Växande Gurkor I Fat (20 Bilder): Hur Man Planterar Steg För Steg För Nybörjare? Hur Man Knyter På Gatan I Landet?

Innehållsförteckning:

Video: Växande Gurkor I Fat (20 Bilder): Hur Man Planterar Steg För Steg För Nybörjare? Hur Man Knyter På Gatan I Landet?

Video: Växande Gurkor I Fat (20 Bilder): Hur Man Planterar Steg För Steg För Nybörjare? Hur Man Knyter På Gatan I Landet?
Video: Growing Cucumbers in a Container 2024, April
Växande Gurkor I Fat (20 Bilder): Hur Man Planterar Steg För Steg För Nybörjare? Hur Man Knyter På Gatan I Landet?
Växande Gurkor I Fat (20 Bilder): Hur Man Planterar Steg För Steg För Nybörjare? Hur Man Knyter På Gatan I Landet?
Anonim

Nästan alla trädgårdsmästare vill visa upp sina webbplatsers originalitet för sina grannar. Men det här kan vara svårt om alla andra växer lika. Du kan ändra platsens utseende genom att plantera växter på olika sätt. Du kommer att älska sättet att odla gurkor på fat, inte bara för att det kommer att förvåna dina gäster, utan också för att det sparar mycket utrymme. Detta är bara några av fördelarna med denna planteringsmetod, du kan läsa om resten i den här artikeln.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Denna odlingsmetod har länge varit älskad av trädgårdsmästare på grund av det ovanliga utseendet på bekanta grönsaker, enkel skötsel och enkel skörd. När trädgårdsmästare upptäckte fördelarna med fatplantering började de plantera andra grödor på samma sätt.

Fördelarna med denna unika planteringsmetod är många:

  • du kan spara utrymme i din trädgård;
  • du behöver inte böja dig för att skörda;
  • frukter är tydligt synliga och inte förorenade med jord;
  • att vattna rötterna är mycket lättare;
  • solens strålar faller jämnt;
  • ägarna trampar inte på gurkans piska;
  • det finns färre ogräs, eftersom planteringsområdet inte är så stort;
  • solljus och humus värmer upp rotjorden, vilket avsevärt ökar mängden och kvaliteten på frukterna;
  • på grund av att de är på avstånd från marken är gurkor mindre mottagliga för sjukdomar;
  • fruktens vackra utseende;
  • efter skörd lär trädgårdsmästaren en hel fat kompost.
Bild
Bild

Det finns några mindre nackdelar, men de kan enkelt elimineras med rätt tillvägagångssätt:

  • plantor behöver vattnas ofta eftersom de inte har något annat sätt att få fukt, till exempel genom att absorbera grundvatten;
  • det är nödvändigt att tillsätta jord under den aktiva tillväxtfasen;
  • om det inte finns någon behållare måste du lägga pengar på att köpa en fat.
Bild
Bild

Fatval

Varje trädgårdsmästare kommer att kunna hitta en lämplig behållare i sitt område . Detta kan vara en metall-, plastfat eller till och med en trälåda. Du kan använda för dessa ändamål och fat som inte längre används för sitt ursprungliga ändamål. Om behållaren är gammal, rostig, utan botten, hål eller sprickor, kommer detta bara att vara en fördel, eftersom det tillåter luft att cirkulera och överflödig fukt rinna ut.

Hål måste borras i plastbehållare. Fatvolymen varierar från 100 till 250 liter, 200-liters järnfat är mycket vanligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Planteringsprocess

Det mesta av arbetet utförs under förberedelsestadiet för plantering. Resten av processen skiljer sig inte mycket från andra odlingsmetoder.

Träning

Du måste förbereda dig för att plantera gurkor i fat från det att snön smälter på gatan

  1. Välj en välventilerad och skuggig plats för fatet … Ge därefter obehindrad tillgång till anläggningen från fyra sidor.
  2. Ta bort botten av planteringsbehållaren eller borra några stora hål så att överflödigt vatten inte stagnerar.
  3. Fyll tunnan ungefär 1/3 full med kvistar, stenar, trasor, flätor eller annat växtskräp som kommer att fungera som dränering.
  4. Fyll nästa tredjedel med sönderdelat gödselmedel . Detta hjälper till att värma plantornas rötter underifrån. Om du inte har gödningsmedel kan du lägga till en liten mängd klippt gräs, sågspån blandat med jord, trädbark eller matavfall.
  5. Det översta lagret är bördig jord … Lämna 10 cm till kanten av instillationstunnan. Detta kommer att skydda plantorna från kallt väder och täcka gurkorna på natten för första gången.
  6. Om groddarna inte har vuxit till kanten av behållaren, täck dem bara med folie eller akryl .
  7. För att unga skott ska växa ytterligare behöver de en ram … Den är tillverkad av ett lämpligt material som tunna lameller eller växthusbågar av plast. När du installerar tunnorna längs en vägg, dra trådarna från marken till fatet och fäst dem också på väggen. När bladen växer upp bildas en vägg av gurkor (som påminner om humle eller en tjejs vinstock) och saftiga frukter ser mycket ovanliga ut.
Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Värdar kan odla plantor eller så frön direkt i jorden. Gör följande för att plantera frön i en fat:

  1. Vattna jorden i en behållare en eller två dagar före plantering .… Detta kommer att orsaka viss krympning, så se till att jorden har återställts till sin ursprungliga volym.
  2. Gör små hål i den lossade jorden 2 till 3 cm djup . Antalet hål beräknas utifrån antalet frön (högst sex per fat), plus 2 eller 3 frön vid dåliga skördar eller svaga plantor.
  3. Täck sedan fröna med sönderdelad humus .
  4. Under de första dagarna, tills starka skott dyker upp, gurkor bör vattnas försiktigt med varmt vatten från en smal behållare med en sprinkler .
  5. Nästa du behöver täck plantorna med folie och dra åt garnet runt fatets utsida, så har du ett litet växthus.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Det bästa sättet att få mycket saftiga gurkor på relativt kort tid är genom att ta väl hand om växten.

Man måste komma ihåg att gurkor inte kan planteras på sin ursprungliga plats i 4 år. Marken i tunnorna måste bytas ut helt för varje nästa generation.

Bild
Bild

Vattning

Gurkor behöver tillräckligt med vatten för kraftig tillväxt och frukt … Om det inte räcker till behöver du inte vänta på en saftig skörd. Otillräcklig droppbevattning kan också orsaka den karakteristiska bittra smaken. Gynnsamma mineraler levereras till rötterna tillsammans med vatten. Den improviserade sängens vertikala placering kommer att underlätta vattenflödet.

Innehållet i tunnorna värms upp bättre än den vanliga sängen, men torkar snabbt. Vattentillförseln bör vara tillräckligt frekvent, tre till fyra gånger i veckan. Häll minst 3 liter varmt vatten under varje buske. Efter vattning, mulch jorden med organiskt material, detta kommer att hålla vattnet inuti.

Det finns ett roligt sätt att ge dina växter extra vatten. Skär av plastflaskans botten, stäng nacken med ett lock och borra många små hål med en diameter på 2-3 mm runt den. Placera burken, nacken nedåt, i marken och lämna ett par centimeter över marken. Detta görs bäst när du fyller fatet. Behållaren måste alltid fyllas med vatten. Den kommer gradvis in i marken och bibehåller den nödvändiga fuktigheten.

Bild
Bild

Att begrava en lösbottnad plastflaska i marken kan ge ytterligare fukt åt rötterna.

Bild
Bild

Toppdressing

För att förbereda jorden placeras en bördig blandning i behållaren, eftersom gurkorna planterade på fat måste matas. Matningsområdet för varje buske är ganska litet, så mineraler och spårämnen kanske inte räcker. För att gurkor ska bli starka och robusta måste de få kväve i stora portioner under tillväxten av gröna buskar och före blomning.

Efter början av frukten måste näringsämnen appliceras varannan vecka. Det är bäst att alternera mineraliska och organiska näringsämnen enligt följande:

  • Lös upp 1 matsked nitrofoska i 10 liter vatten, använd 1 liter lösning per buske . Du kan använda två typer av organiskt gödningsmedel.
  • 10-14 dagar efter applicering av kycklinggödsel (1: 10) eller kogödsel (2: 10) späd 1 liter koncentrerad blandning med 10 liter vatten för att förbereda en lösning med en hastighet av 1 liter per buske.
  • Om kyckling eller kogödsel inte finns till hands , kan den framgångsrikt ersättas med den så kallade gröna infusionen. Ogräs och klippt gräs måste infunderas i varmt vatten i 10-12 dagar, och den jästa vätskan matas till gurkor. Experter noterar att sådant gödselmedel inte är sämre än humus när det gäller mängden användbara mikroelement.

Det klippta gräset kan lika gärna användas som organiskt gödningsmedel.

Bild
Bild

Bildning

Fatodlade gurkor måste formas, vilket direkt påverkar deras förmåga att bära frukt. Baserat på behovet av pollinering av växten rekommenderas att använda två bildningsmetoder. Låt oss titta närmare på tekniken och finesser.

  1. Självpollinerade hybrider bildas på en stam . Samla alla växande grenar (blommor och stjälkar) från axeln för de fem första bladen. När de nästa fem bladen har vuxit, ta bort stjälken när den dyker upp och lämna blommorna och äggstocken i barmen. När stjälkarna är en meter höga, lämna några stjälkar för att bilda sidoskott. När tre eller fyra löv dyker upp skär du tillbaka dem för att skapa nya sidoskott.
  2. Gurksorter som pollineras av bin är ofta buskformade . Det uppnås genom att trimma topparna när det femte eller sjätte sanna bladet verkar stimulera kraftig stamtillväxt. Efter att det femte bladet har bildats på varje lateral knopp bör topparna ovanför det också tas bort. Äggstocken koncentreras till den tionde till tolfte grenen som bildas. Honblommor bildas huvudsakligen på sidoskott, så en buske kan lämnas för pollinering utan beskärning - det kommer att ge tomma blommor, som är en källa till pollen.
Bild
Bild

Strumpeband

En av de enklaste fästmetoderna är att placera ett två meter långt trä- eller metallstöd med två tvärstänger i mitten av tanken. Tre eller fyra kors kan fästas ihop till sex respektive åtta balkar. En pinne måste drivas in längs kanterna på pipan, till vilken garnet är bundet och fäst vid spaljén. När fem eller sex huvudblad visas på buskarna, knyt dem till ett garn. Grenarna klamrar sig fast i strängen och växer uppåt, så småningom vrider de sig runt korset.

Det finns en annan populär strumpebandsmetod: två metall- eller plastbågar placeras tvärs för att bilda en bas. När gurkorna växer och behöver ett strumpeband måste de knytas till bågarna. Dessa stöd är inte särskilt höga, så långa stjälkar hänger över fatets kant. För att förhindra att växten skadas på vassa kanter bör en onödig vattenslang fästas på dem.

Bild
Bild

Garnering

Genom att nypa kan ägare öka avkastningen avsevärt. Nedan kommer schemat att beskrivas steg för steg, som används för självpollinerade sorter (bildning av 1 stam).

  1. Ta bort blommor och stjälkar efter att de första fem bladen dyker upp.
  2. Ta bara bort sidoskott senare.
  3. När skottet växer till 1 m, lämna några stjälkar och skär dem efter 3-4 blad. Detta kommer att resultera i en tredje cirkel av knoppar.

För bi-pollinerade sorter är metoden för att bilda en buske att trimma huvudstammen ovanför det femte bladet. Då kommer en stjälk att dyka upp, som också kläms över det femte bladet. Detta kommer att främja bildandet av den huvudsakliga moderstammen, vilket kommer att stimulera bildandet av ytterligare cirka 10 stammar.

Bild
Bild

Hur man skördar?

Äntligen har dagen kommit när gurkorna som du har väntat på fortfarande är mogna. Det finns vissa insamlingsregler. Experter rekommenderar att du följer tipsen nedan.

  • Den bästa tiden att skörda gurkor är tidigt på morgonen .… Men detta kan också göras på eftermiddagen, när värmen avtar avsevärt.
  • För att äggstocken ska bildas mer aktivt rekommenderas att växande gurkor plockas regelbundet … Detta görs bäst minst varje dag, eller till och med två gånger.
  • Skär gurkorna med en sax eller en kniv . Dra inte, dra åt eller vrid stammen, annars skadar du växten.
  • Onormala foster (skadade, deformerade, sjuka) bör radera regelbundet .
Bild
Bild

Granska översikt

Trädgårdsmästarnas kommentarer om odling av gurkor på fat är mestadels positiva . Detta planteringsalternativ är särskilt relevant för ägare av små tomter och för nybörjare. Dessutom är grödan enkel och enkel att ta hand om, vilket är en annan anledning att glömma utomhusarbete.

Det är dock värt att komma ihåg att din växt kan attackeras av myror och skadedjur, vilket bör elimineras omedelbart.

Bild
Bild

Värdarna påpekar det det viktigaste är att börja kompostera i oktober så att du på våren enkelt kan förbereda jorden för kultur … De första skotten visas snabbt. Trädgårdsmästare tycker att denna metod är den enklaste och mest produktiva.

Dessutom är skörd av gurkor ett nöje, och de äldre dachaägarna behöver inte böja sig över trädgårdsbädden som tidigare.

Rekommenderad: