Morotfrön På Toalettpapper: Hur Man Gör Ett Band Med Egna Händer? Hur Limar Man Frön För Plantering? Såteknik Av "tejp" Morötter Med Pasta I öppen Mark

Innehållsförteckning:

Video: Morotfrön På Toalettpapper: Hur Man Gör Ett Band Med Egna Händer? Hur Limar Man Frön För Plantering? Såteknik Av "tejp" Morötter Med Pasta I öppen Mark

Video: Morotfrön På Toalettpapper: Hur Man Gör Ett Band Med Egna Händer? Hur Limar Man Frön För Plantering? Såteknik Av
Video: How to make your own seed tape with carrot seeds 2024, April
Morotfrön På Toalettpapper: Hur Man Gör Ett Band Med Egna Händer? Hur Limar Man Frön För Plantering? Såteknik Av "tejp" Morötter Med Pasta I öppen Mark
Morotfrön På Toalettpapper: Hur Man Gör Ett Band Med Egna Händer? Hur Limar Man Frön För Plantering? Såteknik Av "tejp" Morötter Med Pasta I öppen Mark
Anonim

Erfarna trädgårdsmästare vet redan att morotfrön är bland de minsta. Av denna anledning är det obekvämt att så dem i marken. Vilka knep går trädgårdsmästare inte för att få en utmärkt skörd, och samtidigt spara på frön. Att plantera morotsfrön på toalettpapper är populärt.

Bild
Bild

För- och nackdelar med metoden

Att så morotfrön på toalettpapper har många fördelar:

  • bekvämt att plantera;
  • frön kan placeras på önskat avstånd från varandra;
  • lätt att kontrollera frön för groning;
  • spara pengar och frön;
  • den färdiga tejpen är begravd till önskat avstånd;
  • sparar tid;
  • brist på några svårigheter;
  • färdiga plantor behöver inte gallras ut.
Bild
Bild

Samtidigt kännetecknas denna plantningsmetod av att spara såda områden, bibehålla ett optimalt fuktinnehåll och vänliga skott

Denna metod har flera nackdelar. Processen att applicera frön på en pappersbas är tidskrävande. Vissa sommarboende hävdar att frömaterialet växer längre än vanligt på grund av limmet. Denna metod är inte lämplig för ett stort antal sängar, eftersom det är en mödosam process att klistra en stor mängd frön på pappersrullar.

Bild
Bild

Val av sort

Du kan ta valfritt frö för plantering på en pappersbas. Det viktigaste är att kvaliteten på väskans innehåll är som bäst. Erfarna trädgårdsmästare hävdar att pelleterade morötter är lämpliga för en sådan plantering. Den enda förbehållet är att en stor mängd fukt behövs för att lösa upp kapseln.

Låt oss presentera en lista över de bästa sorterna som syftar till hög avkastning

  • " Höstens drottning " har en sen mognadsperiod. Rotgrödor när de lämnar når 220 gram, smaken är saftig, krispig, ljusorange i färgen.
  • " Röd karamell " - en sort som är perfekt för att göra juice och sallader. Har utmärkt hållbarhetskvalitet.
  • " Samson " innehåller inte tomrum i sina rötter. Grönsaksrötterna är saftiga, djupröda, har en jämn form. De används för konservering, lagring, beredning av sallader. I allmänhet bör 70% av frögroning betraktas som god groning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa trädgårdsmästare tar 15-20 kopior från en sats, planterar dem hemma. Om mer än 10 frön gror kan denna sort användas på en personlig tomt.

Ett stort antal trädgårdsmästare har länge varit efterfrågade efter beprövade sorter. Bland dem: " Nantes 4", "Shantane", "Vitamin 6", "Losinoostrovskaya 13 ". Inte mindre populär " Röd jätte", "Stew", "Barnsöta ". Men efter råd från experter är det nödvändigt att köpa flera sorter av endast betrodda tillverkare samtidigt.

Bild
Bild

Hur gör man tejp?

Det rekommenderas att ta löst baserat papper som plantmaterial. Men toalettpapper är att föredra i denna mening . För arbete är det nödvändigt att klippa av tejpen i en storlek som är lika med bredden på den framtida sängen. Därefter skärs band på tre centimeter breda längs duken.

Enligt samma princip kan du klippa pappersservetter och sedan vid behov limma dem till önskad längd. Metoden skiljer sig inte mycket från den föregående. Servetterna blir lika snabbt blöta och fröet kan gro med samma intensitet. Avståndet mellan fröna är 5 centimeter åt båda hållen. Under sådd placeras servettremsor nära varandra. Avståndet mellan raderna läggs från 15 till 20 centimeter. Därefter ströms tejpen med ett lager jord, vattnas, täcks.

Bild
Bild

I teorin är det inte förbjudet att använda vattenlösligt lim av något innehåll. Men ur säkerhetssynpunkt är det bättre att använda en handgjord pasta.

Receptet är enkelt: du måste koka upp 400 milliliter vatten. Häll försiktigt in en blandning av stärkelse och kallt vatten i proportionerna 2 matskedar per 100 milliliter. Allt omrörs kraftigt, kokas upp och får svalna. Innehållets konsistens ska vara måttligt tunn.

Sammansättningen av det "användbara limet" kan förbättras genom att tillsätta nitrofosfat eller krossad aska till det. Proportionerna är följande: för en liter pasta, 50 gram aska eller 5 gram nitrofoska. Ibland läggs lite Agricola till.

Bild
Bild

Om det för närvarande inte finns någon stärkelse i huset tillsätts 4 matskedar mjöl till samma proportioner vatten. Tillagningsprocessen är densamma.

Vissa människor klarar sig inte från att klistra och limma med hjälp av tvålagers toalettpapper. Stegen är följande:

  • papperet måste räta ut på en plan yta;
  • böj överkanten till nivån för fröets nedgrävning i jorden;
  • hacka papperslagren till en höjd av två lager med en nål;
  • efter det är det nödvändigt att skala upp det översta lagret och sprida fröna;
  • vi återför det översta lagret, bevattnar rikligt med vatten från en sprayflaska;
  • torr.
Bild
Bild

Hur limar man fröna?

Innan du fortsätter med limning rekommenderas det att kalibrera fröet i vikt. För att göra detta skickar vi innehållet i påsen till en saltlösning (en matsked salt per liter burk vatten), blandar noggrant. Om fröna inte har drunknat efter 5-7 minuter, är det bättre att bli av med dem. Resten av innehållet i burken med vatten tvättas och torkas.

Stickning är en mödosam process som kräver särskild uppmärksamhet, så vi rekommenderar att du använder en pincett, en bomullspinne … Alla använder sin egen limteknik. En sak är viktig: behovet av att ordna frön i rad på ett avstånd av upp till 4 centimeter från varandra.

Bild
Bild

För en jämn applicering av pastan använder vissa en medicinsk dropper, och vissa använder en tandpetare eller bomullspinne.

De färdiga tejpen måste torkas. För enkelhets skull viks de i minirullar, signerade, skickas till paket.

Nybörjare, av oerfarenhet, gör vanliga misstag.

Limmad på varm pasta. Som ett resultat kokas fröna och förlorar groning.

Bild
Bild

Ibland använder de frön av låg kvalitet eller de med ett utgånget datum. Det är bättre att köpa paket morötter med ett produktionsdatum förra året.

Av oerfarenhet använder de tjockt papper. Under plantering kan morotspiror inte bryta igenom ett tjockt lager, de dör.

Sällan vattnas. På grund av otillräcklig vattning försenas plantorna eller dör helt.

Bild
Bild

Groning av material

Denna procedur är inte alls nödvändig för att förbereda morötter för plantering, men vissa trädgårdsmästare använder denna teknik. Man tror att man kan använda tekniken som ett test för att bedöma frögroning.

För arbete behöver du:

  • servetter, toalettpapper eller annat löst papper;
  • sprayflaska eller sprayflaska;
  • kapacitet;
  • vatten;
  • tät plastfilm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att sprida de färdiga tejpen på en polyetenbotten 6 centimeter bred . Sedan strös det med vatten från en sprayflaska, rullas ihop med polyeten och läggs i en behållare med vatten. Allt detta är täckt med en film.

Efter 10 dagar börjar innehållet i rullen att gro. Från detta ögonblick rekommenderas fröna att planteras i en förberedd säng.

Bild
Bild

Hur förbereder jag jorden?

Det såda området förbereds på hösten. Och allt för att en sådan rulle kommer att vara klar för plantering 7-10 dagar tidigare än torra frön.

Såning av det färdiga materialet bör börja i mitten av april; det rekommenderas att planera plantering av sena sorter under de första dagarna i maj. Det är bättre att observera tidpunkten, annars försvinner fukten i marken och grönsaken träffas av en morotfluga. I södra zonen får trädgårdsmästare två grödor per säsong. I regioner med ett varmt klimat är de första planteringarna i mitten av mars, och de upprepade grödorna är den tionde juni.

Bild
Bild

Först grävs sängen på en spade bajonett, tar bort allt ogräs och rhizomer. Du kan använda organiskt material, men till exempel måste gödsel ruttna. Sur jord smälter ut med kalk och lerjord - med sand. Lös jord befruktas med Azofoska enligt bifogade instruktioner.

Omedelbart före plantering införs träaska med en hastighet på en halv liter burk per kvadratmeter, varefter den bearbetas med en kratta.

Bild
Bild

Landningsteknik

Det snabbaste och enklaste ögonblicket i hela processen återstår - sådd … Det rekommenderas inte att arbeta med band på platsen i regnigt väder: banden blir våta, faller sönder framför våra ögon. Det är obekvämt att lägga materialet längs spåren i blåsigt väder på grund av pappers lätthet. Allt arbete är uppdelat i flera steg.

Med vilket trädgårdsverktyg som helst gräver de små spår med ett djup av 2 centimeter på ett avstånd av 17 centimeter. Med torr jord kastas spåren med vatten.

Rullen rätas ut, läggs ut längs fårorna med vardera sidan av tejpen. Rullen blir ganska blöt, och groddarna passerar lätt genom jorden.

Bild
Bild

Innehållet i spåren är täckt med jord, vattnas med omsorg.

Ibland, för att undvika uttorkning, är sängen täckt med spunbond.

Vi rekommenderar också att använda den andra metoden. Tejpen kommer att ligga platt i marken om:

  • installera pinnar med ett rep på trädgårdsbädden - en slags markör;
  • dra en linje från ett landmärke till ett annat med ett skarpt föremål;
  • räta ut rullen i furen;
  • täck med en liten mängd jord.
Bild
Bild

Ibland klagar nybörjare över att den framtida grönsaken tar lång tid att växa. Detta beror på att sängarna inte vattnas tillräckligt. Hemligheten är att riklig vattning är nödvändig innan groning börjar.

Vi föreslår att du använder råd från erfarna trädgårdsmästare om hur man sköter om att plantera grönsaker på det öppna fältet

  • Om sängarna är täckta med fiberduk , då är det nödvändigt att vattna utan att ta bort filmen.
  • I de områden som tilldelats frön i form av piller bör det alltid finnas en tillräcklig mängd fukt .… Så skalet kommer att kollapsa snabbare.
  • I avsaknad av plantor i upp till 3 veckor ska du inte vänta på ett mirakel . Det rekommenderas att plantera bandmorötterna igen, men mellan de ursprungliga fårorna.
  • Bristen på plantor på våren beror på flera skäl .… Pappersremsorna placerades mycket djupt, plantorna kunde inte bryta igenom till ytan. Ibland planteras inte fröet enligt reglerna, utan kontakt med jorden, så det är svårt för växten att rota. Det händer att en skorpa bildas på marken, och växten kan inte släppa ut sina skott.
Bild
Bild

Ytterligare vård innebär konstant genomförande av ett antal förfaranden.

Lossa jorden under grödan. Men denna procedur bör utföras med försiktighet, särskilt efter de första skotten, på grund av rötternas bräcklighet, stjälkar. Den bästa tiden för detta är tre veckor efter grönska.

Regelbunden och riklig vattning, särskilt före uppkomst

Bild
Bild

Befruktning enligt schemat. Du ska inte låta dig rycka med, du bör följa rekommendationerna på förpackningen.

Rensa 2-3 gånger per säsong, annars tillåter gräset inte grönsaksgrödan att växa fullt ut

Att plantera morotsfrön på toalettpapper är bekvämt av den anledningen att efter spiring behöver du inte tunna ut plantorna. Detta sparar pengar och tid. Att ta hand om grönsaken är enkelt - du behöver bara vattna sängarna rikligt.

Rekommenderad: