Hur Rotar Man Druvor? Röta På Hösten Och Augusti På Sommaren. Kan En Kvist Vara Rotad I Jorden?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Rotar Man Druvor? Röta På Hösten Och Augusti På Sommaren. Kan En Kvist Vara Rotad I Jorden?

Video: Hur Rotar Man Druvor? Röta På Hösten Och Augusti På Sommaren. Kan En Kvist Vara Rotad I Jorden?
Video: TRUMTECKEN 2024, Mars
Hur Rotar Man Druvor? Röta På Hösten Och Augusti På Sommaren. Kan En Kvist Vara Rotad I Jorden?
Hur Rotar Man Druvor? Röta På Hösten Och Augusti På Sommaren. Kan En Kvist Vara Rotad I Jorden?
Anonim

Druvor är en ganska populär växt bland trädgårdsmästare, eftersom de kännetecknas av lätt rotning. Det odlas vanligtvis från sticklingar, eftersom de snabbt rotar sig. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på hur man rotar druvor korrekt, vilka metoder som är populära.

Bild
Bild

Röta i vatten

För att rota druvor ska bli framgångsrika måste du använda levande sticklingar. Det bör noteras att skörd av sticklingar sker på hösten . De skärs, lindas i en cellofanpåse och läggs i kylskåpet för förvaring. Även om du kan förvara dem i ett rum där lufttemperaturen är från 0 till +5 grader.

Bild
Bild

Stjälken absorberar fukt, som förloras med tiden, vilket kan leda till att den dör . Det rekommenderas att kontrollera det strax före rotningsprocessen. Med en kniv görs ett snitt i den nedre delen av växten, om träet är ljusgrönt kan du fortsätta rota.

Vatten för groddar är perfekt. Men det är strängt förbjudet att använda vatten från stadens vattenförsörjning.

Om det inte är möjligt att använda renat vatten, låt det stå i 2-3 dagar. Den idealiska lösningen är smält eller filtrerat vatten.

Bild
Bild

Skärets ovansida ska vara sval medan botten alltid ska vara varm. Om lufttemperaturen överst ska variera inom + 10-15 grader, då bör den nedre vara + 23-27 grader. Under sådana förhållanden kommer rötterna att dyka upp innan knopparna börjar blomma. För att upprätthålla de erforderliga temperaturförhållandena kan du använda en av följande metoder.

  1. Burkar med sticklingar ska placeras ovanför batteriet, men fönstret ska stå på glänt . Denna metod är mycket enkel, men den tillåter inte kontroll av högsta temperaturen, och den är inte lämplig om många sticklingar rotar samtidigt.
  2. Burken kan också placeras på en värmefolie, till exempel med "varmt golv" -system . Plantorna får den erforderliga temperaturen underifrån, och den övre kommer redan att stödjas av tillförsel av frisk luft genom fönstret.
  3. Du kan ändra den första metoden något , om du lägger en metallplåt på batteriet, ovanpå vilka burkarna kommer att placeras. Detta tillvägagångssätt gör att behållarna konstant kan värmas nedifrån.
Bild
Bild

Vanligtvis, efter 2 veckor, börjar rötterna dyka upp.

Viktig! Om rötterna inte har dykt upp, men skott redan har dykt upp, måste de skäras av mycket noggrant. De växande skotten tar upp växtens styrka, så rötterna har inga näringsämnen att bilda. Rötterna ska vara mer än 1 cm långa, då bryts de inte under plantering.

Groning i jord

Ett ganska effektivt sätt är att rota druvsticklingar i marken. Inledningsvis är det nödvändigt att förbereda behållare, vars volym kommer att vara från 0,5 till 1 liter . Du kan använda torvkrukor, plastkoppar och till och med flaskor om du skär dem i två i förväg. Expanderad lera hälls i botten av tanken.

Marken bör innehålla lika stora mängder sand, humus och trädgårdsjord . Denna komposition kännetecknas av luftighet. Du kan ta i lika stora mängder sand och universell jordblandning köpt i butiken. Dessutom måste jorden fuktas noggrant.

Bild
Bild

Den rotande stjälken måste ha ett snett snitt . Den läggs i en förberedd behållare och täcks med jord med endast 1/3 del. Handtaget måste vara upprätt och stabilt. Vidare måste planteringen vattnas.

Om det inte finns någon sand att lägga till jorden, kan den ersättas med perlit eller vermikulit, eftersom de ger jorden luftighet och också perfekt behåller fukt.

Efter plantering ska sticklingarna placeras på fönsterbrädan . Vidare är det mycket viktigt att följa samma temperaturregim som används vid rotning av druvor i vatten. Om ett blad dyker upp på handtaget, signalerar detta att växten har spirat, och det kan planteras på en permanent plats.

Bild
Bild

Använda torvtabletter

Många trädgårdsmästare använder torvtabletter för att rota druvstickar på sommaren. Inledningsvis ska de blötläggas i vatten i 1-2 dagar, sedan ska ett speciellt snitt göras och slutet av skärningen ska sättas in i en redan svullen torvtablett . Därefter måste du linda den med en fuktig trasa, över en plastpåse och knyta fast den för att hålla fukt inuti.

Detta alternativ är mycket populärt, eftersom en sådan struktur med handtag kan lagras även i ett skåp, dessutom är det inte nödvändigt att observera temperaturförhållandena som beskrivs i metoderna ovan. Groning kommer att ske om 3-4 veckor.

Bild
Bild

Viktig! Det är värt att notera att du måste applicera paraffin på skärets övre del.

Med tiden kommer det att vara möjligt att observera att små rötter bryter igenom den våta torvtabletten . Dessutom kan växten redan planteras i öppen mark, men du bör vara ganska försiktig, eftersom du måste klippa nätet på tabletten utan att skada rötterna.

Det säregna med denna metod är att rötterna redan kan observeras, men bladen saknas fortfarande. Som ett resultat blir plantorna inte långsträckta.

Bild
Bild

andra metoder

Det finns ganska många sätt att rota druvor på våren eller sommaren, till exempel i augusti. Det är värt att uppmärksamma den moldaviska versionen, eftersom många viner och juicer från Moldavien är efterfrågade över hela världen . De har till och med en druvsticklingar som rotar på ett speciellt sätt.

Du måste ta en vinstock, vars längd kommer att vara från 55-60 cm . Den måste vridas försiktigt till en ring och knytas med ett rep för säker fixering. Vidare passar denna ring in i jordhålet, men 1-2 knoppar bör finnas kvar på ytan. Den planterade vinstocken ska täckas med en jordhög, då kommer knopparna inte att torka ut. Det rekommenderas att rota i mars, och på hösten kommer plantan att vara ganska kraftfull, och nästa säsong kommer den att glädjas med frukt.

Bild
Bild

Denna metod innebär regelbunden utfodring, eftersom det är nödvändigt att förse de långa vinstockarna med näringsämnen.

En annan populär metod är luftning, som utförs i akvariet . Beredda sticklingar ska placeras på skumbryggan, medan de ska vara cirka 2-3 cm i vattnet. En luftare placeras i akvariet, som pumpar luft, vilket resulterar i att rötterna gro snabbt. Skärets ovansida blir sval och botten i varmt vatten, och som ett resultat utvecklas rotsystemet snabbare.

Rekommenderad: