Siderata På Våren: Sådd För Att Förbättra Jorden I Grönsaksgården Och I Växthuset Innan Du Planterar Tomater Och Andra Växter. När Grävs Siderater Upp?

Innehållsförteckning:

Video: Siderata På Våren: Sådd För Att Förbättra Jorden I Grönsaksgården Och I Växthuset Innan Du Planterar Tomater Och Andra Växter. När Grävs Siderater Upp?

Video: Siderata På Våren: Sådd För Att Förbättra Jorden I Grönsaksgården Och I Växthuset Innan Du Planterar Tomater Och Andra Växter. När Grävs Siderater Upp?
Video: Tomater från sådd till skörd - Del 2: Utplantering 2024, April
Siderata På Våren: Sådd För Att Förbättra Jorden I Grönsaksgården Och I Växthuset Innan Du Planterar Tomater Och Andra Växter. När Grävs Siderater Upp?
Siderata På Våren: Sådd För Att Förbättra Jorden I Grönsaksgården Och I Växthuset Innan Du Planterar Tomater Och Andra Växter. När Grävs Siderater Upp?
Anonim

Oerfarna trädgårdsmästare, som försöker lägga till skönhet på sin plats, börjar förstöra varje grässtrå utan att inse att landet snart kommer att upphöra att vara bördigt. Det kommer att vara mycket svårt att återställa jordens kvalitet i framtiden. För att förhindra ett sådant problem är det lämpligt att ta hjälp av sidor. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på rollen för dessa "gröna healers" i jordens fertilitet.

Bild
Bild

Vad är de till för?

Siderata - Det här är vissa växter, bestående av en eller flera arter, vars sådd är nödvändigt för att förbättra jordens egenskaper.

Liknande växter sådd under hela säsongen - och på våren före de viktigaste grödorna, och på sommaren efter skörden, och på hösten för att lämna i jorden för vintern. Siderata har en kraftfull rotstruktur, lossar jorden och berikar den samtidigt med fint organiskt material.

Denna vegetation förser jorden med huvudkomponenten i jordens bördighet - humus, som erhålls när den gröna massan förfaller.

Bild
Bild

Siderata utför följande användbara funktioner:

  • förhindra odling av ogräs;
  • skydda jorden från uttorkning, överhettning eller nedkylning;
  • låt inte olika skadedjur föröka sig och bekämpa patogener;
  • lossa jorden på grund av rotsystemets speciella struktur;
  • ge jorden löshet efter att ha plöjt gräset, främja korrekt luftutbyte;
  • låt inte det fertila skiktet och nödvändiga näringsämnen tvättas bort;
  • skydda mot erosion;
  • hjälpa till att avlägsna de nödvändiga mikroelementen i markens övre åkerlager;
  • berika marken med värdefullt gödningsmedel (kväve, kalium, fosfor), som bildas under bearbetningen;
  • sänka jordens surhet;
  • rotdelen av den gröna gödseln är en nyttig mat för maskar och andra nödvändiga mikroorganismer.
Bild
Bild

Vyer

Låt oss bekanta oss med de viktigaste typerna av gröngödsel som är lämplig för sådd på våren

Senap . Den mest kända växtsorten för vårsådd. Han är inte rädd för frost, men sura och våtmarker är inte lämpliga för honom. Mognar inom 1, 5-2 månader, växer med en frodig grön massa, vilket förhindrar tillväxt av ogräs. Denna gröna gödselkultur lossnar jorden, förhindrar växtsjukdomar från senblåsa och fusarium.

Bild
Bild

Ärtor . Tillhör baljväxterfamiljen, vars syfte är markåterställning. Den får tillräcklig grön massa på 1, 5 månader, vilket förhindrar att sängarna överhettas och torkar ut. Neutrala, tillräckligt fuktiga jordar är lämpliga för honom. Denna kultur är tolerant mot ett måttligt kallt snäpp, men tål inte frost.

Bild
Bild

Lupin . Det bästa alternativet för plantering på våren. På grund av dess förmåga att återställa fruktbarheten i någon jord, används den ofta i övergivna områden. Denna växt sås 2 månader innan de huvudsakliga sorterna planteras eller på hösten, efter skörden. Denna art älskar ljus sur jord, men kan gro både på leriga och sandiga jordar.

Bild
Bild

Havre . Denna kultur anses vara den äldsta och mest kända för alla. Havre stjälkar innehåller mycket viktigt protein. Tack vare sina kraftfulla rötter kan denna växt lossna ett tätt lager och mätta jorden med nödvändiga vitaminer och syre. På grund av att stjälkarna ligger nära varandra skyddar denna gröngödsel huvudgrödan från ogräs. Vilken jord som helst passar honom, även lerig.

Bild
Bild

Phacelia . Denna kultur, förutom att utföra funktioner som förbättrar jordens kvalitet, är också ett skydd mot olika parasiter för huvudplantorna.

Bild
Bild

Bovete . Denna gröda är inte krävande och kan växa i fattiga och sura jordar. Denna art matar jorden med fosfor och kalium och förhindrar ogräs från att växa, inklusive det ödesdigra vetegräset. Bovete är en värmeälskande växt, så såning rekommenderas i början av maj.

Bild
Bild

Såning av gröngödselgrödor på våren bör startas efter att den sista snösmältningen och marken värms upp. Marken måste befrias från främmande skräp i förväg och sedan lossas.

Hur väljer man?

Att välja en viss gröngödsel för sådd på våren, det är nödvändigt att ta hänsyn till jordens skick och den viktigaste kulturen som kommer att växa där … Siderata baljväxter och spannmål grödor är lämpliga för valfri jord. Att välja en typ av gröngödselkultur innan du planterar potatis , är det bättre att välja en blandning av flera typer av växter. Den mest optimala kombinationen: havre med ärtor eller havre med korn. Men det är värt att tänka på att spannmålssorter inte kan sås före potatis för att undvika utseende av en trådmask.

När du väljer gröngödsel för trädgården bör du följa några regler:

  • användningen av gröngödsel och huvudgrödan från samma familj är oacceptabel;
  • växling av gröngödselkultur på ett ställe är nödvändigt;
  • det är att föredra att använda spannmålsarter på lerjord på grund av dessa växters förmåga att lossa det övre lagret av jorden;
  • det är omöjligt att få grön gödsel till frön, de ska klippas i tid.
Bild
Bild

För växthusodling kommer blandningar som läker jorden att motsvara, eftersom det i detta fall inte är möjligt att observera växtföljd.

Till exempel i en framtida trädgård för tomater lupin, senap, phacelia, havre bör planteras. Den återväxta gröna massan, cirka 2 veckor efter sådd, måste klippas och plöjas i jorden. Innan gurkorna det är lämpligt att så vit senap, förutom det kan du använda havre, phacelia, råg och vårraps. Liknande sorter kan sås före aubergine och peppar.

Bild
Bild

Växande teknik

På hösten, i slutet av skörden, börjar arbetet med införandet av olika gödningsmedel i jorden. Sedan gräver de upp allt. Tidigt på våren, efter att snön har tinat upp, är det dags att börja förbereda och fortsätta så. För att göra detta, med hjälp av en kratta, bryter och jämnar de jordklumparna som har överlevt efter vintern och så en art eller en blandning av flera typer av gröngödselgrödor . Det finns två sätt att så.

  1. Kontinuerlig sådd på ytan av förberedd jord, som därefter plöjs med en kratta.
  2. Furrows . Innan sådd, om det behövs, gräva upp jorden med ett djup av 4-7 cm, gör sedan rader med hackens vinkel, lägg fröna och jämna ut marken med hjälp av en kratta eller en hacka. Den färdiga sängen är täckt med eventuell mulch, vilket hindrar fåglar från att haka frön. Grön gödsel klipps i början av knoppbildningen eller 2-3 veckor innan huvudgrödan planteras.
Bild
Bild

Förutom det ovanstående används också en bred radversion av sådd av gröngödselväxter, som används för att plantera plantor.

I den här versionen sås gröngödseln i 2 rader, dra sig tillbaka 15 cm mellan raderna, sedan separeras en 20-25 cm bred rad för plantor och igen fylls 2 rader med gröngödsel. På höjden av säsongen kan erfarna sommarboare så gröna gödselvarianter mer än en gång.

Beslut om gröngödsel för plantering på våren, jordens och huvudväxtens kvalitet, som senare kommer att växa på denna plats, bör bedömas … Med ett kompetent tillvägagångssätt för denna uppgift kommer alla trädgårdsmästare alltid att ha en bra skörd.

Rekommenderad: