Tillämpning Av Valnötskal Och Blad: Använd För Befruktning I Landet, Som Dränering Och Mulching

Innehållsförteckning:

Video: Tillämpning Av Valnötskal Och Blad: Använd För Befruktning I Landet, Som Dränering Och Mulching

Video: Tillämpning Av Valnötskal Och Blad: Använd För Befruktning I Landet, Som Dränering Och Mulching
Video: Så funkar menscykeln: ”Då mår många kvinnor som sämst” - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Maj
Tillämpning Av Valnötskal Och Blad: Använd För Befruktning I Landet, Som Dränering Och Mulching
Tillämpning Av Valnötskal Och Blad: Använd För Befruktning I Landet, Som Dränering Och Mulching
Anonim

Trots att valnötter av många anses vara södra växter har deras frukter länge varit populära i slaviska länder, inklusive Ryssland. I vardagen används nötterna själva, deras skal och till och med löv.

Bild
Bild

Funktioner och komposition

Valnöt är mycket populär bland många trädgårdsmästare . Det är värt att notera att kärnorna i denna växt anses vara mycket användbara. Det räcker för en person att äta några nötter om dagen. Fördelarna kommer redan att märkas. Men nu handlar konversationen inte om kärnor, utan om skalet på denna ovanligt användbara växt. För att förstå hur viktigt själva skalet är måste du bekanta dig med dess sammansättning, som innehåller följande element:

  • först och främst är det fiber - i skalet finns mer än 60% fiber;
  • 35% är extraktiva ämnen;
  • 2% - askföreningar;
  • 2, 5% är proteiner;
  • och bara 0,8% är fett.

Som framgår av allt ovan har även valnötskal en mycket rik sammansättning. Tack vare detta kan den användas på en mängd olika områden.

Bild
Bild

Fördel och skada

Det är värt att notera att valnötskal är mer fördelaktiga än skadliga . Den innehåller faktiskt ett stort antal aminosyror, till exempel organiska eller fenolkolhaltiga, kumariner, proteiner samt steroider och alkaloider. Och det finns också många olika mikroelement, vitaminer, tanniner.

Du kan använda skalet på olika sätt. Till exempel, som gödningsmedel, dränering, mulch och till och med trädgårdsvägar . Alla alternativ är lika intressanta och praktiska. Nötskal tjänar länge och är samtidigt ett naturmaterial.

Bild
Bild

Men negativa aspekter kan inte heller avstå . Således tror vissa experter att valnötskal kan inte användas för att odla många trädgårdsodlingar . När allt kommer omkring kan juglone orsaka oåterkallelig skada inte bara på växter utan också på människor. Men om du kontrollerar alla källor kan du säga att en sådan bedömning är fel. Faktum är att i den hårda delen av en mogen mutter är koncentrationen av detta antibiotikum obetydlig. Därför utgör det inget hot mot vare sig människor eller växter. Huvuddelen av juglonen finns direkt i valnötsträdets rötter, dess löv, unga hud och även valnötens bark.

En annan nackdel, som redan är relevant för många, är att det är svårt att slipa skalet på en nöt. Därför vill inte alla utföra denna process.

Bild
Bild

Hur använder man skalet?

Du kan använda skalet på olika sätt.

Stora, hårda skalbitar kan användas för att skapa stigar i trädgården eller i själva grönsaksgården . Det kommer inte bara att se vackert ut, men det kommer inte heller att skada miljön. När allt kommer omkring kommer skalet att ruttna. För att banan ska vara bekväm och tät bör skallagret vara minst 10 centimeter. Innan arbetet påbörjas måste du ta bort allt torv och sedan täcka allt med svart material. Och först efter det kan du börja lägga ut skalen. Som ett resultat är det nödvändigt att täta allt väl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dränering

På platser där träd odlas för industriella ändamål är det möjligt att använda skal i trädgården som ett dräneringsskikt … Detta gäller på de platser där vatten ofta stagnerar, eller i områden som ligger i låglandet. I det här fallet behöver du bara fylla i flera påsar med det förberedda skalet och sedan fördela det jämnt över området.

Under plantering av plantor av både frukt- och prydnadsträd kan du dessutom använda skalet som dränering. Skiktet ska vara 10-15 centimeter.

Bild
Bild

Om det inte växer nötter i trädgården är det inte heller läskigt. Du kan köpa några kilo av dessa godsaker, och istället för att bara slänga dem kan skalen användas för att befrukta inomhusväxter. Vid transplantation av blommor måste ett lager skal läggas ut på blomsterträdgårdens botten. Dess höjd bör vara minst 3 centimeter - allt beror på volymen på den valda behållaren. Efter det kan du fortsätta plantera.

Vissa trädgårdsmästare använder till och med valnötskal för att plantera orkidéer .… För detta måste skalet krossas väl. Bitarna bör inte vara mer än 1 centimeter, dessutom ska var och en av dem läggas med den konvexa delen uppåt. Detta är nödvändigt så att vatten inte kan dröja kvar i urtagen i skalen.

Bild
Bild

Kompostering

På platser där det finns mycket nötter används skalet också som mulch för en grönsaksträdgård eller trädgård. Detta gör att du kan behålla fukt i marken och även minska mängden vattning. För att utföra ett sådant förfarande i trädgården måste du först slipa skalen lite . Deras storlek bör inte vara mer än 2 centimeter. Därefter måste den strimlade mulchen spridas ut under buskar eller träd.

När det gäller trädgården eller rabatterna bör storleken på skalet som används för att dekorera det inte vara mer än 0,5 centimeter. Du kan slipa bitarna med en vanlig hammare. Skiktet måste vara minst 5 centimeter.

Detta hjälper inte bara att behålla fukt under växterna, utan också att skydda dem från otrevligt ogräs. Nötskal är verkligen ett pålitligt alternativ för att skydda webbplatsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödsel

Men trots alla ovanstående processer, den mest populära användningen för nötskal är befruktning … Skalet måste hackas mycket fint. Bitarna ska inte vara större än 2 millimeter. När det gäller appliceringsmängder krävs endast 2 glas sådant gödningsmedel per 1 kvadratmeter.

Om någon letar efter enklare sätt kan du helt enkelt bränna skalen, och den resulterande askan kan befruktas med växter som behöver det .… Dessutom är det värt att notera att vid förbränning avdunstar ämnen som är skadliga för grödor. Endast användbara element finns kvar i den. Till exempel innehåller den kalcium, kalium, fosfor och ett stort antal olika spårämnen.

Bild
Bild

Blad använder alternativ

I naturen tillhandahålls allt, och alla processer händer inte bara. Så det vanliga lövfallet på hösten kullar inte bara trädgården utan också fördelar, eftersom det fungerar som ett gödningsmedel för träd. Under vår- och sommarperioden ackumuleras bladen mycket av både användbara och näringsämnen. Bland dem är det värt att notera sådana element som svavel, magnesium, allt känt järn, liksom kväve.

När lövverket faller till marken börjar en sönderfallsprocess. Som ett resultat går alla näringsämnen direkt till marken och berikar det .… Men eftersom det finns en stor mängd juglone i bladen, som kan skada jorden, måste du använda sådant gödningsmedel mycket noggrant, dessutom i små mängder.

Vissa trädgårdsmästare använder valnötblad som gömställen. De kommer perfekt att skydda växter från frost på vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om trädgårdsmästare i sina trädgårdstomter eller på landet är rädda för att använda löv som direkt gödningsmedel, sedan från det du kan göra kompost . För att göra detta är det tillräckligt att gräva ett hål, vika bladen i det medan du trycker det väl. Med vårens början måste den resulterande komposten flyttas, vattnas och lite kvävegödsel läggas till. Så för 1 hink vatten räcker det med 30 gram sådant gödningsmedel. Bladen ruttnar mycket snabbt, och i början av planteringsperioden är komposten klar. Det är inte nödvändigt att utföra ytterligare manipulationer med komposten.

Bild
Bild

Aska

Om det inte är lämpligt att använda vanliga löv eller kompost gjord av dem av en eller annan anledning, kan du använda aska gjord av dem. I det här fallet kan det användas inte bara i sängarna eller rabatterna, utan också för befruktning av inomhusblommor.

Att använda brända löv är det enklaste befruktningsalternativet . Det räcker med att blanda aska med jord eller helt enkelt lösa upp det i något uppvärmt vatten och spraya sedan plantorna. Det är ett effektivt alternativ för att hålla växterna vid god hälsa. Det viktigaste är att inte glömma att utföra proceduren regelbundet.

När växterna har befruktats med aska måste du komma ihåg att vattna dem eller spraya dem med rent vatten.

Bild
Bild

Expertråd

Innan du påbörjar något arbete med skalet är det nödvändigt att rådgöra med specialister eller helt enkelt bekanta dig med nödvändig litteratur. Om du inte har tid för allt detta, här är de mest användbara tipsen.

  1. Först och främst är det viktigt att veta att valnötskalet innehåller många aktiva ingredienser. Av denna anledning måste den appliceras mycket, mycket noggrant. Till att börja med, försök att göra skalet på en försöksplan i trädgården, och bara när resultatet är positivt kan du fortsätta experimenten.
  2. Det är bäst att använda nötskal på ett komplext sätt. Efter slipning kan den lilla delen läggas till jorden avsedd för plantor. Större delar av skalet rekommenderas för dränering eller för större växter.
  3. Du kan använda de krossade skalen som en dammning i blomkrukorna. I det här fallet kommer jorden alltid att vara lös och inte knaprig.
Bild
Bild

Sammanfattningsvis kan vi säga att valnötskal är inte mindre användbara än kärnor. Därför bör du inte kasta skalen i papperskorgen när du köper nötter eller bara odlar dem. Bättre att applicera dem hemma.

Rekommenderad: