När Ska Man Plantera Druvor Utomhus? Är Det Bättre Att Plantera På Våren Och Kan Den Planteras I September?

Innehållsförteckning:

Video: När Ska Man Plantera Druvor Utomhus? Är Det Bättre Att Plantera På Våren Och Kan Den Planteras I September?

Video: När Ska Man Plantera Druvor Utomhus? Är Det Bättre Att Plantera På Våren Och Kan Den Planteras I September?
Video: Hur och med vilka tecken kan du bestämma när du ska gräva potatis 2024, Mars
När Ska Man Plantera Druvor Utomhus? Är Det Bättre Att Plantera På Våren Och Kan Den Planteras I September?
När Ska Man Plantera Druvor Utomhus? Är Det Bättre Att Plantera På Våren Och Kan Den Planteras I September?
Anonim

Druvor är en av de mest älskade och ofta odlade grödorna bland moderna trädgårdsmästare. Det är så inte bara på grund av de läckra frukterna, utan också på grund av dess utseende. Många använder druvor som häckar eller levande skjul. En integrerad del av vården är att plantera grödan i öppen mark. Denna artikel kommer att berätta om huvudpunkterna i detta förfarande, liksom några av dess nyanser.

Landningsdatum under hösten

På hösten planteras druvor vanligtvis om i oktober. De gör detta under hela månaden . Det är under denna period som lufttemperaturen varierar från 5 till 15 grader Celsius, vilket är den mest lämpliga för plantering. Efter början av den första förkylningen är det nödvändigt att ha tid att slutföra transplantationen inom tre veckor. Efter denna period är sannolikheten för froststart hög, och busken hinner helt enkelt inte slå rot.

Med en hösttransplantation måste du förbereda ett isolerande skydd för busken. Det är inte nödvändigt att landa omedelbart efter plötsliga temperaturförändringar. Det är kategoriskt omöjligt att plantera en gröda omedelbart efter en kraftig förkylning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tid och teknik för att plantera druvor på våren

Att plantera korrekt på våren innebär ett antal steg

  • Först och främst måste du välja rätt plats . Det är inte nödvändigt att plantera grödan i våtmarker eller där vatten samlas. Dåligt vindruvor tolererar drag och bör inte heller planteras i den norra delen av lokalområdet. Helst bör planteringsplatsen vara på södra sidan av platsen och också skyddad från norr av en vägg, häck eller fruktträd. Marken här ska lossas och mättas med organiskt material. Växten bör planteras på ett avstånd av 4 meter eller mer från andra buskar och träd.
  • Därefter måste du förbereda gropen . Det måste grävas upp minst 3 veckor före plantering. Gropen ska vara ca 1 meter djup. Dräneringsmaterial (vanligtvis grus eller krossad sten) placeras på botten av gropen. Jorden grävd ur hålet är uppdelad i två delar. En del blandas med 15 kg humus, 1 kg aska samt 0,5 kg superfosfat och hälls tillbaka i gropen. Ett litet lager jord hälls ovanpå och 3 hinkar vatten hälls. I denna form finns gropen kvar i 3 veckor för att jorden ska sätta sig och komprimera.
  • Nästa steg är att bearbeta plantan och förbereda den för efterföljande plantering . Först måste du undersöka vinstocken. Om det finns spår av svamp, röta eller andra sjukdomar på rötterna, är det bättre att vägra att plantera. Om busken är frisk, blötläggs den i förkokt och kyldt vatten med några droppar "Kornevin" i 24 timmar. Efter en dag måste du undersöka rötterna igen. Om det finns sjukdomar eller skadedjur måste du ersätta plantan med en frisk. Om plantan är frisk, sedan efter blötläggning, är de övre rötterna helt avlägsnade och hälrötterna avskurna med 10-15 cm. 4 ögon bör vara kvar på plantan. Efter beskärning måste den behandlas med en fungicid.
  • Det är nödvändigt att utföra själva landningen direkt . En liten jord hälls i ett tidigare förberett hål så att en liten hög bildas. En planta placeras på den. Rötterna är helt och prydligt utspridda. Vidare börjar de gradvis fylla jorden i gropen och hålla plantan. Det är nödvändigt att fylla gropen helt på detta sätt och häll 3 hinkar vatten.

Om vindruvorna planteras i samma rad, bör avståndet mellan dem vara minst 1 meter. Minsta avstånd mellan raderna är 2 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bästa timing för olika regioner

Tidpunkten är särskilt viktig för vårplanteringen av druvor .… I södra Ryssland, på våren, är det bäst att plantera druvor i öppen mark i mitten av april. Vanligtvis under denna period stiger temperaturen till +15 grader, vilket anses vara optimalt för plantering. Under denna period är sannolikheten för frost fortfarande ganska hög, och därför är det absolut nödvändigt att tillhandahålla ett skydd för att skydda mot kylan. I regioner där klimatet är svalare (Rysslands mellersta zon och Moskva -regionen) bör plantering göras senare, i maj. De sista dagarna i maj anses vara den bästa perioden. Vid denna tidpunkt når lufttemperaturen +15 grader, vid vilket, som redan nämnts, transplantationen är bäst.

En bra tid för att transplantera druvor i regioner som Sibirien och Ural är mitten av juni. Detta är dock inte alltid den bästa lösningen. Det rekommenderas att analysera klimatet under de senaste 5-10 åren och anta vid vilken tid lufttemperaturen når +15 grader. Och du måste också mäta lufttemperaturen från slutet av våren för att inte missa det ögonblick då märket når +15 grader. Det är denna tid som kan anses vara riktigt optimal för att transplantera en gröda till öppen mark.

I de varma regionerna i landet (i söder) planteras kulturen från mitten av oktober till mitten av november. I centrala Ryssland kan grödan planteras i början av oktober. I kallare områden kan druvor planteras i september. Det är bäst att göra detta i slutet av september, men tidigare plantering är också tillåten. Det är värt att notera att proffs inte har ett definitivt svar på frågan om det är bättre att plantera druvor på hösten eller fortfarande på våren.

Varje period har sina egna egenskaper. När du väljer mellan de två alternativen måste du lita på tillväxtregionen, lufttemperaturen och även dina egna preferenser.

Rekommenderad: