Hur Man Matar Inomhusblommor På Vintern? Toppdressing Av Inhemska Växter Under Vinterförhållanden Med Folkliga Och Färdiga Medel. Behöver Jag Mata Blommorna Just Nu?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Matar Inomhusblommor På Vintern? Toppdressing Av Inhemska Växter Under Vinterförhållanden Med Folkliga Och Färdiga Medel. Behöver Jag Mata Blommorna Just Nu?

Video: Hur Man Matar Inomhusblommor På Vintern? Toppdressing Av Inhemska Växter Under Vinterförhållanden Med Folkliga Och Färdiga Medel. Behöver Jag Mata Blommorna Just Nu?
Video: Spider Plant care and Propogation | How to care spider plant 🌿🌱 2024, Maj
Hur Man Matar Inomhusblommor På Vintern? Toppdressing Av Inhemska Växter Under Vinterförhållanden Med Folkliga Och Färdiga Medel. Behöver Jag Mata Blommorna Just Nu?
Hur Man Matar Inomhusblommor På Vintern? Toppdressing Av Inhemska Växter Under Vinterförhållanden Med Folkliga Och Färdiga Medel. Behöver Jag Mata Blommorna Just Nu?
Anonim

Under vintersäsongen måste inomhusblommor matas på ett speciellt sätt. Tänk på vad och hur man matar inomhusblommor på vintern, när detta inte är värt att göra, och många andra finesser.

Generella regler

För att förstå vad och hur du kan mata inomhusblommor hemma måste du ta hänsyn till ett stort antal olika faktorer. Här är de viktigaste reglerna för matning hemma.

  • Gödselmedel ska spädas exakt enligt rekommendationerna. Växten kommer fortfarande inte att absorbera mer än vad som står i instruktionerna, men dess rötter kan mycket väl bli brända.
  • Det rekommenderas att mata växten på kvällen, när det är mindre avdunstning och aktivitet av solljus. Så kulturen kommer att kunna ta emot näringsämnen i sin helhet.
  • Applicera inte toppdressing på torr jord. Dessa produkter bränner rötterna även när de är utspädda. Blommor måste vattnas först (något mindre än vanligt). Gödsel kan användas några timmar senare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka formuleringar ska jag använda på vintern?

Under vintersäsongen föredrar många blomsterodlare att använda färdiga produkter för att gödsla inomhusblommor. Detta beror på att de innehåller alla ämnen som är nödvändiga för tillväxt och utveckling av blommor, och i rätt förhållande. I folkmedicin är mängden näringsämnen begränsad. På flaskor och påsar med färdiga gödningsmedel för inomhusväxter anges hur man använder dem korrekt. Du bör välja färdigt gödningsmedel, med hänsyn till blommans typ.

  • Succulenter . Gödselmedel för dekorativa lövväxter är lämpliga för dem, men det finns också speciell utfodring.
  • Växter som blommar . För dem bör du välja specialmatning.
  • Lövväxter som inte blommar . Speciella gödningsmedel har skapats för dem.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färdiga gödningsmedel är mycket effektiva, men inte alla odlare litar på dem. Många föredrar att använda naturläkemedel som enkelt kan skapas av tillgängliga ingredienser.

Socker

Glukos, som finns i socker, är en underbar energikälla och byggmaterial, men det kan inte tas upp utan koldioxid. Om den inte finns där kommer odlaren att möta problem som ruttnande rötter och mögel i jorden. För att undvika dem kan EM -preparat användas med socker. Det finns följande alternativ för att använda socker för att befrukta inomhusblommor.

  • Häll socker på jorden och häll det ovanpå med EM-preparatet, som först måste spädas enligt instruktionerna.
  • Ta en liter vatten, späd 1 msk i den. l. Sahara. Vattna blomman med den resulterande lösningen. Gödsla dessutom växten med ett EM -preparat (lösning).

Du kan använda färdig glukos, inte socker. Lös upp en tablett i en liter vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träaska

Detta gödningsmedel är mycket fördelaktigt för alla växter. Den innehåller följande användbara element:

  • fosfor;
  • magnesium;
  • kalcium;
  • järn;
  • zink;
  • svavel.
Bild
Bild

För att gödsla jorden kan träaska användas på följande sätt

  • Flytande gödningsmedel . 3 msk. l. Lös upp askan i en liter vatten och låt stå i en vecka. Detta gödningsmedel rekommenderas att appliceras var 14: e dag.
  • Torrt gödselmedel . Blanda jord och aska före plantering (50: 1 förhållande).
Bild
Bild
Bild
Bild

Jäst

Jäst bidrar till en aktiv och full utveckling av inomhusblommor. De innehåller B -vitaminer och hormoner. Detta naturliga gödningsmedel har följande fördelar:

  • främjar accelerationen av mineraliseringen av organiska ämnen;
  • gör mikroorganismer i jorden mer aktiva;
  • hjälper till att öka utsläppet av koldioxid;
  • producerar kväve och fosfor.
Bild
Bild

Du kan använda jäst så här

  • Torrt gödselmedel . Ta 3 msk. l. socker, 10 g jäst och späd dem i 10 liter varmt vatten. Lägg blandningen på en varm plats och låt den stå i en eller två timmar. Späd med mycket vatten före användning.
  • Lev jäst . Ta 0,2 kg komprimerad jäst och späd den i en liter vatten. Lägg den resulterande produkten på en varm plats och låt den stå i 2 timmar. Späd lösningen med mycket vatten före användning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna utfodring gäller i ca 2 månader. Jäst används en gång per säsong.

ravsyra

Denna syra erhålls när naturlig bärnsten bearbetas. Detta tillsatsmedel är hjälpmedel. Det främjar assimilering av användbara element och stärker immunsystemet. Bärnstenssyra bör användas enligt följande.

  • Lös tabletten eller pulvret i en liter vatten. Det ska vara ganska varmt.
  • Spraya den resulterande produkten på bladen eller vattna jorden. Man bör komma ihåg att den förvaras högst tre dagar.

I ravsyra kan du blötlägga sticklingar och frön av blommor. Detta verktyg ska användas en gång om året, inte oftare (när det gäller kaktusar, succulenter - en gång vartannat år).

Bild
Bild

Jod

Ett sådant medel skyddar växter från svampsjukdomar, främjar mer intensiv tillväxt och blomning. Du måste använda jod för att mata inomhusblommor enligt följande.

  • Späd en droppe jod i en liter vatten. Om det finns mer jod kan blomman dö.
  • Vattna växten med rent vatten.
  • Häll den resulterande produkten runt behållarens kant. Att hälla nära plantans rötter kommer att bränna dem.
Bild
Bild

Sov kaffe

Du kan använda kaffesump för att mata inomhusblommor. Det ger jorden löshet och lätthet, vilket leder till att syre lättare tränger in i den.

Bild
Bild

Hur matar man ordentligt?

Det finns olika åsikter om det alls är värt att mata växter på vintern. Vissa är övertygade om att gödningsmedel, som anses vara potenta, bara skadar inomhusblommor. Många odlare tror dock att det är bättre att inte använda sådana produkter i kylan. Faktum är att du bör följa den gyllene medelvägen: applicera gödningsmedel på vintern, men fokusera inte alls på de regler som är relevanta på sommaren och våren.

Under vintersäsongen är det nödvändigt att glömma tillväxtstimulerande medel, under denna period är de helt onödiga . Det skadar dock inte att mata de blommande växterna så bra som möjligt. För sådana växter är gödningsmedel inte ens önskvärda, men nödvändiga.

När du beslutar om du vill mata en krukväxt på vintern måste du också överväga dess variation. Varje blomma har sina egna egenskaper, och de bör alltid ägnas vederbörlig uppmärksamhet.

Bild
Bild

När ska man inte befrukta?

I vissa fall är det inte rekommenderat eller ens strängt förbjudet att mata växterna. Till exempel när en växt angrips av skadedjur eller om den är sjuk. Det första steget är att hantera huvudproblemet, och du kan bara använda toppdressing när allt är i ordning. En försvagad anläggning bör hanteras så noggrant och noggrant som möjligt.

Du behöver inte befrukta blommor som köptes nyligen. Vanligtvis har sådana växter redan introducerats för en sådan mängd mineraler och stimulanser att det tar tid att assimilera dem. För första gången kan du använda toppdressing på cirka 30 dagar, när blomman slår rot inomhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter transplantationen behöver du inte heller använda toppdressing. Om jorden väljs korrekt innehåller den vanligtvis redan alla ämnen som är nödvändiga för blomman.

Förutom personen transplantera en växt, skadar i alla fall dess rötter . Detta händer även om odlaren var extremt försiktig. I sådana situationer assimileras inte bara gödningsmedel, utan skadar också växterna.

När behövs gödselmedel omedelbart?

Om du glömmer att växter inte kan leva på ett vatten, att gödselmedel måste användas då och då, uppstår vissa problem över tiden. En blomsterodlare kan få sådana sorgliga konsekvenser:

  • blommor kommer inte att visas på växter;
  • bladen hänger, ljusnar, blir små, ohälsosamma fläckar kan dyka upp på dem, i vissa fall börjar bladen falla av;
  • stjälkarna blir svaga, tunna, de kommer att förlängas, börja bryta;
  • växten växer långsammare eller slutar växa alls.

Det är också värt att notera att en växt som saknar foder praktiskt taget slutar motstå olika sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du har något av ovanstående problem, överväg om det är dags att befrukta din inomhusblomma . Om du ignorerar tecknen på brist på näringsämnen dör växten efter ett tag. Glöm inte att mata inomhusblommor i tid, men kom ihåg att du inte ska överdriva det heller. När du bestämmer vilket gödselmedel som är bäst att använda måste du alltid ta hänsyn till den specifika situationen och typen av växt.

Rekommenderad: