Beskärning Av Druvor På Lusthuset: Hur Man Beskär Och Formar Lusthusdruvorna

Innehållsförteckning:

Video: Beskärning Av Druvor På Lusthuset: Hur Man Beskär Och Formar Lusthusdruvorna

Video: Beskärning Av Druvor På Lusthuset: Hur Man Beskär Och Formar Lusthusdruvorna
Video: Beskära vindruvor - Kosters Trädgårdar 2024, April
Beskärning Av Druvor På Lusthuset: Hur Man Beskär Och Formar Lusthusdruvorna
Beskärning Av Druvor På Lusthuset: Hur Man Beskär Och Formar Lusthusdruvorna
Anonim

Bildandet av växande druvskott är ett obligatoriskt arbete, utan vilket druvorna kommer att växa kaotiskt och deras avkastning kommer att minska. Till skillnad från vilda druvor, som till och med kan växa i sprickor i berget, kräver odlade sorter ett särskilt tillvägagångssätt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

"Arbor" -formning av vinstockar avser icke-täckande metoder. Vingården är inte isolerad för vintern, med undantag för busksorter som inte klättrar mer än en och en halv meter . För att skydda den från frysning utförs endast isolering (kullning) av varje vinstock. Eftersom druvsorterna för täckta gårdar och lusthus klättrar högt är det orealistiskt att stänga alla grenar av varje vinstock med agrofibre.

För att förhindra sjukdomar och frysning av de övre grenarna bildas de dock varje år och skär bort överskott efter växtsäsongens slut.

Bild
Bild

Grundläggande metoder för att beskära vinstockar på ett lusthus

Så lusthuset är byggt och vinstockarna planteras. På 2-3 år nådde de taket på lusthuset - och stängde det mesta . För korrekt beskärning av skotten används flera metoder, utvecklade av de bästa vinodlare - riktiga mästare i sitt hantverk. Det bästa, enligt deras uppfattning, är bildandet av druvtjocklekar cordon: det är speciellt utformat för arbors.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vertikal kardon

Fördelarna med metoden är hög produktivitet. Nackdelen är att de mest fruktbara nivåerna är de övre, vilket gör det svårt att skörda utan en trappstege. Den vertikala kardonen formas enligt följande.

De väljer skott som växer vertikalt - utan starka snedvridningar och frodiga horisontella kronor . Skott skärs till den 6: e knoppen, räknat från gaffeln, under det första året. Under det andra året skärs de resulterande dottergrenarna till den tredje knoppen. Så här skapas horisontella kronor på en vertikal vinstock. Under det tredje och följande året bildas beskärning av vinstocken längs de resulterande nya gafflarna, beskärning till den tredje knoppen. Långärmad formning upprepas i allmänhet på samma sätt, men samtidigt kan skärning utföras längre från de närmaste grenarna.

Vertikal bildning lämpar sig för alternering. Om vissa skott inte hade tid att växa, till exempel med 2 m föregående år, kan de bildas på olika nivåer - till exempel på lusthusets andra och tredje tråd (eller förstärkning).

Bild
Bild

Horisontell kardon

Den horisontella kardonen skiljer sig från den vertikala kordonen genom att vinstocken skjuts ut längs den lägsta tunna tvärstången som förbinder pelarna och stolparna i borrhallen . Från det växer grenar vertikalt uppåt, som inte är avskurna: de fortsätter i sin tur att växa, som om separata vertikala vinstockar växte istället för dem.

I tur och ordning, grenar av andra ordningen, som växer från de vertikala sidogrenarna, skärs av till den femte eller sjätte knoppen vid varje gaffel . De resulterande snåren av druvor ser extremt snygga ut och glädjer sin ägare med en bra skörd från år till år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Höjden på den första tråden eller förstärkningsdelen, längs vilken den horisontellt riktade vinstocken går, bör inte placeras under 30 cm från marken. Fördelen med vingårdens horisontella kardongbildning är att det är lätt att täcka arbetet om vinstockarnas skydd fortfarande krävs vid början av onormalt svåra kalla snaps. Skörden är lättare eftersom bördiga nivåer börjar på en höjd under 1 m över marken. Metoden för att bilda en horisontell kardon har steg-för-steg-instruktioner.

  1. För första och andra året växer du en stark, kraftfull gren med en längd på minst 2 m . Om det är brist på längd, nå detta minimum under det andra året.
  2. Under det andra året, luta skottet parallellt med marken ., bildar en jämn vikning i fallzonen med en höjd av 40-70 cm från marken. Markera de knoppar du vill ha, till exempel med en konstruktionsmarkör. Den första bör placeras på en linje som är strikt horisontell och parallell med marken. De andra och efterföljande njurarna ligger var halv meter från varandra. Klipp resten av knopparna till basen - för många grenar på en horisontell vinstock är värdelösa, vinstocken har inte tillräckligt med näringsämnen för alla näringsämnen. Till exempel är din arbetssekvens 1: a, 6: e, 11: e, 16: e, 21: e (etc.) njurarna. Resten ska tas bort.
  3. Skär av de resulterande styvbarnen och förhindra att de växer . De börjar växa på våren och fortsätter att dyka upp på sommaren. Vinodlarnas styvson är skottet som växer bredvid huvudbladet från knoppen och "sover" upp till denna punkt, som borde ha blommat nästa år.
Bild
Bild

Under det tredje året är druvbuskens tillväxtordning inställd . Vinstocken når nivån av riklig frukt. Glöm inte att klippa av topparna på stjälkarna som står raka - de kommer inte att växa längre, vilket betyder att de är värdelösa. Under det fjärde och följande år är vingården fullformad.

Från detta ögonblick görs beskärning om det behövs, till exempel klipps sjuka och torkade grenar och blad, och fruktning med korrekt och noggrann vård kommer att uppnå nästan maximala resultat.

Bild
Bild

Fläktkabel

Kärnan i fläktens avstängning (bildning) av vingården på lusthuset är följande

  1. Vi odlar två motsatta riktade horisontella grenar - från buskens stam. Förgreningen utförs under den första horisontella täckningen av trädgården. Låt grenarna växa horisontellt.
  2. När grenarna har vuxit markerar vi knopparna enligt ovannämnda progression - "en till fem". Skär av resten av njurarna, förutom de märkta.
  3. Låt grenarna växa från de markerade knopparna. De resulterande vertikala grenarna av andra ordningen.
  4. Vi låter varje barngren förgrena sig enligt principen "var tredje knopp". Vi tar bort resten av njurarna.
Bild
Bild

Resultat: tre års aktiv tillväxt - och vinstockarna bildas. Vingården bär frukt framgångsrikt.

Kombinerad avspärrning

Kärnan i den kombinerade metoden är följande

  1. Låt huvudskottet växa till en höjd av 1-1,5 m. Detta är nivån för den tredje horisontella förträngningen av bersolen.
  2. När det växer, när skottet växer tillbaka lutar vi det smidigt. Vi lät honom fånga den här horisontella linjen med sina "antenner". Det fortsätter att växa redan parallellt med marken.
  3. När skottet växer upp, upprepar vi markeringen och trimmar onödiga knoppar, som i den horisontella "kardonen". Vi ger de vänstra knopparna för att låta dottergrenarna gå upp. Resten av åtgärderna för att ordna om knopparna och skotten ändras inte.
Bild
Bild

Resultatet är att vingården bär frukt framgångsrikt för fjärde året . Du kan kombinera horisontell, vertikal och fläktavspärrning - men vinstockar bör inte störa varandra, tätt sammanflätade skott och därmed bilda ett "snår".

Rekommenderad: