Plantera Plommon På Hösten: Hur Man Planterar Plantor Korrekt? När Ska Man Plantera Dem I Moskva -regionen Och Leningrad -regionen? Höstplanteringsrekommendationer

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Plommon På Hösten: Hur Man Planterar Plantor Korrekt? När Ska Man Plantera Dem I Moskva -regionen Och Leningrad -regionen? Höstplanteringsrekommendationer

Video: Plantera Plommon På Hösten: Hur Man Planterar Plantor Korrekt? När Ska Man Plantera Dem I Moskva -regionen Och Leningrad -regionen? Höstplanteringsrekommendationer
Video: 9 Edible Plants You Can Easily Grow Indoors 2024, April
Plantera Plommon På Hösten: Hur Man Planterar Plantor Korrekt? När Ska Man Plantera Dem I Moskva -regionen Och Leningrad -regionen? Höstplanteringsrekommendationer
Plantera Plommon På Hösten: Hur Man Planterar Plantor Korrekt? När Ska Man Plantera Dem I Moskva -regionen Och Leningrad -regionen? Höstplanteringsrekommendationer
Anonim

Att veta allt om att plantera plommon på hösten, om hur man sköter plantor, är användbart för alla trädgårdsmästare i olika ryska regioner. Det är absolut nödvändigt att ta reda på när man ska plantera dem i Moskva -regionen och Leningrad -regionen, på andra ställen. Det är också värt att överväga andra rekommendationer från proffs och experter om höstplantering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Det finns solida fördelar med att försöka plantera plommon på hösten. Detta tillvägagångssätt låter dig inte förlora ett helt år, om plantan plötsligt inte slår rot. Och sannolikheten för att den kommer att bli allvarligt skadad under hösten eller under vintern är ganska stor. En annan fördel är att det inte blir bråttom på våren. Normal vårplantering är endast möjlig vid den tidpunkt då:

  • njurarna har ännu inte dykt upp;
  • jorden har redan värmts upp;
  • frost på natten blev omöjligt.

Men alla tre förutsättningarna sammanfaller inte alltid i tid. Detta skapar allvarliga ytterligare problem. Dessutom måste ett antal andra arbeten utföras i trädgården, i allmänhet är våren en het tid. Och i slutet av växtsäsongen kan plantering enkelt kombineras med annat jordbruksarbete. I början av nästa säsong kan växten omedelbart börja utvecklas, särskilt eftersom den kommer att få dubbelt så mycket gödsel. Vissa problem uppstår dock oundvikligen under hösten. Det kan vara mycket svårt att hålla koll på växten. Hur exakt det rotade sig, om det utvecklas bra, kan bedömas först efter upptiningens början.

Man bör också komma ihåg att när vintern är för kall eller för varm blir situationen bara värre. I områden med inkonsekvent vinterväder är det möjligt att försäkra sig mot en plantas död endast genom vårplantering.

Bild
Bild

Tidpunkt

Huruvida man ska navigera eller inte när man bestämmer planttiden på månkalendern är upp till trädgårdsmästarna själva . Men förutom det finns det många instruktioner som gör att du ganska exakt kan bestämma tidpunkten för arbetet. I vilket fall som helst är det bättre att slutföra höstmanipulationerna 30-45 dagar före froststart . I varje region är detta ett strikt definierat ögonblick. Långsiktiga väderprognoser hjälper till att fastställa det tydligare.

I Moskva -regionen kan plommon planteras i oktober - men vanligtvis senast den 15: e. Även om vädret är relativt varmt bör du inte smickra dig själv i onödan i alla fall. Det bästa sättet är att ge kulturen en extra chans att slå rot. Samma regel gäller i andra delar av centrala Ryssland. Men i Sibirien, Leningrad-regionen och andra områden i nordväst, i Ural, bör landningen ske strikt i september.

Bild
Bild

Val av plantor

Växter kan erbjuda ett stort utbud av planteringsmaterial. Med hänsyn till erbjudanden från butiker och privatpersoner är valet ännu svårare. Förutom sorttillhörigheten måste andra omständigheter beaktas. Så att kontakta samma plantskolor är mycket mer praktiskt än att köpa på marknaden eller med handgjord annons. I vilket fall som helst måste du titta på parametrar som:

  • dvärg- eller halvdvärgstam;
  • vissna kvistar och ruttna rötter (båda ska inte vara det);
  • höjd - minst 1, 4 m och sektion - från 13 mm (första klass);
  • höjd - minst 1, 1 m, sektion - minst 11 mm (andra klass);
  • bommar med en gren med en höjd av minst 0,5 m (grenarna är inte kortare än 0,2 m);
  • brist på uppenbara tecken på sjukdom;
  • otillåtlighet för lavspår;
  • otillåtlighet för brutna och delade grenar.
Bild
Bild

Val av sittplats

Jorden

Plommon behöver ljus, lös jord. För henne är reaktionens neutralitet eller jordens svaga alkalinitet viktig .… Detta motsvarar ett pH -värde på 6,5 till 7,5 enheter. Mättnaden av de utvalda områdena med organiska ämnen är relevant. Om plommon måste planteras i lågland med stillastående nederbörd och smältvatten rekommenderas det att bilda högar med en höjd av 0,4-0,5 m för att kompensera för eventuella problem.

Bild
Bild

Kompatibilitet med andra växter

Det bör genast noteras att även plommonen själva kan komma i konflikt med varandra . Detta utlöses vanligtvis av en för tät plantering, när du måste tävla om fukt, ljus, näringsämnen och bara om plats. Den mer relevanta kompatibiliteten är när en komplex trädgård bildas istället för monoplanter. Viktigt: det är nödvändigt att hålla plommonplantager borta från syrener, berberis, viburnum och andra snabbt växande buskar. De kan för aktivt hävda en användbar plats.

Alla odlade växter, exklusive plommon, måste odlas bortsett från valnöt. Denna kultur strider också mot päron- och äppelträd. Men bredvid körsbären hör det bara till (även om vissa bönder har en annan åsikt). Fläder, lönn, krusbärsbuskar, hallon och svarta vinbär blir också bra grannar. Förbudet inkluderar:

  • Björkträd;
  • barrträd;
  • fruktträd;
  • blandning av Manchu och ryska plommonsorter.

Men det finns andra finesser som också bör beaktas. Dessutom har varje trädgårdsmästare sin egen erfarenhet, och allmänna standardregler fungerar inte alltid. Enligt vissa experter finns det ingen plats för hasselnötter, gran och poppel nära plommonen. Äppelträd och päron kan ibland tolereras på rätt avstånd . Och även gemensam odling av plommonplantager bredvid svarta vinbär är också ibland tillåten. Bra resultat under många år ges av närheten till timjan. Denna ört undertrycker också ogräs. Stora följeslagare kan vara primula, påskliljor, tulpaner och andra växter med tidig blomning. Närhet till nightshades är oacceptabelt. Men druvorna är ganska bra: både på egen hand och i grannskapet med körsbär, äppelträd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur stort avstånd ska det vara mellan träden?

Ett intervall på mindre än 3 m mellan enskilda uttag är oönskat. Gången ska åtminstone vara densamma. När det gäller pelarsorter minskar dessa indikatorer till 0,4 respektive 1,5 m.

I vissa fall kan klyftan vid odling av vanliga sorter minskas till 2,5 m. Men om det finns höga fruktträd i närheten måste avståndet på 3 m bibehållas felfritt.

Träning

Djupet på planteringshålet i bördiga områden bör vara 60 cm. Det rekommenderas att bibehålla en snittbredd på 80 cm . Marken längst ner är tänkt att grävas noggrant och fyllas med vatten. Vid osäkerhet om landets bördighet och omöjligheten att välja ett annat ställe rivs en grop 100x100 cm. Fruktbar jord, blandad med grundligt ruttnad kompost eller humus, läggs nödvändigtvis i den upp till halva höjden.

Om jorden är noggrant förberedd på detta sätt behöver du inte gödsla eller tillsätta hemlagade näringsblandningar på 3 till 4 år . Men i slutet av denna period med gynnsam tillväxt kommer kulturen definitivt att behöva matas intensivt. Förbättring av lerjord kan bero på blandning av grov sand. Om det i stället för höstproceduren planeras att plantera plommon på våren, måste gropen förberedas på hösten enligt principen som redan beskrivits. Detta kan göras strax före allvarliga frost.

Bild
Bild
Bild
Bild

Teknologi

För att plantera ett plommonträd korrekt i öppen mark i landet för vintern måste du först skaffa plantmaterial. Det billigaste sättet är att använda ett ben. Förberedelsen kommer dock att ta cirka 2 år. Förfarandet är följande:

  • de tvättade fröna blötläggs i 3 till 5 dagar;
  • störa dem varje dag och byta ut vatten;
  • torra frön;
  • lägg dem i en glastank;
  • 6 månader före plantering blandas planteringsmaterialet med våt sand och stratifieras;
  • så frön i ett lämpligt ögonblick;
  • efter 2 år används de resulterande skotten för att rota på platsen.

Olika regler gäller om det beslutas att plantera (gräva in) sticklingarna. De skördas i det ögonblick när rodnad börjar. Sticklingarna ska tas från moderbuskarna och ha en längd på cirka 0,3 m. Det är bättre om det finns 2 eller 3 riktiga ark . Sticklingar hålls i vatten i ungefär en vecka. När 7-10 dagar har gått transplanteras de till en speciell jord bestående av torv och sand. Därefter vattnas jorden med vatten i vilket superfosfater löses.

I slutet av hösten ströks sticklingarna med torv. Detta ökar chanserna för framgång kraftigt. Men det enklaste sättet är att använda en planta från en beprövad plantskola med ett slutet rotsystem. Det planteras bäst i juni. Då kommer trädet att ha tid att slå rot och kommer inte att frysa. Tillsammans med vatten för bevattning används ämnen som undertrycker skadedjur.

Så att det inte finns några tomrum rekommenderas att du trampar jorden ordentligt. Stamcirkeln rekommenderas att täcka med torv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Experter rekommenderar starkt att välja plantor av sorter zonerade i ett visst område. Det är bättre för nybörjare trädgårdsmästare att bo på sorter som har varit kända i minst 10-15 år . Det är osannolikt att de kommer att ge obehagliga överraskningar. Om det inte finns tillräckligt med plats för 2 plantor kan du plantera 2 eller till och med 3 sorter per rotstam. Detta är dock ganska svårt - du kan inte klara dig utan hjälp av mer erfarna trädgårdsmästare.

Om vädret blir sämre ska du inte riskera det. Det är mer korrekt att skjuta upp plantering till våren. Vid denna tidpunkt är plantorna begravda horisontellt och täckta med snö, eller planteras i en hink och placeras i källaren innan värmen börjar. När det är möjligt bör en höjd väljas för plommonen. För att utesluta förstörelse av naturliga eller högkullar förstärks deras omkrets med brädor eller planteras en gräsmatta där (som proffsen säger att de är "täckta").

Mjuka garn används för att knyta stammen. Kraftig åtdragning och klämning av trä är kontraindicerat . Torvmullning ökar fuktinnehållet i marken. Det är bättre att plantera plommon på morgonen eller på kvällen, exklusive exponering för den ljusa solen.

Om soligt väder förväntas, är plantan skuggad i 2-3 dagar.

Rekommenderad: