Äppelträscancer (15 Bilder): Kampen Mot Den. Europeisk Och Bakteriell Cancer, Rot Och Svart. Tecken Och Behandling Av Sjukdomar

Innehållsförteckning:

Video: Äppelträscancer (15 Bilder): Kampen Mot Den. Europeisk Och Bakteriell Cancer, Rot Och Svart. Tecken Och Behandling Av Sjukdomar

Video: Äppelträscancer (15 Bilder): Kampen Mot Den. Europeisk Och Bakteriell Cancer, Rot Och Svart. Tecken Och Behandling Av Sjukdomar
Video: Sjukdomar och kvalster på fruktträd i trädgården - 14 hot mot din frukt 2024, April
Äppelträscancer (15 Bilder): Kampen Mot Den. Europeisk Och Bakteriell Cancer, Rot Och Svart. Tecken Och Behandling Av Sjukdomar
Äppelträscancer (15 Bilder): Kampen Mot Den. Europeisk Och Bakteriell Cancer, Rot Och Svart. Tecken Och Behandling Av Sjukdomar
Anonim

Trädgårdens äppelträd drabbas ofta av cancer. Denna sjukdom anses vara en av de farligaste: den leder ofta till växtens snabba död. Idag kommer vi att prata om cancerformer på äppelträd, symtomen på dess utseende, samt möjliga behandlingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Äppelcancer är av olika slag, som alla har sina egna egenskaper

Svart … Det är den vanligaste sorten. Det verkar på grund av en svampinfektion på träd (på platser med skador och små sprickor). I det första skedet är det nästan omöjligt att identifiera sjukdomen. I utvecklingsprocessen kommer svart cancer att träffa kärnan i trädstammen, med tiden kommer aktiva putrefaktiva processer att börja, i detta fall måste äppelträdet klippas helt. De äppelträd som inte längre kommer att bli föremål för behandling måste rotas upp och brännas så att de inte blir en källa till spridning av en sådan infektion.

Bild
Bild

Vanlig … Denna sort kallas också ofta för europeisk kräftor. Sjukdomen utvecklas på grund av att skadliga svampar tränger in under barken. Den har två former: öppen och stängd. I det första fallet kommer stammen att se sprucken ut, medan sprickans djup till och med kan nå sin kärna. I det andra fallet uppträder drabbade områden under tillväxten. Vanliga kräftor stör starkt kolhydrat- och vattenbalansen i vegetationen, vilket ytterligare leder till en betydande minskning av avkastningen och sedan till äppelträdet. Denna sjukdom är svårast för underdimensionerade sorter.

Bild
Bild

Rot … Denna sjukdom utvecklas på grund av att skadliga svampar tränger in i växtens rötter. Detta leder till att ett stort antal tillväxter uppträder, som med tiden börjar ruttna. Det finns nästan inget botemedel mot denna typ av cancer. Oftast lider de av fruktgrödor som planterats i lätt alkaliska jordar.

Bild
Bild

Bakteriell … Vid denna sjukdom påverkas främst fruktträdens övre delar. En ökad luftfuktighet och höga omgivningstemperaturer kan provocera den snabba utvecklingen av denna sjukdom. Med denna typ av cancer är det en fullständig förlust av avkastning, en avmattning och upphörande av utvecklingsprocessen.

Bild
Bild

Orsaker till utseendet

Det finns flera huvudorsaker till denna sjukdom på äppelträd

  • Ökade temperaturförhållanden . Varmt väder är viktigt för cancerutvecklingen. Bakterierna i denna sjukdom kan förbli vilande i mer än två år (under barken av växter). Dessutom blir de snabbt aktiva när temperaturen stiger till 23-25 grader Celsius.
  • Låg kvalitet på själva träden . Oftast förekommer cancer på försvagade och gamla växter. Deras immunitet tillåter dem inte att bekämpa sjukdomar.
  • Felaktig vård . Cancer kan också uppstå i fall där snabb beskärning, behandling av skadade områden inte utförs, mossor och lavar på barken inte tas bort och förebyggande åtgärder inte vidtas.
  • Felaktig passform . Plantera inte trädgårdstomten för hårt med sådana grödor. Detta kan leda till en snabb spridning av cancer till alla träd samtidigt. Du bör också vägra att plantera för djupt, vilket också kan provocera olika typer av cancer.
Bild
Bild

Behandlingsmetoder

Idag finns det olika metoder för att hantera en sådan sjukdom på äppelträd. Behandlingen bör utföras på ett omfattande sätt, den innehåller följande procedurer.

  • Rengöring … I detta fall utförs en noggrann rengöring. Det innebär att alla skadade grenar, frukter, bladplattor tas bort. I detta fall är alla borttagna delar nödvändigtvis brända. Annars kan de bli en källa till ytterligare spridning av cancer.
  • Behandlingar på barken av träd . Skelettgrenar tas bort helt, eftersom de som regel inte kan behandlas. Alla andra drabbade växtdelar förstörs med en mekanisk metod, det vill säga de skärs på ett sådant sätt att den borttagna delen inte når ett par centimeter till friska växtvävnader. I detta fall måste alla delar också brännas.
  • Desinfektion … Alla nedskärningsställen, skador måste omedelbart behandlas med speciella antiseptiska medel. I detta fall kan kopparsulfat, lysande grönt komma upp. Efter ett sådant förfarande måste de behandlade områdena isoleras från påverkan av atmosfärisk luft och fukt. För detta används oljefärg eller trädgårdsvar.
  • Folkmedicin . Trädgårdsmästare använder ofta en mängd hemlagade folkmedicin för att döda cancer. Du kan använda en massa med lera och mullein. Dessa komponenter blandas i lika stora proportioner. Därefter behandlas träet med en antiseptisk förening och ett tjockt lager av den färdiga blandningen appliceras där (minst 10 centimeter). Under säsongen fuktas denna plats något med rent vatten. Vanlig trädgårdsjord kan också användas. Marken fuktas först något, varefter den resulterande blandningen appliceras på de skadade delarna av träden.
  • Antibiotikaanvändning . Kopparantibiotika är de mest använda antibiotika för att bekämpa olika typer av cancer. Läkemedlet kan vara i form av ett pulver, tabletter. Det späds preliminärt ut i rent vatten och sprayas sedan med den färdiga blandningen. Det är värt att göra en grundlig rengöring i förväg. Behandlingarna utförs med en paus på 2 eller 3 veckor.
  • Användning av staminjektioner . I detta fall används läkemedlet streptomycin. Proceduren kommer att behöva utföras under växtsäsongen. Ett hål bildas i trädet på en nivå av en meter från jordens yta; dess djup bör vara cirka 2 centimeter. Dessutom bör det inte finnas några sprickor eller andra skador i närheten av den. Därefter placeras en trädgårdsslang i hålet, genom vilken läkningslösningen måste passera. Därefter matas en blandning under tryck (streptomycinlösning 4%). Efter avslutad sådan bearbetning måste hålet tätt stängas med en kork. Kom ihåg att verkningsområdet för sådana injektioner är begränsat till två meter upp och ner från hålet. Denna behandling bör upprepas 4-5 gånger med en paus på en vecka.
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika läkemedel kan användas för att behandla äppelträd mot cancer. Kompositioner med koppar används ofta, inklusive HOM, Bordeaux -vätska, kopparsulfat, Tsikhom.

Men de tas främst för desinfektion av drabbade områden på träd.

Dessutom bearbetas ofta speciella förberedelser , som kännetecknas av systemisk eller kontaktverkan. Bland dem bör följande kompositioner markeras: "Horus", "Topaz", "Alirin-B", "Strike ". Som regel används de för sprutning av marken i närstammszonen och kronan.

Bild
Bild

Ibland behandlar trädgårdsmästare växter med speciella mikrobiologiska preparat … Bland dem är det värt att lyfta fram Gamair, Alirin, Fitosporin . Det senare används oftast. Det kommer i form av en pasty substans som har en läkande effekt och hjälper också till att skydda de behandlade områdena på växterna.

För närvarande finns det speciella läkemedel som är utformade för att ersätta sjuka områden i cortex.

Konstgjorda material kan orsaka ruttnande under, så du måste arbeta med dem så noggrant som möjligt

I industriell skala kan anläggningar behandlas starka fungicider , inklusive tagna Topsin M och Funaben . De låter dig ha en desinficerande effekt på svampinfektioner. Preparaten är komplexa, de kommer också att skydda grödan från andra sjukdomar och skadedjur.

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

För att undvika att denna sjukdom uppträder på äppelträd är det värt att göra lite viktiga förebyggande åtgärder … Glöm inte att producera rentvå stammen, liksom skelettgrenar, gör det på hösten.

Kom också ihåg det det är nödvändigt att utföra regelbundna förebyggande behandlingar med fungicider . Ibland tillsätts sådana föreningar helt enkelt till vitkalkningen.

Alla skadade träddelar måste omedelbart klippas och tas bort så att de inte infekterar andra växter.

Bild
Bild

Om du märker att även små sprickor har dykt upp på trädet måste de omedelbart behandlas med fungicider väl och sedan täckas med vitkalkning . Applicera regelbundet gödning med mangan, zink, kalium.

Det är bättre att täcka alla gropar på växterna med lera. Ibland används också cementbruk. Men i alla fall är denna plats förbehandlad med ett preparat med koppar, kopparsulfat är det bästa alternativet.

Rekommenderad: