Druvbildning: Hur Man Bildar Vinstocken Korrekt Under De Första Och Följande åren? Fläktformning Och Andra Typer. Steg-för-steg-instruktion

Innehållsförteckning:

Video: Druvbildning: Hur Man Bildar Vinstocken Korrekt Under De Första Och Följande åren? Fläktformning Och Andra Typer. Steg-för-steg-instruktion

Video: Druvbildning: Hur Man Bildar Vinstocken Korrekt Under De Första Och Följande åren? Fläktformning Och Andra Typer. Steg-för-steg-instruktion
Video: Training grape vines.From Beginning To Canopy.pt6 2024, April
Druvbildning: Hur Man Bildar Vinstocken Korrekt Under De Första Och Följande åren? Fläktformning Och Andra Typer. Steg-för-steg-instruktion
Druvbildning: Hur Man Bildar Vinstocken Korrekt Under De Första Och Följande åren? Fläktformning Och Andra Typer. Steg-för-steg-instruktion
Anonim

Innan du börjar odla druvor på din personliga tomt, bör du bekanta dig inte bara med egenskaperna och egenskaperna hos en viss sort, utan också processen med korrekt vård av den. Beskärning är en av de viktigaste procedurerna för druvvård. Beroende på syftet med beskärning och typen av växt väljs lämplig formation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bush struktur

Innan du beväpnar dig med en beskärare och börjar agera måste du bekanta dig med druvbuskens struktur. Busken själv kallas liana och växer uppåt, sträcker sig mot solen. Den har ett rotsystem med tre rotsorter:

  • daggig;
  • mitten;
  • kalceaneal.

Det finns också skelettrötter, de allra första.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och dess struktur inkluderar:

  • huvud;
  • ärmar (flerårig vinstock);
  • tvååriga vinstockar;
  • årliga skott;
  • styvbarn (mycket unga vinstockar).
Bild
Bild
Bild
Bild

Syftet med förfarandet

Beskärning är en av de viktigaste underhållsprocedurerna . Utan det är det omöjligt att få en högkvalitativ och bra skörd. Om du inte beskär kommer växten att växa med onödiga skott, det kommer att vara väldigt få fruktiga bland dem, och med tiden kommer det inte att bli alls. Alla krafter kommer att läggas på utvecklingen av vinstockarna, och inte på att mogna grödan.

Och även utan beskärning blir busken mycket sårbar för sjukdomar. Frukter kommer att förändras i storlek med tiden och förlorar sin smak. Sorten kommer att urartas och bli olämplig för vidare odling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klassificering

Beroende på det slutliga målet med denna växtvårdsprocedur är den uppdelad i 3 typer

  • Sanitär (det utförs för att läka busken). Ta bort dåliga, trasiga, skadade eller sjuka grenar. Samtidigt finns det bra unga skott kvar. Med denna behandling bör man inte skona och lämna plantans halvlevande delar. Detta kommer så småningom att leda till degenerering av busken. I grund och botten utförs proceduren på hösten, före övervintring av växter. Eller vid de första tecknen på sjukdomen, för att skydda hela busken.
  • Reglerande (krävs för att öka fruktningen, fördela rätt belastning på busken). För alla sorter kommer belastningen att vara annorlunda, det beror på många faktorer. Vanligtvis utförs proceduren på våren, när du kan se hur många ögon som växer på busken.
  • Gjutning (behövs för att forma druvorna). Bildning utförs flera gånger om året när växten växer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga verktyg

Det finns flera typer av lager som används . Deras användning motiveras av den olika tjockleken på de borttagna delarna av växten. Det universella beskärningsverktyget är en beskärare, men för att ta bort skott som är mer än 3 år gamla är det bättre att använda en bågsåg, och för ännu tjockare delar av druvorna, en hacksåg. För att ta bort något där det är svårt att göra det med en vanlig beskärare, använd ett specialverktyg - en avverkare. Och för beskärning av skott med en tjocklek på mer än 1,5 cm tar de en beskärare med två blad.

För att ta hand om druvor och utföra nästan alla typer av formationer krävs installation av en spaljé. Fruktbärande vinstockar knyts till den när växten växer. Spaljén är gjord av specialtråd och stöd, som kan vara gjorda av metallrör. Tjockleken på dem vid kanterna bör vara minst 50 mm, medan de centrala kommer att ha en diameter på cirka 25 mm. Dessutom kan insatser av trä fungera som stöd. De ligger på ett avstånd av cirka 3 m från varandra. Och tråden startas var 50: e m.

Trellisens längd bör vara minst 2,5 m i höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gemensamma system

Det finns flera populära beskärningssystem, låt oss titta närmare på dem.

Typ Guyot

Proceduren sker i fyra steg

  • Syftet med den första etappen - odling av en utvecklad skott . För att göra detta, i tillväxtprocessen, tas alla onödiga stegbarn bort.
  • Under sommaren alla främmande skott tas bort förutom den mest kraftfulla. Och till hösten klipps den till en längd lika med 6 ögon.
  • Nästa år efter vintern ställ spaljén , som flykten är knuten till. Om druvorna har 2 starka skott, uppföds de horisontellt i motsatta riktningar från varandra och fixeras på spaljén. Nya växande skott bildas i horisontellt läge och knyts till en tråd.
  • Under det tredje året av växtens liv, skörda … I den fjärde etappen, i slutet av hösten, klipps styvbarn av. Vidare på våren och under hela året kommer druvorna att växa med 10, och sedan 20 ögon upp. Stegen upprepas, men med vinstockens förlängning.

Guyot -metoden är lämplig för regioner med varmt klimat. Det tas ofta som grund av nybörjare i deras södra regioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fläktmetod

Denna metod har en signifikant skillnad: i bildningsprocessen finns inte 1-2 starka skott kvar, men 4-8 . De är placerade som en fläkt (därav namnet) i samma plan. Men de förgrenar sig i olika riktningar och på samma avstånd.

Närmare marken har växten oöppnade knoppar i vilande tillstånd: de behövs för att återställa växten när huvudskotten dör. Under de två första åren skiljer sig fläktmönstret inte från Guyot -mönstret. Under 2 års växtliv installeras också en spaljé. Vid förlängningen avlägsnas vidare sekundära skott så att busken inte tjocknar.

Bild
Bild

Skörden erhålls först under det tredje året av druvans liv, när den redan har växt 4 huvudärmar . De når ungefär en meter i längd. Och i omkretsen - 1 cm. Att binda grödan till en tråd krävs under den tredje växtsäsongen, gör det på ett avstånd av 40-60 cm från marken. Sedan trimmar de utsidan och lämnar långa skott, men inifrån skär de det kortare. Vid odling av vinstockar skärs små nya grenar av, bara 2 eller 3 skott är kvar på ärmarna ovanpå. De måste vara bundna. Skördelänkar växer fram till år 5. Under processen bildas de till 8 ärmar, sedan föryngras växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Liten standardfläkt

Detta är ett slags fläkttrimning. En ganska ny art uppfanns i Moskva . Därav dess andra namn - Moskvas stamlösa fläkt. Lämplig för små områden där druvor odlas. Detta schema bidrar till bekvämligheten av att skydda växter för övervintring, liksom stimulerar frukt och förbättrar smaken av bär. Denna metod underlättar vården av busken och hjälper till att föryngra druvorna, därför är den lämplig för norra regioner med kallt klimat.

Denna bildningsmetod låter dig minska avståndet mellan plantor till 0,5-1 m och mellan rader-till 1,5-2 m. Ibland kan du använda ett ensidigt fläktschema för att ytterligare minska avståndet mellan planteringarna. Dessutom används en halv fläkt för att bilda medelålders växter när de redan är styva och svåra att bilda. Den lilla stamperfläkten utförs i 4 steg, som varar lika många år.

Förutom beskärning utförs snabb vattning och utfodring av växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktionerna för beskärning är följande

  • Första året . Målet är att få två starka skott i slutet av året. Om det inte börjar utvecklas två skott på busken efter plantering, men ett större antal, till exempel 4-6, tas de extra bort.
  • Andra året . Målet är att odla 4 starka vinstockar, som kommer att vara huvudarmarna. På våren tas alla nya skott bort för att lämna de nödvändiga ämnena grundläggande. Och mitt på hösten görs huvudsaklig beskärning. För att göra detta lutas växten i en vinkel mot spaljernas nedre tråd (vinkeln kommer inte att vara mer än 45 grader) och skärs över den på ett avstånd av 15 cm.
  • Tredje året . Målet är bildandet av en fruktlänk. För att göra detta odlar vi två vinstockar på varje arm. På våren, ta bort alla skott underifrån, förutom en, som vi lämnar för att bilda en ersättningsknut. Vi skär av det och lämnar 2-3 ögon. På varje formad ärm lämnar vi 2 starka skott på toppen: dessa kommer att vara fruktodlingarna. På hösten klippte vi av de nedre fruktodlingarna på varje ärm och lämnade 3 ögon på dem. Och vi skär av de översta och lämnar 6 ögon vardera. Varje ärm ska ha en kort knut och en avskuren toppskott.
  • Fjärde året . Busken måste få sitt slutliga utseende, vilket uppnåddes genom denna beskärning. På våren fixeras varje övre skott horisontellt på en spaljé. Under hela tillväxtperioden av nya skott på fruktskogar, och sedan blomning och fruktning, regleras belastningen på växten. I unga buskar bör det vara mindre än i växter som redan har bär frukt fullt ut i flera år. På hösten, på varje ärm igen, återstår bara 1 nedre knut och 1 övre avskurna starka skott.

Under de kommande växtsäsongerna bildas busken på samma sätt som under de föregående 4 åren. En slinga bildas av handlingar som upprepas från år till år.

Bild
Bild

Cordon schema

I de norra regionerna, på grund av närvaron av skydd, är en lutande kardon lämplig för druvor. Diagrammet över den lutande kardonen är följande.

  • Under det första året odlas en stark skott på plantan, och på hösten beskärs den av cirka 10 ögon . Detta skott ska växa snett.
  • Under det andra året efter övervintringen knyts skottet på ett avstånd av 60 cm till spaljén (till tråden från den) , upprätthåller en lutning till marken på 35 grader. När cirka 5-6 löv blommar på vinstocken tas alla sekundära skott bort på den och lämnar bara de övre.
  • Mellan spaljens första och andra tråd bör det vara en längd på 30 cm ., och mellan den tredje och den andra - redan 60 cm. De övre skotten är bundna när de växer: först på den andra, sedan på den tredje tråden från spaljén. Ibland kan en fjärde tråd behövas. Från den tredje till den fjärde görs ett indrag på 75 cm.
  • Vid fruktning utförs ransoneringen , lämnar två klasar per tvåårig buske.
  • I slutet av det andra året bildas 4 pilar , skär av 10-12 knoppar. Ärmlängden bör inte vara mer än 1,5 m.
  • Efter övervintring i 3 år tas alla onödiga skott bort , lämnar bara starka vinstockar. Segmentets längd mellan dem ska vara lika med 30 cm.
  • Samma år bär växten frukt för första gången . På hösten utförs beskärning: de nedre knutarna bildas, 2 ögon lämnas på dem. På de övre är det värt att lämna 4-5 ögon och också göra vinstockarnas lutning.
  • På våren utförs ett strumpeband i 4 år : de nedre knutarna är bundna till den nedre tråden, och de övre skotten till den andra. 4 skott är kvar på ärmarna: 2 vardera på utbytesknutar och fruktbara pilar.
  • På hösten skapar du en fruktlänk från vinstocken och den nedre knuten.

Cordon -schemat har ytterligare 2 sorter: vertikala och horisontella formationer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vertikalt sätt

Denna metod är lämplig för att bilda sorter som växer mot bågar eller väggar på arbors eller pergolor

  • Från andra året klipp plantorna så att två ögon återstår på fruktskotten.
  • Nästa år lång beskärning av båda skotten måste göras. De är uppfödda i olika riktningar. Den ena placeras parallellt med tråden för att bilda den framtida hylsan, och den andra placeras vertikalt uppåt. En fruktbar vinstock kommer att växa ur den. Sedan skärs det av med 2-3 ögon, och ärmarna är knutna till sidorna i en vinkel.
  • 3 år ärmarna skärs i 3 ögon och själva vinstocken (efter 2 trådar) - med 6.
  • Sedan går formningen så här: de bildar en kardon från vinstocken och bördiga vinstockar från sidoskotten.
  • Efter vintern, i 4 år, ta bort hela vinstocken .… Och när druvorna växer till önskad längd skärs alla skott (utom de som finns på sidan).

Till exempel bildas Isabella -druvor på detta sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Horisontell

Det utförs enligt följande

  • En stark skott odlas från en planta. Resten skärs av.
  • Ett år senare (efter vintern) produceras ett horisontellt strumpeband. Blomställningar finns kvar 2, inte mer.
  • På hösten finns 3 skott kvar på ena ärmen. Av dessa är den nedre kvar som en kvist, de andra två är nödvändiga för odling av vinstockar.
  • Under det tredje året, i mars-april, binds varannan vinstock (fruktbar) (vertikalt) till stödtråden. I slutet av sommaren växer cirka 7 unga vinstockar på busken. Vidare utförs deras bildning enligt Guyot -schemat.
  • Under fjärde året på våren knyts hela kardonen parallellt med tråden.

En kraftfull, mogen vinstock bildas under tre år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också ett intressant alternativ för nybörjare

  • All beskärning börjar på toppen av vinstocken . Skott 50-80 cm långa klipps under hösten. Om skotten har vuxit längre än 80 cm reduceras de med 10% och alla skott skärs av på sidorna.
  • Efter lövfall återstår 2 av de friskaste och starkaste skotten, deras längd är högst 80 cm . Det lägsta skottet klipps och lämnar 3 ögon. En sådan flykt kallas en ersättningsknut.
  • Från den motsatta sidan finns 6 till 11 ögon kvar på skottet, resten tas bort tillsammans med en del av växten … Det exakta antalet ögon kvar är beräknat enligt följande: skottets diameter läggs till med två extra knoppar. Således erhålls en fruktpil.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som ett resultat av denna metod återstår flera kraftfulla stammar och skott (ärmar), på vilka det finns oöppnade knoppar, tack vare vilka en buske senare kommer att bildas. Graden av beskärningsintensitet bestäms av vinstockens tjocklek. Ju tjockare den är, desto mer bör du trimma den.

Oserfaren i beskärning rekommenderas trädgårdsmästare att börja med ett formationsmönster, som kallas en standard fyrarmig fläkt, även om Guyots mönster också kan läggas till grund. Det beror på den odlade sorten och klimatförhållandena i området. Efter beskärning behandlas växterna med medel mot sjukdomar och skadedjur, och de är också förberedda för övervintring. Om kulturen växer i regioner med kallt klimat, är buskarna förberedda för skydd. Detta krävs inte i områden med varmt väder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad beror beskärningen på?

Bildandet beror på:

  • klimatförhållanden;
  • sorter respektive styrkan i buskens utveckling;

Beroende på klimatet väljs en eller annan metod för att bilda en buske . Till exempel är det enkelt att använda täckmaterialet före övervintring beroende på klimatförhållanden. Det är nödvändigt att ta hänsyn till särdragen hos ett visst beskärningssystem och välja det för ett specifikt klimat . Till exempel, för norra regioner med ett kallt klimat, är planen för en liten stamlös fläkt lämplig, och för mer södra zoner är det bättre att välja Guyot -metoden. Formningen väljs beroende på tillväxtstyrka, klimatorientering, pollineringsteknik och avkastningsgrad. Varje druvsort har sina egna egenskaper, de skiljer sig från andra. Till exempel för Kishmish -druvor är det bättre att välja Guyot -formationsschemat, eftersom denna sort tillhör de södra och har låg frostbeständighet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning är också olika i längd

  • Lång … Med henne är det åtminstone 9-10 ögon kvar på fruktodlingar. Det behövs i de områden där det är hög risk för njurdöd av frost.
  • Kort … 2-5 ögon är kvar här. Den används för sorter, vars fruktbara skott bildas av de nedre knopparna.
  • Blandad … Fruktskott lämnas med 5-10 ögon, och på ersättningsknuten - 3. Denna beskärning är lämplig för alla sorter och anses vara universell.

Korrekt beskärning hjälper växten att utvecklas, pollinera och bära frukt i tid. Trots allt är målet med alla växtvårdsprocedurer att få en högkvalitativ, rik skörd i flera år.

Rekommenderad: