Stationär Cirkelsåg: Hur Väljer Jag En Elektrisk Bordsskiva? Funktioner I Den Manuella Cirkulären Med Möjlighet Till Permanent Installation

Innehållsförteckning:

Video: Stationär Cirkelsåg: Hur Väljer Jag En Elektrisk Bordsskiva? Funktioner I Den Manuella Cirkulären Med Möjlighet Till Permanent Installation

Video: Stationär Cirkelsåg: Hur Väljer Jag En Elektrisk Bordsskiva? Funktioner I Den Manuella Cirkulären Med Möjlighet Till Permanent Installation
Video: Sågskena 2024, April
Stationär Cirkelsåg: Hur Väljer Jag En Elektrisk Bordsskiva? Funktioner I Den Manuella Cirkulären Med Möjlighet Till Permanent Installation
Stationär Cirkelsåg: Hur Väljer Jag En Elektrisk Bordsskiva? Funktioner I Den Manuella Cirkulären Med Möjlighet Till Permanent Installation
Anonim

Utan en cirkelsåg eller cirkelsåg är det omöjligt att föreställa sig utrustningen på ett snickeri, en skolverkstad och till och med en hushållsverkstad.

Bild
Bild

Egenskaper

Moderna cirkelsågar är en omfattande klass av snickeriutrustning. De viktigaste egenskaperna som bestämmer klassificeringen av dessa verktyg är elmotorns effekt, som bestämmer användningsmöjligheterna och dimensionerna.

Således kan mer kraftfulla elmotorer ge längre non-stop-drift. De gör det också möjligt att installera en skiva med större diameter och därför bearbeta tjockare arbetsstycken, inte nödvändigtvis torkade, men också fuktiga, inklusive från lövträ och till och med frysta.

För verkstäder som arbetar i konstant intensivt läge krävs en cirkulär med en motor på 2 kW eller ännu mer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För en hantverksverkstad, som då och då arbetar med små arbetsstycken, är denna kraft absolut inte motiverad.

En motor med en effekt på inte mer än 1,5 kW klarar riktigt sådana läxor.

Bild
Bild

En kraftfullare maskin kommer att kräva en stationär installation på en speciellt utrustad plats som upptar ett betydande utrymme i verkstaden - detta är nödvändigt inte bara i samband med enhetens dimensioner, utan också för att underlätta dess användning.

Bild
Bild

En kraftfull motor kommer att ge en hög rotationshastighet för sågklingan, vilket naturligtvis kommer att påverka snittets kvalitet, vilket är mycket viktigt, till exempel vid tillverkning av möbler eller parkettblock.

Kraftfulla professionella maskiner, på grund av de stora dimensioner som krävs, inklusive för att säkerställa stabiliteten hos en stationär maskin, är mycket svåra att transportera. Omvänt är mobila cirkulärer med liten teknisk kapacitet och en lågeffektsmotor ganska praktiska för transport till landet och för produktion av små brådskande arbeten.

Bild
Bild

Motoreffekten bestämmer också klassen på den elektriska apparaten, vilket påverkar matningskabelns tvärsnitt och allmän elsäkerhet. Lätta mobila maskiner är utrustade med en flexibel sladd och kan anslutas till elnätet med hjälp av en anslutning.

Stationära cirkelsågar är ofta utrustade med ett mjukstartsystem, vilket undviker överbelastning av motor och arbetselement - ett mycket viktigt alternativ vid hög effekt.

Vissa professionella modeller är också utrustade med ett system för avlägsnande av sågspån - en anordning för anslutning av ett dammsugarrör, vilket avsevärt kan minska mängden oundvikligt damm.

Bild
Bild

I de mest avancerade modellerna av professionella sågar tillhandahålls ett nödstopp, som utlöses genom kontakt med en roterande skiva av en mänsklig hand.

Lätta bordsskivor kombinerar, tillsammans med tillräcklig kraft och kompakthet, god funktionalitet. Vissa modeller är utrustade för enkel rörelse med en speciell hjulvagn och en ram med hål för fastsättning på golvet med skruvar.

De mest mobila enheterna kan placeras på ett bord, arbetsbänk och liknande horisontell yta.

Bild
Bild

Enhet

Stationära sågar är installerade på en bas - en säng, vars stela struktur, tillsammans med motorns effekt, gör det möjligt att klippa stora arbetsstycken till stockar.

Bild
Bild

För att installera en sådan massiv enhet krävs golvförberedelse. Som regel görs en betongfundament för maskinen.

Den polerade arbetsytan finns även i stål eller gjutjärn. I lättare versioner kan bordsskivan också vara gjord av aluminium, i dess yta finns ett spår som gör att sågbladet kan rotera fritt.

Bild
Bild

Arbetsytan är utrustad med olika styrningar som är nödvändiga för att justera bredden på arbetsstycket som ska skäras, snittets lutning etc.

En elektrisk motor är placerad under bordsskivan, som överför vridmoment till en remskiva, som fungerar som ett stöd för sågbladet. På stationära maskiner överförs motorns kraft till växellådan och först då till remskivan. En remdrivning används oftare, men det finns modeller med en kardanmetod för överföring av vridmoment.

Bild
Bild

Skivan är täckt med ett skyddande lock. På många modeller är en spaltkniv fäst på bordsskivan omedelbart bakom skivan, vilket förhindrar att det sågade arbetsstycket återansluts under påverkan av träfibrernas elasticitet - detta är ytterligare ett element i verktygets säkerhetssystem.

Bild
Bild

Det finns modeller med ett lutbart sågblad som gör att du kan klippa i olika fasta vinklar.

Bild
Bild

Ibland tillhandahålls ytterligare expanderande element till huvudarbetsbordet för att öka maskinens arbetsyta.

Bild
Bild

Kontrollpanelen är utrustad med en omkopplare, vars knappar är infällda under panelens plan, vilket minskar risken för oavsiktlig start av enheten.

På vissa modeller är en redundant säkerhetsbrytare installerad.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Fördelarna med cirkelsågen framför andra motorsågar är uppenbara:

  • höga varv ger hög hastighet och kvalitet vid skärning;
  • designens kompakthet, även stationära cirkulärer, spelar också för detta instrument;
  • förmågan att säkerställa ökad säkerhet för enheten spelar också en viktig roll.
Bild
Bild

De betydande nackdelarna med alla cirkelsågar är:

  • begränsad förmåga att skära tätt trä;
  • risken för att "arbetsstycket" får ett slag tillbaka och får ett ganska smärtsamt slag eller till och med skada;
  • något ökade dimensioner av enheten på grund av konstruktionsegenskaperna hos motorplaceringen;
  • konsekvent ökade ljudnivåer under drift.
Bild
Bild

Stationära sågar, på grund av motorernas höga effekt och den totala massiviteten (upp till 300 kg) och konstruktionens styrka, har en relativt låg ljudnivå och vibrationer. Gör att du kan bearbeta arbetsstycken med hög precision.

Bild
Bild

Arbetsytan på sådana maskiner tillåter bearbetning av arbetsstycken som är mer än 1 meter breda. En faktor som ett brett utbud av bearbetade material är också betydande: trä, fiberboard, spånskiva, plywood, plast, och även med installation av en lämplig skiva, mjuka legeringar.

Strukturelementens allmänna massivitet möjliggör exakt justering av sågen.

Bild
Bild

Nackdelen med industrimaskiner av denna typ, förutom generella systemmaskiner, är deras höga kostnad, vilket återspeglar de ökade kraven på kvaliteten på de använda materialen och elsäkerheten.

Fördelarna med bordsskivor kan betraktas som små vikt och dimensioner, strömförsörjning från ett standardnät med en spänning på 220 volt, en bra bredd på den bearbetade ytan (minst 60 cm).

Bild
Bild

Nackdelen med denna kategori av instrument är bullret som orsakas av lågeffektmotorn; en försvagad lätt säng upplever betydande vibrationer, vilket påverkar noggrannheten i bearbetningsstycken.

Olika sorter

Elektriska cirkelsågar har ett brett utbud av alternativ, från handhållna till stationära. Detta mångsidiga arbetsverktyg gör att du kan utföra ett antal av de mest nödvändiga operationerna för bearbetning av träråvaror, plast och i vissa fall även mjuka metalllegeringar.

Bild
Bild

Den enklaste enkelbladiga handsågen är ett sågblad monterat på stången på maskinen, som hantverkarna kallar en "kvarn".

Denna enhet gör att du kan utföra ett ganska brett arbetsområde, men det kommer att vara mycket svårt att göra ett exakt noggrant snitt med dess hjälp. Installationen av en speciell skiva gör att du kan arbeta på metall.

Fördelen med denna typ är oöverträffad rörlighet och lätthet.

Men dess säkerhet är ganska låg: handens närhet till arbetsytan, ofullständigt skydd av sågklingan, den höga sannolikheten för snedställning och "bakslag" av verktyget, behovet av att övervaka inte bara skärprocessen utan också elektrisk ledning - detta är en ofullständig lista över nackdelar av denna typ.

Bild
Bild

Ett dyrare alternativ är manuell cirkulär, med möjlighet till stationär installation.

Denna enhets kropp är mer massiv, den är säkrare och närvaron av en speciell plattform gör det möjligt att installera sågen på maskinen.

Även i den manuella versionen kan snittet med det här verktyget bli smidigare, vilket säkerställs genom att sågstödet kommer i kontakt med arbetsstycket.

Bild
Bild

För att utföra samma typ av arbete kan en handcirkelsåg installeras på en stationär hemgjord säng med ett fäste som tillåter efterföljande demontering.

Bild
Bild

För att skapa en sådan hopfällbar design behöver du:

  • arbetsstycke för tillverkning av bordsskivor;
  • bas - material för sängen;
  • arbetande hand cirkelsåg;
  • växla;
  • det är inte dåligt att ha en svetsmaskin för arbete;
  • annat verktyg (borr, skruvmejsel, en uppsättning fästelement, etc.).

Innan arbetet påbörjas är det lämpligt att förbereda en enkel ritning av den framtida produkten, beräkna dess ungefärliga höjd och andra nödvändiga egenskaper. Även en hemmagjord maskin ska vara bekväm och säker.

Bild
Bild

Sågbordet på en hemmagjord maskin kan vara tillverkad av plywood, brädor eller metall. Ramen är också gjord av trä eller stålvinkel. Valet av material bestäms av befälhavarens kapacitet och behov.

Bild
Bild

Det är också möjligt att göra ett skyddshölje som skyddar arbetstagaren från kontakt med de roterande delarna. Detta strukturelement är det billigaste att göra av plywood, där det är nödvändigt att göra hål som är nödvändiga för luftcirkulation för att kyla elmotorn.

På arbetsytan måste du skära ett hål längs konturen som motsvarar ytan på den manuella cirkulären, som är fixerad med skruvar i svepet.

Bild
Bild

Elektrisk utrustning är monterad i höljet: ett uttag och en kabel till strömbrytaren utanför. Sladden på den handhållna cirkelsågen kommer att anslutas till uttaget. Hela konstruktionen är också utrustad med en elkabel med ett uttag för anslutning till elnätet.

En sådan hemlagad maskin kan placeras på vilken lämplig plats som helst.

Bild
Bild

När du tillverkar hemgjord utrustning får du inte glömma säkerheten: ett skyddskåpa krävs, liksom en pålitlig installation av elektrisk utrustning.

Bild
Bild

En särskild grupp cirkelsågar representeras av produkter som kallas vinkelsåg … Deras design innehåller element som gör att du kan ändra skärvinkeln.

Bild
Bild

Stationära cirkelsågar för trä kännetecknas av sin massiva design och motoreffekt. Med deras hjälp kan du bearbeta ganska stora arbetsstycken.

Enligt graden av rörlighet och följaktligen deras massa, är de indelade i flera grupper

Det allvarligaste icke-förskjutande sågar med gjutna ramar. De är också de dyraste. Ett sådant verktyg låter dig göra ett snitt upp till 14 cm djupt; för att underlätta arbetet med arbetsstycket har de mest massiva modellerna ett rörligt sågbord med styrningar. På stora skogsbruksföretag installeras CNC -sågar.

De flesta modeller använder 380 volt för arbete, vilket avsevärt minskar möjligheterna att använda dem.

Bild
Bild

Lätt version sådana sågar har en öppen ram eller avtagbara stöd, som kräver transport, snabb montering och demontering. Vissa modeller är utformade för att placeras på ett bord och har ett lågt stativ för stabilitet.

Sådana sågar används i stor utsträckning i vardagen, de gör att du kan klippa upp till 5 cm djupt.

Bild
Bild

Hybridaggregat De kännetecknas av mindre dimensioner, liksom den tidigare kategorin av sågar, med en gjuten säng av sluten typ, vilket gör dem liknande den första gruppen. Dessa sågar är vanligtvis mycket tystare, och deras arbetsyta kan hantera arbetsstycken upp till 75 cm breda.

Användningen av sådana maskiner är motiverad i små träbearbetningsföretag.

Bild
Bild

De flesta stationära hushållssågar är kombinerade modeller, de kan, förutom sågning, utföra ett antal operationer, vars kvalitet är märkbart sämre än dem som produceras på specialutrustning, men det kommer helt att tillgodose behoven hos en hantverkare.

Bild
Bild

Tillverkarnas betyg

Valet av en cirkelsåg bestäms av ett antal faktorer:

  • volymen och arten av det föreslagna arbetet;
  • möjligheterna i rummet där enheten ska installeras;
  • krav på ljudnivå, rörlighet och elsäkerhet;
  • produktpris.
Bild
Bild

De mest populära tillverkarna av sådan utrustning är välkända, beprövade företag: Bosch (Tyskland), Makita (Japan), Metabo (Tyskland), Hitachi (Japan), Interskol (Ryssland), JET (Schweiz).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Recensionerna på utrustning från dessa tillverkare är långt ifrån alltid entydigt entusiastiska, vilket är naturligt: människor har många preferenser och den perfekta produkten kommer sannolikt aldrig att skapas, men det är denna fem som för närvarande leder i antalet positiva uttalanden från både specialister och köpare som använder sina produkter i hushållet.

  • Japanska modeller det utmärks av den högsta monteringskvaliteten, inklusive rörliga konstruktionselement, närvaron av ytterligare funktioner som förlänger sågens funktion (smidig start), höga säkerhetskrav. Den högsta effektiviteten och bekvämligheten med inställningar är ett särdrag hos utrustningen som tillverkas under japanska märken. Användningen i vissa modeller, om än av höghållfast plast för tillverkning av rörliga överföringselement på sågaxeln, kan dock inte vara till deras fördel.
  • Tyska modeller har som regel mycket makt, men den utbredda användningen av plast för tillverkning av maskinkroppen orsakar ofta misstro hos köpare. Dessa produkter utmärks också av de högsta kvalitetsinställningarna.
  • Ryska produkter De kännetecknas av hög tillförlitlighet, utbredd användning av verktygsstål, men kraft lider ofta - i denna indikator är våra sågar ofta sämre än japanska och europeiska märken. Det finns inte heller någon långsam startfunktion, vilket kan orsaka fel på enskilda enheter eller elmotorn. Samtidigt är priset på ryska modeller betydligt lägre än deras utländska motsvarigheter; Det är också nödvändigt att ta hänsyn till hushållssågars underhåll.
Bild
Bild

Subtletter av val

Att välja en cirkelsåg i vår tid är inte alls lätt. Det finns många modeller till salu från ett stort antal tillverkare.

Vad du bör vara uppmärksam på om sågen köps till hemmet

  • Arbeta från ett nätverk med en spänning på 220 volt.
  • Sängens utformning: för små jobb är en lätt och till och med en stationär version av maskinen lämplig, någon kanske föredrar en manuell enhet - denna faktor påverkar produktens pris avsevärt.
  • Tillgänglighet och kvalitet på justeringsstänger: ju fler det finns, desto högre pris.
  • Förekomsten (frånvaro) av ytterligare ytor som ökar maskinbordsskivans storlek. Maskiner med sådana ytor är något dyrare.
  • Motoreffekt. Om industriella arbetsvolymer inte antas, måste du allvarligt betala för en kraftfullare enhet.
Bild
Bild

Om konstant intensivt arbete förväntas i industriell skala, är det bättre att omedelbart köpa en stationär maskin med hög effekt, det är i detta fall som vi kan säga att "eländet betalar två gånger."

En lätt cirkulär upphör snabbt att tillgodose produktionsbehoven och även om den inte misslyckas måste du köpa en andra, kraftfullare maskin.

Var används den?

En cirkelsåg är oumbärlig i ett antal fall, ibland är den faktiskt oersättlig:

  • bygga ditt eget hus eller bygga skräddarsydda trähus;
  • tillverkning av trädörrar eller fönsterkarmar;
  • tillverkning av möbler;
  • takarbeten (tillverkning av svarv);
  • tillverkning av staket,
  • tillverkning av trappor och balkonger;
  • sågstänger och skivor (gjutet material).

Rekommenderad: