Handhållen Cirkelsåg: Vilken Ska Man Välja? Betyg På De Bästa Elektriska Skivorna. Hur Man Väljer Rätt Elsåg

Innehållsförteckning:

Video: Handhållen Cirkelsåg: Vilken Ska Man Välja? Betyg På De Bästa Elektriska Skivorna. Hur Man Väljer Rätt Elsåg

Video: Handhållen Cirkelsåg: Vilken Ska Man Välja? Betyg På De Bästa Elektriska Skivorna. Hur Man Väljer Rätt Elsåg
Video: FixarTV | Verktyg | Välj Rätt Cirkelsåg 2024, Mars
Handhållen Cirkelsåg: Vilken Ska Man Välja? Betyg På De Bästa Elektriska Skivorna. Hur Man Väljer Rätt Elsåg
Handhållen Cirkelsåg: Vilken Ska Man Välja? Betyg På De Bästa Elektriska Skivorna. Hur Man Väljer Rätt Elsåg
Anonim

En handhållen elektrisk cirkelsåg är ett mycket populärt verktyg, den kommer till nytta på ett sågverk, en renoveringslägenhet, en snickare och till och med några sommarboende. Samtidigt bör designens uppenbara enkelhet inte vara vilseledande: ett sådant verktyg kan skilja sig avsevärt från modell till modell, och endast ett rimligt urval av en specifik enhet hjälper till att dra ut alla förväntade fördelar av den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och syfte

Enheten är främst konstruerad för att skära trä och dess derivat, även om många specifika modeller antar att de fungerar med andra plåtmaterial, inklusive kakel och mjuk plåt. Som en skärdel används en metallskiva med speciella lod och skarpa tänder, vars varv är flera tusen gånger per minut. En sådan konstruktiv lösning tillåter inte användning av ett lockigt skärverktyg, men i de flesta fall ger det ett mycket exakt och exakt snitt i en rak linje.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enhetens vikt kan variera från 2 till 10 kg. Beroende på massindikatorer och matningsmetod kan alla cirkelsågar villkorligt delas in i stationära och bärbara, nätverks- och batteridrivna. Elnätet behöver ett fungerande eluttag för att fungera, medan laddningsbara batterier använder ett batteri för att driva motorn . Designen i form av ett runt skärelement, som helt enkelt inte innebär en omvänd rörelse, hjälper till att spara batterikraft och samtidigt öka produktiviteten avsevärt vid skärning. Därför är alla rörelser i den skarpa kanten fördelaktiga, vilket resulterar i energibesparingar på cirka 50%.

Bild
Bild

Med hänsyn till detta kan dyra moderna yrkesmodeller arbeta autonomt upp till 8 timmar, medan laddningsprocessen från en märkesenhet bara kan ta en halvtimme.

Bild
Bild

Design

En elektrisk såg från vilken tillverkare som helst av vilken klass som helst är nästan alltid densamma, med undantag för små delar, som redan tillhör kategorin bekvämlighet snarare än produktivitet. Den huvudsakliga drivdelen är en elektrisk motor som är ansluten direkt till strömförsörjningen eller batteriet . Med hjälp av ett drivrem överförs vridmomentet till skärskivan, som är monterad på spindeln och kan bytas antingen på grund av slitage eller för skärning av ett specifikt material. I överväldigande majoritet av fallen är skärskivans arbetsområde inhägnat med ett reflekterande visir, vilket inte tillåter sågspån och små fragment av det skurna materialet att flyga isär, vilket ökar risken för skador.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Spindeln för skivan och den själv är fäst vid kyvetten, det vill säga enhetens kropp, som håller avskärningshjulet i rätt läge. Exakt kontroll utförs med hjälp av ett stöd fäst vid kyvetten på ett rörligt gångjärn . Denna version av enheten för en cirkulär elektrisk såg idag anses redan vara ganska primitiv, eftersom den inte återspeglar den populära dagens önskan att göra varje enkel enhet "smart". De flesta moderna modeller har mer komplexa delar i sin design som är ansvariga för operatörens säkerhet och själva mekanismen: till exempel kan vissa sågar stänga av motorn när belastningen på den har ökat alltför mycket eller automatiskt justera effekten, vilket ökar när motståndet från materialet ökar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Om du väljer en eller annan elektrisk apparat måste du förstå två saker: för vilka uppgifter den förvärvar och vilka grundläggande egenskaper den bör ha för deras framgångsrika lösning. När det gäller en elektrisk såg är den viktigaste punkten vanligtvis motoreffekten: den avgör hur stor disken är och hur snabbt den kan rotera. Ju större cirklar du planerar att använda, desto högre bör enheten vara, men glöm inte att en ökning av denna indikator också ökar enhetens vikt. I allmänhet betraktas modeller med motoreffekt under 1,2 kW som hushåll och är endast konstruerade för enkla uppgifter, och enheter som är mer kraftfulla än 2 kW anses vara professionella.

Bild
Bild

Skärdjupet är en annan viktig faktor, för om detta värde är för litet tar sågen helt enkelt inte det material som är avsett för skärning . Detta kriterium beror inte bara på motorns effekt, utan också på storleken på skivuttaget. Det finns bara fyra typiska storlekar: hushåll # 1 (upp till 4,5 cm snitt), halvprofessionell # 2 (5-5,5 cm), professionell # 3 (6-7 cm) och en mycket sällsynt industri # 4 (uppåt) till 14 cm). Experter rekommenderar att du väljer ett skärhjul med endast ett litet skärdjup, annars är det nästan omöjligt att garantera arbetsstyckets och verktygets stabilitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bra modeller har ofta en djupbegränsande funktion, tack vare vilken ännu större diametrar kan skäras i tunna ark.

Skivans rotationshastighet vid tätt trä bör vara så hög som möjligt - så snittet blir mer exakt och produktiviteten ökar avsevärt. För skärning av plast fungerar inte denna logik: under drift kan cirkeln värmas upp betydligt, och trots allt kan plaststycket smälta under sådana förhållanden. Dyra universalsågar, konstruerade för att arbeta med olika typer av material, gör det möjligt för föraren att justera hastigheten. Samtidigt stämmer inte alltid den utbredda uppfattningen om ett direkt samband mellan motoreffekt och maxvarv med verkligheten, för i denna ekvation bör det också finnas en plats för skivans vikt. Många moderna modeller har också en vinkelskärningsfunktion. Om du är intresserad av en cirkelsåg för skärbrädor eller plywood hemma är det osannolikt att den här funktionen kommer till nytta, men för professionella byggbehov kan den vara kritisk.

Bild
Bild

Förutom de viktigaste tekniska egenskaperna som påverkar verktygets produktionskapacitet är det omöjligt att inte uppmärksamma många användbara tilläggsfunktioner. I många av dagens modeller utförs lanseringen specifikt med två knappar som är avlägsna från varandra .- detta förhindrar att enheten startar av misstag, vilket minimerar risken för skador. Det som är bra med den smidiga starten är att skivan tar fart, om än snabbt, men gradvis, varför motorn inte upplever en omedelbar belastning och slits ut långsammare. Många modeller ger i sin design närvaron av ett speciellt munstycke för en dammsugare, medan andra till och med har en stationär enhet för att ta bort spån - allt detta gör det möjligt att inte bara hålla arbetsplatsen ren, utan också för att förhindra att damm kommer in i ögonen eller lungor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under vissa förhållanden kan laserpekare, belysning av arbetsområdet, skydd mot skivback och många andra nyfikna trick också vara av stort värde.

Betyg av de bästa modellerna

Konceptet med de bästa modellerna när det gäller cirkelsågar är mycket vagt, eftersom varje konsument utgår från sina egna behov. Dessutom uppdateras modelllinjerna för alla ledande tillverkare regelbundet, så att allokering av platser inte verkar lämpligt. Med detta i åtanke, låt oss ta en titt på flera populära modeller från ledande märken.

  • Makita HS7601 Är en av de bästa hemlösningarna. Med ett blygsamt pris på cirka 4 tusen rubel är denna enhet utrustad med en 1200 watt motor. En skiva med en diameter på 19 cm roterar med en hastighet av mer än 5 000 varv varje minut, så att du kan klippa material upp till 6,5 cm tjocka. Enhetens vikt med alla egenskaper är ganska liten: endast 4 kg.
  • Bosch GKS 190 till ett pris av samma 4 tusen rubel är det redan en värdig halvprofessionell lösning. Även om bladet har samma diameter på 19 cm, kan en tunnare spindel öka det maximala skärdjupet till 7 cm. När det gäller rotationshastighet är denna såg en av de mest framstående, som ger 5, 5 tusen varv varje minut. Ökningen av effekt och antal varv påverkade praktiskt taget inte vikten: det är 4, 2 kg.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Interskol DP-165/1200 - en typisk representant för den inhemska industrin, som är populär på grund av dess lägre kostnad: den överstiger inte 2,5 tusen rubel. I detta fall erbjuder tillverkaren en hushållssåg med mer blygsam prestanda än Makita HS7601: med en effekt på samma 1200 watt och en reducerad skiva med en diameter på 16,5 cm ökade inte rotationshastigheten och sjönk till och med till 4700 varv / min. Samtidigt led både skärdjupet (minskade till 5,5 cm) och vikten (ökade till 4,5 kg), men för detta pris är det fortfarande en av de bästa lösningarna för hemmabruk.
  • DeWALT DWE560 -en alternativ semi-professionell lösning med en kapacitet på 1350 watt från en välkänd amerikansk tillverkare. Den angivna effekten gör att 184 mm -skivan kan rotera med hastigheter upp till 5500 varv per minut, vilket skär arkmaterial upp till 65 mm djup. Fördelen, om än obetydlig, kommer att vara en viss viktminskning: av alla beskrivna modeller är detta den lättaste eftersom den väger 3,7 kg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Driftsregler

En cirkulär elektrisk såg är ett ganska enkelt verktyg rent tekniskt sett, men samtidigt kan dess felaktiga drift vara full av skador, för att inte tala om skador eller accelererat slitage på mekanismens huvudkomponenter. För att förhindra alla dessa negativa fenomen bör du noggrant läsa instruktionerna som medföljer varje kopia innan du installerar och påbörjar arbetet. Även om vissa av bestämmelserna i instruktionerna verkar långsökta eller otillräckligt underbyggda är det bättre att inte ignorera skaparnas råd.

Redan innan du köper bör du noggrant läsa instruktionerna för sågen för specifika arbetsförhållanden . Detta gäller särskilt för batterier som kan laddas ur mycket snabbare vid svåra frostförhållanden, eller, om det gäller ett gammalt nickel-kadmiumbatteri, har en "minneeffekt", vilket tvingar batteriet att ladda ur helt innan det laddas. Det är också viktigt att laddning av batteriet i sådana enheter vanligtvis tar ungefär en halvtimme, men för varje modell kan du bara använda en speciellt släppt licensierad laddare som ger de nödvändiga strömegenskaperna, annars kan en snabb nedbrytning av batteriet inte undvikas. Kom ihåg att batteriet kan bytas ut, men det kostar vanligtvis mer på egen hand än alla andra delar av enheten tillsammans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Självreparation av sågen anses i regel som oönskad - åtminstone går garantin för verktyget, som i fallet med annan teknik, omedelbart ut efter obehörigt ingripande. Efter att ha överlåtit verktyget till befälhavaren måste ägaren vara säker på sin kompetens: säkerheten vid vidare arbete med enheten kan bero på detta.

Rekommenderad: