Våldtäkt Som Gröngödsel: Hur Man Sår Vinter- Och Vårraps? Ansökan Under Hösten, Tips För Grävning

Innehållsförteckning:

Video: Våldtäkt Som Gröngödsel: Hur Man Sår Vinter- Och Vårraps? Ansökan Under Hösten, Tips För Grävning

Video: Våldtäkt Som Gröngödsel: Hur Man Sår Vinter- Och Vårraps? Ansökan Under Hösten, Tips För Grävning
Video: GROW YOUR OWN | How To Grow Rape 2024, April
Våldtäkt Som Gröngödsel: Hur Man Sår Vinter- Och Vårraps? Ansökan Under Hösten, Tips För Grävning
Våldtäkt Som Gröngödsel: Hur Man Sår Vinter- Och Vårraps? Ansökan Under Hösten, Tips För Grävning
Anonim

Användningen av raps som gröngödsel under hösten eller våren gör att du kan förbereda jorden ordentligt för den nya såsäsongen . Bland andra gröna gödningsmedel kännetecknas det av sin anspråkslöshet, livskraft - det går bra med råg, vikch, senap. Innan du planterar vinter- och vårraps är det värt att studera tips för att förbereda och gräva upp marken, samt besluta om en planteringsplats för gröngödsel.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Våldtäkt är en favorit jordbruksgröda av agronomer och bönder … Genom att plantera den på plats kan du få en honungsväxt som lockar bin, universellt biobränsle, djurfoder och till och med olja som är lämplig för stekning. För jordbruksändamål används raps oftast som gröngödsel - en naturlig källa till värdefulla näringsämnen för jorden. Det är värt att notera de uppenbara fördelarna med kultur.

  1. Hög hastighet för att växa grön massa. Efter att ha blivit inbäddat i jorden blir detta värdefulla material en källa till fosfor, svavel och organiskt material.
  2. Utvecklat rotsystem. Den utför 2 funktioner på en gång - den tränger in djupt i jorden, extraherar de mest värdefulla mineralkomponenterna, lossar jorden och förbättrar dess permeabilitet.
  3. Förekomsten av eteriska oljor i kompositionen. De fungerar som insekticider, stöter bort skadedjur. Dessutom kan raps fungera som fytoncid, vilket förhindrar utveckling av jordsjukdomar.
  4. Minimering av jorderosion. Plantering av raps förhindrar att jorden sjunker från grundvattnets påverkan, behåller snö på vintern och förhindrar vind erosion på sommaren.
  5. Ogräsbekämpning. Vid plantering på platser där bärgrödor växer, hjälper raps att skydda dem. Det är viktigt att notera att ogräsbekämpning i detta fall visar sig vara ganska effektivt och kemiskt säkert.
  6. Intensiv mättnad av jorden med kväve. Enligt denna egenskap kan endast baljväxter jämföras med raps.
Bild
Bild

Det finns också funktioner som kan hänföras till nackdelar. Våldtäkt växer inte särskilt bra på jordar med hög surhet, betydande densitet eller fukt, stillastående vatten.

Denna kultur kan inte ständigt planteras på ett ställe - pausen bör vara 4 år. Det rekommenderas inte att odla raps som en gröngödsel efter korsblommiga växter, liksom innan man planterar rödbetor - det sprider en nematod som är farlig för denna rotgröda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

De typer av raps som finns idag är vanligtvis underindelade för vår och vinter . Det första alternativet innebär minimal växande ansträngning. Vår raps avser ettåriga, ger inte hög effektivitet som gröngödsel. Vinter - vartannat år sås det vanligtvis tillsammans med råg för att berika jorden med de mest värdefulla mineralkomponenterna. För plantering väljer de tidig höst - i detta fall kommer växten att ha tid att blomma, tillväxten kommer maximalt att riktas mot att öka volymen av grönska, mer värdefulla ämnen kommer in i jorden.

Unga skott kan klippas flera gånger per säsong. Sista gången i september tas de inte bort, utan förs direkt i marken vid grävning. Det är viktigt att fördjupa det gröna gödningsmedlet med minst 10-15 cm . Vid planering av plantering av växter för vintern krossas raps och skickas för att ruttna senast 3 veckor före detta ögonblick.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växande funktioner

Våldtäkt som gröngödsel har sina egna odlingsegenskaper. Det är mycket viktigt att ge honom de nödvändiga förutsättningarna för groning och näring, då kommer denna kultur i sig att säkerställa korrekt och fullständig mättnad av jorden med biologiskt aktiva ämnen . Det är bara viktigt ta hänsyn till särdragets särdrag , som finns i vinter- eller vårsorter. Plantering kan göras under en period när jorden är tillräckligt varm - från vår till mitten av hösten.

Sådd

Vårraps är en ettårig växt med en rak rot med horisontell förgrening . Det är mer motståndskraftigt mot effekterna av frost, tål temperaturfall till -3 och till och med -8 grader. Det är vanligt att så det på våren eller försommaren - detta är tillräckligt för att ge de nödvändiga möjligheterna för utveckling av gröna skott. Proceduren kommer att vara följande:

  • gräva upp jorden;
  • utjämning av markens ytskikt;
  • befruktning vid behov;
  • fullständigt avlägsnande av ogräs;
  • blötläggning av frön i ett komplext botemedel mot skadedjur ("Cosmos", "Promet");
  • lägga fåror med ett avstånd på 15 cm mellan dem;
  • fröna är nedsänkta i en linjemetod, fördjupad med 2 cm.
Bild
Bild

Vinterraps planteras traditionellt på hösten . Detta görs bäst i september, vilket ger den unga tillväxten en chans att framgångsrikt växa fram och växa. Om hösten är varm kan vinterraps lätt blomma. Vid såning blandas små frön med torr och ren sand, gärna flod- eller havsand. Andelen är 1: 25, du kan till och med öka denna indikator - rätt planteringstäthet är cirka 100 frön per 1 m2.

Plantering före vintern har sina fördelar . Biologiskt aktiva ämnen, mineralkomponenter i detta fall lagras i marken och tvättas inte ur grundvattnet. Ett snittmassiv av grönska som läggs ovanpå åsarna skapar ett naturligt skydd och avger värme. Marken är mindre utsatt för risk för erosion och bevarar sin naturliga struktur bättre.

Växten spirar 4-8 dagar efter plantering, den behöver cirka 60 dagar för korrekt och full utveckling. Ibland är det bättre att skjuta upp sådd till augusti än att vara sen . Med en sen plantering kan växten frysa ut på en vinter med lite snö. Vintersorter tolererar dåligt lera och leriga jordar, sandstenar.

Bild
Bild

Vård

Huvudomsorgen för vårraps är periodisk vattning och skörd av ogräs . Särskilt viktigt ogräs när ung tillväxt dyker upp. Våldtäkt täcks lätt av skadligt ogräs och kan bromsa dess tillväxt. Under säsongen är det nödvändigt att tillhandahålla periodisk pestkontroll , eftersom alla representanter för korsblommiga familjen inte är alltför resistenta mot dem.

Vintervåldtäkt behöver ingen särskild vård . När man odlar på gröngödsel är det bara viktigt att förhindra blomning. Vid det första utseendet av knoppar klipps skotten till basen, sedan blir de till mulch och inbäddade i marken. På våren kommer plantor att dyka upp så snart medeltemperaturerna blir positiva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rengöring

Det är vanligt att skörda vårraps under andra eller tredje decenniet i juli . Den första klippningen måste göras innan växten blommar. Efter det kommer markdelen att hinna växa igen. Gröna som erhålls första gången kan läggas i kompost.

Vinterraps skördas första gången före vintern . Det klipps igen nästa år så snart knoppar börjar dyka upp på skotten. Grävning är endast nödvändig om det andra planteringsåret har gått ut. I detta fall blir både stammen och rotsystemet i raps till gödselmedel.

Efter att ha plöjt plantorna måste du vänta minst 3 veckor och sedan så huvudgrödan.

Bild
Bild

Expertråd

Vid överträdelse av regler och villkor för plantering kan vinterraps bli vår och vice versa . Det är värt att överväga att en växt som inte har klippts kan bli upp till 150 cm hög. Skördade i slutet av säsongen kommer sådana växter att ge en maximal ökning av markens bördighet vid ytterligare inbäddning i jorden och ruttnande. Kväveberikningen blir mycket intensiv.

När det används som en gröngödsel används vårraps vanligtvis bara i ung tillväxt . De bildade stora groddarna klipps, de återstående stjälkarna behandlas med EM-vätska, vilket gör det möjligt att påskynda bildandet av vermikompost på grund av intensiv sönderdelning. Vårraps planteras bäst i områden där spannmål kommer att växa i framtiden. Senap eller vink kan placeras i grannskapet.

Bild
Bild

Att plantera raps som gröngödsel är viktigt för odlade växter som zucchini, paprika, gurka, tomater och potatis . Fångstgrödor planteras före eller efter dessa arter för att återställa jordens bördighet.

Rekommenderad: