Grusvägar: Hur Man Gör En Grusväg Med Egna Händer? Dess Enhet är Gjord Av Fint Och Annat Grus. Vilken är Bäst För Trädgårdsvägar I Landet?

Innehållsförteckning:

Video: Grusvägar: Hur Man Gör En Grusväg Med Egna Händer? Dess Enhet är Gjord Av Fint Och Annat Grus. Vilken är Bäst För Trädgårdsvägar I Landet?

Video: Grusvägar: Hur Man Gör En Grusväg Med Egna Händer? Dess Enhet är Gjord Av Fint Och Annat Grus. Vilken är Bäst För Trädgårdsvägar I Landet?
Video: Gör Ditt Material Till Jord 2024, April
Grusvägar: Hur Man Gör En Grusväg Med Egna Händer? Dess Enhet är Gjord Av Fint Och Annat Grus. Vilken är Bäst För Trädgårdsvägar I Landet?
Grusvägar: Hur Man Gör En Grusväg Med Egna Händer? Dess Enhet är Gjord Av Fint Och Annat Grus. Vilken är Bäst För Trädgårdsvägar I Landet?
Anonim

Trädgårdstomter och sommarstugor har länge upphört att bara vara en plats för odling av frukt och grönsaker. Detta är ett rekreationsområde där du kan ha det bra, så det ska vara välskött och glädjande för ögat. Speciellt om vi pratar om ett privat hus där hela familjen ständigt är närvarande. För att förbättra ditt närområde kommer det att vara användbart att lära sig allt om grusvägar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Grusvägar ger platsen en logisk finish. De kan avgränsa utrymmet mellan rabatter, träd, sängar i landet. Trädgården kommer att glittra på ett nytt sätt, om du visar lite fantasi, och det är inte alls nödvändigt att stigarna strös med mycket dyrt färgat material . Du kan klara dig med enkelt grus, koppla blommor, örter, barrträd, stora stenar och mycket mer till den övergripande kompositionen. Grusvägar ser bara harmoniska ut när hela konceptet med terrängdesignen är genomtänkt. Och för detta måste du först ta ett pappersark och rita på det allt som planeras placeras på webbplatsen, inklusive stigarna.

Grus finns i en mängd olika storlekar och färger. Det finns till och med mycket ljusa färger som kan försköna vissa delar av trädgården.

Det speciella med grus är att det kan läggas på olika sätt - bara häll det eller fixa det med hjälp av speciella föreningar, ge stigarna en viss form. Det kan vara en platt väg eller en slingrande. Allt beror på personlig preferens.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket grus ska du välja?

Olika typer av grus skiljer sig åt genom att det kan vara av olika fraktioner, fina eller grova, som regel grå, bruna nyanser. Grusflis är oftast färgade.

Valet av grus beror endast på designpreferenser . Om vägen kommer att ha ett rent dekorativt syfte och ligger bland blommor kan du också välja färgade alternativ så att de kombineras med växter och andra omgivande föremål. Dessa spår behöver inte polymerkomponenter för ett starkare grepp. Dessa vägar kan vara lösa. Det räcker med att begränsa dem med gränser, som kan vara både märkbara och omärkliga.

Om vägarna är avsedda att gå, är det värt att välja grövre grus, ägna mer uppmärksamhet åt förberedelsen av basen och dess installation . I det här fallet är det bättre att använda naturliga nyanser. Grus behöver fortfarande underhåll. Om färgade alternativ behandlas för ofta med tvättmedel eller rentav vatten, kommer de att tappa sin ljusstyrka med tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhetsalternativ

Du kan designa en grusväg på olika sätt, inklusive att kombinera grus med andra material. Alla idéer som kommer att tänka på är värda att överväga och ta reda på hur denna eller den där designen kommer att passa in i landskapsdesignen.

Det enklaste alternativet är att gräva en grund gräv, fylla i grus och njuta av resultatet av ditt arbete . Men oftast görs alla banor initialt med geotextil vid basen (eller annat liknande material), eftersom detta hjälper till att glömma ogräs.

Bild
Bild
Bild
Bild

En bredare grusväg, förstärkt med ytterligare strukturer, kräver mer arbete . Ofta på platser används en så kallad mesh eller låda. Dess celler liknar honungskakor. Denna struktur installeras längs hela längden på vägen, och först då hälls grus i dessa hål och fylls så att själva strukturen inte syns. Detta hjälper vägen att bli starkare och inte krypa med tiden.

Bild
Bild

Om vägen är smal men slingrande , och jag skulle vilja behålla det i samma form länge, det finns ett alternativ att blanda gruset med lim eller en del av epoxihartset och sedan lägga det förberedda gruset i den förberedda grävningen. Efter ett tag kommer det att frysa, och banan kommer inte att krypa, utan behåller sin form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädgårdsmästare kan använda en mängd olika enhetsalternativ att göra träelement på droshky (till exempel i form av broar), med hjälp av inneslutningar av stora plattor. Allt beror på designerns fantasi och hans idé.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta ligger grusvägar mellan sängarna . Detta är både bekvämt och vackert, för sängarna i sig är också bra. De är i perfekt skick och är lätt åtkomliga. För att förhindra att marken faller på stenarna bör staket av önskad höjd göras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förberedelse av basen

För att banan ska fungera länge och se estetiskt tilltalande ut och dekorera territoriet, bör du ta hand om dess korrekta läggning. Låt oss överväga sekvensen av åtgärder.

  • Först och främst bör du beskriva var det framtida spåret kommer att köra. För att göra detta måste du ta träpinnar, köra i marken och dra ett rep mellan dem. Det är särskilt viktigt att markera banans gränser om den är lång och slingrande.
  • Därefter måste detta område rensas för skräp, ta bort vegetation, om det finns några - gamla stubbar, ogräs med mera.
  • Då ska du gräva en gräv. Du ska inte gå för djupt, 5-10 cm är tillräckligt, med hänsyn till att det inte bara kommer grus, utan också material för basen. Om vägen har staket är det också värt att göra urtag för dem och installera dem runt hela omkretsen. Vid behov måste de fixeras med cementbruk.
  • Vidare bör botten vara väl tampad, fylld med sand och komprimerad igen. Därefter läggs materialet för att hålla spåret intakt. Ogräs kommer inte längre att tränga igenom det, vilket kommer att rädda dig från onödiga manipulationer när du lämnar. Geotekstiler, membran, vägtyg och till och med vanlig polyeten kan användas som material som läggs på botten av det framtida spåret. Men det är värt att överväga en viktig punkt. Om ogräs inte bryter igenom det täta tyget, men fukt lämnar utan hinder, kommer vatten inte att passera genom polyetenen och under kraftig nederbörd kan det ligga kvar på banans yta tills det avdunstar under torra dagar. När man väljer geotekstiler eller annat tyg bör man ta hänsyn till det - ju tätare det är, desto mindre chans att ogräs bryter ut.

  • Många människor begränsar sig till dessa manipulationer, och de räcker verkligen för en smal väg. Men om en bred design är planerad, bör ytterligare ett steg läggas till. En geogrid hjälper till att göra vägen mer hållbar och inte mottaglig för påverkan. Nätet kan vara en duk med olika celler - mindre eller större. Du kan först hälla sand eller jord i dem, och först sedan grus.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Läggteknik

När basen är klar (som vi noterade ovan är denna process mycket viktig och ingår också i begreppet läggningsteknik), det återstår bara att lägga ut gruset. Stadierna för hela läggningstekniken är följande:

  • markering och rengöring av territoriet;
  • förberedelse av grunden;
  • att lägga ut grus direkt;
  • platsdekoration med ytterligare dekorativa element.

Till att börja med bör du korrekt beräkna mängden grus som kommer att läggas på banans arrangemang.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om till exempel en bråkdel på 5-10 mm väljs och banans djup bara är 2 cm, kommer 28 kg grus att behövas per kvadratmeter . Instruktioner för att dekorera banan krävs inte särskilt, eftersom metoden för att lägga grus med egna händer är ganska enkel. När basen är klar är det bara att plocka upp en spade, skopa upp gruset med den och placera den i fördjupningen avsedd för att lägga ut stenen. När hela vägen sedan är full kan du jämna ut gruset med en kratta, eller så kan du göra det helt enkelt med dina händer.

Vidare är spåren redan utarbetade efter eget gottfinnande, beroende på vad den ursprungliga idén var . Kanske kommer det att finnas stora stenblock eller plankor som imiterar en bro på stigen. Ett annat alternativ kan vara en spridning av färgade stenar, vilket kommer att vara en ljus accent på vägen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

För att göra trädgårdsvägar tilltalande för ögat och se välskötta ut, måste du ibland ägna lite tid åt att ordna dem. Detta är inte svårt att göra.

  • Då och då måste du ta bort skräpet som blåses av vinden. Det kan vara fallna löv, torrt gräs, kvistar.
  • Ibland, även om geotextilerna läggs, kan ogräs ta sig igenom stenarna. De måste tas bort så att de inte förstör banans utseende.
  • Du kan inte heller skydda vägarna från damm och smuts. Därför är det ibland nödvändigt att skölja dem med rent vatten från en slang. Om så önskas kan du ta bort det översta lagret med småsten, dra i vatten och tvättmedel i en timme, skölj sedan och lägg tillbaka.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland, efter några år, tas det översta lagret helt enkelt bort och ersätter det med ett nytt. Det händer att nya idéer dyker upp, något ändras i designen - till exempel kan du behöva byta färg på spåromslaget . Men detta är möjligt när grus helt enkelt hälls i diket. Om det blandas med lim och spåret hårdnar, är det inte möjligt att byta ut det översta lagret.

Men du kan alltid sopa och tvätta ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Det är alltid trevligt att designa rekreationsområden på din webbplats. Detta kan bli en mycket spännande upplevelse. Det viktigaste är att fylla på med ett par idéer som är lätta att få till liv - och du kan komma till jobbet.

En snygg grusväg, inramad med en trottoarkant, delar platsen. Den grå grusvägen sticker ut mot områdets bruna grus, där enar, buskar och träd finns. I allmänhet ser territoriet välvårdat och snyggt ut just på grund av gruset.

Bild
Bild

Den slingrande banan på gräsmattan ser väldigt intressant ut. Stora kakel placerade över hela ytan av strukturen ger den originalitet

Bild
Bild
Bild
Bild

Grusbanan kan vara en del av en komposition. I det här fallet är det planerat att göra tre av dem. En av dem är gjord av stora stenar som fästs ihop. De andra två finns i olika färger och små fraktioner

Bild
Bild

Grusvägen, inramad av blommande växter och gröna buskar och träd, ser väldigt vacker ut

Bild
Bild
Bild
Bild

På en bred yta kantad med grus kan ytterligare element också placeras, till exempel blommor i vaser eller krukor

Bild
Bild

Stora stenar kan också användas som staket på en grusväg. Detta kommer att ge dekorationen en naturlig skönhet, särskilt i kombination med blommor och buskar som ligger runt kanterna.

Rekommenderad: