Kaliumpermanganat För Lök: Vattning För Utfodring. Kan Du Vattna Mot Lökflugor? Mangansaltbehandling. Hur Blötläggs Innan Plantering?

Innehållsförteckning:

Video: Kaliumpermanganat För Lök: Vattning För Utfodring. Kan Du Vattna Mot Lökflugor? Mangansaltbehandling. Hur Blötläggs Innan Plantering?

Video: Kaliumpermanganat För Lök: Vattning För Utfodring. Kan Du Vattna Mot Lökflugor? Mangansaltbehandling. Hur Blötläggs Innan Plantering?
Video: How to treat respiratory illness in chickens 2024, Maj
Kaliumpermanganat För Lök: Vattning För Utfodring. Kan Du Vattna Mot Lökflugor? Mangansaltbehandling. Hur Blötläggs Innan Plantering?
Kaliumpermanganat För Lök: Vattning För Utfodring. Kan Du Vattna Mot Lökflugor? Mangansaltbehandling. Hur Blötläggs Innan Plantering?
Anonim

Nybörjare trädgårdsmästare står ofta inför skjutningen av såning av lök, vilket inte tillåter dem att växa stora, täta huvuden. Varför händer detta? Orsaken ligger ofta i felaktiga beredningar av plantorna - erfarna trädgårdsmästare är väl medvetna om att löken måste behandlas med kaliumpermanganat innan de planteras i marken, vilket hjälper till att skydda den från döden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördel och skada

Genom att köpa färdigt planteringsmaterial kan du rädda dig själv från svårigheterna att gro frön. Detta tillvägagångssätt kan avsevärt minska den tid och ansträngning som trädgårdsmästaren spenderar. Men i detta fall finns det ingen garanti för plantornas hälsa och sterilitet. Det händer att sommarboendet lägger löken i marken, tar väl hand om den och väntar på en rik skörd, men resultatet är en besvikelse:

  • mjuka huvuden;
  • tecken på röta;
  • små lökar;
  • massförstörelse av produkten, som ett resultat - en reducerad avkastningskoefficient.

Oftast är orsaken bristen på desinfektion av den köpta produkten . Det är lönsamt för handlaren att hinna sälja allt skördat frömaterial så snart som möjligt, och ju mer - desto bättre blir det för honom. Därför behandlas plantor ofta med speciella kemikalier för att hålla dem färska. Naturligtvis finns det undantag - de människor som tänker på en stabil kundbas och ägnar särskild uppmärksamhet åt kvaliteten på det sålda plantmaterialet. Men som praxis visar överstiger andelen sådana säljare inte 15%.

Bild
Bild

Det är därför varje produkt som köps på marknaden eller i en butik måste genomgå obligatorisk ytterligare bearbetning. För detta används speciella medel - de låter dig bli av med alla typer av ytföroreningar, till exempel damm och speciella reagenser . Dessutom neutraliserar desinfektion patogena mikroorganismer som ofta bor i plantan. En sådan lösning visar hög effektivitet mot lökflugor.

Numera finns det ett brett urval av förberedda produkter för såbäddar . Tyvärr är inte alla säkra för människor. Vissa märken introducerar klorider i sina formuleringar, som när de kommer in i människokroppen ackumuleras och orsakar hälsoskador.

För att skydda dig från de negativa effekterna av giftiga reagenser och samtidigt få ett högt utbyte är det bäst att blöta löken i en lösning av kaliumpermanganat.

Bild
Bild

Kaliumpermanganat är ett antiseptiskt medel som alla känner till . Det har använts av människor länge. Det har funnits bred tillämpning inom medicin för behandling av sår, inflammationer och för gurgling. Lite senare började detta antimikrobiella medel användas inom jordbruket.

Fördelarna med kaliumpermanganat för lök är obestridliga:

  • skydd av plantor från övervintrande skadedjur på grund av en uttalad antiseptisk effekt;
  • kaliumpermanganat är en bra bladmatning, som förser de gröna delarna av löken med de spårämnen som behövs för full utveckling;
  • på grund av permanganats antisvampegenskaper uppnås nederlaget för svampsporer.
Bild
Bild

Permanganat används också för markberedning. men skynda dig inte och fyll hela området med en lösning baserad på kaliumpermanganat . Detta är främst en kemisk förening, och om den används felaktigt kan den skada en person - provocera patologier i skelettsystemet, orsaka brännskador på hud och slemhinnor. Dessutom försämrar ett överskott av mangansalter markens produktivitet.

Användningen av kaliumpermanganat för markodling har sina begränsningar . Det används endast för bevattning av mark med en neutral eller alkalisk reaktion. Om du försummar denna rekommendation kan du avsevärt minska fruktbarheten hos substratet och till och med förlora grödan delvis.

Naturligtvis, för vissa typer av växter, är den sura miljön också bekväm, men lök är inte bland dem.

Bild
Bild

Beredning av lösningen

Det finns flera tekniker för att bearbeta lökuppsättningar och plantera sängar med kaliumpermanganat. De utmärks av mättnaden av den aktiva kompositionen, liksom plantornas bearbetningstid. Vanligtvis används flera recept för arbetslösningar - svaga, koncentrerade och starka.

Svag

Denna komposition framställs av 3 g pulver löst i 1 liter vatten. Det tar cirka 2 timmar att blötlägga plantmaterialet. En sådan lösning kännetecknas av en minskad koncentration av huvudkomponenten, respektive dess styrka är mindre . Detta innebär att den skadliga effekten på plantor också minskar. Erfarna trädgårdsmästare försäkrar att det bästa alternativet är att behandla lök med en blek antiseptisk lösning före plantering. Även om vissa trädgårdsmästare hävdar att i detta fall förblir vissa bakterier livskraftiga.

Bild
Bild

Koncentrerad

Den koncentrerade beredningen är i en andel av 10 g kristaller per liter vatten, kaliumpermanganat måste spädas med strikt varm vätska. Frömaterial blötläggs i lösning i 40-45 minuter. Det är viktigt att vätskan är varm. Sådan behandling förstör fullständigt svampar och patogena mikroorganismer. men det bör komma ihåg att om en sådan komposition kan förstöra alla levande saker, är det möjligt att själva uppsättningen kommer att skadas.

En sådan komposition används bäst för att desinficera och samtidigt mata marken i trädgården före sådd.

Bild
Bild

Stark

En mycket mättad lösning är gjord av 25 g pulver löst i 1 liter varmt vatten. Lökuppsättningar kan förvaras i den bara en kvart . Ett sådant behandlingsalternativ är endast tillåtet i fall där det finns misstanke om infektion av plantmaterialet med en svamp. Faktum är att detta är en ganska stark line-up. Följaktligen kan det skada fören själv.

Du behöver bara sänka uppsättningen i en rosa eller lila lösning omedelbart efter dess beredning. När vätskan blir gul börjar dess effektivitet minska.

Bild
Bild

Hur man använder

Frö blötläggning

Så om du köpte lökuppsättningar eller lökfrön från affären måste du förbereda plantorna för plantering. För att göra detta, följ dessa steg.

  • Undersök fröna noggrant . Skadade prover måste tas bort från massan.
  • Det är bättre att ta bort toppen av torra frön , på detta sätt kan grobarheten förbättras avsevärt.
  • Torkning av frön bör göras på våren . För att göra detta läggs de på en hård yta och förvaras i ett par dagar vid en omgivningstemperatur på 25 grader.
  • Huvudsteget är att blötlägga plantmaterialet . För att göra detta, ta en behållare med vatten, lösa bordsalt i den med en hastighet av 1 tsk. 1 liter rent vatten och låt fröna ligga där i två till tre timmar.
  • Därefter är det nödvändigt att utföra desinfektion - det är i detta skede som kaliumpermanganat kommer att behövas . Lösningen måste vara färsk. Utför proceduren precis innan du planterar, annars kommer lösningen att förlora sina svampdödande och antimikrobiella egenskaper.
  • Efter desinfektion bör fröna torkas igen . Det behövs för att förhindra att produkten ruttnar. Omedelbart efter det kan du fortsätta att plantera.
Bild
Bild
Bild
Bild

För trädgårdssängar

Om du bearbetar lökuppsättningarna i kaliumpermanganat kan du befria fröet från de flesta typer av svampar, bakterier och virus som har satt sig i det. Uppmärksamhet bör dock inte bara ägnas åt löken, utan också till underlaget där den ska planteras . För detta används samma lösningar - och om det inte är nödvändigt att odla marken med salt, är det lämpligt att tillsätta kaliumpermanganat.

För desinfektion och befruktning av substratet på våren används extremt svaga lösningar av permanganat . För att göra detta, lösa upp 5 g av läkemedlet i 10 liter vatten. Kristaller av kaliumpermanganat ska lösa sig fullständigt och ge lösningen en blekrosa färg, vattnet ska vara varmt.

Vattna marken med en vanlig vattenkanna, fukt måste fördelas jämnt över trädgården . Det är bara nödvändigt att odla det översta lagret av jorden, i vilket löken kommer att sås, varför en vattendunk vanligtvis räcker för sju till åtta kvadratmeter av det såda området. Denna vattning görs ett par veckor innan du planterar lök.

Toppdressing ska hinna absorberas i underlaget och desinficera det. Om du behandlar området tidigare eller senare än denna period blir effekten otillräcklig.

Rekommenderad: