Hur Rädda Druvor Från Getingar Och Bin? Druvpåsar Och Andra Skyddsåtgärder Om De äter Bär. Hur Bearbetas?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Rädda Druvor Från Getingar Och Bin? Druvpåsar Och Andra Skyddsåtgärder Om De äter Bär. Hur Bearbetas?

Video: Hur Rädda Druvor Från Getingar Och Bin? Druvpåsar Och Andra Skyddsåtgärder Om De äter Bär. Hur Bearbetas?
Video: Getingar - Anticimex trygga tips del 3 2024, April
Hur Rädda Druvor Från Getingar Och Bin? Druvpåsar Och Andra Skyddsåtgärder Om De äter Bär. Hur Bearbetas?
Hur Rädda Druvor Från Getingar Och Bin? Druvpåsar Och Andra Skyddsåtgärder Om De äter Bär. Hur Bearbetas?
Anonim

Tiderna när druvodling ansågs vara privilegiet för invånare i uteslutande södra regioner har sedan länge sjunkit i glömska. Tack vare uppfödarnas arbete kan dessa söta bär odlas i sommarstugor, även i mittfältet . Men tyvärr attackeras vingården ofta av getingar och bin.

Bild
Bild

Om du inte bekämpar dessa insekter kan de förstöra det mesta av grödan, och allt arbete går till spillo.

Denna artikel beskriver fyra effektiva sätt att rädda druvor från getingar och bin utan användning av gifter och skadliga kemiska lösningar.

Vad kan bearbetas?

Under mognadsperioden av druvor flockar getingarna till godis och äter bär, som börjar med övermogna, sprängande frukter. Du kan rädda druvor från getingar genom att spruta vinstockarna med en bitter infusion av malört . För detta skördas malurt under blomningen. Gräset måste krossas, fyllas med vatten med en hink vatten i en halv hink malurt och lämnas i 24 timmar. Därefter kokas infusionen i cirka 40 minuter, filtreras genom ostduk och samma mängd vatten tillsätts. Buljongen sprutas på druvorna två gånger om dagen i en vecka.

Bild
Bild

Förutom malört kan du maskera fruktens sötma med en saltlösning eller vinägerlösning . Andel: 3-4 matskedar salt / vinäger per liter vatten. Det är nödvändigt att förnya sprutningen en gång i veckan, liksom efter varje regn.

Bild
Bild

Bland folkrecept är metoden att spruta druvor med en infusion av lök och vitlök också vanlig, men detta rekommenderas inte på grund av förändringen i bärens smakegenskaper.

Bild
Bild

Du kan behandla druvor med Sochva . Det är inte ett gift, utan stöter helt enkelt bort skadliga insekter. Detta är en absolut säker produkt gjord på grundval av en naturlig rökningssmak.

Bland insekticider har den biologiska produkten "Aktofit" visat sig bra . De kan både hantera vinstockar och sätta dem i fällor som bete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om instruktionerna följs är läkemedlet helt säkert för växter och människors hälsa.

Förutom, erfarna odlare övar på rökning av platser där getingar och bin samlas med rök - dessa insekter tål inte lukten av brännande. Denna metod kan knappast kallas hundra procent, men i kombination med andra medel är metoden ganska effektiv.

Bild
Bild

Hur skyddar man med beten?

Det finns speciella fällor för att fånga getingar till salu, men du kan göra dem själv. Det vanligaste alternativet är en återanvändbar stor plastflaskfälla.

För att göra en fälla bör du skruva loss korken, klippa av flaskhalsen, vända den och sätt tillbaka den och skapa en sorts tratt. Olika beten läggs inuti flaskan, bestående av vatten och sockersirap, kanderad sylt eller honung . Getingarna lockas av den goda doften och kommer att krypa ner i flaskan genom den smala halsen och fastna i den klibbiga kompositionen. Efter påfyllning kan flaskan rengöras och återanvändas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Öl, kvass och jäst bär och fruktkompott används också som bete för getingar . För att förbättra lukten rekommenderas att smörja fällans utsida med bete.

För större effektivitet kan du smörja fällans väggar med olja och på botten, utöver betet, hälla en borsyralösning som är destruktiv för getingar eller insektsmedel med en svag lukt, till exempel Get eller Delta Zon.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klibbiga fällor används också . Ett lager lim appliceras på ark av tjock kartong eller linoleum, och ett sött bete placeras i mitten av bitar av jäst frukt - meloner, vattenmeloner, aprikoser, bananer eller andra. Getingar kommer att flockas till godiset och hålla fast.

Bild
Bild

Förutom godis lockas getingar till kött . Det är bättre om det är lite bortskämd. Bitar av korv eller korv, fisk, lever kommer också att göra. Ett sådant bete lockar också horneter - ytterligare "gäster" som är farliga för druvor.

Bild
Bild

Men bin, som gör mycket mindre skada, är inte intresserade av kött.

Det är värt att nämna här att bin inte kan bita genom druvorna och bara äta de bär som redan har skadats av fåglar eller getingar. Med tanke på de enorma fördelar som bin ger till trädgården, skulle det vara klokare att inte förstöra dessa insekter i onödan.

Bild
Bild

Det finns också fällor med UV -lampor . Insekten flyger in i ljuset, rör vid gallret och dör av urladdning av en elektrisk ström. För sådana enheter krävs inga ytterligare beten. Nackdelen med sådana fällor är deras ganska höga kostnad. Ett anständigt alternativ är enkla soldrivna mekaniska fällor parade med lokkedjor.

Bild
Bild

Vi använder växtskyddsmedel

Vissa växter har en doft som stöter bort getingar och horneter. Dessa inkluderar mynta, basilika, timjan, pelargon, citrongräs (aka citronella), malört och citronmeliss . Det rekommenderas att plantera dessa växter i omedelbar närhet av vingårdarna eller fukta dem med eterisk olja av bomullsull och sprida dem på platser där getingar samlas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De bildar vanligtvis bon på vindar, i rörhål, i sprickor mellan husgolv och under skjultak.

Växter som skrämmer getingar inkluderar en sådan exotisk blomma som vanlig harmala, som växer i stäppregionerna i Asien och Östeuropa . Massor av torrt gräs sätter eld på och röker de platser där insekter samlas. Röken är helt ofarlig för människor, men getingar dör av den. Förbränning av barrved skrämmer också getingar bort väl på grund av utsläpp av starkt luktande ämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att denna metod i sig bara är effektiv som profylax och bör användas i kombination med andra metoder för skydd mot skadedjur.

Bevara druvor med påsar

Du kan också spara druvor med hjälp av speciella nätpåsar. Detta är den mest effektiva och humana metoden som inte leder till att insekter dör.

Invasionen av skadedjur som äter fruktmassan börjar som regel i augusti, så snart de första sorterna mognar . Vid den tiden måste du försiktigt gömma varje gäng i en påse av tyg i ett fint nät. Det kan vara gasväv, myggnät, gamla nylontights eller tyll från onödiga gardiner. Du kan också köpa dessa väskor i butiken. De är tillverkade av slitstarkt syntetmaterial i olika färgvariationer. Bättre att välja neutrala nyanser av grått och brunt - de är minst attraktiva för insekter.

Bild
Bild

Varje påse måste läggas på gänget så att det finns tillräckligt med utrymme mellan druvorna och tyget för fri luftcirkulation. Denna process är ganska lång och mödosam, men vad man ska göra - resultatet motiverar ansträngningen . Se till att inga druvblad kommer in i "kokongen", som kan börja ruttna.

Bild
Bild

Förutom enskilda påsar kan du använda ett stort skyddsnät som skyddar klasarna, inte bara från bin och getingar, utan också för att haka bär av fåglar . Den måste fästas på spaljens översta tvärstång längs hela vingårdens omkrets på båda sidor så att nätet hänger fritt till marken.

Rekommenderad: