Små Druvor: ärtor Och Deras Orsaker. Vad Händer Om Druvorna är ärter?

Innehållsförteckning:

Video: Små Druvor: ärtor Och Deras Orsaker. Vad Händer Om Druvorna är ärter?

Video: Små Druvor: ärtor Och Deras Orsaker. Vad Händer Om Druvorna är ärter?
Video: filtrering, sedimentation, avdunstning 2024, Mars
Små Druvor: ärtor Och Deras Orsaker. Vad Händer Om Druvorna är ärter?
Små Druvor: ärtor Och Deras Orsaker. Vad Händer Om Druvorna är ärter?
Anonim

Många trädgårdsmästare kan inte förstå varför de odlar små druvor. Samtidigt är ärter och deras orsaker för viktiga för att avfärdas från detta problem. Det är absolut nödvändigt att ta reda på vad man ska göra om druvorna är ärter.

Bild
Bild

Vad är ärter?

Det brukar sägas att druvor började vända ärtor om bär som skiljer sig kraftigt i storlek visas på ett kluster. Deras smak förändras vanligtvis inte, men de minsta druvorna - den som är ärter - ser sämre ut . Dess visuella likhet med ärtor gav namnet till detta fenomen. I ett fall syns mindre frukter tydligt mellan de stora bären.

Bild
Bild

I en mer försummad situation visas bara några få normalstora druvor; det är inte längre nödvändigt att prata om den kommersiella kvaliteten på en sådan gröda.

Möjliga orsaker

Det finns ingen enda huvudorsak till att druvor är ärter. Oftast uppstår detta problem med svag pollinering. Detta gäller särskilt för bisexuella busksorter. Mer specifikt orsakas denna situation av:

  • otillräcklig attraktivitet hos buskar för bin;
  • torkning av pollen vid hög lufttemperatur (det blir lättare, lätt bärs bort av vinden);
  • övervägande av de blomställningar som kräver pollinering, med ett underskott av pollinerande blomställningar;
  • fel landningsplats (staket och andra hinder stör vindpollinering);
  • kraftig nederbörd, när pollen helt enkelt tvättas bort.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med otillräcklig pollinering smuler de flesta problematiska blomställningarna . Detta är växtens evolutionärt motiverade reaktion: att koncentrera de maximala resurserna på de blomställningar som äggstockarna kan ge, och sedan frukterna. Men orsakerna kan inte bara vara detta. Så överbelastning med blad och äggstockar av en viss vinstock gör att den spenderar mycket energi - och som ett resultat kan du inte räkna med en stor skörd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att överväga att ärtor på en ung buske är ganska naturliga av denna anledning, och bara om det kvarstår i vuxen ålder måste du slå larm.

Svårigheter kan också förknippas med brist på viktiga ämnen . Druvorna, för att bevara, minskar bärens storlek när vattnet är knappt. Detsamma händer om det inte finns tillräckligt med mineralgödsel. Och även om deras antal är normalt, men utfodring sker i relativt kallt väder, sjunker deras assimilering och effektivitet kraftigt. Slutligen är även aktiv, men oregelbunden och slumpmässig vattning ofta orsaken till problem.

Bild
Bild

Du bör dock inte hela tiden skylla dig själv för alla svårigheter. Ibland är druvor ärtor även med mycket noggrann omsorg - och det beror på egenskaperna hos specifika sorter . För att undvika en sådan olägenhet måste du noggrant studera beskrivningen av planteringsmaterialet. Det är lämpligt att föredra de kultursorter som är de minst nyckfulla. Men även de kan bli grunt om vingården planteras på dåligt upplysta platser med dålig ventilation.

Bild
Bild

Metoder för att hantera problemet

Men att bara svara på frågan om orsakerna till ärtor är inte tillräckligt. Vi måste fortfarande ta reda på vad vi ska göra åt det. Och i varje fall bör tillvägagångssättet vara något annorlunda. Så om ett fel inträffar under pollinering är det nödvändigt att uppnå bättre luftcirkulation på hela platsen. Demontera problematiska barriärstrukturer, eller flytta druvorna till en annan plats - det är nödvändigt att lösa enligt situationen.

Ibland är det värt att köpa plantmaterial med olika kön nästa säsong för att bibehålla en optimal balans. Att plantera honungsväxter hjälper till att locka till sig bin. Bland dem bör företräde ges till dem som är mer fördelaktiga i praktiska och dekorativa termer. Ett enklare och snabbare alternativ är att installera bi beten baserat på en lösning av socker och honung; denna lösning hälls på tallrikar och täcks med luktfritt material.

Bild
Bild

Om vädret inte är gynnsamt för pollinering ändå måste du göra det artificiellt . Ett av sätten är att plocka en del av blomställningarna i de tidiga morgontimmarna, i avsaknad av nederbörd. De pollineras noggrant av kvinnliga stigmas. Ett annat tillvägagångssätt innebär användning av en speciell panicle. Kaninhår är fäst vid trähållaren. Denna ull gör att du kan överföra pollen utan att plocka blommorna själva.

Bild
Bild

Bearbetningen utförs tidigt på morgonen efter att daggen har torkat . Det är viktigt att regn inte förväntas. Sådan pollinering utförs var 2-3: e dag från bildandet av blommor till slutet av blomningen. Under varma perioder behandlas växter dessutom med vatten från en sprayflaska så att pollen inte torkar ut och hålls stadigt på plats.

Bild
Bild

Med bildandet av ett stort antal blad och skott, är noggrann formning av kronan och fruktodlingar nödvändiga.

Svaga och skadade grenar tas bort . Detsamma gäller för förtjockning av grenar. Topparna på unga skott kläms några dagar före blomningen. Med tillräcklig pollinering skärs överskott av borstar bort. Efter att ha hittat ett underutvecklat gäng bör du omedelbart bli av med det och inte hoppas att situationen kommer att förbättras med tiden.

Bild
Bild

Och också viktigt:

  • regelbunden vattning (oftare under heta perioder);
  • lossa det översta lagret av jorden;
  • rotnäring med mikroelement, främst zink och bor.

Rekommenderad: