Att Ta Hand Om Röda Vinbär På Hösten: Hur Man Matar? Förberedelse För Vintern, Behandling Av Sjukdomar. Hur Gör Man Höstbeskärning?

Innehållsförteckning:

Video: Att Ta Hand Om Röda Vinbär På Hösten: Hur Man Matar? Förberedelse För Vintern, Behandling Av Sjukdomar. Hur Gör Man Höstbeskärning?

Video: Att Ta Hand Om Röda Vinbär På Hösten: Hur Man Matar? Förberedelse För Vintern, Behandling Av Sjukdomar. Hur Gör Man Höstbeskärning?
Video: så här planterar du ditt äppleträd för att lyckas på bästa sätt - Framtidens Frukt 2024, April
Att Ta Hand Om Röda Vinbär På Hösten: Hur Man Matar? Förberedelse För Vintern, Behandling Av Sjukdomar. Hur Gör Man Höstbeskärning?
Att Ta Hand Om Röda Vinbär På Hösten: Hur Man Matar? Förberedelse För Vintern, Behandling Av Sjukdomar. Hur Gör Man Höstbeskärning?
Anonim

Vinbär anses vara en villkorligt opretentiös trädgårdsodling. Det är därför det är så utbrett. Men ändå ska du inte helt överge busken till ödet. Varje säsong behöver växten vård, olika årstider - olika vårdscenarier. Under hösten kommer vården att bestå av markberedning, vattning, beskärning, skadedjursbekämpning och mindre tilläggsförfaranden.

Bild
Bild

När ska man börja förbereda sig för vintern?

På hösten rengörs trädgården, förbereds för övervintring, vilket kräver särskild uppmärksamhet. Eftersom det är viktigt att inte lämna skadedjur och sjukdomar på platsen, för att täcka växterna om det behövs, för att mata dem. Med rätt vård kommer busken definitivt att leva i 20 år, och kanske mer.

Det är viktigt att observera tidpunkten för vården, för om du börjar för tidigt kan växten utsättas för en oönskad effekt av växthuseffekten . Frost på hösten ersätts ändå ofta med värme, därför är det definitivt inte värt att skynda på, till exempel, med skydd. Det är viktigt att följa väderprognosen, vänta på en mer allvarlig, grundlig nedkylning.

Till exempel är det möjligt att installera täckstöd och binda buskarna så snart marken är täckt med en isskorpan, snö och det är osannolikt att jorden tinar.

Bild
Bild

Vattning

Vattning före vintern ska alltid vara, även om hösten visade sig vara regnig. Vinbär gillar inte torra förhållanden, därför kommer dess rötter att behöva tillförsel av fukt . Och denna fukt kommer också att hjälpa henne att klara vintern lättare. Vinbärsrotstillväxt sker i september, och vattning denna månad kommer att vara mest effektiv.

Den ska vara riklig, med 3 till 5 hinkar vatten under varje buske . Marken bör fuktas på ungefär en halv meters djup. Efter vattning måste den bildade cirkeln nära stjälken mulas. För detta kommer torv eller sågspån att göra. Mullningsskiktet kan nå 10 cm, stamcirkelns radie är 60 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad och hur man matar?

Marken runt växten på hösten grävs upp cirka 10-15 centimeter, medan vinbärsrötterna måste försökas att inte röra vid dem. Och samtidigt kan gödselmedel appliceras på jorden. Huvudgödselmedlet är superfosfat, som appliceras i 1-2 matskedar per buske . Superfosfat ska tränga in 10 cm djupt i jorden. Det är inom radien för den bildade cirkeln nära stammen.

Vad är denna toppdressing för: växter motstår bättre svampinfektioner, frost. Detta kommer att minska arbetet med röda vinbär för återhämtning redan under det nya året. Och detta ger chanser till en ny blomning.

Bild
Bild

Vilka andra gödningsmedel kan appliceras

  • Träaska (topashdressing) . Det blir mer effektivt om du gör en lösning baserad på den, för 5 liter vätska - 50 g aska. Du kan också göra en infusion: häll aska på en tredjedel av hinken, som hälls med varmt vatten. Denna blandning ska infunderas i 3 dagar.
  • Kaliumsulfat eller kaliumsulfat anses också vara ett utmärkt alternativ för höstmatning . Magnesium, svavel, kalcium finns också i detta gödningsmedel.
  • Ammophos . Det tas i princip in oftare på sommaren, i augusti. Men utfodring i september är inte uteslutet. Gödningsmedlet innehåller 12% kväve, i 10 liter behöver du späda 30-40 g.
  • Dubbel superfosfat . Du kan befrukta busken med ett sådant medel i granulat, de innehåller mycket monokalciumfosfat. I 10 liter vatten måste 15 g granulat spädas.
  • Gödsel "Höst ". Det finns fosfor och kalium, lite kväve, ytterligare spårämnen. Granulaten behöver inte ens spädas i vatten. Du kan helt enkelt sprida dem runt stamcirkeln eller gräva i det bildade spåret.
  • Potatisskalning . De innehåller magnesium- och kaliumsalter, samt kalcium med fosfor. Men ännu viktigare, det finns stärkelse i det, det hjälper till att bilda en stor och välsmakande skörd. Potatisskal används som toppdressing. Men inte färskt, utan torkat. Dug in fresh kan växa, vilket är helt onödigt.

Förresten, potatisskal är också en utmärkt mulch, som också ingår i komplexet av vinbärsberedning före vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Beskärning anses vara ett standardförfarande, och det består i att ta bort torra och skadade grenar, liksom de som för tjocknar busken. Med ett ord tas allt onödigt bort. Samma beskärning kan enkelt kombineras med bildandet av en buske . En sådan åtgärd kommer att påverka ökningen av avkastningen under nästa säsong, det vill säga bildandet av en buske är inte alls överflödigt. Vinbärens produktiva ålder förlängs också.

När det ska klippas beror det på vilken typ av växt . Om svarta vinbär skärs i mitten av oktober och fram till slutet av månaden, sedan röda (och förresten också vita) - i slutet av oktober. De har bara en vilande period senare.

Beskärning bör endast göras med ett rent och vässat trädgårdsverktyg, en beskärare eller en trädgårdskniv . Om skotten är mycket tjocka behöver du en trädgårdssåg. Svaga och tunna grenar tas bort först, sedan gamla. Sedan tas skotten som växer utmed kronan bort, de deltar inte i utbytet, utan tjocknar bara busken utan mål.

Om hela grenen tas bort måste den trimmas nästan vid själva knoppen. Du behöver inte spara stubben. Genom att gå från ett prov till ett annat är det nödvändigt att desinficera bladet med något alkoholhaltigt.

Bild
Bild

Behandling mot sjukdomar och skadedjur

Efter beskärning, när det redan är närmare kylan, behöver växten behandling från sjukdomar och skadedjur. Om busken växer i ett varmt område, övervintrar skadedjuren lugnt för sig själva på växterna, därför måste behandlingen vara försiktig. Det är omöjligt att bearbeta innan lövverket faller av. Det ska vissna, bli gult och torka ut. När bladen faller av kommer näringsämnena att riktas till skotten och knopparna, vilket är bättre för att spara vinbärsenergi.

Hur kan en buske behandlas på hösten:

  • Bordeaux -vätska - den sprider sig inte bara till buskarna, utan också till jorden i närheten;
  • urea -lösning - hantera väl skadedjur och vissa sjukdomar;
  • 2% kopparsulfat - endast för jorden runt busken;
  • "Fundazol", "Topaz", "Vectroy" - fungicider används strikt enligt instruktionerna;
  • insekticider "Neoron", "Aliot", "Karbofos".

Detta är de mest effektiva verktygen, tidstestade prover.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

Nybörjare trädgårdsmästare lider ofta av brist på triviala råd, de kanske inte tar hänsyn till enkla punkter. Detta är normalt, men det kommer inte att vara överflödigt att få kunskap.

Tips för höstvård för röda vinbär:

  • om det är beslutat att böja skotten till marken, måste detta göras mycket försiktigt och före frostens början (så snart de senare börjar förlorar skotten redan flexibilitet);
  • om vintern lovar att vara hård måste växten vara försäkrad - använd ett tätt, lufttätt material (filmen fungerar inte, men mineralullen är bra);
  • på vintern bör du titta på läget på platsen, om det är lite snö på busken måste det rakes från territoriet;
  • så att luften alltid kan strömma till busken, på hösten fastnar korsade pinnar i marken;
  • om en farlig snöskorpa bildas på busken, strös den med ett mörkt underlag (samma aska), det kommer att locka till solens strålar och golvet kommer att smälta.

Med ett ord, även om det är minimalt, måste du ta hand om busken på vintern.

Bild
Bild

Vanliga misstag

  • Färsk gödsel är det mest populära misstaget vid höstmatning av vinbär . Detta kan inte tillåtas, eftersom tillväxtprocesser aktiveras, och växten kommer att lida mycket på vintern (och kan till och med dö).
  • Ett annat misstag är vanligt för nybörjare: de lutar skotten för mycket till marken , de är fixerade på den, men går sönder, och på våren torkar de helt enkelt. Växten dör.
  • Det är också ett misstag att lämna hampan när man beskär busken . Detta är farligt eftersom busken blir attraktiv för glaset - en mycket farlig skadedjur. Detta är också förenat med röda vinbärs död.
  • Slutligen kommer bland de bästa misstagen att vara mulching med fallna löv . Där, i bladen, kan skadedjur lura. De kommer att övervintra i växtskräp, och under våren kommer de igång.

Om du förbereder inte bara medel, verktyg, utan också din egen kunskap (ta med dem i systemet), efter hösten kommer vinbären lugnt att hålla ut vintern och på våren, friska och aktiva, kommer de att börja ett nytt tillväxtstadium och frukt.

Rekommenderad: