Gödsel Magnesiumsulfat: Bruksanvisning, Utfodring Av Växter, Inomhusblommor Och Barrträd

Innehållsförteckning:

Video: Gödsel Magnesiumsulfat: Bruksanvisning, Utfodring Av Växter, Inomhusblommor Och Barrträd

Video: Gödsel Magnesiumsulfat: Bruksanvisning, Utfodring Av Växter, Inomhusblommor Och Barrträd
Video: Hur man planterar om krukväxter 2024, Maj
Gödsel Magnesiumsulfat: Bruksanvisning, Utfodring Av Växter, Inomhusblommor Och Barrträd
Gödsel Magnesiumsulfat: Bruksanvisning, Utfodring Av Växter, Inomhusblommor Och Barrträd
Anonim

Med hjälp av gödningsmedel kan du inte bara förbättra jorden utan också uppnå ett större utbyte. Magnesiumsulfat är ett av de mest populära tillskotten med många fördelar.

Vad det är?

Detta gödningsmedel är en mycket bra källa till magnesium och svavel. Magnesiumsulfat av hög kvalitet har en positiv effekt på jordbruksgrödornas avkastning . Magnesium deltar i fotosyntesprocessen, eftersom det är huvudkärnan i reaktionen. Dessutom hjälper det växternas rotsystem att aktivt absorbera vatten. När det gäller svavel är denna komponent ansvarig för tillväxten av en växt och dess avkastning. Om det saknas kan alla biologiska processer bromsa in, tillväxten kommer att stoppas.

Bild
Bild

Sammansättning och egenskaper

Denna typ av gödningsmedel kan vara av två typer.

Grynig

Denna toppdressing finns i form av grå granulat, vars storlek är 1-5 millimeter . De löser sig perfekt i vatten och är också lämpliga för nästan vilken kultur som helst. De innehåller 18% magnesium och 26% svavel.

Bild
Bild

Kristallint

Detta utfodringsalternativ tillämpas genom att spraya plantorna. Gödsel kommer in genom bladen. I sin tur är kristallina gödningsmedel uppdelade i två underarter: mono-vatten och sju-vatten.

  1. Envattensulfat har följande ämnen: 46% svavel och 23% magnesium. Detta förhållande hjälper till att minska förbrukningen av de nödvändiga normerna med 3-4 kilo per hektar.
  2. Sjuvatten magnesiumsulfat har något färre aktiva ingredienser i sin sammansättning. Så den innehåller 31% svavel och 15% magnesium.
Bild
Bild

Tecken på brist och överflöd

Oftast visar sig bristen på magnesiumsulfat i form av kloros på växtblad

Bristen på detta gödningsmedel är särskilt akut på för sura jordar.

Det är nödvändigt att överväga hur detta manifesterar sig på växter separat.

Brist på svavel

Tecknen på avsaknaden av detta element är följande:

  • syntesen börjar bromsa (både aminosyror och proteiner);
  • kväve börjar ansamlas i växter;
  • ett överskott av nitrater visas;
  • sockerhalten minskar;
  • i oljeväxter minskar fettinnehållet avsevärt;
  • bladen blir gula;
  • växter slutar växa och utvecklas;
  • antalet skida på skaftet reduceras avsevärt;
  • möjligheten att utse svampsjukdomar ökar;
  • majskolvarna är inte lika fulla och stora.
Bild
Bild

Brist på magnesium

Vid brist på detta element visas följande tecken i växter:

  • utbytet av växter minskar omedelbart;
  • mognad av frukter förvärras;
  • syntesprocessen stannar;
  • tillväxten av rotsystemet försämras;
  • kloros kan förekomma;
  • bladen börjar falla av.

När det gäller överskottet av ett sådant element som magnesium påverkar det praktiskt taget inte växter. Men en överdos av svavel kan påverka någon av grödorna . Så plantans löv börjar krympa och så småningom falla av helt.

För att förhindra att detta händer är det nödvändigt att noggrant övervaka doseringen av de introducerade läkemedlen. Detta gäller särskilt för bevattning, eftersom vattnet i vissa fall kan innehålla en stor mängd svavel.

Bild
Bild

Användningsinstruktioner

Den huvudsakliga toppdressingen appliceras vanligtvis på våren, från mars till april . Det fördelas jämnt över hela området strax innan du gräver. Men i vissa fall kan gödningsmedel appliceras på hösten, eftersom kylan inte alls påverkar detta. Om du sprutar grödor är det bäst att lösa magnesiumsulfat i vatten, där temperaturen inte är lägre än 20 grader.

Dessutom är det viktigt att komma ihåg att när man planterar fleråriga växter på en permanent plats måste magnesiumsulfat tillsättas till varje hål. Det finns flera alternativ för utfodring av växter, som du måste bekanta dig med mer detaljerat.

Basal

När vintergrödor matas, magnesiumsulfat måste appliceras tillsammans med kvävegödselmedel … Dessutom är det bäst att göra det. på den fortfarande frusna marken . För andra växter kan du använda normal spridning med en planter. Befruktningstakten beror främst på den odlade grödan och sträcker sig från 60 till 120 kilo per hektar.

Om utfodring utförs genom sprutning måste magnesiumsulfat först spädas i varmt vatten . Först efter fullständig upplösning kan växten vattnas. Det måste utföras inom en radie av 45-55 centimeter från stammen.

Bild
Bild

Blad

Vanligtvis utförs sådan utfodring tidigt på morgonen, sent på kvällen eller i grumligt varmt väder . Experter rekommenderar inte att göra detta på en solig och varm dag. Bladgödsel appliceras oftast i flytande form. Vanligtvis sprutas endast växtblad. Detta kommer att lindra dem från magnesiumbrist.

Bild
Bild

Trädgårdsmästare behöver också veta hur man matar olika grödor individuellt.

Grödor för trädgården

Gurkor eller tomater reagera mycket skarpt på bristen på det beskrivna gödningsmedlet. Till en början börjar bladen bli gula och faller sedan helt av. Sedan börjar frukterna själva krympa. För att undvika obehagliga konsekvenser är det nödvändigt att tillsätta 10 gram magnesiumsulfat per 1 kvadratmeter. Det är bäst att sprida gödningsmedel direkt under buskarna. Om du applicerar flytande gödning måste 30 gram gödselmedel lösas upp i 1 liter vatten.

Bladförband bör appliceras två gånger i månaden, från det att knopparna dyker upp. Rotgödselmedel appliceras två gånger per säsong: under uppkomsten av knoppar och två veckor efter det.

Bild
Bild

Magnesiumbrist är dåligt för morötter, kål eller rödbetor . Deras blad är vanligtvis täckta med lila eller röda fläckar. Dessutom får kål inte ens bilda kålhuvuden. Tillsats av magnesiumsulfat är absolut nödvändigt. Vid rotmatning är det nödvändigt att tillsätta 35 gram av ämnet till 1 hink vatten. Detta bör göras omedelbart efter att det fjärde bladet bildats. Exakt två veckor senare är det nödvändigt att befrukta om. För sprutning räcker det med 20 gram magnesiumsulfat per 1 hink vatten.

Om detta gödselmedel inte räcker för potatis , löven på buskarna börjar bli gula och torra, och buskarna kommer omedelbart att bromsa deras tillväxt. För att förhindra att detta händer måste du tillsätta 20 gram magnesiumsulfat per kvadratmeter. Detta görs bäst under perioden med aktiv tillväxt av buskarna. Om detta inte räcker kan du upprepa proceduren efter ett par veckor.

Bild
Bild

Fruktträd

Träd är också känsliga för magnesiumsulfatbrister. I några av dem blir bladen bara gula, i andra faller de till och med av . För att hjälpa kulturen är det nödvändigt att tillsätta 35 gram gödselmedel till varje hål när man planterar plantor. Dessutom bör rotdressing utföras årligen. För dess genomförande kan du späda 25 gram av detta ämne i en hink vatten. Om trädet är väldigt ungt kommer fem liter vatten att räcka, men för träd över 6 år krävs en hel hink.

Bild
Bild

Barrträd

Om det inte finns tillräckligt med magnesiumsulfat visas kloros på barrträd. I början börjar bladen blekna, blir sedan gula och i slutet kommer de att täckas med röda eller lila fläckar . För att undvika detta måste du följa befruktningshastigheterna. För barrträd är det tillräckligt att lösa upp 20 gram sulfat i en hink vatten.

Bild
Bild

Buskar

Att mata bärbuskar , när man planterar plantor är det nödvändigt att tillsätta 20 gram magnesiumsulfat till varje hål. Sedan kan du applicera gödselmedel 2 eller 3 gånger per säsong årligen. Rotfodring utförs tidigt på våren och bladmatning - i början av blommande buskar.

Bild
Bild

Blommor

Bristen på sulfat är särskilt dålig för blommor, till exempel rosor .… Deras löv börjar bli gula och falla av. Dessutom blir knopparna mindre och skotten växer inte. För att förhindra att detta händer rekommenderar experter att lägga till cirka 1 liter av en tre procents lösning under varje buske.

För att mata inomhusblommor som petunia eller pelargonium måste gödsel appliceras omedelbart före plantering. Så för en kruka, vars volym är 15 liter, räcker 10 gram magnesiumsulfat och en toppdressing per säsong. Under viloperioden bör detta dock inte göras.

Bild
Bild

Lagrings- och säkerhetsåtgärder

Innan du köper något gödselmedel Det är viktigt att bekanta dig med nödvändiga säkerhetsåtgärder i förväg … Du måste vara medveten om att magnesiumsulfatdamm kan orsaka klåda, irritation, rodnad eller till och med dermatos hos vissa människor. För att förhindra att detta händer måste du definitivt använda handskar och andningsskydd. Dessutom ska huden täckas med kläder överallt.

Du bör också sluta röka under sådana procedurer .… I slutet av proceduren, var noga med att tvätta händerna och ta en dusch. Om lösningen kommer på huden vid sprutning av växterna, bör detta område omedelbart sköljas med mycket vatten.

Bild
Bild

När det gäller lagring av magnesiumsulfat, dess placeras så långt som möjligt från den plats där barn eller djur befinner sig … Dessutom måste lagringsplatsen vara torr. Om gödselmedlet sprids måste det samlas in omedelbart och själva platsen ska tvättas med en fuktig trasa.

Sammanfattningsvis kan vi säga det magnesiumsulfat kommer att vara ett utmärkt gödningsmedel för olika växter . Det viktigaste är att bekanta dig med reglerna för dess introduktion, liksom säkerhetsåtgärder. Endast i detta fall kommer plantorna att glädja alla med sin skönhet.

I den här videon föreslår vi att du gör dig mer förtrogen med magnesiumsulfatgödselmedel och dess användning.

Rekommenderad: