Lägga Stenläggningsplattor På Sand Med Egna Händer: Teknik, Proportioner Av Cement Och Sand. Vilken Typ Av Sand Ska Du Använda?

Innehållsförteckning:

Video: Lägga Stenläggningsplattor På Sand Med Egna Händer: Teknik, Proportioner Av Cement Och Sand. Vilken Typ Av Sand Ska Du Använda?

Video: Lägga Stenläggningsplattor På Sand Med Egna Händer: Teknik, Proportioner Av Cement Och Sand. Vilken Typ Av Sand Ska Du Använda?
Video: Packning och riktning av sand inför plattsättning 2024, April
Lägga Stenläggningsplattor På Sand Med Egna Händer: Teknik, Proportioner Av Cement Och Sand. Vilken Typ Av Sand Ska Du Använda?
Lägga Stenläggningsplattor På Sand Med Egna Händer: Teknik, Proportioner Av Cement Och Sand. Vilken Typ Av Sand Ska Du Använda?
Anonim

Beläggningsstenar och andra typer av beläggningsplattor, som skiljer sig i olika former och färger, dekorerar många trädgårdsvägar, ser mycket mer attraktiva ut än betongplattor. Och själva vägarna blir ett fullvärdigt inslag i landskapsdesign. Dessutom håller beläggningsplattor området rent och förhindrar ogräs. Stigar täckta med grus, krossad sten eller jord kommer så småningom att växa över med gräs, och det kommer att vara mycket svårt att bli av med det.

Det enklaste sättet är att lägga plattorna på sanden. Det bör dock komma ihåg att en sådan bas inte tål ökade belastningar. Nedan övervägs hur man korrekt lägger beläggningsplattor, liksom hur du självständigt kan skapa en förstärkt bas för enheten i en uppfart till garaget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken typ av sand behövs?

Att lägga plattorna innebär att endast lämpliga hjälpmedel används, eftersom trädgårdsvägens motståndskraft mot eventuella ogynnsamma väderförhållanden och mekanisk belastning beror på detta.

I det här fallet utför sanden en viktig funktion av substratet, vilket kommer att fixera kakelbeläggningen ordentligt . En sådan "kudde" av sand säkerställer enkel penetration av fukt i markens nedre lager, vilket inte tillåter vatten att stagnera på ytan av beläggningen vid kraftiga regn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa experter hävdar att det egentligen inte spelar någon roll vilken typ av sand som ska användas när man asfalterar en trädgårdsväg.

Det finns dock vissa krav för att skapa en beläggning av hög kvalitet. Tänk på de viktigaste typerna av sand som används när du lägger kakel.

Karriär . Det erhålls med den öppna metoden i stenbrott. Detta material genomgår inte ytterligare rening, därför innehåller det en stor mängd föroreningar (främst lera). Resultatet är att ett substrat av sådan sand inte effektivt kommer att kunna utföra gasutbyte. Emellertid används sådan sand framgångsrikt för att spilla kakelfogar.

Bild
Bild

Flod (alluvial och utsäde) . Den stiger från flodens botten med en hydromekanisk metod, under vilken alla överflödiga föroreningar tvättas ut och siktas från basmaterialet. Denna typ av sand är bäst lämpad för asfalteringsvägar, eftersom den har en hög fuktighet, torkar snabbt och är perfekt komprimerad.

Bild
Bild

Graden av förekomst av föroreningar är lätt att bestämma genom att pressa en handfull sand i din handflata . Om sandkorn lätt sipprar genom fingrarna har materialet sållats och tvättats ordentligt. Om klumpen i handflatan är tung och våt och sandkornen verkar fästas ihop i bitar, så är detta ett säkert tecken på närvaron av en stor mängd lera.

Bild
Bild

Nödvändiga verktyg

Innan du går direkt till jobbet är det värt att förbereda lämpliga verktyg och material i förväg. Om du har allt till hands kommer processen att fortskrida snabbare, eftersom du inte behöver bli distraherad genom att hitta önskad vara eller köra till affären för den.

Förutom kakel och sand, kommer kantstenar, cement och krossad sten att behövas från material. Nödvändiga verktyg:

  • insatser och garn för markering av territoriet;
  • nivå;
  • ramningsanordning;
  • en vattenslang för trädgården ansluten till vattenförsörjningen (som en sista utväg kan du använda en vattenkanna);
  • en klubba med en gummerad spets;
  • plastkors för att bibehålla enhetligheten i fogarna mellan plattorna;
  • kratta och kvast / borste.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkning

Vid genomförandet av ett byggprojekt kan du inte klara dig utan exakta beräkningar. I det här fallet måste du mäta det område som tilldelats spåret (dess längd och bredd). Beräkna sedan ytarean.

Om det antas att stigen kommer att böja sig runt rabatter eller byggnader, måste detta också beaktas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom rekommenderar experter att skörda material med överskott på 10-15%när du köper kakel och kantstenar. Detta kommer att vara till stor hjälp vid ett beräkningsfel eller skada på enskilda element.

Trottoarkant . Längden på hela omkretsen beräknas och längden på kontaktpunkterna för gränsen till byggnaderna subtraheras från den resulterande siffran.

Bild
Bild

Bricka . Materialmängden beräknas baserat på hela banans yta (plus 5% måste lämnas för underskärningar).

Bild
Bild

Sand och krossad sten . Beräkningar av sandkudden görs i kubikmeter. Som regel är lagret av krossad sten 5 cm. Denna siffra multipliceras med arean för den framtida täckningen. Eftersom området anges i kvm. meter, är det nödvändigt att omvandla grustjockleken till meter (5 cm = 0,05 m). De kubikmeter sand som krävs för den framtida "kudden" beräknas enligt samma schema.

Bild
Bild

Läggteknik

Beläggningsplattor läggs ut i flera steg, vars sekvens inte rekommenderas att försummas. Annars kommer trädgårdsvägen inte att kunna skryta med hållbarhet och kvalitet.

Bild
Bild

Preliminärt arbete

Till att börja med bör du upprätta en schematisk plan för webbplatsen där du planerar att bygga spåret. Alla objekt som på ett eller annat sätt kommer att ligga bredvid den framtida vägen tillämpas på diagrammet, till exempel en bostadshus, gårdsbyggnader, rabatter, träd.

Sedan måste du schematiskt ange hur och var banan kommer att gå, inte glömma att gå tillbaka 1-1,5 m från varje objekt, och också planera en liten lutning bort från närliggande objekt i förväg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vidare, med hjälp av diagrammet, kan du börja köra kilar i marken längs varje sida av den framtida vägen. Sladden ska sedan dras över tapparna.

Jordutveckling

För den kommande läggningen av sand och grus måste du förbereda och jämna ut basen - ett slags urtagningsbricka. För detta ändamål avlägsnas det översta lagret av jord längs hela omkretsen av föremålet, fackets botten jämnas, passeras genom det med en ström av vatten från en slang och sedan försiktigt tampas. Tampning kommer därefter att eliminera sannolikheten för sänkning av sandkudden.

Sedan börjar de behandla den nedre jorden med herbicider, lägger ut geotextiler eller agrotextiler på den. Dessa material kommer att förhindra att de återstående ogräsfröna gror och kommer också att hindra grus och sand från att blandas med huvudjorden.

Bild
Bild

Dessutom "agroduk" och geotextiler "andas" perfekt, låt vattnet passera fritt, vilket till exempel plastfolie inte kan skryta med.

Djupet av diket beror på spårets syfte . Så om du planerar att anlägga en trädgårdsväg för att flytta mellan byggnader på platsen, räcker det med en fördjupning på 10-12 cm. Om beläggningen kommer att utsättas för stora belastningar (till exempel ingången och området framför i garaget), då bör djupet ökas till 15-20 cm.

Bild
Bild

Installera trottoarkanten

Ett viktigt skede som inte kan ignoreras på något sätt. Brädskydd tillåter inte att brickorna rör sig och sprids under påverkan av belastning och regn. För trottoarkanten grävs separata spår på båda sidor av hela banan, i vilket ett litet lager av spillror hälls.

Efter att ha installerat kantstenar på den krossade stenen, fästs hela strukturen med sandcementbruk. Det förbereds enligt följande schema:

  • cement och sand kombineras i erforderlig andel;
  • vatten tillsätts;
  • alla komponenter blandas noggrant till gräddfilens konsistens och lämnas i 15 minuter;
  • efter en tid, upprepas omrörningen.
Bild
Bild

Beräkningen av cementet för beredning av blandningen kommer att vara följande:

  • klass M300 och högre - sand 5 delar, cement 1 del;
  • klass M500 och högre - sand 6 delar, cement 1 del.

En hammare med en gummerad spets används för att jämna ut kantstenen. Det rekommenderas inte att använda en konventionell hammare, eftersom kontakt med metall på materialet kan orsaka flis.

Bild
Bild

Jämnheten hos den installerade trottoarkanten kontrolleras av byggnadsnivån. Den förstärkta kanten lämnas ett dygn så att cementet stelnar ordentligt.

Trottoarkantens höjd bör ligga i linje med huvudduken eller några millimeter lägre . Detta kommer att ge bra dränering. Dessutom läggs ett litet avlopp på insidan för att tömma vatten under regn längs en av kantstenarna. I riktningen mot denna ränna kommer det att finnas en lutning av duken.

Bild
Bild

Stöd och dränering påfyllning

Krossad sten kommer att fungera som ett stöd och dränering under den sandiga "kudden". För att förhindra att de skarpa kanterna på gruset bryter igenom det skyddande tygskiktet hälls ett 5 centimeter lager grov sand på det, tampas, spills från en slang och lämnas att torka.

Ytterligare täcks ytan med spillror och jämnas sedan ut över hela ytan . Den krossade stenskiktet ska vara upp till 10 cm.

Bild
Bild

Sandskikt för att lägga kakel

Ovanpå den krossade stenen läggs grov sand ut med ett lager på upp till 5 cm, komprimeras, spills rikligt med vatten och får torka. I processen kommer sanden att lägga sig och fördelas mellan spillrorna. Vid grumligt väder tar det minst en dag att torka basen. På soliga dagar tar processen bara några timmar.

Resultatet är en stabil och jämn bas för efterföljande kakel.

Bild
Bild

Lägga kakel

Processen att lägga kakel på en sandig "kudde" innebär inga svårigheter, men den har sina egna detaljer. För att ytan ska vara av hög kvalitet och perfekt plan bör ett antal regler beaktas

Läggningen utförs i riktning framåt . Från kanten rör sig befälhavaren framåt längs det redan installerade kakelmaterialet. Detta kommer att utesluta interaktion med den komprimerade sanden och skapa en extra press med mästarens vikt på de redan lagda plattorna.

Bild
Bild

Det bör finnas ett mellanrum på 1-3 mm mellan plattorna, som senare blir kakelfogen . För att följa denna parameter används tunna kilar eller kors för montering av keramiska plattor.

Bild
Bild

Använd en nivå för att jämna ut varje rad . Här kan du inte klara dig utan en klubba med en gummerad spets och en byggspackel. Så om det kaklade elementet överstiger den totala höjden fördjupas det med en klubba. Om det tvärtom visar sig vara under den föreskrivna nivån, tas ett lager sand bort med en murslev.

Bild
Bild

Ibland när du lägger på vissa platser eller när du böjer spåret måste brickorna klippas . Detta görs med ett skärverktyg, till exempel en slipmaskin. Du bör dock inte skära materialet helt, eftersom det kan uppstå sprickor under påverkan av verktygets kraft. Det är bättre att lätt skära elementet längs den markerade linjen och sedan försiktigt skala bort de onödiga kanterna.

Bild
Bild

Tätning av kakelfogar

Förutom kantstenen, som säkerställer stabiliteten i hela strukturen, är kakelfogarna också ett fixeringselement.

Det är därför det är så viktigt vid läggning att lämna ett visst avstånd mellan brickorna.

Slutförandet sker enligt följande:

  • luckorna är fyllda med sand, som måste fördelas noggrant med en kvast eller borste;
  • sömmen hälls med vatten för att försegla;
  • vid behov upprepas proceduren flera gånger tills sömmen är helt fylld.

Vissa mästare använder en cement -sandblandning för detta ändamål - de häller torrsubstans i sömmarna och spillar det med vatten. Denna metod har både ett plus och ett minus. En sådan blandning möjliggör bättre fixering av materialet, men det kommer att hindra passage av fukt, vilket kommer att minska dräneringens effektivitet. Som ett resultat kommer ansamlingen av regnvatten på ytan så småningom att förstöra duken.

Bild
Bild

Det finns en annan metod för att täta sömmarna, men det anses av mästarna vara inte särskilt ändamålsenligt. Detta är en injekteringsbruk. Faktum är att behovet av att skrubba brickan efter en sådan operation läggs till det ovan angivna minuset.

Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Som med alla byggnadsarbeten krävs vissa säkerhetsåtgärder vid kakelläggning. Detta gäller främst interaktion med elverktyg.

  • Om en "kvarn" används, bör materialet ligga på en stabil bas, men inte i mästarens knä. Detsamma gäller handhållna skärverktyg.
  • När du arbetar med en kvarn och kakel kommer ett dammmoln säkert att skapas, därför rekommenderas det att använda en andningsmask och skyddsglasögon.
  • När allt arbete utförs måste händerna skyddas med tjocka canvashandskar.
Bild
Bild

Rekommendationer

För att undvika misstag och utföra arbete med hög kvalitet bör du följa råd från experter

  • För nybörjare som aldrig har lagt beläggningsplattor tidigare är det bättre att välja beläggningsalternativ på ett rakt och parallellt sätt. Den figurerade och diagonala metoden kommer att kräva lite erfarenhet från befälhavaren. Annars kan misstag inte undvikas, och det blir mycket mer byggavfall.
  • Storleken på kakelelementen är av stor betydelse. Om vägen är slingrande eller måste böja sig runt byggnader och träd, är det bättre att välja små gatstenar. Detta kommer att minska behovet av att trimma stora bitar, vilket naturligtvis kommer att minska mängden byggavfall.
  • Vid planerad skapande av en tillfartsväg och en plattform framför garaget är det nödvändigt att välja beläggningsstenar med en tjocklek på minst 5 cm. I det här fallet kommer det att vara nödvändigt att skapa en sandkudde "med en tjocklek på minst 25 cm. Först då kommer inte bilens hjul att skjuta genom banans bas.
  • Det är lämpligt att utföra arbete under torra och varma årstider, eftersom läggningstekniken inkluderar användning av vatten. Vid varje steg, som är förknippat med användning av vatten, måste vätskan hinna torka. Av detta följer att under regnet måste arbetet tillfälligt stoppas.

Rekommenderad: