Dessutom rekommenderar experter att man inte bara tar hänsyn till golvytan för den framtida konstruktionen, utan också takhöjdsparametern. Kom ihåg att för att kor ska leva bekvämt bör detta värde vara minst 2,5 m.

Bild
Bild

Förberedande aktiviteter

Efter att ha gått igenom ladugårdens konstruktionsstadium och har alla nödvändiga ritningar / diagram i handen kan du gå vidare till förberedelserna. Tänk inte att detta steg är mindre viktigt. De kan inte försummas. Om du omedelbart påbörjar byggnadsarbetet, kommer bristen på förberedelser att leda till att tidigare begagnade misstag kommer att känna sig och orsaka många problem.

I det förberedande skedet behöver du:

  • bestämma hur många huvuden som kommer att bo i den framtida ladan;
  • förbered alla byggmaterial som du planerar att använda vid konstruktionen av ladan;
  • köpa alla nödvändiga förbrukningsmaterial (fästelement), samt förutbestäm alla metoder för att fästa de viktigaste strukturella elementen;
  • studera det utrymme som avsatts för framtida byggnadsarbete.
Bild
Bild

Att förbereda en plats för en ladugård är en av de viktigaste förberedelsestegen. Man bör komma ihåg att platsen för en sådan struktur måste vara helt platt. Experter rekommenderar starkt att förbereda skjul där kor kommer att skyddas från vinden (oavsett antal huvuden - det kan finnas 5 och 10 och 50 och 100). Det är därför du inte bör bygga lador på de platser där vindarna är särskilt starka.

Bild
Bild

Om det inte finns några platta områden på din webbplats, är det värt att välja en plats som kan jämnas jämnt med hjälp av specialutrustning. Dessutom måste du ta hänsyn till möjligheten att leverera vatten och el till det när du väljer det optimala området.

Byggstadier

Om alla ritningar är klara och förberedelserna är klara kan du gå vidare till direktbyggandet av ladugården. Låt oss i etapper överväga hur man gör det korrekt.

Bild
Bild

fundament

Först måste du förbereda grunden. Det kan vara kolonnformat, tejp eller monolitiskt. Så för en grund av en monolitisk typ måste du gräva en gräv, där formen med förstärkningsdelar kommer att läggas senare. Därefter måste du hälla ett lager grus, sand och börja hälla betongblandning. När kompositionen sätter sig måste ytan på det framtida golvet kompletteras med ett lager av takmaterial och mastik med vattentätning. Denna typ av bas är bäst lämpad för en tegelsten eller sten ladugård.

Bild
Bild

Om skjulet är planerat att byggas från ett träd eller ett timmerhus, är det bättre att vända sig till utformningen av en pelargrund . Det görs på samma sätt som monolitiskt, men bara här hälls pelarna med armering med betong, kompletterad med takmaterialisolering. Mellan stolparna bör högst 2 m avstånd upprätthållas. För små skjul byggs ofta bandfundament. I detta fall hälls betonglösningen i den armerade formen.

Bild
Bild

Absolut alla typer av fundament kräver högkvalitativ vattentätning. Du måste också komma ihåg om vattenlutningen. Det är lämpligt att förbereda en betongbas. Den är idealisk för tunga vuxna tjurar och kor. Dessutom dämpar betongen inte och absorberar inte obehaglig lukt. Gnagare och andra parasiter kommer också att vara likgiltiga mot en sådan grund.

Bild
Bild

Golv

Golvet är också den betydande grunden för ladugården. Det måste göras varmt och fuktbeständigt för att förhindra ansamling av flytande avfall på dess yta. För att dränera vatten, urin och gödsel görs golvet vanligtvis högre än marknivån, med en liten lutning på 3 grader mot avloppssystemet. För stor lutning bör inte lämnas, eftersom detta kan påverka djurens lemmar och korens reproduktiva funktion negativt.

Bild
Bild

Det är bäst att göra ett betonggolv, eftersom det inte är rädd för fukt och fukt. Men vi får inte glömma att en sådan bas alltid kommer att förbli kall, så den måste täckas med varmt material, till exempel trägolv. Denna komponent måste ändras då och då.

Väggar

Barnväggar kan tillverkas av en mängd olika material.

Oftast använder de för detta:

  • träd och dess ram;
  • silikatsten;
  • cinder block;
  • en sten;
  • skumbetong;
  • smörgås paneler.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av lämpligt material beror på rummets storlek, liksom de planerade kontantkostnaderna . För en stor skjul används oftast silikatsten eller skumblock. Träväggar är mer lämpliga för små lador. Naturligtvis kommer sådana strukturer att kosta mycket mindre, men de kan inte räknas med under en lång livslängd. Kompakta konstruktioner avsedda för underhåll av 1-2 kor uppförs mycket ofta från Adobe-tegelstenar. Detta byggmaterial är billigt och har också goda värmeisoleringsegenskaper. Källarmuren i sådana skjul är gjord av bakade tegelstenar.

Bild
Bild

En stenhållare kännetecknas av det faktum att den värms upp väldigt långsamt under dagen, men snabbt svalnar när natten börjar. På grund av detta visas kondens hela tiden på ytan. Av denna anledning, i stället för sten, är det bättre att vända sig till tegel, som erkänns som ett "andas" byggmaterial, varför fukt nästan inte ackumuleras på det. Moderna 3-lager sandwichpaneler är ett bra alternativ för att designa ladugårdar. De inkluderar mineralullsisolering. Tack vare detta byggmaterial kan den optimala och bekväma temperaturen bibehållas i skjulet - det kommer att vara varmt på vintern och inte för varmt på sommaren. Från utsidan är sådana baser mantlade med stål eller målade.

Bild
Bild

Man bör komma ihåg att väggarna inuti ladan måste vitkalkas och putsas för att en bra ljusreflektion ska finnas i strukturen.

Tak

Efter att väggarna har rests kan du gå vidare till nästa steg - utforma taket. Oftast i lador är det byggt i form av trägolv och taktakkonstruktioner. De trimmas huvudsakligen med kakel eller billiga skifferark. En vind kan göras under en sådan struktur. Som regel lagras hö eller utrustning som är nödvändig för vård av djur där.

Bild
Bild

Enkeltlutningsalternativ byggs oftast när det gäller en liten ladugård, eftersom de inte är avsedda för tung last.

Dörrar och fönster

Kossalens huvudbelysning är naturlig. Det går igenom fönstren. I enlighet med standarderna bör deras totala yta vara minst 10% av konstruktionens golvyta. Den nedre delen av fönstret är i de flesta fall 1,5-1,6 m över golvytan.

Skjutfönster kan vara:

  • gångjärn med tvåglasfönster;
  • gångjärn med en polykarbonatinsats;
  • glidande med transparent polykarbonat.
Bild
Bild

Som regel monteras PVC -produkter med polykarbonat i skjul. När det gäller dörrarna i ladan måste de vara gångjärniga och utrustade med isolering. Tack vare sådana dukar kommer ladan att vara varm även på vintern. Porten måste lyfta.

Ventilation

Ladan kräver ventilation av hög kvalitet. Detta beror på att dåligt genomförd ventilation i samma sommarvärme kan påverka mjölkproduktionen hos kor negativt. Dessutom förlorar sådana nötkreatur vid temperaturer på 25-30 grader sin aptit, vilket påverkar deras tillstånd som helhet negativt. Av denna anledning måste ladugården vara utrustad med forcerad ventilation. Det kommer att ta bort förorenad luft från byggnaden och ge frisk luft. När det gäller små och förfabrikerade strukturer är det tillräckligt att bara installera ventiler i dem. På en gård i miniformat rekommenderas att bygga en huva med spjäll och ventilationsfördelningslådor.

Bild
Bild

Kommunikation

En bra ladugård bör ha både naturlig och konstgjord belysning. För detta bör olika lampor användas i byggnaden. Alla elektriska apparater måste uppfylla alla brandsäkerhetskrav. Även i projektutvecklingsstadiet och det första byggnadsarbetet måste du planera tillförseln av kallvatten till ladan, samt avloppsvatten om det behövs.

Bild
Bild

Hur ordnar man inuti?

När arbetet med att bygga ladugården är klart, den måste vara utrustad med följande nödvändiga komponenter:

  • bås för kor (för deras uppbindning);
  • matare och drinkare;
  • förlossnings- och förlossningsavdelningar;
  • tvättstugor;
  • system för borttagning av gödsel.
Bild
Bild

Båsens övergripande dimensioner beror direkt på den specifika djurrasen. Till exempel väger köttraser cirka 50-70 kg mer än mjölkraser. Men det bör noteras att hos mjölkraser skiljer sig storleken på djur ofta avsevärt. Experter rekommenderar att utrusta bås från metallstrukturer. Alternativen är vanliga brädor. När det gäller drinkare och matare är de huvudsakligen gjorda av rostfritt stål. Mosen förs till korna i separata hinkar. Matare används för att lägga ut torrfoder. Det är önskvärt att kor och tjurar alltid har tillgång till vatten och mat, så det är värt att sätta speciella automatiska drinkare.

Bild
Bild

tips och tricks

Om du inte vill göra golvet i ladugården betong eller trä kan du använda metallplattor. Sådana alternativ kommer inte heller att oroa gnagare och alla slags parasiter. I botten av matarna som finns i ladan är det värt att göra speciella hål. En sådan anordning krävs för att tömma överflödigt vatten under tvättprocessen. Det är lämpligt att köpa eller designa dina egna separata strukturer för torr och våt mat, om du inte vill ta med den andra i en hink.

Bild
Bild

Ladan ska inte ha lågt i tak, men den ska inte vara för hög . Så i ett ouppvärmt utrymme, där höjden på denna bas överstiger märket 2-2,5 m, finns det betydande värmeförluster. Ofta kompletteras lador med olika tvättstugor. Det är dem som avloppssystemet levereras, om ägarna vill ha det. Det finns dock inget behov av dessa byggnader. Detsamma kan sägas om genital och postpartum fack.

Bild
Bild

Gödselborttagningssystemet i en ladugård för att hålla nötkreatur kan representeras av följande alternativ:

  • självlegeringssystem;
  • hydraulisk tvätt;
  • system som fungerar som bandtransportör;
  • deltaskrapa.
Bild
Bild

Om så önskas kan ladan göras mer imponerande - två våningar. Samtidigt bör en bås för djur organiseras på första våningen och en höloft på den andra. För att kalvarna ska växa och bli starkare så snart som möjligt är det nödvändigt att stänga av den halvan av strukturen där de ständigt kommer att ligga under byggandet av ladugården. Vid utformning av en framtida konstruktion måste många faktorer beaktas. Dessa inkluderar möjliga allvarliga frost under vintersäsongen.

Bild
Bild

Att upprätthålla ett optimalt mikroklimat måste vara särskilt försiktig när man håller dräktiga kor . Under dräktigheten blir de mycket känsliga för temperaturförändringar och andra förändringar i miljön. När du väljer det optimala byggmaterialet för byggandet av en ladugård måste du inte bara lita på den planerade budgeten, utan också på klimatsituationen i regionen. Till exempel, i de norra regionerna rekommenderas att bygga sådana strukturer från de starkaste, mest pålitliga och helst isolerade byggmaterialen.

Bild
Bild

Under byggnadsarbetet med byggandet av ett kohus är det vanligt att använda cement märkt M400. Kom ihåg att betongen i underlaget alltid måste härda naturligt. Efter en dag måste den behandlas med vatten. Fuktning förhindrar sprickbildning av betongen. Det är också tillåtet att göra ett speciellt lamellgolv i ladan. Små bad som är nödvändiga för dränering ordnas under det. Genom det rinner avlopp ut på motorvägar och till speciella gödseluppsamlare.

Bild
Bild

Placera inte ko -matare och drinkare nära en vägg, eftersom detta kommer att leda till att fukt från koandning bildar sediment på kanten av strukturen.

Rekommenderad: