Bituminös Primer (39 Bilder): Vad är En Primer För? Var Appliceras Det Och Vad är Det? Hur Späds? Vattenbaserad Komposition

Innehållsförteckning:

Video: Bituminös Primer (39 Bilder): Vad är En Primer För? Var Appliceras Det Och Vad är Det? Hur Späds? Vattenbaserad Komposition

Video: Bituminös Primer (39 Bilder): Vad är En Primer För? Var Appliceras Det Och Vad är Det? Hur Späds? Vattenbaserad Komposition
Video: EN/033 BITUMEN PRIMER 2024, Mars
Bituminös Primer (39 Bilder): Vad är En Primer För? Var Appliceras Det Och Vad är Det? Hur Späds? Vattenbaserad Komposition
Bituminös Primer (39 Bilder): Vad är En Primer För? Var Appliceras Det Och Vad är Det? Hur Späds? Vattenbaserad Komposition
Anonim

Att veta allt om bituminösa primrar, om vad en primer behövs för, är nödvändigt för ett ganska brett spektrum av människor. Du bör definitivt ta reda på, inte bara vad det är, utan också var det tillämpas i huvudsak, hur man späd det. Ett separat viktigt ämne är skillnaderna mellan vattenbaserade formuleringar och de baserade på andra komponenter.

Bild
Bild

Vad det är?

Det är ganska lämpligt att börja beskrivningen av den bituminösa primern med dess sammansättning. Utåt ser sådana medel ut som svarta vätskor av en helt homogen typ. För tillverkning av produkten används endast förstklassig bitumen. Olika lösningsmedel tillsätts till den. I de flesta fall är dessa lösningsmedel baserade på organiska komponenter, i vissa fall - vatten (men det är mycket mindre lämpligt).

Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta säger beskrivningarna något annat - "bitumenbaserad primer ". Denna definition är också ganska tillräcklig. Först och främst försökte skaparna uppnå högsta möjliga vattentätningsegenskaper. I handeln finns både helt färdiga och koncentrerade (kräver utspädning) blandningar. Primers kan användas för en mängd olika ändamål och behov, och det är alltid viktigt att veta exakt hur man använder dem.

Förvaring av sådana formuleringar är endast möjlig i en tätt sluten behållare. Inträngning av även en liten mängd vatten, samt kontakt med direkt solljus, är oacceptabelt. Förvara inte primern nära värmeutrustning och öppen låga.

Bild
Bild

Förvaring i vardagsrum och direkt kontakt med mat är strängt förbjudet. I svåra fall är spädning med vit sprit tillåten (samråd med tillverkare är önskvärt).

Specifikationer

Beskrivningen av de bituminösa primers tekniska egenskaper låter dig exakt ange - den skiljer sig i grunden från konventionell mastik eller tätningsmedel. Ur klassificerare av byggmaterial hör detta ämne till kategorin primers. De viktigaste egenskaperna ur praktisk synvinkel är:

  • motstånd mot uppvärmning - upp till 70-80 grader;
  • avstötning av vatten;
  • undertryckande av korrosion;
  • minimal vidhäftningsintensitet eller till och med dess fullständiga frånvaro;
  • snabb torkning;
  • fullständig eliminering av giftiga ämnen, heterogena fragment och främmande inneslutningar.

Den vanliga densiteten för en bituminös primer är från 0,9 till 1 gram per cm3. Standardvikten på 1 liter varierar från 0,833 till 0,84 kg. Som du kan se är spridningen av denna parameter, inte ens bland olika tillverkare, för stor. Därför finns det inga särskilda detaljer för valet. Bituminösa primrar av alla kvaliteter har utmärkt vidhäftning (trots noll vidhäftning till vad som inte bör fästa).

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjligheten att förskjuta vatten är mycket användbar vid arbete under kalla årstider . Andelen bindemedel (beräknat i förhållande till vikt) är inte mindre än 25 och inte mer än 45%. En effektiv anslutning av alla initialt obundna partiklar säkerställs. Efter sammansmältning bildas ett antihäftande skikt som vid behov kan avlägsnas. Den typiska hållbarheten för bituminösa primers i rumsförhållanden, med bibehållen förpackningens täthet, är 24 månader (men tillverkaren kan ställa in en annan period, så du måste övervaka noggrant).

Primerbehandling ökar vidhäftningen av det önskade efterbehandlingsmedlet till underlaget. En primer av hög kvalitet går in i porerna till ett djup av 0, 3-0, 4 cm. Eftersom de är fyllda kan inte vatten tränga dit.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna fastighet är mycket viktig för öppna ytor utomhus under lågsäsong. Dessutom säkerställs en ökning av styrkan hos de baser som primern appliceras på, och deras sönderfall och förlust försvagas avsevärt.

Beroende på den specifika sammansättningen är följande möjliga:

  • rent bituminös, bitumen-polymer och bituminös, blandad med en emulsion, bas;
  • torktid - från 1 till 12 timmar;
  • mjukning vid en temperatur av 70 eller 75 grader;
  • driftstemperaturer - från -20 till +40 grader (men detta är inte för alla blandningar, så du måste titta närmare).
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Takläggning

Användningen av en primer för taket är identisk med appliceringen av "primern" innan tapeten används. På samma sätt, om en bituminös blandning inte används, är det troligt att blåsor. men om det bara är fult och obekvämt när det gäller tapeter hotar det med läckor och andra obehagliga konsekvenser . Den exakta konsumtionen av läkemedlet bestäms främst inte av typen av yta, utan av dess kvalitet. Ju högre andel porer, desto mer reagens måste naturligtvis slösas bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torkning efter applicering med vanlig färgmetod tar 10-12 timmar även under gynnsamma förhållanden . Vissa märken kan torka snabbare. Ett sådant ögonblick anges dock i instruktionerna, och det är inte alltid möjligt att uppnå ett optimalt resultat. I vilket fall som helst, tills fullständig torkning är klar, är det kategoriskt omöjligt att ens bara röra sig på ytan, för att inte tala om något arbete.

Vissa människor använder hemlagade blandningar, men valet av deras recept måste närmar sig med särskild omsorg för att eliminera misstag. Bituminösa föreningar uppskattas för utmärkta prestanda vid låga temperaturer och för kompatibilitet med alla typer av tak.

Bild
Bild

Väg

Ett sådant reagens behövs för att spilla spillror. Den används både vid konstruktion av nya vägar och vid reparation av befintliga spår. Vägprimer kombineras perfekt med bituminösa och bitumen-polymera byggmaterial (med sällsynta undantag). Torkning är tillräckligt snabbt. Samtidigt har reagensen utmärkt penetrationsförmåga och kan binda mekaniskt dammföroreningar.

Primern innehåller flera komponenter samtidigt. Förutom det oorganiska hartset är dessa:

  • organiskt lösningsmedel;
  • mjukgörande tillsats;
  • komponenter för att lägga till ytterligare tekniska tillsatser.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta används universella blandningar för att bilda inte bara vägar, utan också stigar i sommarstugor, i förortsområden. De binder den krossade stenen till underlaget mycket effektivt. Ibland används sådana reagenser också vid arrangemang av rörledningar. I detta fall spelar den optimala kombinationen av isolerande och korrosionsskyddande egenskaper en roll.

Det bör förstås att vägprimer är ett mycket allvarligt och farligt ämne . Du behöver bara arbeta med det med extrem försiktighet. Det är kategoriskt otillåtet att få ämnet på öppna delar av kroppen. Ett lager vägprimer ska vara cirka 2 mm. Eftersom de flesta av proffsen borde arbeta med det är det nödvändigt att flytta till en annan kategori av reagenser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Universell

Oftast talar vi om vattenbaserade polymerblandningar. Som regel är detta en mättad lösning som mjuknar åtminstone vid 80 grader. För att öka torkhastigheten används speciellt utvalda tillsatser. Vanligtvis appliceras då självhäftande efterbehandling och byggmaterial eller mastik. Den genomträngande kraften hos den universella primern är mycket hög.

Bild
Bild

Var tillämpas det?

Grundläggande information om var den bituminösa primern används har redan getts. Mer information behövs dock om detta ämne. Huvudsyftet med att använda en primermix är att förbättra betongens kvarhållande egenskaper . Detta är den egenskap som experter kallar vidhäftningsuppbyggnad. Även för stark betong och armerad betong är speciellt skydd mycket viktigt, trots den initialt höga hållfastheten. Genomträngning av fukt i porerna bidrar till förstörelsen av ett stabilt material, särskilt vid låga temperaturer och under deras fall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att notera att den bituminösa primern också är utformad för att bekämpa olika skadedjur. Vi pratar om mögel och andra mikroskopiska svampar. Igensättning av porer med vanligt konstruktionsdamm kan också vara farligt. Detta gör det ibland svårt att applicera konstruktionsfärg. Primern löser också effektivt detta problem.

I vissa fall används primers för trä . En sådan lösning hjälper perfekt att hantera risken för ytskador av svampar och andra skadliga organismer. Man bör komma ihåg att torkning kommer att ta mycket tid, men det är värt det. Det är ganska logiskt att använda en bituminös primer för grunden - det ger absolut högkvalitativ vattentätning. Det är värt att överväga att tillsammans med primerberedningen måste en speciell mastik användas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa fall används speciella blandningar för asfalt, liksom för asfaltbetongvägytor (dessa lösningar kombineras ganska tryggt) . Ett speciellt yttre slitlager slits ständigt av fordonens hjul, fotgängor och andra påverkan. Endast en speciell design garanterar optimal tillförlitlighet och lång livslängd. Därför är det möjligt att minska det övergripande lagret av vägbanan, avsevärt minska kostnaden för dess arrangemang utan att försämra de tekniska kvaliteterna på transportvägen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Primern för taket används också i stor utsträckning . Den används för olika rull (mjuka) material. Vidhäftningen mellan skikten gör att du kan skapa en original, mycket hållbar och stabil matta som är nästan omöjlig att bryta. Konstruktionens livslängd visar sig vara ganska lång. Bituminösa jordar visar sig bra både vid limning och vid smältning - detta garanteras av alla moderna leverantörer.

Vid användning av sådana ämnen ökar slätheten på takets grova yta märkbart . Det blir smidigare och enklare att installera. Även de mest erfarna takläggarna använder gärna primers. Och det har länge fastställts att dessa ämnen manifesterar sig från den bästa sidan under alla möjliga förhållanden. Det är bara nödvändigt att uppmärksamma egenskaperna hos en viss blandning.

Bild
Bild

Tillverkare

Icopal bitumenprimer är efterfrågad på marknaden. Den är lämplig för:

  • ren betong;
  • cement-sandbas;
  • metall.

Tillverkaren fokuserar på relativt låga kostnader och snabb torkning. Därför kommer det att vara möjligt på kort tid, till låga kostnader, att gå vidare till nästa arbetsskede. Leveransen av produkten sker vanligtvis i plastbehållare med en kapacitet på 21,5 liter. Lagringstemperatur - inte lägre än -30 och inte högre än +50 grader. Det är nödvändigt att skydda reagenset från brand och inte förlita sig för mycket på dess dammtäta egenskaper - det är bättre att rengöra ytan i förväg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också uppmärksamma varumärket TransGazRemont. Hon levererar färdiga primrar och emulsionsprimrar.

Dessutom inkluderar marknadens favoriter förtjänstfullt:

  • TechnoNikol;
  • "Aquamast";
  • STN Professional;
  • "Hydroizol";
  • "Neomast";
  • "Bitumast";
  • Isobox.

Hur späds och appliceras?

Även de bästa och högsta kvalitet primers bör användas strikt enligt instruktionerna. Även om det kan skilja sig från tillverkare till tillverkare, är den övergripande driftstekniken mer eller mindre densamma. Det är användbart att i förväg förbereda ytan till vilken reagenset kommer att appliceras. Det är lämpligt att tvätta det genom att ta bort:

  • damm;
  • smuts;
  • främmande lager;
  • gamla efterbehandlingsmaterial;
  • isiga områden.

För hög ytfuktighet är också oacceptabelt. Torka noggrant före användning. Både penslar och rullar kan användas för att applicera primern på vanliga konturer. Men de horisontella linjerna av stor storlek är ofta helt enkelt fyllda med läkemedlet. Sedan trimmas den försiktigt med en gummimopp.

Bild
Bild

Väggar, dörrar, andra vertikala ytor och plan behandlas vanligtvis med sprutpistoler. Gör samma sak och avsluta vid behov taket. Viktigt: under den tid som rekommenderas av tillverkaren eller väljs av ingenjörerna måste ytan lämnas ensam.

Men innan arbetet påbörjas måste du fortfarande späda ut själva primern. Vanligtvis försöker de späda ut det med fotogen eller bensin. Lösningsmedlet tas cirka 20 viktprocent, men andelarna bör vara desamma i volym.

Bild
Bild

Oftast appliceras primern i två nivåer och tjockleken på skiktet (vardera) är 0,1 mm; totalt - 0,2 mm . Ämnesförbrukningen varierar från 0,15 till 0,3 kg per 1 m2, men det är inte alltid möjligt att ge en exakt siffra. Det är absolut nödvändigt att kontrollera torrheten på den behandlade ytan - helst bör den vara högst 4%.

Man bör komma ihåg att primerformuleringar är extremt dåligt avlägsnade från hud, kläder, skor. Slutsatsen är uppenbar - det är nästan omöjligt att klara sig utan anspråkslösa overaller när man arbetar med dem.

Trots tillverkarens instruktioner, som ofta utökar det termiska användningsområdet för primern, är det bättre att vägra att arbeta om luften är kallare än -10 eller varmare än +40 grader. Om temperaturen varierar från -10 till +5 grader, måste läkemedlet förvaras i rummet i minst 24 timmar innan det appliceras . Direkt från frost kan den inte användas alls, vilket alltid skrivs om i instruktionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torkningen är klar så snart klibbigheten försvinner. Skiktet av ämne måste vara kontinuerligt, utan pauser, annars kommer det inte att fylla sin funktion.

Behovet av att använda två lager på en gång beror just på det faktum att det är nästan omöjligt att bearbeta någon bas i ett steg utan luckor . Du bör inte lita på detta för mycket. Vid behandling av ytor utomhus bör fuktigt väder undvikas på alla möjliga sätt. Det kan störa den skapade täckningen och devalvera alla ansträngningar. Ämnet måste blandas i förväg före applicering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Instruktionerna föreskriver vanligtvis:

  • utesluta användning i ett bostadsområde eller i ett trångt utrymme;
  • eliminera påverkan av öppen eld;
  • när du förbereder en primer i ett rum - slå på tilluftsventilationen;
  • rök inte medan du arbetar;
  • använd speciella glasögon och handskar;
  • ta bort massan som har kommit på huden med en trasa och tvätta den med tvålvatten;
  • skölj ögonen om bitumen kommer i kontakt med stora mängder vatten.

Det bör förstås att primern inte är en oberoende vattentätning. Den ska användas tillsammans med andra vattentätningsåtgärder, inte som ersättning. Att arbeta på ett tak i starka vindar är opraktiskt och till och med farligt. Beläggningen av grunden med en primer utförs enligt standardtekniken. Bearbetning på samma sätt utförs i två lager.

Rekommenderad: