Hur Påskyndas Mognaden Av Druvor? Vad Händer Om Druvorna är Omogna Och Inte Hinner Mogna?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Påskyndas Mognaden Av Druvor? Vad Händer Om Druvorna är Omogna Och Inte Hinner Mogna?

Video: Hur Påskyndas Mognaden Av Druvor? Vad Händer Om Druvorna är Omogna Och Inte Hinner Mogna?
Video: Välj rätt vin till osten - Mischa Billing tipsar 2024, April
Hur Påskyndas Mognaden Av Druvor? Vad Händer Om Druvorna är Omogna Och Inte Hinner Mogna?
Hur Påskyndas Mognaden Av Druvor? Vad Händer Om Druvorna är Omogna Och Inte Hinner Mogna?
Anonim

Mogningen av druvor, liksom frukterna av andra bärgrödor, beror på att personen - vingårdens ägare i rätt tid ingriper. Och det kan också fördröjas - eller omöjligt - på grund av överdriven vädret i vädret, uppkomsten av patogener, felaktig och tidig vård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Standard mognadstider

Från det ögonblick som de ursprungliga borstarna dyker upp - efter pollineringen av blomställningarna - börjar nedräkningen av dagarna, under vilka druvorna går upp i vikt (frukterna växer) och sedan mognar de. När de är mogna ökar innehållet av fruktos och glukos och syrgenskaperna hos gröna omogna druvor minskar . När det inte finns någon syra kvar i druvorna med en procent anses de mogna.

Varje sort har sin egen mognadsperiod - från 95 till 135 dagar.

Säljsäsongen "druva" är från slutet av juli till början av oktober . För att mogna helt - för att få socker - börjar frukterna efter att tillväxten har sänkts. I Krasnodar -territoriet odlas till exempel tidiga sorter: " SuperExtra", "Nastya " och så vidare - i södra värmen mognar skörden snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Faktorer som driver tidsfristen framåt

Omogna druvor utmärks av sin smak - de är "som gräs" och innehåller nästan inget socker. Det finns ingen önskan om det - det är knappt sött, vilket indikerar brist på solljus och näringsämnen som erhålls från jorden . Sen mognad av druvor beror oftast på väderförändringar: ett minskat antal soliga dagar under specifika månader, ett överflöd av regn. Från överskott av fukt kommer rötterna, som tar emot mindre syre - särskilt på en ramad stamcirkel som inte grävts upp på våren - att ruttna. Den genomsnittliga månatliga temperaturen under +20 minskar tillväxten och mogningen av druvor . Med sen vår och april, maj nattfrost, kommer skörden inte att ha mognad - eller det kommer det inte alls att bli.

Bild
Bild

Det finns åtminstone flera sjukdomar hos druvor . De orsakas av bakterier och sporer som sätter sig på skott och blad och "äter" dem levande. En vinstock där det finns många drabbade områden (blad som "äts" av sporer, skadad bark och ruttet trä i lignifierade områden, spindelnät och spindelkokonger i druvklasar etc.) kommer inte att ge en bra skörd. Med flera skador kommer frukterna inte att börja visas alls.

Om du inte vidtar åtgärder och använder folkmedicin och "kemi" kommer vinrankan att dö.

Bild
Bild

För "tung" jord som inte innehåller sand lägger sig snabbt, och tillgången på syre till rötterna kan stängas av, vilket gör att buskarna försvagas . Du kan korrigera denna nackdel när du planterar druvor: blanda jorden med sand. Sand passerar vatten och luft väl - och jorden blir ljusare, mer genomsläpplig. Druvorna växer bra på lerig sandig lerjord. I vissa fall grävs ett djupt hål i marken på platsen för planteringen, sand blandas med torv och annat gödningsmedel - och druvsticklingar är täckta med denna komposition. Ett litet lager av borttagen svart jord läggs ovanpå så att jorden inte fryser.

Bild
Bild

Om jorden i jordens nära stammcirklar grävdes upp i tid, matad med skalning av grönsaker och frukter, klippt ogräs ogräs, annat grönsaks "skräp", mulch, torv, om det behövs - gödningsmedel baserat på kalium och magnesium, då är det tillräckligt att ge tidig vattning till mitten av juli … Glöm inte att lossa marken - liksom den ovanjordiska delen av växten andas också rötterna, vilket tillgodogör sig kväve och syre från jorden.

Om den oerfarna ägaren av vingården glömde att lämna, och han växer kaotiskt, och jorden blir sämre, blir skörden sämre med tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande tekniker och operationer

Först och främst måste jorden lossas då och då och vingården måste vattnas. Fyll inte för mycket - för mycket fukt kommer att få druvorna att spricka.

Efter att ha löst frågan om vattning och lossning, ge vinstockarna tidig rot- och bladdressing. Torv, frukt- och grönsaksavfall och all slags kompost passar här.

Beräkna det optimala antalet druvklasar per buske (eller vinstock) . Växten - var och en för sig - bör inte bli överväldigad. För många penslar och grenar som det växer på kommer att leda till mognad av dålig kvalitet. Några av buntarna tas bort - upp till hälften av de som har satt sig - för att resten ska mogna.

Bild
Bild

Ta bort blad från botten av vinstocken som inte längre är användbara . Gör samma sak med extra skott när vinstockens eller buskens tillväxt har stoppat - signalen för detta är den räta toppen (den böjda fortsätter att växa och det är oönskat att ta bort den).

För många grenar ska inte tillåtas att vridas med varandra och bilda oförgänglig "djungel" - druvorna, stängda av dem från solen, kommer inte att mogna, eftersom de är i halvmörkret som skapas av växternas gröna lock..

Bild
Bild

Andra metoder och användning av droger

Förutom den huvudsakliga bildningen av en vinstock eller buske, finns det också en extra. Den består i att fästa - ta bort den så kallade. styvbarn, eller sekundära utlöpare, som utvecklas från förra årets knoppar . Ju tidigare styvbarnen tas bort (helst i befruktningsstadiet), desto fler näringsämnen får huvudstrukturen: huvudgrenarna och busken (eller vinrankan) själv, tillsammans med de klasar som har satt sig, växer snabbare och druvor mognar tidigare.

Patienter, liksom grupper som har slutat mogna, tas bort . Vrid borstarna med den omogna sidan mot solen: 60 grader, gradvis.

Bild
Bild

Invånare i centrala Ryssland, Uralområdet, där sommaren är kortare, kan dessutom isolera vingården . Detta uppnås genom att täcka marken med svarta plattor och stenar som värms upp i solen. Efter solnedgången avger denna sten den ackumulerade värmen i flera timmar och värmer jorden under den. I det här fallet, försök att använda tidigt mogna sorter - de mognar snabbare.

Gödsel baserad på kalium, magnesium och fosfor används som preparat . Fosforhaltiga kompositioner kallas bladmatning. Men andra stimulanser används också, till exempel ammoniummolybdat.

Fosfor- och ammoniumsalter - dessa gödningsmedel produceras i form av saltkomponenter - utspädda i en mängd av 10 g per hink vatten . Två veckor före druvornas blomning sprutas bladdressing på bladen och rudimentära penselknoppar, som ännu inte har blommat ut. De bästa resultaten kan uppnås genom att distribuera produkten vid solnedgången eller strax efter den.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att stimulera tillväxten av nya grenar, bundna druvor, kan du utföra bandning - trimma en liten remsa bark på rätt plats . Tanken är att vatten med mineraler upplösta i det rör sig upp (från rötterna) genom träets kärl, organiskt material - ner (från topparna) längs siktrören i bastskiktet som ligger mellan den primära barken och träet. För att skära av de organiska ämnens väg - och rikta dem till grenens tillväxt, är den senare ringad.

Organiskt material som bildas i den ringade grenen används för att mogna borstarna ovanför ringmärket

Nackdel - bandning kan inte användas på fleråriga grenar, eftersom på grund av brist på organiskt material kommer den nedre delen av busken att tömmas, rötterna försvagas, vilket resulterar i att växten kan dö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Druvorna mognar, slutligen mognar när trädgårdsmästaren har tagit hänsyn till alla störande faktorer som hindrar dess utveckling. Förutom att ta stegen som beskrivs ovan, kommer följande tips att hjälpa honom.

Välj inte sorter som inte är lämpliga för din region och ditt område när det gäller klimat och väderförhållanden . Om du är en nybörjare trädgårdsmästare, prova sorterna "Krasa Severa" eller "Cosmonaut" eller några andra som är kalltåliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt inte vingårdens vård ta sin kurs. Druvor kräver en blick minst en gång om dagen. Gå runt dina planteringar varje morgon. Om du märker något konstigt, vidta lämpliga åtgärder.

Applicera inte gödningsmedel som är lämpliga för helt olika trädgårds- och trädgårdsodlingar . Till exempel har körsbär sina egna botemedel mot skadedjur, jämfört med druvor, eftersom skadedjur skiljer sig från en vinstock eller buske. Efter att ha köpt nödvändiga gödningsmedel och skyddande kemikalier, följ instruktionerna för deras användning. Överskridande av dosen kommer att skapa en övermättnadseffekt och förstöra växten, en otillräcklig dos fungerar inte. Använd dessutom folkmedicin - vård bör vara omfattande.

Rekommenderad: