Gödningsmedel ZION: En översikt över Växtnäring, Hur Och Var Det Används

Innehållsförteckning:

Video: Gödningsmedel ZION: En översikt över Växtnäring, Hur Och Var Det Används

Video: Gödningsmedel ZION: En översikt över Växtnäring, Hur Och Var Det Används
Video: Plant Nutrition 101: All Plant Nutrients and Deficiencies Explained 2024, Maj
Gödningsmedel ZION: En översikt över Växtnäring, Hur Och Var Det Används
Gödningsmedel ZION: En översikt över Växtnäring, Hur Och Var Det Används
Anonim

ZION -gödningsmedel kan vara extremt användbara för alla ivriga trädgårdsmästare. Men innan du gör det måste du känna till huvudpunkterna: applikationsfunktioner, möjliga proportioner och mycket mer.

Bild
Bild

Särdrag

En grönsaksträdgård och en trädgård är inte bara en konst eller en hobby, som man ofta tror. En rationell agronomisk strategi är nu av stor vikt . Det är oerhört viktigt att uppnå maximal avkastning, och detta kan uppnås inte genom kontinuerliga experiment med växtnäring, utan bara genom ett val när det gäller kvalitetsindikatorer. Endast detta tillvägagångssätt kan garantera den optimala miljön. Det är omöjligt att köpa produkter med tillräcklig säkerhet, varken på marknaden, än mindre i en stormarknad.

Det kan tyckas att endast de mest erfarna agronomerna kan förstå dessa eller de nyanser av växtnäring. Detta är dock inte fallet, och den tydligaste bekräftelsen på detta är ZION -gödningsmedel. De ligger långt fram i sina kvaliteter och gödsel och andra naturliga och syntetiska föreningar. ZION -läkemedlet skapades av Vitryska National Academy of Sciences, närmare bestämt av Institute of Physical and Organic Chemistry . Den huvudsakliga råvaran för produktion av gödningsmedel är mineralet zeolit.

Bild
Bild
Bild
Bild

ZION skapades inte omedelbart. Dess prototyp - substratet för "Bion" - presenterades redan 1965 (eller snarare, då utfärdades patent på tekniken) . Ursprungligen genomfördes denna utveckling som en del av programmet för utveckling av andra planeter. Det var under rymdförsök som jonbytesjord befanns vara idealiskt för jordbruksarbete. "Biona" är ett slags "sand" skapat av syntetiska polymerer kompletterade med joner av viktiga näringsämnen.

Jonbytare är en speciell typ av fast ämne som kan absorbera många element från den yttre miljön . Assimilering sker i jonisk (mest lämplig för växter) form. Frisättning av ämnen från bindningen med jonbytare sker inte bara så, utan under påverkan av produkterna från växtmetabolism.

Testet av substratet lyckades 1967, sedan simulerades parametrarna inuti en rymdfarkost i skuggan (utan solbelysning).

Bild
Bild
Bild
Bild

Inskränkningen av djuputforskningsprogrammet visade sig dock vara kritisk. Läkemedlet "Biona" användes inte heller på jorden, eftersom dess utbredda produktion var omöjlig på grund av sekretess . Men själva forskningen slutade inte - i slutändan ledde de till framväxten av ZION -substratet. Utvecklarna har flyttat sig från den ursprungligen valda polymerbasen, som är skadlig för naturen och är mycket dyr att tillverka. Experiment har visat att zeolit har en mycket hög förmåga att utbyta joner med miljön - denna egenskap användes.

Zeolit innehåller en balanserad sammansättning av olika näringsämnen som fosfor, kväve och kalium . Själva produktionsmetoden - berikning med användbara ämnen - hålls dock hemlig. Tillbakadragandet av näringsämnen strikt som svar på joner av växtmetaboliter utesluter helt förekomsten av rotbrännskador och övermatning av växter. De själva "tar" exakt den mängd näringsämnen som de behöver. Tack vare ZION finns det inget behov av att använda svåranvända gödningsmedel.

Bild
Bild

Du kan glömma noggrann överensstämmelse med deadlines, korrekt dosering och andra geniala manipulationer . Det behövs inte heller exakta beräkningar. Eftersom reagensen finns i ZION i en kemiskt bunden form, kommer de inte att tvättas ut med markvatten och utfällning. Därför kommer ämnets livslängd att maximeras. Tillverkaren hävdar att ett bokmärke räcker för 3 års normal användning.

Läkemedlet väljs för varje växt typ individuellt . Sammansättningen av respektive kategorier är helt optimerad för respektive område. Även nybörjare trädgårdsmästare är glada över en sådan jonbytare. Samtidigt, även om samma effekt uppnås som i rymdförsök, kan du verkligen spara pengar.

Som ett resultat kan vi dra slutsatsen att ZION är perfekt för trädgårdsmästare och trädgårdsmästare på en budget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ett antal positiva recensioner från människor som har använt ZION vid odling av en mängd olika dekorativa och användbara grödor . Det noteras att det inte alls är nödvändigt att spendera läkemedlet på en gång på hela växthuset eller trädgårdsbädden. När man lägger en produkt där nya rötter kommer att utvecklas är effekten också mycket bra. Dessutom noterar trädgårdsmästare att när man använder ZION kan ett bra resultat uppnås även under ogynnsamma (jämfört med kontroll) odlingsförhållanden. Slutligen är produkten också bra för dem som älskar ekologiskt jordbruk.

Viktigt: tillverkaren själv positionerar inte ZION som ett gödningsmedel . Det är ett jonbytarbaserat substrat som fungerar som ett näringstillskott med en lång användningstid. Med hjälp av kompositionen kan du odla starka plantor och miljövänliga grödor. Det rekommenderade inställningsdjupet och andra funktioner i applikationen är anpassade till typen och storleken på odlade grödor. ZION är sterilt enligt produktionstekniken, men under användning kan det vara mottagligt för ackumulering av mikroorganismer.

Bild
Bild

Översikt över medel

Universell

Denna typ av substrat säljs i tre format:

  • förpackning av 30 g (upp till 1,5 liter jord);
  • en behållare gjord av en polymersammansättning med en belastning på 0,7 kg (högst 35 liter jord);
  • hantverkspåse tillverkad av treskiktsmaterial med en kapacitet på 3, 8, 10 eller 20 kg (den maximala volymen bearbetad jord är från 300 till 1000 liter).

Det”universella” underlaget är utformat för att stödja intensiv utveckling av växter oavsett jordtyp. Verktyget främjar bildandet av ett högt utvecklat rotsystem. Tack vare honom kan du samla ett ökat utbyte från gröna, frukt- och bärväxter och grönsaksbäddar. Substratet får användas för att stödja vegetation i alla stadier av livscykeln. Men sortimentet av produkter slutar inte där, naturligtvis.

Bild
Bild
Bild
Bild

För grönska

Namnet antyder att detta substrat är optimalt för gröna grödor. Användningen av en sådan ZION ökar intensiteten av tillväxt. Tillverkaren hävdar att tack vare beredningen kommer mindre tid att läggas på skörd. Produkten är lika effektiv i öppen och sluten jord.

Under hela användningsperioden kommer hjälpmatning inte att krävas.

Bild
Bild
Bild
Bild

För grönsaker

Denna typ av substrat är till stor hjälp för grönsaksgrödor. Med sin hjälp underlättas anpassningen av plantor, dess ytterligare fruktning förbättras. Odlingen av plantor i sig är också fullt möjlig. Koncentrationen av näringsämnen är 60 gånger högre än i den mest bördiga naturjorden . Som med den universella formuleringen behövs ingen annan utfodring.

Bild
Bild
Bild
Bild

För blommor

Syftet med att använda kompositionen är fortfarande detsamma - att hjälpa till att rota plantor och dess anpassning. ZION för blommor hjälper till att stärka rotsystemet, även direkt kontakt med det är tillåtet. Med hjälp av detta substrat kan du öka överlevnadsgraden för transplanterade blommor. Den kan användas för trädgård och inomhusgrödor i samma utsträckning. En balanserad rotnäring av alla växter bibehålls.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till jordgubbar

Läkemedlet rekommenderas för arbete med trädgårdsjordgubbar och jordgubbar. Förutom utfodring används det som ett hjälpmedel vid transplantation av plantor. ZION stöder whisker rooting och efterföljande reproduktion. Läkemedlet hjälper om:

  • bladen blir gula eller röda;
  • växterna började torka;
  • kulturen har slutat växa;
  • akut utfodring behövs.
Bild
Bild

Övrig

En ganska vanlig sort är ZION för barrträd. Den är mycket lämplig för träd- och buskeformer. Med hjälp av ett sådant underlag kan du påverka:

  • övergripande tillväxtdynamik;
  • förtjockning av kronan;
  • nålarnas tonalitet;
  • syra-basbalansen i jorden.
Bild
Bild
Bild
Bild

För inomhusgrödor rekommenderas sammansättningen av ZION "Cosmo ". Denna produkt garanterar optimal, harmonisk tillväxt. Det är bra för både blommande och lövande sorter. Med sin skickliga användning förstärks rotsystemet, nya skott bildas. Den snabbare återhämtningen av deformerade skott säkerställs, och friska skott kommer att växa längre och mer.

ZION används både självständigt och som en korrigerare för andra baser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lämpligt att slutföra översynen av typen av komposition för frukt- och bärväxter. Det hjälper till att utveckla och upprätthålla lämpliga förutsättningar för harmonisk utveckling. Frukt kommer att vara så rikligt som möjligt. Läkemedlet undertrycker framgångsrikt den stress som uppstår under transplantationsprocessen, därför slår maximalt plantor rot. Den officiella beskrivningen noterar inte bara effektiv hjälp för att upprätthålla rotsystemet, utan också kompatibilitet med sådana grunder som:

  • försämrad jord;
  • vanlig sand;
  • obalanserad mark;
  • vermikulit;
  • perlit.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

En universell blandning används för grönsaker i mängden 1 matsked vid roten. Kompositionen måste blandas med jorden. Efter det spills blandningen med vanligt kranvatten. Du kan mata grönsaker så här:

  • gräva ut en urtagning runt en specifik anläggning med ett djup av 0,03 till 0,05 m;
  • gör 2 msk i hålet. l. ZION (per buske);
  • begravd i den med den omgivande jorden;
  • spillts med vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns inga begränsningar för mängden av blandningen som används, liksom för tidpunkten för tillsatsen . Årliga blommor matas på ett liknande sätt i mängden 2 msk. l. på busken. När det gäller fleråriga blommor, först pierce jorden längs cirkelns ytterkant. För detta ändamål, använd alla vassa föremål som gör att du kan göra punkteringar 0,15-0,2 m djupa. Konsumtionen av universalblandningen kommer att vara 2-3 msk. l.; barrträd matas med den universella Sionen på samma sätt som fleråriga blommor.

ZION är också lämplig för att gro frön i slutna behållare . Använd i så fall 1-2 msk. l. för 1 kg jord. Om växterna ska odlas utomhus rekommenderas det inte att så, utan att lägga till frön och blanda dem jämnt i volym. Blandningen läggs ut i spåren i sängarna och vattnas. När du planterar en gräsmatta med frön läggs substratet i jorden förberedd för plantering; det placeras på 0,05-0,07 m djup, och sedan sås fröna.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du planterar plantor, blanda grönsaksunderlaget med jorden, och efter plantering vattnas plantorna med vatten . Den optimala andelen är fortfarande densamma - 1-2 msk. l. för 1 kg mark. Dykjorden bereds enligt en redan känd metod. Men läkemedlet måste införas i förplanteringshålet i mängden 0,5 tsk. för 1 buske. Rotklumpar för överföring av plantor dammas med ett jonbytarsubstrat, och samma komposition placeras i planteringsöppningen.

Rekommenderad: