Hur Långt Ska Man Plantera Druvor? Planteringsavstånd Mellan Buskar Och Rader. Vilka är Planerna För Att Plantera Vinstockar Med Spaljéer?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Långt Ska Man Plantera Druvor? Planteringsavstånd Mellan Buskar Och Rader. Vilka är Planerna För Att Plantera Vinstockar Med Spaljéer?

Video: Hur Långt Ska Man Plantera Druvor? Planteringsavstånd Mellan Buskar Och Rader. Vilka är Planerna För Att Plantera Vinstockar Med Spaljéer?
Video: Klippa vindruvor under sommartid | Leva hållbart på villatomt 2024, April
Hur Långt Ska Man Plantera Druvor? Planteringsavstånd Mellan Buskar Och Rader. Vilka är Planerna För Att Plantera Vinstockar Med Spaljéer?
Hur Långt Ska Man Plantera Druvor? Planteringsavstånd Mellan Buskar Och Rader. Vilka är Planerna För Att Plantera Vinstockar Med Spaljéer?
Anonim

För att få en druvskörd av hög kvalitet måste vissa förutsättningar skapas för fruktväxten. Trädgårdsmästare följer ett förutbestämt bevattningsschema, temperatur och andra faktorer. Det är också viktigt att hålla rätt avstånd mellan buskar. Ett lämpligt planteringsschema gör att växten kan växa bekvämt och vården blir så bekväm som möjligt.

Det är nödvändigt att bestämma ett lämpligt planteringsschema innan du planterar en vingård, eftersom omplantering av fruktväxter kommer att vara problematisk och oönskad . Valet av avstånd påverkas av många faktorer, med hänsyn till vilken du kan uppnå vanlig frukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Påverkande faktorer

Trots att druvor anses vara en livskraftig och opretentiös gröda behöver de optimala odlingsförhållanden.

När man väljer ett lämpligt odlingsschema tar trädgårdsmästare hänsyn till ett antal kriterier

  • Typen av tillväxt av sorten och växtens struktur . Tilldela höga, medelstora och underdimensionerade sorter. Buskens struktur kan vara spridande eller kompakt.
  • Klimat på odlingsområdet.
  • Jordens sammansättning och struktur .
  • Pollineringsmetod anges i beskrivningen för varje sort. Vinstocken kan odla hon-, han- eller självfertila blommor. Mer utrymme finns kvar mellan självpollinerade sorter än mellan korspollinerade sorter.
  • Support alternativ (använder sig av).
  • Antal plantor .
  • Grödans mognadstid .
Bild
Bild
Bild
Bild

Avståndet mellan växter beror på följande faktorer:

  • behoven hos en viss sort för belysning, mängden näringsämnen och utrymme;
  • möjligheten till maximal förtjockning av planteringen utan avkastningsförlust.

Erfarna sommarboende anser att ovanstående egenskaper utesluter varandra, och när man planerar ett planteringsschema måste man söka en kompromiss. Det viktigaste är att ta hänsyn till sortens grundläggande krav för odlingsförhållandena . Avståndet mellan buskar påverkar fruktskörden. Många trädgårdsmästare utan erfarenhet planterar för tjockt och vill få maximalt med bär från en kvadratmeter, men som ett resultat har fruktningen bara förvärrats.

Om plantorna planterades för nära varandra måste du tunna ut vinrankan regelbundet för att frigöra så mycket utrymme som möjligt. För tät växtmassa kommer att störa solens strålar från att värma bären, och syreutbytet kommer att störas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Traditionellt schema

Det finns ett standardlandningsdesignalternativ

  • Planteringsgropsdiameter - 0,5 meter, djupet varierar från 30 till 40 centimeter.
  • Placera i varje hål bevattningsrör .
  • Dräneringslagertjocklek - från 10 till 15 centimeter … Trasiga tegelstenar, spillror eller små stenar kan användas.
  • Ett lager av bördig jord hälls över den som grävdes från planteringsgropen. Om marken på platsen är tung blandas den med en liten mängd sand. En pinne drivs in här.
  • Lämna ett mellanrum på 1,5-3 meter mellan buskarna . beroende på buskens prakt.
  • Planteringshålet fylls till brädden med resterande jord . En ung växt vattnas med mycket vatten. För att bevara fukt och skydda mot ogräs läggs ett lager av mulch från organiska råvaror (sågspån, nålar, flis och andra alternativ) ovanpå.

Obs: Druvor planteras på hösten eller våren, beroende på klimatet i regionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Optimala alternativ

Det är nödvändigt att plantera druvor på ett sådant avstånd från varandra så att varje växt är bekväm under hela växtsäsongen.

Mellan buskarna

Med storleken på det fria utrymmet mellan buskarna är det nödvändigt att ta hänsyn till tillväxttakten, bärens mognadstid, vegetationsvolymen och kronans prakt . Lågväxande druvor planteras på ett avstånd av 1,5-2 meter, för medelstora sorter lämnas ett gap på 2-3 meter, och för spridning av sorter lämnas tre eller fler meter utrymme. Detta avstånd mellan vinstockarna kommer inte bara att säkerställa ett stabilt utbyte, utan förhindrar också svampinfektioner och andra sjukdomar. Ofta börjar fruktgrödor värka på grund av en för tjock plantering.

Tidiga sorter beskärs regelbundet för att spara plats . I dessa sorter fortsätter skotten att växa även efter skörd. Denna funktion saknas i sena druvor. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar uppmärksamhet för behovet av varje sort för naturlig belysning.

Till exempel behöver vita druvor en uppmätt mängd ljus, och med ett överskott av det blir bären sura. Men röda sorter älskar mycket ljus. Det är nödvändigt för att mogna en saftig och välsmakande skörd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mellan raderna

Valet av lämpligt radavstånd påverkas av följande:

  • användningen av mekaniseringsmedel innebär att de kommer att användas vid vården av druvorna; för deras passage måste du lämna tillräckligt med utrymme för att inte skada vinstocken;
  • klyftan mellan växter i angränsande rader;
  • vingårdskonfiguration;
  • belysning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudkriteriet är avståndet mellan växter. Om det i en rad räknas från 3 till 3,5 meter, bör uppdelningen i radavståndet vara densamma . Annars förblir buskarna för nära i tvärriktningen. Man tror att raderna kan ordnas närmare när man installerar en tvåradig spaljé. I många fall är detta planteringsmönster tillgängligt och fungerar för de flesta druvsorter.

Nästa viktiga punkt är radernas riktning för varje klass . För vita druvor är ett vinkelrätt arrangemang för förekomsten av solljus idealiskt, men buskar av röda druvor planteras parallellt med ljusets riktning. Således kommer det att vara möjligt att skapa optimala förutsättningar för att uppnå hög smak och utveckling av klasar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För spaljéer

Spaljéer används ofta i de flesta trädgårdsodlingar. Med hjälp av stöden kan du bekvämt placera en lång vinstock. Vid beräkning av avståndet mellan raderna beaktas typen av spaljé . När du använder ett plan med ett plan återstår upp till 2 meter utrymme medan fruktgrödan bearbetas manuellt. Alternativ med två plan används också i stor utsträckning. Mellanrummet mellan raderna beräknas från stödets övre kant. Vid manuell bearbetning av buskar lämnas avståndet på 2 meter, och vid användning av mekaniserad trädgårdsutrustning - från 3 till 4 meter.

För att uppnå bättre belysning ser trädgårdsmästare till att grenarna som är fästa vid spaljén ligger på 10-20 centimeter avstånd … Och du bör också ta hänsyn till kronans spridning och höjd. Ympade druvor kräver en ökad mängd näringsämnen jämfört med inhemska rotade arter. Rotsystemets struktur bortses inte heller. I vissa sorter är rötterna djupa och går långt ner i marken, medan de i andra ligger i jordens övre lager. Arrangemanget av de använda spaljéerna påverkar belysningen. Det kan korrigeras genom att ändra avståndet mellan buskarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tabeller sammanställdes som indikerar avståndet mellan växter, med hänsyn till växtens rotsystem och typen av spaljé installerad.

Enstaka spaljé:

  • egenrotade druvor - avstånd från 2, 5 till 3 meter;
  • samma typer av buskar, men med droppbevattningssystem - avstånd från 3 till 3,5 meter;
  • ympade druvor - klyftan mellan buskarna är densamma (3-3, 5 meter);
  • ympade växter med droppbevattningssystem - från 3, 5 till 4 meter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Schema för två-plan spaljé

  • buskar med sitt eget rotsystem - från en och en halv till 2 meter;
  • egenrotade druvor , som vattnas med ett droppsystem - från 1, 8 till 2, 5 meter;
  • ympade fruktgrödor - från 1, 8 till 2, 5 meter;
  • ympade druvor med droppbevattning - från 2, 5 till 3 meter.

Vid sammanställningen av detta bord använde trädgårdsmästare standardavståndet mellan vinstockarna, som varierar från 10-15 centimeter till 20-25 centimeter.

Det maximala utbytet kan uppnås genom att beräkna det optimala antalet skott. Buskar bör ha tillräckligt med styrka för att bilda inte bara grön massa utan också stora kluster.

Bild
Bild
Bild
Bild

För industriklasser

När man odlar en fruktgröda i industriell skala bör stora planteringar göras. För att ta hand om en stor vingård installeras speciella droppbevattningssystem. De återfuktar buskarna regelbundet och bibehåller önskad fuktnivå i jorden. Och installera även ett-plan spaljé. När den växer är den inte komplett utan användning av specialgödselmedel. Den nödvändiga mängden näringsämnen kommer att säkerställa bildandet av en saftig, välsmakande och aromatisk gröda.

För att spara plats på platsen kan du lämna ett gap på en och en halv meter mellan växterna, och minst tre meter bör lämnas mellan raderna så att alla jordbruksmaskiner kan köra fritt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växthusplanteringsavstånd

Inom de norra regionerna planteras druvor ofta i växthus, särskilt när man odlar termofila sorter. Vissa sorter tål inte låga temperaturer bra och kan till och med dö. Växthus hjälper till att skapa bekväma förhållanden för buskar och skyddar dem från vädret. Ytterligare ljuskällor och värmeenheter kan installeras i dem för att upprätthålla en behaglig temperaturreglering.

De moderna växthusens dimensioner gör det inte alltid möjligt att följa de rekommenderade planeringsscheman, men speciella växthusförhållanden gör det möjligt att minska avståndet utan att skada växterna . Näring, belysning och vattning är konstgjorda och kontrollerade, så lätt förtjockning är ganska acceptabelt. Här används droppbevattningssystem och ultraviolett ljus oftast. Vid växthusodling finns upp till 2 meter kvar mellan raderna, medan buskarna planteras på en och en halv meters avstånd . Detta planeringsschema väljs av många trädgårdsmästare i hela Ryssland.

Rekommenderad: