DIY Cirkelsågbord: Hur Man Gör Ett Cirkelsågbord Från En Handhållen Cirkelsåg Enligt Ritningarna? Installera Sågen I Ett Hemlagat Bord

Innehållsförteckning:

Video: DIY Cirkelsågbord: Hur Man Gör Ett Cirkelsågbord Från En Handhållen Cirkelsåg Enligt Ritningarna? Installera Sågen I Ett Hemlagat Bord

Video: DIY Cirkelsågbord: Hur Man Gör Ett Cirkelsågbord Från En Handhållen Cirkelsåg Enligt Ritningarna? Installera Sågen I Ett Hemlagat Bord
Video: How To Make A Homemade Table Saw With Circular Saw 2024, April
DIY Cirkelsågbord: Hur Man Gör Ett Cirkelsågbord Från En Handhållen Cirkelsåg Enligt Ritningarna? Installera Sågen I Ett Hemlagat Bord
DIY Cirkelsågbord: Hur Man Gör Ett Cirkelsågbord Från En Handhållen Cirkelsåg Enligt Ritningarna? Installera Sågen I Ett Hemlagat Bord
Anonim

Cirkelsågen är ett utmärkt manövrerbart verktyg med hög produktivitet. Men som alla verktyg har sågen vissa nackdelar. Du kan till exempel ha problem med att skära stora träbitar. I en sådan situation kommer ett speciellt bord för hand att hjälpa dig. Denna design gör att du enkelt och snabbt kan skära stora delar utan onödiga problem.

Bild
Bild

Urval av verktyg och material

I början av arbetet måste du se till att alla nödvändiga råvaror alltid finns till hands, liksom en uppsättning verktyg som skulle vara användbara under alla åtgärder. För att skapa ett bord behöver du följande material:

  • plywood cirka 2-3 centimeter tjock eller en identisk bit spånskiva;
  • trästänger som mäter 40x40 millimeter;
  • metallbyggnadshörn - 12-15 bitar;
  • självgängande skruvar av olika längder och bultar av olika klassificeringar;
  • lim som används i snickeri;
  • medel för att behandla produkten mot fukt och rost;
  • externt uttag;
  • kabel;
  • växla.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna uppsättning material krävs för en standardkonstruktion av vanliga dimensioner med en yta på drygt en kvadratmeter. Du kan arbeta på ett sådant bord med nästan vilken handhållen cirkelsåg som helst, förutom verktyg med små skivor, eftersom skärdjupet i genomsnitt sjunker med 1-2 centimeter vid fastsättning på bordsskivan.

Följande verktyg kommer till nytta för ditt arbete:

  • markör eller tjock penna;
  • måttband, metalllinjal, vinkel;
  • kontursåg;
  • skruvmejsel;
  • Kvarn;
  • borra;
  • sandpapper.
Bild
Bild

Tillverkningsprocess

Det är ganska enkelt att med egna händer skapa en multifunktionell design för en elektrisk cirkelsåg, men det är nödvändigt att tillverkningsprocessen strikt följer vissa stadier. Strikt efterlevnad av råden är nödvändig så att det inte finns några problem eller svårigheter.

  • Först och främst måste varje mästare skapa en ritning och en plan för den framtida produkten. Enligt ritningarna är arbetet mycket lättare att utföra, riskerna för att göra något fel eller av dålig kvalitet minskar. På planeringsstadiet måste du ta hänsyn till dimensionerna för den framtida strukturen så tydligt som möjligt.
  • Efter att ha skapat en plan och en grov skiss av produkten, samt förberett alla nödvändiga material och en uppsättning verktyg, börjar vi tillverka bordskroppen. Vi justerar alla kanterna på stången med ett plan. Sedan, från arkmaterial och inriktade staplar, monterar vi basen, vars dimensioner bestämdes vid planeringsstadiet. Arbetsytan är vanligtvis cirka 1-1,5 kvadratmeter. Alla delar fästs med varandra med bultar och skruvar. I slutet av arbetet får vi en låda utan de övre och nedre delarna.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Därefter kommer tillverkningen av en bordsskiva för en sågmaskin, den skärs av plywood eller spånskiva baserat på ramens storlek. Bordsskivan ska vara samma yta eller något större. Huvudsaken är att den inte överväger kroppen åt sidan. Om bordsskivan är gjord av icke-laminerat material bör den slipas och trimmas. Med hjälp av en linjal och en penna på bordsskivan utförs markeringen av fästpunkterna för den elektriska sågen på den, liksom den övre delen av bordet till huvudkroppen.
  • Nästa steg är att klippa hålet för själva sågen. För detta görs mätningar av sågmaskinens stödsko, som senare kommer att användas på denna struktur. På baksidan av bordsskivan görs en motsvarande markering, som exakt bestämmer fästpunkten och det område längs vilket det är nödvändigt att göra en urskärning för den cirkulära skivan. För noggrann markering är det bättre att rita axlar som ansluter exakt i mitten av plywoodskivan. Efter att ha bestämt axlarna och gjort exakta markeringar måste du klippa ett hål för skivan och också borra hål för att fästa sågskon.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Cirkelsågen fästs på plywoodskivan från baksidan (inuti). För att göra detta måste du göra 4 hål i skon på själva sågen, deras diameter bör vara cirka 1 centimeter. Sedan bör du helt anpassa sågen och matcha alla markeringar så att verktyget är plant, alla märken och hål motsvarar varandra, skivan passar fritt in i det centrala hålet på bordsskivan. För att sågen ska fästas ordentligt på bordet är det nödvändigt att använda speciella försänkta plogskruvar, huvudet på sådana bultar ska vara djupt nedsänkt i verktygssulan och inte sticka ut.
  • Sedan läggs sågen åt sidan och monteringen av bordet fortsätter. För att strukturen ska vara stabil. särskild uppmärksamhet bör ägnas åt hennes ben. Benen som avviker nedåt ger strukturens bästa stabilitet. De är fixerade med stora bultar och muttrar.

Benens längd bestäms individuellt, i enlighet med höjden på den person som kommer att arbeta vid bordet. Helst borde bordsskivan och följaktligen själva sågen vara placerad precis ovanför masterbältet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Nästa steg är att fästa bordsskivan i skåpet. På ett avstånd av cirka 3 centimeter från kanten måste du göra hål i plywoodens hörn, sedan borras hål i hörnstängerna för att ytterligare fästa bultarna i dem. Delarna ansluts vidare med stålbeslag M8.
  • Efter att strukturen har monterats är det nödvändigt att fixa en speciell strömbrytare på bordet, som kommer att reglera av och på av sågen med en elektrisk motor. För att göra detta, skär ett hål i omkopplarens hölje och fixa det med bultar, speciellt lim eller en konstruktionsskiva. Det måste finnas elektrisk ström från omkopplaren till själva sågen, vilket innebär att den måste vara ansluten till valfri elektrisk källa i din verkstad med hjälp av en kabel. Den fästs från sidan av den nedre delen av bänkskivan med hjälp av konstruktionsfästen.
  • Sedan kan du göra speciella stopp. Först görs en tvärbalk, det förenklar arbetet med strukturen kraftigt. Det utförs huvudsakligen av plywood eller spånskiva. Först måste du skära ut 2 remsor lika långa som bordets bredd, den andra sidan ska vara cirka 100 millimeter, remsornas hörn måste vara rundade.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Därefter slipas och fästs arbetsstyckena med självgängande skruvar i en liten vinkel, ett metallhörn skruvas inuti. Därefter fästs remsorna på bordet på rörliga möbelskenor, vilket gör att dessa stopp kan röra sig längs hela bordet.
  • Om du vill kan du göra olika tillägg till denna design, allt beror på dina färdigheter. Vissa hantverkare tar bort säkerhetsskyddet och alla enheter för justering av bladets lutning, detta gör att du kan få ytterligare några millimeter snitt. Vissa ersätter fabriksplattformen med en egen skivspelare, med ett professionellt tillvägagångssätt ger detta också ett antal fördelar i arbetet.
  • Konstruktionen är klar med bearbetnings- och förberedelsestadiet. Återigen bör hela bordet slipas, torkas och lackeras eller med speciella medel som säkerställer hållbarhet och stöter bort fukt och rost.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installera en cirkelsåg i ett hemlagat bord

Efter att ha gjort huvudkroppen, den elektriska sågen installeras i ett hemlagat bord.

  1. Vid tillverkningsstadierna av bordsstrukturen klipptes alla nödvändiga hål ut i bordsskivan.
  2. När du installerar en stationär såg är det nödvändigt att perfekt justera verktygets lutning, annars blir sågningen av trädelar av dålig kvalitet. Det första steget är att installera verktyget på den färdiga bordsskivan i alla spår och avgöra om du behöver ändra lutningen. Om vinkeln inte motsvarar den önskade måste du justera den med hjälp av speciella bultar, det här är det enklaste alternativet. Eller så kan du klippa ut speciella block som kommer att fästas på bordsskivan, och redan ovanpå dem, i rätt vinkel, kommer motorsågen att fästas.
  3. När verktyget är på plats korrekt, konvergerar alla hål, placerar och bultar stryksulan på bordet och drar åt dem från insidan med muttrar med låsbrickor.
  4. Efter att den handhållna cirkelsågen har installerats måste du ta ett block som är något större än det som lutningsvinkeln justerades med och fäst den på bordsskivan på den plats där sågplattformen var markerad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta block behövs för att efter att ha demonterat cirkelsågen från bordet, kan du bygga det på exakt samma plats utan att använda några ytterligare markeringar.

Tips

  • Innan du använder den elektriska sågen på bordet bör du kontrollera själva sågbladet med en fyrkant, eftersom vissa skrupelfria tillverkare inte installerar bladet exakt i en vinkel på 90 grader, vilket leder till att snitten visar sig vara avfasade.
  • Om du under arbetet planerar att använda bordet också för att förvara verktyg på det, bör bordsskivans dimensioner vara mer än en kvadratmeter stor.
  • För tillverkning är det bättre att använda högkvalitativa och hållbara material, annars håller bordet inte länge.
  • Bordet kan kompletteras med allt du gillar, till exempel lyckas vissa fästa en speciell dammsugare eller en spaltkniv med ett skivskydd på det, så att flis och rester från vedhuggning inte flyger runt.
  • Välj en plats för bordet i förväg och se också till att golvet där bordet ska installeras är plant.
  • Om du har lust och vissa färdigheter kan du göra ett fällbart bordsskiva eller lyftbord, men det tar mer tid och material.
  • Om bordet skakar eller vibrerar under drift, justera fötterna med lämpliga bitar av gummi.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom en cirkelsåg är en elektrisk enhet är det bättre att arbeta med den av en specialist som förstår elektricitet. Det är också bättre att överlåta överföringen av växeln till en annan plats till en specialist.

Säkerhetsteknik

  • det är att föredra att utföra arbete med trä, metall och kemikalier utomhus eller i ett välventilerat område;
  • arbetsplatsen måste hållas ren och städad;
  • regelbundet är det nödvändigt att kontrollera konstruktionens stabilitet, liksom utrustningens och elektriska apparats användbarhet;
  • innan du sätter på sågen måste du se till att den är ordentligt fixerad;
  • när du arbetar måste du använda speciella glasögon och handskar;
  • ha ett första hjälpen -kit nära till hands.
Bild
Bild
Bild
Bild

Att göra ett bord för en cirkelsåg är inte så svårt, men det kräver viss skicklighet i snickeri. Med de nödvändiga verktygen och materialen till hands och tydligt följa de steg-för-steg-instruktionerna kan du göra en tabell med nödvändiga dimensioner, samt utrusta den med alla nödvändiga tillägg.

Rekommenderad: