Oljorädisor Som Gröngödsel: Hur Man Sår Det Före Vintern? Beskrivning Av Oljerädisor, Fördelar Och Skador, Applikationsfunktioner

Innehållsförteckning:

Video: Oljorädisor Som Gröngödsel: Hur Man Sår Det Före Vintern? Beskrivning Av Oljerädisor, Fördelar Och Skador, Applikationsfunktioner

Video: Oljorädisor Som Gröngödsel: Hur Man Sår Det Före Vintern? Beskrivning Av Oljerädisor, Fördelar Och Skador, Applikationsfunktioner
Video: 13. Skador & Motivation 2024, Mars
Oljorädisor Som Gröngödsel: Hur Man Sår Det Före Vintern? Beskrivning Av Oljerädisor, Fördelar Och Skador, Applikationsfunktioner
Oljorädisor Som Gröngödsel: Hur Man Sår Det Före Vintern? Beskrivning Av Oljerädisor, Fördelar Och Skador, Applikationsfunktioner
Anonim

Egenskaper hos oljerädisor som siderata är mycket viktig information för alla trädgårdsmästare och trädgårdsmästare. Det är lämpligt att känna till den allmänna beskrivningen av oljerädisor, fördelarna och skadorna med den. Dessutom är det värt att studera hur man sår det före vintern och andra applikationsfunktioner.

Bild
Bild

Beskrivning

Oljerädisan är en av de mest värdefulla foderplantorna . Det används i alla fall aktivt som djurfoder på stora gårdar. Men nu får dess användning i form av gröngödsel allt större betydelse. Oljerädisan bildar ett superkraftfullt rotsystem. Det lossnar jorden naturligt.

Det bör noteras att detta växten är en del av kålfamiljen … Oljerädisor uppträdde i asiatiska länder. I naturen har det inte hittats på länge, men det har blivit utbrett i olika stater. Denna gröda är en av ettåriga, utvecklas snabbt och kan sås flera gånger under varje säsong. Det kännetecknas av utmärkt kylmotstånd. Växtsäsongens längd vid sådd på våren når cirka 60 dagar. Om rädisan sås på sommaren emellan kommer den att växa i 40-45 dagar. Även plantor är frostbeständiga.

För din information: ätbar användning av oljerädisor är inte möjlig. Det ger helt enkelt inte frukt som en person kan äta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördel och skada

Användningen av oljorädisor som gröngödsel är mycket attraktiv. Det förbättrar jordens kvalitet, vilket gör att även de "tyngsta" lerorna blir en lätt jord . Tillsammans med att förbättra jordens mekaniska struktur, mättar den aktivt med användbara komponenter. Det är lätt att uppnå avkastning som i allmänhet är ouppnåelig med andra tillvägagångssätt. Det är inte för ingenting oljerädisor används aktivt även i stora jordbruksföretag och på gårdar som främjar miljövänlig teknik. Rädisblad lämpar sig som djurfoder. Huvudroten till denna växt är särskilt kraftfull och sipprar lätt ner i marken i mer än 1 m, och detta händer även i tät lerjord. Den nödvändiga förbättringen av markegenskaperna sker på bara 40 dagar. Resultatet uppnås också tack vare ett omfattande nätverk av hjälprötter.

Under säsongen skördas tre grödor framgångsrikt. Med rätt teknik kan jorden mättas med kväve, fosfor och kalium - utan speciellt gödningsmedel eller med minimal användning av dem . Eteriska oljor som efterlämnas av klippta och nedgrävda rädisor hämmar utvecklingen av potatisskorpor, nematoder och trådmaskar. Den effektiva utvecklingen av markmikroorganismer och maskar noteras. Också anmärkningsvärda är de utmärkta mjuka egenskaperna.

Men det är värt att notera de negativa aspekterna av oljerädisor:

  • behovet av att begränsa webbplatsen;
  • behovet av aktiv bevattning när groddar dyker upp, omedelbart före och under blomningen;
  • svårigheter att erhålla ensilage och en hög sannolikhet för dess jäsning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Såregler

Oljerädisans kalla motståndskraft är ganska hög, så fröna kan sås före vintern. Men i det här fallet kan man inte räkna med vänliga skott, eftersom de endast uppnås när man planterar i en väl uppvärmd mark. Och det bör förbli så tills plantorna är helt förstärkta. Den bästa tiden för sådd är första halvan av april . På sommaren kan du så olja rädisa när som helst, och på hösten senast 12-17 september, se till att dubbla fröförbrukningen för fullständig framgång.

Förutom tidpunkten finns det andra viktiga regler. Efter att ha väntat på grumligt väder måste du lossna eller gräva upp området lite. Det är lämpligt att undvika sådd under heta perioder - då minskar grobarheten med 50%. Såning med "spridning" -metoden rekommenderas.

Du bör inte plantera oljerädisor om du planerar att plantera raps senare - detta bidrar till spridning av skadedjur och farliga sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdhemligheter

Under växtsäsongen behöver växten inte bevattning, ytterligare utfodring eller lossning. Det enda undantaget är när den planteras i lätt alkalisk jord. Sedan kan du lägga till några friska organiska ämnen. Vid industriell odling av rädisor, så snart den planteras, rullas marken omedelbart upp.

Harv endast efter behov, men du måste göra detta innan skott visas . Bekämpning av ogräs är viktigt. Korsblommiga loppbaggar är mycket farliga för rädisor; speciella läkemedel hjälper till att besegra det. Andra skadedjur är kålmöl och kålfluga. Av sjukdomarna är det värt att kämpa med peronosporos och mjöldagg.

Bild
Bild

När ska man klippa?

Denna gröna gödsel får grävas upp. Sent planterade växter bör stå kvar till slutet av vintern. På våren kommer den gröna massan att ruttna och bli ett naturligt gödningsmedel. Du kan gräva upp rädisan 45 dagar efter att fröna groddar. Observera: blomningstiden får inte missas, annars blir den gröna massan mättad med frön . Om rädisan har blommat återstår bara att klippa den och överföra den till kompostgropen. Klippning bör göras vid grävning. De gröna stjälkarna krossas och grävs omedelbart upp platsen. Grävningen måste slutföras 2 veckor före frost på hösten. Siderering av vinterrädda utförs en månad före sådd av grönsaker.

Vid sen sådd är grävning i allmänhet kontraindicerad. I detta fall hjälper rädisan att behålla snö på platsen, och den ökade mättnaden med fukt minskar i sin tur markens frysning. Normal klippning utförs 30 dagar efter groning. Om du planerar att plantera grönsaker måste du klippa en månad innan du sår. Om det plötsligt bestäms att använda en del av rädisan som foder, utförs klippningen under spirande. Du måste skynda dig så att skida inte hinner dyka upp. 3 skördar erhålls om klippningen utförs när plantorna når en höjd av 0, 2-0, 3 m. När du planerar att plantera vintergrödor bör du klippa rädisan cirka 20-25 dagar innan du börjar arbeta med dem.

När du förbereder jorden för vårplantering med denna växt är det nödvändigt att ta bort den så snart den första frosten är över.

Rekommenderad: