Anslutning Av En Stång I Hörnen: Hörnanslutning I Rät Vinkel Och Andra Metoder. Hur är De Kopplade Till Varandra? Hur Ansluter Man Det?

Innehållsförteckning:

Video: Anslutning Av En Stång I Hörnen: Hörnanslutning I Rät Vinkel Och Andra Metoder. Hur är De Kopplade Till Varandra? Hur Ansluter Man Det?

Video: Anslutning Av En Stång I Hörnen: Hörnanslutning I Rät Vinkel Och Andra Metoder. Hur är De Kopplade Till Varandra? Hur Ansluter Man Det?
Video: 10 Best Butt Joint Methods | Woodworking Tips & Tricks 2024, Mars
Anslutning Av En Stång I Hörnen: Hörnanslutning I Rät Vinkel Och Andra Metoder. Hur är De Kopplade Till Varandra? Hur Ansluter Man Det?
Anslutning Av En Stång I Hörnen: Hörnanslutning I Rät Vinkel Och Andra Metoder. Hur är De Kopplade Till Varandra? Hur Ansluter Man Det?
Anonim

"Det nya är det väl bortglömda gamla." Detta ordspråk passar bäst för modetrenderna under XXI -talet. En gång i tiden byggdes hus inte av tegel och betongblock, utan av stockar. Nu har det åter blivit på modet att bygga hus och sommarstugor av halvantikt trä, medan inne i husen byggs de mest moderna möblerna, interiören och utrustningen. Det finns många material för konstruktion av sådana hus, det viktigaste är att korrekt ansluta strukturens hörn. Hela tekniken för sammanfogning av virket styrs av GOST 30974-2002.

Bild
Bild
Bild
Bild

Primära krav

Innan du börjar arbeta med en stång är det nödvändigt att förstå två grundläggande krav. Först - tillförlitligheten hos den förstärkta balken. Andra - ogenomtränglighet för balkarna installerade och anslutna i hörnen. Allt är väldigt enkelt: om timret inte installeras på ett tillförlitligt sätt kommer väggarna att lossna och så småningom kollapsa, eftersom strukturen i ett trähus stöds inte bara av horisontella utan också av vertikala väggar.

Strålens tillförlitlighet bestäms också av träets torkning (upp till 20%) . Korrekt torkning ökar bärförmågan när den utsätts för yttre faktorer. Det är förbjudet att använda timmer med mekaniska skador och naturliga sprickor, eftersom vatten stagnerar i dessa intervall. Blåsta hörn är ett av tecknen på en dålig installation. Om skärningen görs felaktigt och inte enligt tekniken, kan detta ögonblick inte undvikas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt GOST -data används följande virktjocklek för byggande av byggnader: 100, 150, 200, 250 mm. Det väljs beroende på parametrarna för den önskade byggnaden. Om ett envåningshus byggs, och därefter är det planerat att isolera väggarna, måste du välja en tjocklek på 150 mm. För högre byggnader krävs konstruktionens styvhet och stabilitet, och för detta används en stång med en sektion på 200x200 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan man fortsätter med byggandet av byggnaden, bestämma storleken på baren … Om en sommarstuga byggs är det tillräckligt att använda en vanlig hyvlad balk, som torkas på ett naturligt sätt. För byggandet av ett hus där de kommer att bo året om är det bättre att använda en profilerad balk. Det måste torkas mekaniskt.

Ett utmärkt val skulle vara strålklass A eller AB. Om du behöver rundade stockar, använd typ D timmer.

Bild
Bild

Hörnanslutningar med resten

Anslutningen av stången med resten leder till en stor förbrukning av material, men det är mycket mer tillförlitligt än anslutningen utan resten . Denna metod användes i antiken i Ryssland. Vid omnämnandet av den ryska hyddan dyker en liten byggnad upp framför dina ögon med hörn kopplade till resten. Med denna anslutning sticker timret ut utanför ramen.

Bild
Bild

Anslutningen mellan stångens hörn och resten kallas anslutningen till skålen. Strålen monteras i en skål tack vare flera typer av hörnelås:

  • ensidig;
  • bilateral;
  • fyrsidig.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ensidigt spår

När strålen hålls ihop ensidigt , den har ett litet snitt över, i form av ett spår. Spårets storlek är lika med storleken på den övre stången och tjockleken är hälften av samma stång. Denna anslutningsmetod används med alla typer av material.

Bild
Bild

Dubbelsidigt spår

Med dubbelsidig infästning görs skärningar både i den nedre och den övre balken, medan snittets tjocklek är lika med en fjärdedel av timmerhusets tjocklek. Spårets längd och tjocklek är lika med stångens bredd. Sådana spår måste skäras av specialister, eftersom skärning med hög precision krävs här.

Bild
Bild

Fyrsidigt spår

Fyrvägsfästning innebär snitt på alla fyra sidorna av stången … Längden och tjockleken är lika med balkens bredd, och djupet är 1/4 av stångens tjocklek. Sådan infästning förstärker strukturen maximalt.

Bild
Bild

Sätt utan rester

Vid sammanfogning av virket utan rester erhålls släta rumpkanter. Det finns tre typer av anslutning utan återstod:

  • stånga;
  • kilspår;
  • spika.

Tänk på funktionerna i alla tre underarterna

Bild
Bild
Bild
Bild

Stånga

Det enklaste alternativet är rumpfästena av det profilerade virket . Här sker sammanfogning med hjälp av stålspikblock eller häftklamrar. Kvaliteten på anslutningens täthet påverkas av kvaliteten på spårbearbetningen. Ytan på detta spår måste vara perfekt. Men även med högkvalitativ bearbetning är en sådan vinkel inte särskilt stark vid tätning och är under konstant stress.

På grund av detta går den tillåtna värmeförlusten förlorad. Därför används denna metod för fastsättning inte i bastur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Keyway

När du använder kilspårsmetoden för att fixera virket, kommer packning av lövträ och trä … Efter att virket har lagts i detta spår fixar nyckeln det och låter inte strukturen röra sig. Detta fästelement är den vanligaste typen av anslutning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tagg

Med spikmetoden för anslutning skärs ett spår ut i slutet av stången och en spik bildas i slutet av den andra stången, med vilken anslutningen kommer att ske. För en korrekt anslutning berör de två strålarna i 90 graders vinkel . Ju fler taggar och spår desto starkare struktur.

När balkarna placeras i spåret måste de sättas dit. linne i jute . Detta foder tätar ramens hörn och ökar värmeisoleringen. Dessutom drivs träpinnar in i varje installerad balk (de kallas också pluggar), vilket ger fästen ytterligare styrka. Det finns två typer av pluggar: cylindriska och fyrkantiga . Den vanligare typen är cylindrisk, eftersom den förhindrar delvis väggsättning. Square är billigare att tillverka, men svagare i brott. Dessa fästelement är tillverkade av lövträ, till exempel björk.

Bild
Bild

För stabiliteten hos en trästruktur är det nödvändigt att använda olika typer av fästelement … Priset på sådana produkter är lågt, vilket gör att du kan spara pengar. Sortimentet är så varierat att du enkelt kan hitta det perfekta monteringsalternativet. För att arbeta med fästelement krävs inga dyra verktyg eller särskild professionalism. Det räcker med att bara fästa delen på fästpunkten och sedan fästa den med en självgängande skruv och en skruvmejsel.

Fördelen med sådana fästen är livslängden … De bearbetas med speciella material som gör att de klarar hårda förhållanden utan problem. När du fäster balkarna behöver du inte göra några snitt och skär, vilket bevarar träproduktens maximala styrka. Låt oss överväga några alternativ för fästelement.

Bild
Bild

Tallrik

Plattor gör det möjligt att fästa element som finns i samma plan . De låter dig dela och förlänga olika delar av träet. Hål för fästelement i plattor har flera diametrar, vilket gör att de kan fästas med olika typer av skruvar, spikar och självgängande skruvar.

Bild
Bild

Hörn

Metallanslutningshörnet är en annan typ av fästelement . Denna typ är konstruerad för att fästa balkar i vinkel. Monteringshålen på hörnstyckena är symmetriskt placerade, vilket gör att två balkar kan fästas med samma last. Anslutningshörnen har olika storlekar, därför är balkar med deras hjälp anslutna till och med 150x150 mm och mer.

Det är lämpligt att använda sådana underarter på platser där hög fastsättning krävs, liksom där anslutningen kommer att deformeras med tiden . Du kan ansluta produkter inte bara i en vinkel på 90 grader. Det finns också hörnfästen av metall som fäster stänger i 135 grader, olika asymmetriska bitar, Z-mönster och mer.

Bild
Bild

Hållare

Stöd och hållare ger möjlighet att fästa balkarna på väggen utan att skära ett spår . Detta förenklar arbetet och sparar entreprenörens tid. Hållarens element kan fästa balkarna i vilken vinkel som helst, vilket gör att du kan utföra takarbeten mycket snabbt. Skydda - Det här är en slags plattformad produkt. Det är viktigt att dess tjocklek är mindre än bredden och längden. Det finns två typer av sköldar:

  • fast;
  • ram.

Skölden består av en ram, som måste sammanfogas från alla sidor på olika sätt (limmade ihop, anslutna i hörnen med taggar) . Ramgap fylls med filéer eller faneras på båda sidor med plywood. Exempel på en sköld är träram, ram, panel.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förbereda strålarna för installation är det initialt nödvändigt rätt tvärsnitt för anslutningen … Det finns fyra typer av mallar: nr 50, nr 80, nr 120, nr 160. När man väljer en mall styrs de av träets bredd. Varje mall har ett specifikt utbud av lutningsbredder som du kan arbeta med. En logisk och rimlig lösning skulle vara att välja en mall för att öka styrkan i stödstrukturen. En balk med liten bredd kräver också en liten sektion. Större dimensioner kommer därför att kräva större spår. Spårets höjd, beroende på vald mall, kan vara från 90 till 300 mm.

Mallar skiljer sig också i serier . Serie B Är mallar med fasta stöd i 90 grader. Mallen används för den vinkelräta anslutningen av balkarnas spår. N -serien är mallar med lutande stöd vid 50, 90 och -50 grader. De används för raka och vinklade anslutningar.

Det är särskilt fördelaktigt att använda dem i takarbeten, eftersom spårbildningen och spikarna bildas där i olika vinklar.

Bild
Bild

När det används vid konstruktion av timmer, kommer byggnader att behövas interna partitioner … Inramade skiljeväggar är vanligtvis byggda av ett ställ, skena och mantel. Racken är gjorda av stänger eller brädor, och deras tvärsnitt beror på partitionens storlek. I princip är storleken på ställen 50x100 mm. Allt börjar med att spänna fast brädorna som racket ska fästas på. Dessa brädor spikas från båda sidor till taket och golvet. Efter det, på ett avstånd av 40 till 120 mm, installeras ställningar, säkrade med spikar eller taggar. Resultatet är en struktur redo för mantel.

Efter att ha bestämt dig för att bygga ett hus eller en sommarstuga från en bar kan du få en miljövänlig byggnad . Med förbehåll för reglerna och konstruktionstekniken kommer det att vara svalt på sommaren och varmt på vintern. Ett badhus av träbjälkar är ett idealiskt sätt att få en byggnad på några dagar.

Ändå kommer en sådan design att ge lite besvär på grund av krympningen av träbjälkarna, om dessa balkar inte har torkats mekaniskt. Detta ögonblick måste beaktas när du väljer en bar.

Rekommenderad: