Hur Tvättar Man Bitumen? De Bästa Bitumenfläckrensarna. Medel För Att Ta Bort Bitumen Från Händer, Hundtassar Och Andra Ytor

Innehållsförteckning:

Video: Hur Tvättar Man Bitumen? De Bästa Bitumenfläckrensarna. Medel För Att Ta Bort Bitumen Från Händer, Hundtassar Och Andra Ytor

Video: Hur Tvättar Man Bitumen? De Bästa Bitumenfläckrensarna. Medel För Att Ta Bort Bitumen Från Händer, Hundtassar Och Andra Ytor
Video: 5 Ways To Remove Tar - You'll be Surprised! 2024, April
Hur Tvättar Man Bitumen? De Bästa Bitumenfläckrensarna. Medel För Att Ta Bort Bitumen Från Händer, Hundtassar Och Andra Ytor
Hur Tvättar Man Bitumen? De Bästa Bitumenfläckrensarna. Medel För Att Ta Bort Bitumen Från Händer, Hundtassar Och Andra Ytor
Anonim

Hartsbaserade föroreningar anses vara en av de svåraste att ta bort, i detta avseende kan frågan om hur man tvättar bitumen klassificeras som mycket relevant. I själva verket är medlen för att ta bort den från händer, hundens tassar och andra ytor lätt tillgängliga och välkända för de flesta. En översikt över de bästa bitumenfläckrensarna hjälper dig att hitta rätt alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner av föroreningar

Bituminösa fläckar är föroreningar som sätter sig på ytan av huden, kläder och skor, på en bils kropp och andra ytor. De innehåller komplexa kemiska föreningar som förändrar deras aggregationstillstånd under vissa förhållanden. Vid uppvärmning blir bitumen för väg eller konstruktion mjuk och klibbig, och ibland flytande, lätt utsmetad . Det är inte förvånande att med början av den varma säsongen blir problemet med föroreningar med detta ämne mycket angeläget.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den största svårigheten att ta bort bituminösa fläckar är att de är olösliga i vatten. Rutinmässig tvätt eller rengöring av ytor kommer inte att bli av med den klibbiga svarta massan. De kan helt lösas endast med hjälp av organiska ämnen från vissa grupper. De används av tillverkare av hushålls- och industrikemikalier i sina produkter.

En egenskap hos bituminösa fläckar kan kallas deras överföring till andra ytor . Nylagd eller reparerad asfalt är vanligtvis en föroreningskälla.

Bild
Bild

Det är viktigt att komma ihåg att sådana fläckar inte kan ignoreras. Det blir mycket lättare att ta bort mjuk eller flytande bitumen än ämnets härdade massa.

De bästa fläckrensarna

Ett universellt rengöringsmedel som du enkelt kan ta bort bitumen från alla ytor hemma tills det uppfanns. Det är därför som lösningsmedlet i varje fall måste väljas individuellt. Rankningen av de bästa trupperna varierar också beroende på deras syfte.

Från huden

Det kommer inte att fungera att tvätta bort oavsiktligt träffad bitumen från kroppen eller från händerna, från hundens tassar med vanlig tvål. Den kemiska aktiviteten hos alkalier är helt enkelt inte tillräckligt för att neutralisera hartsartade föreningar. I det här fallet bör du använda specialiserade organiska lösningsmedel som säljs i järnaffärer. Bland de mest effektiva formuleringarna nämns ofta "Nefras", white spirit, dieselbränsle . De snabbaste resultaten uppnås med färdiga sprayer och vätskor avsedda för lokal rengöring av sådana fläckar från bilen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Även djur faller ofta i bitumen, och hartsartade fällor väntar på husdjur på de mest oväntade platserna. För en hund eller katt är långvarig exponering för frätande kemikalier en allvarlig fara. De kan få kemiska brännskador, dö. Det är därför du inte ska tveka att ta bort ämnet från djurets päls och hud. För sådana fall finns det flera verktyg som har stått tidstestet.

  1. Oraffinerad vegetabilisk olja . Processen att ta bort föroreningar i detta fall kommer att vara lång, men effektiv. Det kommer att vara möjligt att bada djuret med vatten och schampo tidigast på en dag.
  2. Vapen . Mekanisk avlägsnande hjälper om det finns relativt liten förorening. I detta fall kammas djuret ut tills fläckarna försvinner helt.
  3. Tjocka diskmedel . De kan bara användas på tassar, mage och rygg. Undvik att produkten kommer i kontakt med djurets ögon, näsa, mun.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också testa att rengöra med spritborttagningsmedel eller acetonfritt nagellackborttagningsmedel. Men skadan och nyttan av sådana förfaranden bör vägas i förväg.

Från kläder och skor

Om bitumen kommer på textil, ull, läderprodukter kommer det inte att vara så lätt att ta bort det. Det första steget är att mekaniskt ta bort alla ämnen som kan bearbetas från tyget. Detta kan göras med en vass kniv eller annat liknande instrument. Det är viktigt att inte skada själva strukturen hos fibrerna - du måste agera mycket försiktigt . Att förfrysa objektet hjälper till att förenkla skrapningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är omöjligt att helt enkelt ta bort bituminösa fläckar från kläder eller skor. Men de kan tas bort med speciella rengöringsmedel. Det rekommenderas att applicera en tvålösning runt problemområdet i förväg. Det kommer att förhindra smittspridning.

Särskilda agenter för bekämpning av tjära på kläder och skor produceras inte. De ersätts framgångsrikt med kemikalier i aerosoler från bilkemiska avdelningar. Flera produkter anses säkra för textilier och läder.

  1. Superavfettningsmedel . Denna formulering har fungerat bra för att ta bort fläckar från naturmaterial. Den är lämplig för denim, bomull och blandade textilier. Det är nödvändigt att applicera kompositionen i endast 5 minuter. Sedan kan du ta bort det lösa hartset med en bomullspinne och skicka saken till tvätten.
  2. Tjärborttagare . Denna rengöringsmedel skiljer sig lite från det första alternativet. Det är också avsett för lokal användning, appliceras på fläcken ett tag och tas sedan bort. Flera behandlingar kan krävas om kontaminering är gammal.
  3. Eltrans . Det är en aerosolrensare som är så lätt att applicera som möjligt. Det är absolut nödvändigt att först skaka ballongen. Det sprutade medlet förvaras på det behandlade området i cirka 10 minuter och avlägsnas sedan med en svamp.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära folkrecept för renare är också värda att titta på. Små färska fläckar kan enkelt tas bort med mjölk eller smör. Den feta komponenten gnids in tills spår av svärta helt elimineras. I vissa fall fungerar blötläggning av saker i en lösning av 30 g kaustisk soda och 1 liter vatten bra. Du kan också använda alla tillgängliga organiska lösningsmedel.

Från bilen

Att hitta en lämplig förening för att ta bort bitumenfläckar från däck, hjulhus och stänkskärmar, hjul och karosseri är ganska enkelt. Det finns speciella schampon till salu som gör att du snabbt kan bli av med ny smuts. De kan användas för att avlägsna ohärdade hartser. I de fall där svarta droppar och ränder har stelnat blir det mycket svårare att torka av ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland industriella städare för att bekämpa gamla spår av bitumen, skiljer bilister vissa typer av produkter

  1. " RiMET ". Verktyget klarar inte bara hartser, utan också spår av insekter. Säljs som en lokal spray. Det räcker med att applicera kompositionen på ytan i 2-3 minuter och sedan torka av den med en trasa eller mjuk trasa.
  2. LAVR . Vätskesammansättningen i en plastsprutflaska är lämplig för lokal applikation. Produkten förstör inte färg, vinylbeläggningar. Du kan tvätta bort dess spår efter bearbetning med vanligt vatten.
  3. Doktor WAX . Kompositionen i form av en vätska sprutas med ett speciellt munstycke på flaskhalsen. Blandningen har en ganska tjock konsistens, som påminner om en polermedel. Lätt och snabbt löser upp specifika kroppsföroreningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också värt att titta närmare på de "folkliga" medlen mot bituminösa fläckar . Till exempel tar WD-40-vätska enkelt bort nya spår av sådana ämnen. Du kan också använda dieselbränsle eller fotogen, men efter att du har använt dem måste du ta bort fettiga fläckar från ytorna.

Bild
Bild

Erfarna kroppsreparationsexperter rekommenderar att i sådana fall testa "antisilikon" som används före målning. Det löser lätt upp allt organiskt material.

Från andra ytor

Bituminösa fläckar på byggnads- eller efterbehandlingsmaterial och konstruktioner uppträder inte alltid av misstag. Ibland används detta ämne som ett element i vattentätning eller korrosionsskydd . I detta fall är det nödvändigt att ta bort beläggningen för att applicera ett nytt lager eller ändra det till en annan komposition. Dessutom kan bitumenbaserad mastik av misstag komma på efterbehandlingsmaterialen. I det här fallet är det viktigaste att förhindra att det äter in i deras struktur.

Bild
Bild

Du måste arbeta med olika typer av material på ditt eget sätt

  1. Vid bearbetning av betong, särskilt om kontamineringsområdet är stort, kan du ta bort den hartshaltiga beläggningen med en slipmaskin . Malning utförs upprepade gånger tills den svarta filmen är helt befriad från den konstgjorda stenen. Kemisk avlägsnande på egen hand rekommenderas inte, eftersom kompositionerna för den innehåller extremt giftiga föreningar av koldisulfid, bensen och andra farliga ämnen.
  2. Att ta bort svarta droppar och droppar från metall är också ganska enkelt . Detta material lämpar sig bra för bearbetning med organiska lösningsmedel. Om det finns en färg- och lackkomposition på ytan är det värt att överväga att det också kan drabbas.
  3. Framväxten av moderna efterbehandlingsmaterial ökar bara problemen om de kommer i kontakt med bitumen och dess derivat . Från plast i form av paneler på väggarna, från laminatet på golvet, är det strängt förbjudet att ta bort strimmor eller fläckar av harts med mekaniska medel. Att experimentera med organiska lösningsmedel är inte heller värt det. Det är bättre att ta färdiga kompositioner från bilhandlare.
  4. Å andra sidan kan sådan förorening helt enkelt skrapas av keramiska plattor - det kommer inte att lida

  5. Bitumenfläckar avlägsnas vanligtvis från gummi med dieselbränsle eller fotogen . I detta fall är det nödvändigt att iaktta försiktighetsåtgärder vid arbete med brandfarliga vätskor.
Bild
Bild

Alla dessa rekommendationer bör beaktas innan reningen av bitumenbaserade föroreningar påbörjas.

Säkerhetsåtgärder

När du arbetar med rengöringsmedel för att ta bort bitumenfläckar är det absolut nödvändigt att följa de säkerhetsregler som rekommenderas av tillverkarna. Frätande lösningar kan kräva användning av konstruktionsandningsskydd, skyddshandskar och skyddsglasögon.

Dessutom är det absolut nödvändigt att komma ihåg att du inte ska kontakta det avlägsnade hartsartade ämnet - om det kommer i kontakt med huden kan det orsaka en allergisk reaktion.

Bild
Bild

När det gäller bilkarossen finns det en rad olika förebyggande åtgärder för att undvika att sådana specifika föroreningar uppträder på ytan. Det räcker att följa ett antal rekommendationer.

  1. Kör inte på nybelagd asfalt. I avsaknad av en sådan möjlighet, korsa problemområdet med en hastighet av högst 50 km / h.
  2. Undvik aktiv styrning när du kör på mjuk asfalt.
  3. Håll ett intervall på minst 2 meter från andra trafikanter.
  4. Undvik att följa fordon som bär bitumen.
  5. Använd ett skyddande vaxlack för kroppen. Hartsartade ämnen avlägsnas mycket lättare från det.
  6. Tonad frontoptik. Filmen är lättare att byta ut än glas.
  7. Applicera anti-grusbehandling på de mest sårbara delarna av kroppen.
Bild
Bild

Försiktighetsåtgärder för att ta bort bitumenfläckar från en bilkaross omfattar obligatorisk borttagning av andra föroreningar . En kemisk reaktion med smuts, feta avlagringar kan komma ur kontroll. Det är också värt att i förväg se till att rengöringsmedlet är kompatibelt med en specifik typ av lackering.

Rekommenderad: