Plantera Blåbär På Hösten: Hur Man Planterar Trädgårdsblåbär Korrekt I En Sommarstuga I Det öppna Marken? Med Vilket Gödselmedel Ska Det Planteras? Regler

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Blåbär På Hösten: Hur Man Planterar Trädgårdsblåbär Korrekt I En Sommarstuga I Det öppna Marken? Med Vilket Gödselmedel Ska Det Planteras? Regler

Video: Plantera Blåbär På Hösten: Hur Man Planterar Trädgårdsblåbär Korrekt I En Sommarstuga I Det öppna Marken? Med Vilket Gödselmedel Ska Det Planteras? Regler
Video: Time To Plant Some Blueberry Bushes 2024, April
Plantera Blåbär På Hösten: Hur Man Planterar Trädgårdsblåbär Korrekt I En Sommarstuga I Det öppna Marken? Med Vilket Gödselmedel Ska Det Planteras? Regler
Plantera Blåbär På Hösten: Hur Man Planterar Trädgårdsblåbär Korrekt I En Sommarstuga I Det öppna Marken? Med Vilket Gödselmedel Ska Det Planteras? Regler
Anonim

Blåbär är en populär buske som med rätt vård njuter av mycket friska bär. I den här artikeln kommer vi att närmare överväga reglerna och schemat för plantering av blåbär på hösten i en sommarstuga i öppen mark, med vilka gödningsmedel som ska planteras, hur man utför efterföljande vård.

Bild
Bild

Grundläggande regler

Blåbär kan planteras både på hösten och våren, och vissa trädgårdsmästare planterar även på sommaren, men blåbär måste ha ett slutet rotsystem.

Följande funktioner i höstplanteringen av blåbär bör beaktas:

  • om vi överväger höstplanteringen av blåbär, bör den odlas i krukor;
  • om ett år gamla plantor används för plantering, är det absolut nödvändigt att beskära sina skott; först planteras växten, sedan skärs alla trasiga eller svaga grenar av, men de starkaste skotten kan skäras på mitten;
  • det är lämpligt att täcka blåbären för vintern med grangrenar eller fiberduk för att öka buskens vinterhårdhet; om du bara täcker växterna med material, kommer detta inte att ge det önskade resultatet, du måste göra ett litet stöd i form av en låda eller en båge och sedan lägga täckmaterialet på det.
Bild
Bild

Om du följer deadlines och alla regler för plantering av blåbär, kommer det att vara möjligt att skörda den första skörden om 2-3 år . Planteringstiden beror främst på egenskaperna hos själva växten, vissa sorter har en stam, vars längd kan nå upp till 1,2 meter i höjd.

Många trädgårdsmästare föredrar att plantera blåbär i september, eftersom detta är den optimala tiden för växten att slå rot före frost.

Bild
Bild

Träning

Inledningsvis bör du vara uppmärksam på de förberedande stegen. Det är nödvändigt att beräkna hur lång tid det tar innan busken rotar sig innan den första frosten börjar. Under höstmånaden planteras en planta, som odlades från en vuxen buske under vinterperioden, eller en planta som låg i en blomkruka. Låt oss överväga mer detaljerat vilka punkter som bör ingå i beredningen av plantor före plantering i ett öppet område, till exempel i landet.

Bild
Bild

Att välja plats och en planta

Att välja rätt plats för landning är halva striden. Växter ska vara på en solig och varm plats, då blir dess bär saftiga och söta . Dessutom bör utkast undvikas. I skuggade områden producerar blåbär mycket sura och låga skördar. Den idealiska lösningen skulle vara en solig plats, nära vilken det finns en häck.

Bild
Bild

Om du bestämmer dig för att plantera trädgårdsblåbär är det bättre att föredra lös jord, till exempel torv-lerig eller torv-sandig, eftersom den innehåller mycket kväve . Men i det här fallet behöver växten bra skydd för vintersäsongen, och på våren kommer snön att smälta längre. Det är önskvärt att grundvattnet rinner så djupt som möjligt. Om det inte finns någon lämplig mark för plantering, kan du förbereda den själv genom att kombinera torv, sand och lerig jord. Om det finns lite organiskt material i jorden måste du lägga till komplexa mineralgödselmedel, som innehåller kalium, fosfor och kväve.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att välja rätt plantor, samtidigt som man tar hänsyn till klimatets särdrag och tidpunkten för fruktmognad. Det är mycket viktigt att först välja rätt sort. Canadas lågväxande sorter är idealiska för svala klimat, men trädgårdsblåbär trivs i regioner med varma, långa somrar.

Det rekommenderas att köpa plantmaterial i specialaffärer eller plantskolor . Plantkvaliteten kommer att påverka buskens fortsatta överlevnad. Du bör inte köpa en växt som har öppna rötter. De ska ligga i marken i valfri behållare. Vidare sänks busken med jord i vattnet i 15 minuter, rötterna rätas ut redan i själva hålet.

Bild
Bild

Landningsgrop

För plantering måste du först förbereda ett hål. Den ska vara både på djupet och på bredden ca 40-60 cm. Den optimala storleken är 50x50 cm. Eftersom blåbärsrötter gillar att växa breda, föredrar vissa odlare att slå upp till 80–90 cm.

Om det är nödvändigt att stänga av jorden från planteringshålet från trädgårdsjorden, bör geotextiler läggas på botten och sidor av skiffer, tegel, sten eller trä bör byggas runt. Sådan artificiell isolering kommer att skydda rotsystemet från trädgårdsjorden.

Bild
Bild

Innan du planterar i botten av gropen måste du placera ett dräneringsskikt 10–20 cm högt, varefter du kan lägga till en näringsblandning för odling av blåbär . I form av dränering kan du ta barrträd eller flis. Det är strängt förbjudet att använda krita eller kalksten krossad sten, eftersom de minskar jordens surhet.

Bild
Bild

Landningssystem och teknik

Tekniken att plantera blåbärsbuskar skiljer sig inte mycket från att plantera andra grödor, men det finns fortfarande skillnader. Eftersom blåbär trivs i lätt och sur jord som innehåller organiskt material, bör de användas under plantering med övergångs- eller högmyrtorv . Men om det inte finns där kan andra tekniker användas.

Ingen torv

Du måste gräva ett planteringshål, fyll det med trädgårdsjord, men innan det blandas med ett speciellt pulverformigt medel som innehåller svavel, ökar surheten i jorden. När det regnar löser sig pulvret och ökar därmed surhetsgraden. Du kan använda oxalsyra eller citronsyra genom att först lösa upp 1 tesked i tre liter vatten. Vissa trädgårdsmästare föredrar 9% ättika: de tar 100 ml per 1 liter vatten.

Bild
Bild

Ovanstående formuleringar är lämpliga för vattning av blåbärsbuskar bara två gånger om året: tidig vår och sen höst.

In i åsarna

Om det finns lerjord på platsen, rekommenderas det att landa på åsarna. Det här alternativet innehåller följande sekvens av åtgärder:

  • gör ett landningshål 15 cm djupt;
  • bilda en kulle av jord, sågspån, torv och sand;
  • placera en planta i mitten av höjden.
Bild
Bild

Detta alternativ säkerställer att rotsystemet ligger i linje med marken, vilket gör att överflödig fukt kan rinna ut mellan raderna . Längre runt stammen kommer det att vara nödvändigt att lägga ett lager sågspån, dess höjd kan variera från 8 till 12 cm.

Plantering i nålar

Om torv saknas, är ett substrat av nålar ett utmärkt alternativ, som förutom ruttna nålar inkluderar skogsmark från barrträd och trädgårdsjord. Den resulterande jorden kännetecknas av ökad löshet, luft kommer bättre in i marken och plantans överlevnad ökar.

Bild
Bild

I påsar

Ofta, under trånga förhållanden, odlas blåbär i plastbehållare eller påsar. I det här fallet finns det praktiskt taget inga kostnader för jordblandningen, det finns inga ogräs, det är inte nödvändigt att hugga och skörden är ganska lätt att skörda. Påsar eller mjuka behållare är fyllda med jord med hög surhet eller torv.

Om ett beslut fattas att plantera blåbär på hösten, välj en dag under första halvan av oktober . Växten har ungefär en månad kvar att slå rot och vara redo att stå emot de första frosten. Jordens surhetsgrad bör vara från 3, 5 till 4, 8 enheter. Det är en sådan mark som kommer att säkerställa aktiv utveckling och riklig frukt.

Bild
Bild

Det är värt att notera att blåbär inte har rothår som gör att det kan absorbera fukt och mineraler från jorden. Men med hjälp av svampar, som föredrar sur jord, får växten alla nödvändiga näringsämnen.

Dessutom gör närvaron av svampar blåbär mer resistenta mot olika infektioner. Vid transplantation är det mycket viktigt att bevara integriteten hos svampmykorrhiza, så det är bättre att inte röra jordklumpen.

Men plantor som har öppna rötter har en låg överlevnad, och orsaken är frånvaron av mycorrhiza. Därför rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att plantera växter med jord eller i en behållare.

Bild
Bild

Plantering av blåbär på hösten utförs enligt följande algoritm av åtgärder:

  1. Botten av hålet bör läggas med en speciell dränering av små stenar, trasiga tegelstenar eller skiffer, ett sådant lager kommer att förhindra att roten ruttnar i våt mark.
  2. Plantan placeras i mitten av hålet, därefter rätas rötterna, rotkragen placeras cirka 7 cm under marknivå.
  3. För bevattning, använd vanligt vatten eller en speciell komposition för att stimulera tillväxten av rotsystemet.
  4. Därefter täcks växten med beredd jordblandning och komprimeras.
  5. Om du skär av plantans topp växer sidogrenarna aktivt.
  6. För mulching används en planta, torv, nålsåg, ekblad, mulchskiktet ska vara från 10 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Höstplanteringen av blåbär utförs på nästan samma sätt som vårplanteringen . Skillnaden är att på hösten av en växt det första året måste du klippa av alla svaga grenar, samt förkorta de starka till hälften. Och för växter från två år är beskärning inte längre nödvändig före övervintring.

Uppföljningsvård

Om vi jämför vården av blåbär efter plantering på hösten och våren, så är det under höstplanteringen som mycket mindre omsorg kommer att behövas. Mer energi går åt under vården efter vårplanteringen. För höstplantor är det mycket viktigt att vara uppmärksam på vattning och utfodring.

Under anpassningsperioden bör växter vattnas ofta, eftersom de behöver måttligt fuktig jord . Naturligtvis har vädret en stor inverkan på bevattningssystemet. Vattning bör inte göras ofta på grumliga dagar för att undvika rotröta. Under torrt väder behöver blåbär dagligen vattnas och 10 liter krävs för varje buske.

Bild
Bild

Om växten har brist på mineraler måste den matas . Kaliumsulfat eller kaliumnitrat kan användas som gödningsmedel. Du måste lägga till granulerna i jorden och gräva upp. Men kvävehaltiga blandningar kan endast användas på våren, och på hösten måste de kasseras.

Bild
Bild

Efter plantering av blåbär på hösten krävs följande vårdåtgärder:

  • producera stabil och riklig vattning - fukt ackumuleras och kommer att ge växten allt det behöver under vintern;
  • efter växten rekommenderas det att täcka, detta steg kommer att hjälpa till att bevara inte bara fukt i marken, utan också värme, och därigenom skydda rötterna från frysning;
  • jordförsurning utförs endast under varm höst, annars överförs denna åtgärd till våren;
  • varje höst ska buskarna beskäras, sedan på våren kommer de att växa ganska aktivt.
Bild
Bild

Vid låga lufttemperaturer behöver blåbär skydd . Det rekommenderas att använda ett tätt material, men som är utmärkt för luftgenomsläpplighet, vilket förhindrar ruttning av rotsystemet. Burlap eller agrofibre är ett utmärkt val.

Det rekommenderas att binda varje planta separat, knyta med nylontrådar och komplettera med förtryck. Om temperaturen sjunker under 0 grader rekommenderas att du gör ett snötäcke ovanpå skyddet för att skydda växterna från att frysa.

På våren måste snön tas bort före smältperioden, och när temperaturen är över 0 grader kan allt material tas bort.

Rekommenderad: