Hur Tvättar Jag Bitumen Och Tjära Från En Bil? Vilka Medel Kan Du Torka Av Bilkarossen Med Egna Händer? De Bästa Sätten Att Ta Bort Fläckar

Innehållsförteckning:

Video: Hur Tvättar Jag Bitumen Och Tjära Från En Bil? Vilka Medel Kan Du Torka Av Bilkarossen Med Egna Händer? De Bästa Sätten Att Ta Bort Fläckar

Video: Hur Tvättar Jag Bitumen Och Tjära Från En Bil? Vilka Medel Kan Du Torka Av Bilkarossen Med Egna Händer? De Bästa Sätten Att Ta Bort Fläckar
Video: How to remove NASTY ROAD TAR from car paint! 2024, April
Hur Tvättar Jag Bitumen Och Tjära Från En Bil? Vilka Medel Kan Du Torka Av Bilkarossen Med Egna Händer? De Bästa Sätten Att Ta Bort Fläckar
Hur Tvättar Jag Bitumen Och Tjära Från En Bil? Vilka Medel Kan Du Torka Av Bilkarossen Med Egna Händer? De Bästa Sätten Att Ta Bort Fläckar
Anonim

Bitumen och tjära är raffinerade produkter. Det är inte ett problem att träffa dem på vägen, och för detta är det inte ens nödvändigt att ignorera vägskylten. Bitumen mjuknar i varmt väder, klamrar sig fast i däcken och stiger på kroppen från dem. Bitumen kan komma på kroppen och från hjulen på bilar som passerar i närheten. Speciellt - från lastbilen.

Sådana ämnen har en extremt negativ effekt på bilens lackering, effekten av dem är jämförbar med effekten av ett lösningsmedel . Så, förutom själva bitumenfläcken, riskerar du att få gulnad färg under den, och i framtiden - korrosion. Och för att undvika kostnaderna för mekanisk polering är det bäst att hantera tjära och bitumenfläckar direkt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur kan ny smuts tas bort?

Det är värdelöst att försöka tvätta rent färskt tjära och bitumen från karossen med vatten. Å andra sidan hjälper organiska lösningsmedel och milda rengöringsmedel dig under färskfärgningsfasen. Det finns nu många städare för att bekämpa tjärfläckar på butikshyllorna . Och inte alla är lika effektiva och säkra. Låt oss försöka ta reda på hur man väljer den bästa produkten.

Snabbt och långverkande

Den första typen av produkter är uteslutande lämplig för hantering av färska fläckar. De är praktiska genom att de inte rinner ut och gör att du kan använda verktyget så lokalt som möjligt. De agerar snabbt om fläcken inte är gammal. Att bota rengöringsmedel tar längre tid, men de har en chans att ta bort även uttorkade fläckar.

Den största nackdelen är att de flesta av dessa medel sprids.

Bild
Bild
Bild
Bild

Speciellt och universellt

Syftet med speciella föreningar är att direkt eliminera bitumenfläckar. Sådana professionella formuleringar inkluderar tjära och bitumen som avlägsnar petroleumfraktioner, liksom andra tillsatser . De fungerar så effektivt som möjligt, men de kan skada beläggningen för att undvika att det är nödvändigt att följa instruktionerna exakt och prova produkten på ett litet och oansenligt område. Dessa produkter kan påverka beläggningen mot korrosion negativt. De måste undvikas på alla möjliga sätt. Dessutom har de en skarp lukt, och de flesta är brandfarliga.

Universella formuleringar är mjukare och har sällan en skarp lukt . De är utformade för ett brett spektrum av föroreningar, de kan hjälpa till med en ny bituminös fläck, men inte alla och inte alltid. Vi bör också nämna bilskrubb, tillverkade i form av handskar eller servetter, liksom syntetisk lera. Båda alternativen fungerar fint, men för färska fläckar kan de räcka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av produkterna på marknaden har följande förtjänat särskild popularitet:

  • Astrohim (Ryssland);
  • universell professionell renare Docker Mazbit Turbo (USA);
  • slow action -agent från Texon (Ryssland);
  • koncentrerad produkt från Turtle Wax (Spanien);
  • Antibitum långsam handling från Grass (Ryssland);
  • aerosol HI-GEAR (USA);
  • snabbverkande agent Teer Entferner från Sonax (Tyskland).
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur tar man bort torkade fläckar?

Det första och främsta rådet för att hantera bituminösa fläckar och tjärspår är att inte dröja! Maximalt acceptabelt för fläckborttagning är 4 timmar. Det är mycket lättare att tvätta bort färska fläckar, och för att rensa torkade spår av tjära från bilkarossen utan förluster måste du svettas och troligen vända dig till proffs för att få hjälp. Gamla fläckar ska raderas i flera steg med hjälp av lösningsmedel med låg flyktighet och professionella produkter som tränger in djupt in i fläcken . Envisa fläckar måste blötläggas innan du försöker ta bort dem. Du kanske måste anstränga dig och bända bitumenplattan med en träspatel, men detta bör göras med största försiktighet!

Vanligtvis används produkter med isopropylalkohol för att avlägsna torkade bitumenfläckar i kompositionen (exempel: Rengöringsmedel med färsk citrusdoft nr 7230 från Dinitrol, Sverige). Uppmärksamhet! De får endast användas med gummihandskar och maskeringsskydd för att undvika hälsoskador . De appliceras på en kyld yta. Efter applicering måste du vänta tills bitumen löses upp. Du kan behöva upprepa proceduren flera gånger. Överdriv bara inte! Efter att ha tagit bort fläcken, tvätta bilen med schampo och se om det finns några gula eller svarta märken kvar. Om du har otur, försök inte skrapa bort fläcken igen. Du kan försöka ta bort det gula märket med en professionell djuppolering. Chansen att undvika märken är större om färgen inte är metalliserad. Från hemmagjorda medel för att ta bort torkade bituminösa fläckar, är fotogen, bensin och dieselolja lämpliga. Mer detaljer om sådana rengöringsmetoder kommer att diskuteras nedan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka improviserade medel kan användas?

Om du av någon anledning inte kan köpa en speciell komposition kan du använda improviserade material för att ta bort fläckar. De kan villkorligt delas in i flera grupper:

  • Fotogen och fotogenhaltiga produkter;
  • lösningsmedel.

I många år har flygfotogen betraktats som referensmedel för att bekämpa tjära och bitumenfläckar hemma. Att få det blev dock inte lättare, så du får nöja dig med vanligt fotogen. Och för företaget med honom-dieselbränsle, bensin, WD-40, förgasarrengöringsvätska och white spirit, varav ungefär hälften av WD-40 består.

Bild
Bild
Bild
Bild

De främsta nackdelarna med dessa metoder är att du agerar på egen risk och risk, och inte tolererar den mest behagliga lukten för högen . White spirit kan beröva det rengjorda området glans, WD-40 är endast lämplig för färska fläckar och fotogen kan "ta" en del av färgen tillsammans med fläcken om du överdriver det. Emellertid är fotogen och diesel i detta avseende fortfarande säkrare än bensin.

Medan vissa hävdar att sådana huskurer kan, om de appliceras, ta bort envisa fläckar, är det bäst att inte riskera det . Det fungerade inte med ett, maximalt - med två tillvägagångssätt, gå till särskilda medel eller kontakta specialister. Åtgärdstiden för fotogen, bensin och diesel är 2–5 minuter.

Man bör också komma ihåg att dessa ämnen lämnar fettiga fläckar på ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss prata mer detaljerat om att arbeta med white spirit

  • Använd mask och handskar när du arbetar.
  • Tvätta bilen noggrant med ett speciellt schampo.
  • Vänta tills bilen torkar.
  • Doppa en skumsvamp eller bomullsdynan i lösningsmedlet.
  • Efter att ha väntat 5 minuter (vissa tror att 3-4 minuter räcker), börja radera fläcken.
  • Om du ser att det inte finns någon effekt - försök inte anstränga dig mer. Byt till ett särskilt verktyg. Även om det finns en uppfattning att du säkert kan upprepa dessa manipulationer upp till 5 gånger.

Och några rekommendationer för att använda andra verktyg

  • Det räcker med att hålla WD-40 på en ny plats i 3-4 minuter.
  • Om du inte har bilschampo till hands kommer diskmedel att göra ett bra jobb med att ta bort lukten av dieselolja och fettrester efter det.
  • Bensin, diesel och fotogen är extremt brandfarliga. Denna till synes enkla sanning glöms ofta bort. Och sådan glömska är dyr.
Bild
Bild
Bild
Bild

Apotekspreparat

Du kan också hitta en städare i första hjälpen. Dessa folkmedicin inkluderar myralkohol, 3% borsyra och ammoniak. Återigen, du bör fortsätta med försiktighet. Och de fungerar långsammare - fläcken löser sig i minst 5-10 minuter och troligen längre. Till exempel används ammoniak enligt följande:

  • fukta en bomullspinne med produkten;
  • lägg tampongen på fläcken;
  • vänta 5 minuter;
  • ta bort pinnen och tvätta bilen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kylskåpets innehåll

Från det som alltid finns i kylskåpet för att bekämpa bitumenfläckar, använd smör eller solrosolja och margarin. Fettsyrorna de innehåller bryter ner tjära och bitumen . Om fläcken är färsk kommer den helt enkelt att smyga sig undan. För envisa fläckar är dessa produkter värdelösa. Ett separat föremål bland hemmagjorda bitumenstädare är blå lera. Alla medger att effekten av den är imponerande, men samtidigt är risken för att skada karosseriet enorm. Att arbeta med lera bygger på friktion och konsekvenserna kan bli fruktansvärda.

Bromsvätska ska användas med försiktighet . Om du inte vill måla en bil efteråt måste den ha en standard som inte är lägre än DOT-4. Terpentin, skumborttagare, antisilikon, handdesinfektionsmedel och våta antiseptiska våtservetter används också för att avlägsna bitumen.

Effektiviteten hos dessa produkter är ofta tveksam, särskilt på tidstestade fläckar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

När du använder någon av produkterna bör du följa enkla riktlinjer som hjälper till att torka bort fläckar, behålla kroppens utseende och garantera din egen säkerhet

  • Om du är ägare till en lätt bil, fördröja inte städningen i alla fall. Du löper större risk att få smutsiga märken efter borttagning av bitumen.
  • Skynda på att ta bort fläcken är din fiende. Redan på platsen finns det tillräckligt med sand och damm för att repa kroppen.
  • Försök inte att ta bort fläcken mekaniskt. Du kommer bara att skada ytan.
  • Använd hemlagade produkter endast i extrema fall, när det inte är möjligt att applicera en speciell rengöringsmedel.
  • Använd ett specialverktyg, läs noggrant instruktionerna och följ dem exakt - på så sätt minskar du risken för skador på färgen till ett minimum. Till exempel rekommenderar tillverkaren inte att använda några rengöringsmedel på nymålade (för mindre än en månad sedan) ytor, inklusive nya bilar.
  • När du köper en renare, var inte lat för att läsa recensionerna på den. Pris betyder inte alltid kvalitet.
  • Rengör i skuggan, undvik strålande sol. Det är särskilt viktigt att komma ihåg detta när du använder white spirit. Solen, i kombination med den, kan lämna spår på färg- och lackytan.
  • Temperaturen däremot bör vara positiv. Det är lättare att bli av med fläckar medan du är varm.
  • Använd andningsskydd (helst en färgmask) och handskar.
  • Glöm att röka under arbetet! De flesta rengöringsprodukter är inte bara brandfarliga, utan har brandfarliga ångor.
  • Tvätta maskinen före rengöring. Det är viktigt att tvätta bort dammet från det.
  • Det är bäst att använda en högtryckstvätt, du måste vara så försiktig som möjligt med svampar och trasor. Om du fortfarande kommer att använda en trasa, välj mikrofiber.
  • Vänta tills ytan har torkat ordentligt.
  • Applicera produkten ovanifrån, med hänsyn till att det sannolikt kommer att rinna ner.
  • Undvik att få sand på duken.
  • Alla flyktiga föreningar måste appliceras i små portioner.
  • Vid beräkning av blötläggningstiden, ta inte bara hänsyn till fläckens ålder, utan också den tid som anges i rengöringsanvisningarna. Överexponera inte produkten, men tvätta inte bort den i förtid.
  • När du arbetar med en envis fläck kan du använda en borste eller borste, men inte med en hård och dessutom inte med en metallborste.
  • Tvätta av lösningsmedlet och kvarvarande bitumen med schampo och rent vatten. Återigen är det bäst att använda en diskbänk.
  • Kontakta en specialist om det inte är möjligt att ta bort kontaminationen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alternativt kan du försöka spela det säkert. Nu till salu kan du hitta "flytande glas" - speciella polermedel som skyddar maskinens yta från direktkontakt med tjära och bitumen, och dessutom sparar du från annan smuts och mindre repor.

De ska också användas korrekt efter rengöring av bilen, jämnt applicering av polermedel och sedan polering av ytan med mikrofiber. Efter applicering måste du låta produkten härda - det tar cirka 8 timmar. Alla manipulationer bör utföras på en plats skyddad från damm och smuts så mycket som möjligt.

Efterlevnad av hastighetsbegränsning och avstånd hjälper till att minska sannolikheten för bituminösa fläckar till ett minimum . När du kör på en nyligen reparerad vägyta, sakta ner till lägsta hastighetsgräns. Och håll dig borta från vagnar utan stänkskydd. Således, med ett snabbt svar och noggrann försiktighet, tar bort tjära och bitumenfläckar dig mycket mindre besvär.

Rekommenderad: