Bandsågblad: Välj Ett Kvalitetssågblad Av Aluminium. Hur Man ändrar? Sorter Och Betyg Av De Bästa Tillverkarna

Innehållsförteckning:

Video: Bandsågblad: Välj Ett Kvalitetssågblad Av Aluminium. Hur Man ändrar? Sorter Och Betyg Av De Bästa Tillverkarna

Video: Bandsågblad: Välj Ett Kvalitetssågblad Av Aluminium. Hur Man ändrar? Sorter Och Betyg Av De Bästa Tillverkarna
Video: Best Bandsaw Blades Reviews 2021[Top 6 Picks] 2024, April
Bandsågblad: Välj Ett Kvalitetssågblad Av Aluminium. Hur Man ändrar? Sorter Och Betyg Av De Bästa Tillverkarna
Bandsågblad: Välj Ett Kvalitetssågblad Av Aluminium. Hur Man ändrar? Sorter Och Betyg Av De Bästa Tillverkarna
Anonim

Ingen utrustning är mycket effektiv när dess kapacitet begränsas av dess komponenter. I bandsågar är bladet nyckelelementet. Trots den stora listan över alternativ som erbjuds köparnas uppmärksamhet är produkten ofta inte så effektiv som vi skulle vilja. Materialet i denna artikel kommer att bekanta läsaren med hur man väljer ett blad för en bandsåg. Från det lär du dig om funktioner och typer av dukar, liksom viktiga urvalskriterier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Ett bandsågblad är inget annat än ett smalt och flexibelt metallband, från vars ena kant tänderna är lödda längs hela dess längd. Själva bandet är kontinuerligt, eftersom det har en ringform. Med dess hjälp utförs skärning av olika material. Beroende på arbetsmaskinens konstruktionsegenskaper kan skärningen samtidigt vara rak och räknad.

Dessa metallbälten används inom bygg- och metallbearbetningsindustrin . En oupplyst köpare vet knappt att duken kan ha en annan resurs och effektivitet, trots designens till synes enkelhet. Det kan inte kallas absolut universellt - det kan inte skära material som är idealiskt olika i tillverkningsmaterial och väggtjocklek. Därför är det svårt att göra rätt val utan att känna till bandsågens utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bandsågblad klassificeras efter typen av material som skärs . Varje typ av arbete kräver sin egen tejp som klarar trä, plast, kompositråvaror, järnhaltiga eller icke-järnmetaller. Genom att känna till bladets grundparametrar kan du köpa alternativ som skär olika material med hög kvalitet med en minimal mängd avfall, hög noggrannhet och rätt arbetshastighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Bandsågblad skiljer sig åt i typ och material. Till exempel, förutom kolstål, är de bimetalliska, utrustade med en fjäderbas, samt karbidstålständer. Produkten kan vara monolitisk eller kännetecknas av svetsade tänder gjorda av ett annat material. Alternativ med högt kolstål används för att skära ett brett spektrum av olegerade och legerade legeringar. Trots detta är bimetalliska motsvarigheter mer efterfrågade från köparen och sticker ut för sina tekniska och operativa egenskaper.

Kunder gillar särskilt produkter med HSS -tänder . Sådana dukar har visat sig vara de bästa i arbetet. De stöder bandsågsutrustningens prestanda och hållbarhet. Prestanda och kvalitetsegenskaper hos sådana dukar är höga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klassificering efter typ av material som används vid bearbetning gör att du kan dela upp skärbladen i 4 typer: för arbete med sten, metall, trä och material av syntetiskt ursprung. För att välja rätt typ av tejp måste du vara uppmärksam på den fel som den är avsedd för. Detta kommer att göra det möjligt att genomföra ett snitt med hög kvalitet under produktens drift utan att flisa och spricka. Här är det värt att notera huvudprincipen: ju tätare sågkantslegeringen är, desto hårdare ska arbetsmaterialets råmaterial vara.

Till exempel, när ett blad köps för att arbeta med ämnen av titan eller nickellegering, är det värt att välja TST -ringband. Om befälhavaren arbetar med utrustning för skärning av högkolstål måste du köpa ett blad av kompositlegering. För att skära delar med lågt kolstål måste du köpa bimetallremsor. När du planerar att skära under en längre tid och arbetar med värmebeständiga stållegeringar är det meningsfullt att köpa SP-blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkarnas betyg

Den moderna bandsågsutrustningsmarknaden är full av erbjudanden för varje smak och budget. Bland andra alternativ kan flera märken noteras, vars produkter efterfrågas bland kunderna.

  • Fimar Är en italiensk tillverkare av högkvalitativa bandsågar och blad med hög kvalitet och prestandaegenskaper.
  • Lenox Är ett märke som tillverkar skärbälten med en skyddande beläggning Armor baserat på aluminiumnitrid och titan.
  • Wikus - en av ledarna i sitt segment med många års erfarenhet och producerar ett brett utbud av sågblad för bandsågar.
  • Forezienne - ett företag som tillverkar dukar baserade på välgören malm. Under tillverkningsprocessen, släckningen och härdningen utförs varm- och kallvalsning.
  • Lennartz - tillverkare av verktyg för sågning av olika hårdhet, producerar band av kompositlegeringar.
  • Arntz - en tillverkare som specialiserat sig på hårdmetallblad, har varit känd på marknaden i cirka 200 år.
Bild
Bild
Bild
Bild

Val

Trots att tejpens utformning utåt verkar enkel, har den många särdrag som anger vilken uppgift duken gör bäst och vad den är avsedd för. Dessa inkluderar tandens antal och form, samt skärhastighet och inställningsalternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Antal och mått på tänderna

När du tittar på ett blad för en bandsåg måste du vara uppmärksam på antalet tänder på skärets sida. Det är ingen slump, eftersom snittets jämnhet beror på det. Ju fler av dem, desto lättare är det att göra ett jämnt snitt på en del med tjocka väggar. Om tätheten hos tänderna är låg, återspeglas detta i arbetsbelastningen som tillförs delarna (den minskar). När det är mycket skärande tänder, under arbetets gång, fördelas spänningen över hela bladets område.

När det gäller tändernas storlek är allt enkelt: ju mindre de är, desto grundare skärdjup . Till exempel, om bladet har små skär, är det bättre att arbeta med tunnväggiga ark främst. Standardtänder är utformade för att arbeta främst på tunna arbetsstycken. Sådana dukar kan användas om du behöver ett lockigt snitt. När ett djupt snitt krävs är det vettigt att köpa versionen av grova tänder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Steg

Allt är inte så enkelt här: för att köpa rätt alternativ måste du korrelera steget med parametrarna för motsvarigheten på själva maskinen. Här kan du ta hänsyn till att ett blad med en stor och konstant stigning produceras för att skära små tunna delar (sällsynta tänder klarar inte av en stor tjocklek). Om du behöver klippa ett stort ark är det värt att köpa ett tejp, vars tänder ligger nära varandra. Vid arbete med mjukt material är det lämpligt att köpa en tejp, vars tänder är varierande.

Steget kan inte bara vara konstant utan också variabelt. För att inte bli förvirrad när du köper måste du kontakta kvalificerade säljare som kräver instruktioner för en specifik produkt. Som regel ger det moderna produktsortimentet instruktioner för val av tandhöjd för olika typer av valsade produkter (till exempel profiler, ark, rör).

Bild
Bild
Bild
Bild

Kabeldragning

Beroende på typ av bandsågblad kan tänderna placeras olika. De har en liten avvikelse till sidorna i förhållande till planet för själva den ringformade tejpen. Skärets kvalitet och vibrationsgrad under arbete med detta eller det materialet beror på ledningarna. Dessutom beror verktygets sliphastighet på detta.

Skilsmässa kan vara standard, grupp och vågliknande . I standardversionen är tänderna placerade omväxlande i båda riktningarna, och den tredje ser mot mitten. Ett blad med denna ledning används för att skära ut dimensionella metallsektioner på horisontell utrustning, samt för kontursågning och kapning av råmaterial på maskiner utrustade med vertikal matning.

Bild
Bild
Bild
Bild

I gruppskärningsprofilen ser tänderna växelvis åt höger och vänster. Rotationshastigheten för ett sådant blad är högre (i jämförelse med andra analoger). Dessutom skapar det inte kolossala belastningar på arbetsstyckena och har hög snittkvalitet. I en våguppsättning tittar tänderna omväxlande i båda riktningarna, men samtidigt kan flera element titta i varje riktning på en gång. Denna layout är användbar för skärning av tunna material och små arbetsstycken.

Klipphastighet

Bladets användbarhet för att lösa de planerade uppgifterna beror på klipphastigheten och matningen. Och här måste du bygga vidare på vilken typ av material som bearbetas. För att välja rätt alternativ måste du bygga på valet av en specifik tillverkare, eftersom varje tand måste skära av spån med en specifik tjocklek från arbetsstycket som bearbetas. Bladet väljs utifrån egenskaperna hos bandsågsutrustningen, eftersom varje maskin har sin egen klipphastighet och materialmatning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för användning

För att säkerställa en effektiv drift av maskinen är det nödvändigt att övervaka dess stabila läge genom att jämna ut utrustningen i horisontellt läge. Innan arbetet påbörjas måste du se till att skärbandets riktning är korrekt. Du måste också se till att det inte finns några fel och defekter, kontrollera bladets spänning. Du kan bara klippa materialet när det sitter fast ordentligt i en skruvstång.

Om du behöver byta band gör du det med enheten avstängd från nätverket . Först lossas dukens spänning, stiftet som ställer in bordets höjd tas bort, insatsen på skrivbordet tas bort. Lossa därefter inställningsskruvarna, på grund av vilka styrblocken är fixerade. Därefter vrids mikrojusteringshandtaget och flyttar stödlagret längre bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lossa skruven som håller den nedre skenan och trycklagret. Knuten förskjuts ytterligare. Lossa sedan styrskruvarna och se till att det finns tillräckligt med spelrum. Ta därefter försiktigt bort tejpen från drivhjulen med bär handskar. Det avlägsnas omedelbart, enhetens inre ytor rengörs från flis med en verkstad dammsugare.

De kontrollerar lagren, tillgängliga utrustningsartiklar . Därefter dras tejpen in i arbetsbordets spår och lägger den på de övre och nedre drivhjulen. Sågbandets tänder måste peka mot golvet, och själva kanten är i det skyddande spåret (till vänster om utrustningsramen). Du måste dra åt den med spänningsknappen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Platsen ska vara ungefär i mitten av hjulen . Om det behövs, justera, justera lutningen och dra sedan åt skruven ordentligt. Därefter utförs justeringen av den nedre stödenheten, de övre hårdmetallstyrningarna, insatsen och tappen återförs till sina platser. Därefter stängs dörrarna till drivhjulen och maskinen är ansluten.

Rekommenderad: