Jod För Tomatplantor: Hur Man Matar Tomatplantor? Hur Man Vattnar För Att Behandla Sjukdomar Hemma? Applikationsrecept

Innehållsförteckning:

Video: Jod För Tomatplantor: Hur Man Matar Tomatplantor? Hur Man Vattnar För Att Behandla Sjukdomar Hemma? Applikationsrecept

Video: Jod För Tomatplantor: Hur Man Matar Tomatplantor? Hur Man Vattnar För Att Behandla Sjukdomar Hemma? Applikationsrecept
Video: Odla tomater - tips och råd 2024, April
Jod För Tomatplantor: Hur Man Matar Tomatplantor? Hur Man Vattnar För Att Behandla Sjukdomar Hemma? Applikationsrecept
Jod För Tomatplantor: Hur Man Matar Tomatplantor? Hur Man Vattnar För Att Behandla Sjukdomar Hemma? Applikationsrecept
Anonim

Nästan varje trädgårdsmästare odlar tomater på sin tomt. Denna grönsaksgröda behöver olika gödningsmedel. Erfarna trädgårdsmästare använder ofta jod som sådana näringsämnen. Idag kommer vi att prata om fördelarna med detta ämne för tomater, liksom hur det kan användas.

Bild
Bild

Särdrag

Jod anses vara en av de mest fördelaktiga ämnena för tomatplantor. Det låter dig:

  • öka produktiviteten avsevärt;
  • ökar växternas motståndskraft mot olika sjukdomar, hjälper till vid behandling av befintliga sjukdomar;
  • främjar utveckling och tillväxt av nya friska skott;
  • förhindrar förstörelse av denna grönsaksgröda;
  • stoppar utvecklingen av svampsjukdomar;
  • ökar tomaternas motståndskraft mot plötsliga temperaturförändringar, torka;
  • deltar i fotosyntesen, låter inte bladen bli gula, stjälkarna sträcker sig.
Bild
Bild

Dessutom används jodtillskott ofta som ett botemedel mot senbrist i tomater. Många trädgårdsmästare hävdar att den rika och ljusröda färgen på mogna frukter också beror på jodhalten.

Det är också värt att komma ihåg att jod hjälper till att assimilera kväve mycket lättare och snabbare, vilket vegetationen tar emot från marken. Denna viktiga egenskap är särskilt viktig för unga plantor .… Det är trots allt denna kemiska komponent som har störst inverkan på den normala tillväxten och utvecklingen av hela kulturen.

En sådan komponent måste läggas till om det finns tydliga tecken på dess brist . Som regel bevisas detta av en kraftig försvagning av växternas immunsystem, vilket resulterar i att de blir maximalt mottagliga för sjukdomar och effekterna av parasiter.

Och också en kraftig nedgång i produktivitet, instabilitet mot extrema temperaturer kommer också att tala om ett sådant underskott. Bladbladen blir för bleka, processen med vissnande inträffar.

Bild
Bild

Förutom ovanstående viktiga användbara egenskaper har jodbehandling också några betydande nackdelar som måste beaktas.

Svårighet att bestämma rätt dos … Som regel mäter trädgårdsmästare den erforderliga mängden av ämnet i ögat, vilket resulterar i att många grönsaksgrödor därefter lider av dess överskott.

Överdosering. Om komponenten introducerades i en för stor mängd, börjar plantans vegetativa delar att deformeras. Detsamma kommer att hända med frukter.

Bild
Bild

Hela utvecklingen och tillväxten av tomatplantor kräver inte överdriven jod. Dessutom är denna produkt inte speciellt tillverkad för att mata jordbruksväxter. Läkemedlet kan lätt hittas på alla apotek. Det finns också i trädgårdsbutiker i form av gödningsmedel som innehåller ett sådant ämne i sin sammansättning.

Bearbetningen av plantor med jodinnehållande föreningar i en liten koncentration skadar inte människors hälsa alls . Användningen av dem kräver inte särskild personlig skyddsutrustning.

Bild
Bild

Ansökningsmetoder

Du kan mata tomater med en sådan komponent på olika sätt. Alla kan delas in i två stora separata grupper.

Under roten … I detta fall används folkjodinnehållande formuleringar för samtidig effektiv desinfektion av jorden och påfyllning av den befintliga bristen på ämnet. Det räcker med att bara lägga till 2-3 droppar per 10 liter vatten. Sådan utfodring kan börja när de första små bladbladen dyker upp.

Bild
Bild

På bladen . I det här fallet pratar vi om bladdressing. De besprutas med bladblad och stjälkar av unga tomater. Oftast används dessa lösningar för att förhindra uppkomsten av svampsjukdomar. Det räcker att späda ut en droppe i 3 liter vatten.

Bild
Bild

Ofta appliceras sådana förband under bevattning. I det här fallet är det nödvändigt att strikt följa alla proportioner för att inte skada en sådan grönsaksgröda. I det här fallet är det bättre att vattna med jodtillskott vid roten.

Tomater matas ofta med jod när man knyter borstar . I det här fallet måste du använda ett speciellt recept som du enkelt kan förbereda själv hemma. I detta fall tas 3 droppar av läkemedlet i en 10-liters hink med lätt uppvärmt vatten. Det rekommenderas inte att använda kallt vatten för att vattna tomatrötter.

Glöm inte att korrekt beräkna volymen på den applicerade kompositionen för varje enskild tomatplanta. Det optimala förhållandet är 1 liter vätska för en sådan växt . För underdimensionerade sorter bör proportionerna minskas, för 1 buske ska det vara 0, 6-0, 7 liter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland används jod före plantering av frö som ett starkt desinfektionsmedel . I det här fallet fylls sängarna själva på.

Sådana behandlingar kan avsevärt minska risken för olika fytosjukdomar och eliminera alla skadliga organismer som finns i jorden.

För att förbereda en lösning för desinfektion måste du blanda 0,1 g av produkten med en liter varm vätska. Frön placeras i den resulterande massan . Efter 10 minuter dräneras allt vatten noggrant och materialet tvättas noggrant med rent vatten. Därefter sprids fröna på en trasa eller pappershanddukar, på vilka de ska torka väl. Sedan torkas allt detta separat i solen i en vecka. Efter denna tid är fröet helt klart för plantering.

Bild
Bild

Rekommendationer

Kom ihåg att jodmatning inte bör utföras mer än 2-3 gånger i veckan. För ofta förfaranden kan leda till att plantornas tillstånd kommer att försämras kraftigt, vilket kommer att påverka fruktens kvalitet och smak. Det rekommenderas inte att applicera toppdressing direkt efter att fröet planterats.

Glöm inte att det är värt att noggrant observera doseringen när du förbereder ett sådant medel hemma. Att använda för mycket jod i marken kan skada tomaterna.

För att uppnå det mest effektiva resultatet kan några ytterligare komponenter läggas till jodlösningar . Så de tillagas ofta med en liten mängd mjölk, väteperoxid, lysande grön, jäst.

Rekommenderad: