Skillnader Mellan Koriander Och Persilja (11 Bilder): Hur Skiljer Sig Koriander Från Persilja I Utseende? Jämförelse Av Lukt Och Kemisk Sammansättning Av Gröna

Innehållsförteckning:

Video: Skillnader Mellan Koriander Och Persilja (11 Bilder): Hur Skiljer Sig Koriander Från Persilja I Utseende? Jämförelse Av Lukt Och Kemisk Sammansättning Av Gröna

Video: Skillnader Mellan Koriander Och Persilja (11 Bilder): Hur Skiljer Sig Koriander Från Persilja I Utseende? Jämförelse Av Lukt Och Kemisk Sammansättning Av Gröna
Video: Persilja och Koriander i Harvy DWC - Hemmaodlat 2024, April
Skillnader Mellan Koriander Och Persilja (11 Bilder): Hur Skiljer Sig Koriander Från Persilja I Utseende? Jämförelse Av Lukt Och Kemisk Sammansättning Av Gröna
Skillnader Mellan Koriander Och Persilja (11 Bilder): Hur Skiljer Sig Koriander Från Persilja I Utseende? Jämförelse Av Lukt Och Kemisk Sammansättning Av Gröna
Anonim

Koriander och persilja är örter. De har många likheter - i synnerhet lövverkets form, varför de oftast är förvirrade. Vilka är skillnaderna mellan dessa växter och hur de kan särskiljas från varandra kommer vi att berätta i den här artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer man utseendet?

Cilantro och persilja är två typer av kryddiga örter som kan verka lika vid första anblicken . Det finns dock ett antal skillnader mellan dem, främst externa. För att märka dem måste du titta närmare på och studera denna kulturella vegetation. Så persilja tillhör paraplyfamiljen, den tvåbladiga klassen - i detta avseende liknar denna växt koriander. Växtsäsongen för persilja är cirka 2 år, dess höjd kan nå från 30 till 100 centimeter och rotsystemet är avgörande. Cilantro har också ett rotsystem, men är en ettårig växt som kan variera i höjd från 40 till 120 centimeter.

Stammarna av dessa växter skiljer sig också åt . Så i persilja förgrenas den till flera fler små sticklingar, på vars spets du kan se lönnlöv. Samtidigt är bladplattan av persilja ganska stor och ljusgrön. Cilantro har en rak och bar stam, den grenar sig i den övre delen och bladen är något mindre. Om du rör dem blir de mjukare och tunnare än persiljablad. Det är också värt att nämna blommorna, frukterna och blomningen av dessa två växter.

Så persilja blommor skiljer sig från koriander i färg: de är grönaktiga med lite gulhet och samlas som regel i blomställningar av komplexa paraplyer närmare toppen av stammen . Frukterna av denna växt är något långsträckta och har en ovoid form. Samtidigt blommar persilja från början av sommaren till juli, och frukttiden börjar i augusti. Om vi pratar om koriander, då är dess blommor vita eller rosa i färg, de samlas i en blomställning, också i ett komplext paraply, i den övre delen av pedunclesna. Korianderfrukter är sfäriska eller äggformade.

Denna växt blommar från början av juni och slutar i juli, och dess frukter mognar vanligtvis från augusti till september.

Bild
Bild
Bild
Bild

Luktjämförelse

Koriander och persilja skiljer sig mycket från varandra i sin uttalade lukt - med dess hjälp blir det ganska enkelt att skilja växter från varandra. Så om du luktar det kan du förstå att persilja är mer aromatisk och behaglig . Cilantro har en syrlig lukt som råder, och om dess frön ännu inte är mogna, kommer deras doft att vara ganska specifik - för många människor liknar det lukten som kommer från vägglöss ibland när de är i fara. Denna egenskap hos växten beror på dess kemiska sammansättning.

Det räcker med att gnugga vegetationens lövverk mellan fingrarna lite för att förstå att framför dig står persilja eller koriander . Doften av koriander är ganska stark och även vid vissa tillfällen kommer den att likna citronpeppar, medan doften av persilja blir mjukare.

Bild
Bild

Vad är den andra skillnaden?

Ansökan

Både persilja och koriander är örter som aktivt används främst i matlagning, på grund av deras krydda. Cilantro finns vanligtvis ofta i asiatiska, kaukasiska och ibland latinamerikanska rätter . Denna vegetation ger maten en ljus och syrlig smak, medan den, även efter att den har värmebehandlats, inte tappar lukten - det är av den anledningen att den ofta kombineras med köttmat och används också vid beredning av fiskrätter och soppor. Ofta används dessa gröna vid beredning av sallader eller bruschettor.

Persilja har inte en så stark doft som koriander . Dess lukt kan inte dränka andra kryddor som används i matlagning. Av denna anledning används den ofta både som en oberoende smaksättning och som ett tillägg till andra kryddor. Men när du förbereder rätter bör du komma ihåg att kaloriinnehållet i persilja överstiger kaloriinnehållet i koriander - detta är särskilt viktigt för dem som noggrant övervakar sin kost. Så, kaloriinnehållet i persilja är cirka 40 kalorier, medan kaloriinnehållet i koriander är 25.

Dessa örter används också inom folkmedicin. Persilja används vanligtvis för att behandla sjukdomar som åderförkalkning och cystit . Denna krydda hjälper också till att lindra puffiness under ögonen, samt förbättra benens skick, vilket ofta kan vara ont vid långa promenader. Cilantro används samtidigt aktivt för att behandla gastrit. Det används också för att skapa ögonläkemedel. Dessutom kan denna krydda ge smärtstillande och antiinflammatoriska effekter.

Ofta används dessa örter inom skönhetsområdet, nämligen: i kosmetologi . Till exempel används koriander ofta i hårprodukter. Sådana preparat hjälper till att normalisera hårstrukturen och förhindra de kluvna ändarna. Dessutom används eterisk olja av koriander ofta, eftersom det hjälper till att förbättra hårbotten, samtidigt som det förhindrar fjällning och mjäll. Persilja, å andra sidan, är ofta en av komponenterna i ansiktsvårdsprodukter, vilket förklaras av den låga allergeniteten hos denna krydda. Dessa produkter hjälper till att eliminera irritation och svullnad, rensa och dra åt porerna och hjälper till att bekämpa akne.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kemisk sammansättning

När det gäller kemisk sammansättning varierar dessa örter också. Så i persiljesammansättningen kan du hitta följande näringsämnen som saknas i koriander: organiska syror, stärkelse och vitamin A. Cilantro innehåller fler vitaminer och antioxidanter som inte finns i persilja: dessa är vitamin P och B, mättade fettsyror och magnesium.

Det finns dock likheter - både koriander och persilja innehåller fibrer, sackarider, vitamin C och K, kalium, järn, fosfor, kalcium och natrium.

Bild
Bild

Växande regler

Koriander och persilja har olika krav på odlingsregler. Så, koriander älskar ljus mer och skiljer sig inte åt i frostbeständighet, och därför är det bättre för sin odling att välja de platser som är väl upplysta av solen . Dessutom kräver denna kultur regelbunden vattning och eliminering av ogräs, och dess tillväxt sker säkert endast i bördig jord med ett neutralt väteindex. Cilantro planteras vanligtvis tidigt på våren eller under höstmånaderna. Samtidigt placeras de så att dess frön ligger 10 centimeter från varandra, och raderna är 30 cm från varandra. När fröna gror måste plantorna gallras.

Det är också värt att överväga att i värmen, det vill säga vid en temperatur som överstiger +35, börjar denna växt bilda en karg blomma - det är av denna anledning som dess plantering sker så tidigt . Plantering av persilja sker vanligtvis från februari till mitten av hösten, medan mellan sådd ska cirka tre till fyra veckor passera, vilket är nödvändigt för att kryddan regelbundet ska producera en gröda. Vid plantering av persilja rekommenderas att hålla ett avstånd på 15 centimeter mellan raderna och 5 cm mellan fröna själva.

Samtidigt är denna växt inte lika nyckfull som koriander - den kännetecknas av dess frostbeständighet och tål låga temperaturer och sjunker till -10.

Rekommenderad: